Ommetje Seldensate, Middelrode te Noord-Brabant

6 km Wandelroute Ommetje Seldensate, te Middelrode

De tocht gaat door het beekdal van de Aa en door het landgoed Seldensate. Het beekdal van Aa heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan. