Ommetje Sint Anthonisbos, Sint Anthonis te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Sint Anthonisbos, te Sint Anthonis

Het Sint Anthonisbos heeft een mooi gevarieerd landschap van bos en heidevelden met jeneverbesstruiken en vliegdennen. Op de heide grazen Kempische heideschapen en Schotse hooglanders. In het heidegebied de Ullingse bergen zijn nog enkele stukken zandverstuiving. In het Sint Anthonisbos gaat men over een zes tot acht meter hoge randwal, in het verleden is deze wal door de boeren opgeworpen om het overstuiven van de akkers te voorkomen. Bossen hout, aanplant van eiken en graafwerk hebben uiteindelijk geresulteerd tot deze zes tot acht meter hoge wal. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-11-2018, laatst bijgewerkt op: 7-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar horecagelegenheid “De Heksenboom” RA vertrekken, verharde weg.
Iets voorbij woning nr.40A rechts aanhouden, bospad met twee kleine natuurpoort sleutels, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad buigt naar links met iets verder een klein knuppelbrugje, het pad dat verderop op de 2de heuvel naar links buigt verder volgen tot een 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, geel (gele bordjes met zwart symbool)-groene (groene bordjes met wit symbool) route, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot metalen poort met draaihek, zijpaden negeren, voor het draaihek buigt het pad naar links en gaat door smalle opening in de afrastering met veerooster.
2.
Ca. 40m voorbij het smalle veerooster links aanhouden, voor SBB routepaal “Ullingse Bergenroute korte route” bij splitsing rechts aanhouden, stijgend pad, geel-groene route, het pad gaat licht slingerend door het bos, let op de geel-groene routepaaltjes, verderop voorbij een smalle doorgang in afrastering met veerooster verlaat men het bos, smalle zijpaden negeren.
Na verlaten van het bos, bij 4-sprong RD, pad door de bosrand, kn20 volg 19, de geel-groene route wordt verlaten, verderop gaat het pad over een heuvelrug (beboste stuifduin), het pad volgen tot kruising aan voet van de heuvelrug voor een houten poort met klaphek, iets voor deze kruising buigt het pad t.h.v. een bankje naar links, zijpaden negeren.
# De heuvelrug of “Randwal” is door de boeren in het verleden opgeworpen om het verstuiven van de akkers te voorkomen.
Bij deze kruising RD richting de houten poort met klaphek, geel-groene en wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden.
Bij twee dicht bij elkaar gelegen splitsingen eerst links- dan rechts aanhouden, let op de geel-groene routepaaltjes, voorbij de 2de splitsing buigt het pad met flauwe bocht naar links.
3.
Na ca. 80m bij splitsing links aanhouden, geel-groene route, vervolgens bij T-splitsing RA, grindpad, rood(rode bordjes met wit symbool)-groene route, de gele en wn route worden verlaten.
Bij houten poort met veerooster RD, zijpaden aan beide zijde van het houten poort negeren, rood-groene route, het grindpad verder volgen tot grindpad met houten poort en veerooster aan linkerhand t.h.v. paddenstoel nr.40, overige zijpaden negeren.
Bij dit grindpad LA richting “Landhorst”, rood-groene route, het grindpad volgen tot kruising met picknicktafel direct na verlaten van het begrazingsgebied via een veerooster met houten poort.
Bij deze kruising RA, smal bospad, rood-groene route.
Iets voor verhard fietspad het pad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad richting het fietspad negeren, rood-groene route.
4.
Bij kruising LA, verharde weg, rood-groene route.
Bij kruising RA, “Beugense Bossen 3”, paddenstoel nr.7 richting “Landhorst”, breed grindpad met grind-/fietspad.
Na ca. 150m LA, rode “Visdelroute Verkorte wandelroute”.
Bij T-splitsing LA, rode route.
Bij kruising RA, verharde weg, direct daarna LA het parkeerterrein met aan rechterhand een picknickplaats oplopen richting pad aan de linker achterzijde.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij T-splitsing RA, grindpad, direct daarna RD, ruiterpad met klaphek aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad, kn19 volg 50.
Na ca. 140m LA, zanderig pad door heidegebied, wn route, het pad volgen tot kruising voorbij een poel aan linkerhand omzoomd door berken.
5.
Bij deze kruising RA, kn50 volg 46.
Iets voor bosrand, bij kruising RD, wn route.
Ruim in het bos, bij kruising LA, kn46 volg 40, het pad volgen tot kruising met verharde weg, iets voor deze kruising buigt het pad voor een houten schuurtje naar links.
Bij deze kruising met aan rechterhand houten poort en veerooster RD, de wn route wordt verlaten, direct daarna RD, ruiterpad, metalen klaphek aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad buigt naar links.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing RA, vervolgens voorbij laatste eik en iets voor flauwe bocht naar links van het ruiterpad LA, smal pad door open gebied richting groepje dennen in de verte.
Voorbij dit groepje dennen, bij kruising RD richting bankje tegen bosrand, geel-groene route, iets voorbij het bankje gaat het pad door het bos, het pad verder volgen tot kruising voor een rastering met klaphek.
6.
Bij deze kruising LA, pad met afrastering aan rechterhand, de geel-groene route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met de afrastering aan rechterhand verder volgen.
Iets voorbij hoek in de afrastering RA, smal pad dat verderop door de bosrand gaat.
T.h.v. metalen klaphek met in het omheind terrein een schaapkooi LA, breed zanderig pad.
Halverwege open gebied, bij kruising RA, eveneens zanderig pad.
Bij kruising met grindpad RD, pad met bosrand aan rechterhand, kn51 volg 52.
Bij afrastering aan rechterhand RD, pad met op enige afstand een klaphek aan rechterhand negeren, pad met afrastering aan rechterhand.
Iets voor bankje, na ca. 120m RA door klaphek, gele route, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan rechterhand een smal pad LA, gele route.
7.
Na ca. 180m rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, gele route, beide paden aan linkerhand negeren.
Bij 5-sprong het pad links van bankje aan overzijde van het ruiterpad inlopen, iets verder bij T-splitsing LA, geel-groene route, de verharde weg volgen tot smal pad aan linkerhand t.h.v. een geel-groen routepaaltje in flauwe bocht naar rechts van de weg.
Bij dit pad LA, onverhard pad, geel-groene route, direct daarna kruist het pad een ruiterpad.
T.h.v. kleine open plek aan linkerhand het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder langs de iets hogere heuvel aan rechterhand volgen, geel-groene route, voorbij deze heuvel het pad verder RD volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, breed grindpad, “De Staat”, de geel-groene route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.12 LA, onverhard pad.
Bij verharde weg LA, verderop voorbij het parkeerterrein is de horecagelegenheid, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Horecagelenheid De Heksenboom bij natuurpoort Heksenboom, Bosweg 40, 5845 EB te Sint Anthonis. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de ruime parkeerplaats van de natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Zonsopkomst in het bosgebied Adrie: Zonsopkomst in het bosgebied
Ullingse Bergen Adrie: Ullingse Bergen
Ullingse Bergen Adrie: Ullingse Bergen
Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
Schuurtje van Staatsbosheer Adrie: Schuurtje van Staatsbosheer
Ullingse Bergen Adrie: Ullingse Bergen
Een mistige ochtend Adrie: Een mistige ochtend

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-sint-anthonisbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant De Heksenboom

Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 7 december 2023 om 18:12

  Vandaag 7 december 2023 met een mistige start de wandeltocht gecontroleerd. Alle paden waren prima te belopen, geen last gehad van drassige paden door de vele neerslag van de laatste tijd. Enkele verwijzingen naar de geel-rode routemarkeringen van een streekpad dat door het gebied loop uit de routebeschrijving verwijderd, het streekpad loopt nu iets anders. Inmiddels zijn ook alle geschilderde routepaaltjes van SBB routes vervangen door bordjes met verschillende kleuren. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Mark 31 januari 2023 om 14:00

  Vanochtend met eerst wat lichte regen en daarna een bewolkte lucht, dit ommetje gelopen.
  Fraaie bos- en heidewandeling. Vooral het stuk over de “Randwal” en door het heidegebied de Ullingse Bergen is erg mooi. De kudde Kempische heideschapen op de heide, maakte het plaatje compleet. Helaas hebben we de Schotse Hooglanders niet gezien. Maar er zijn genoeg signalen van hun aanwezigheid. Op het einde van het ommetje werden we nog verrast door een overstekend ree.
  De routebeschrijving is actueel.

  Reageren
 3. Toon. 10 januari 2021 om 23:43

  Vandaag deze fantastische route gelopen. Beschrijving is perfect en erg duidelijk.

  Reageren
 4. Marion Wetzels 28 april 2020 om 16:49

  We hebben op Koningsdag deze route gelopen, eigenlijk vrijwel helemaal op de kaart en Topo GPS. Een prachtige en heel afwisselende route door een mooi gebied. Het was heerlijk buiten zijn en de drukte was beperkt tot een enkel groter pad en bij de campings. De route maakt ook dat je steeds je ogen uitkijkt, heel mooi gedaan. We zijn bij een andere parkeerplaats gestart wat het ook leuk maakte. Op de terugweg na Visdel hadden we wel genoeg van het grotere pad en zijn toen door het bos gelopen over een klein paadje. Dat precies uitkwam bij de parkeerplaats. Dat was kikken.

  Reageren
 5. Marij Verhoeven 14 januari 2020 om 14:10

  Vandaag deze route gelopen. Beschrijving klopt helemaal, geen enkel moment getwijfeld. Prachtige route!

  Reageren
 6. Hans en Rianne Vogels 1 januari 2019 om 15:29

  Zondag 30 december deze hele mooie route gelopen. Dankjewel daarvoor.
  De route klopt helemaal behalve een passage onder punt 2:

  ” geel-groene route, vervolgens het pad volgen tot 4-sprong bij rand bosgebied, smalle zijpaden negeren, let op de geel-groene routepaaltjes. Bij deze 4-sprong RD, kn20 volg 19″

  Bij het volgen van de geel groene paaltjes kom je inderdaad uit bij knooppuntpaal 20, echter om 19 te volgen moet je linksaf.
  We zijn nog eens terug gelopen, hebben bij een Y-splitsing het andere pad genomen maar dit pad komt later weer samen. Je komt dan door een voetgangerssluisje en loopt dan recht op paal 20 waar je linksaf moet richting 19.

  Reageren
  1. Adrie 1 januari 2019 om 16:10

   Hans en Rianne Vogels bedankt voor het melden! Volgens de kaart van Routebureau Brabant gaat het wandelnetwerk door de rand van het bosgebied over de heuvelrug m.a.w. bij de 4-sprong RD. De geel-groene paaltjes route van Staatsbosbeheer gaat door het bosgebied links van de heuvelrug. Halverwege de heuvelrug komen beide paden samen op de heuvelrug. Mogelijk dat er wijzigingen zijn in het wandelnetwerk ik ga binnenkort kijken of er iets veranderd is, voorlopig de tekst “volg 19” bij punt 2 2de regel doorgestreept. Tevens bij de 1ste regel een extra opmerking bijgevoegd dat men iets voor de 4-sprong een smal veerooster passeert.

  2. Adrie 4 januari 2019 om 08:42

   Gisteren ben ik gaan kijken naar het betreffende punt. Het paaltje wijst wel naar het juiste pad. Gezien vanuit de looprichting staat het paaltje niet heel gelukkig waardoor men zich gemakkelijk kan vergissen. Bij twijfel de aanwijzing “pad door rand bosgebied” in de routebeschrijving opvolgen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)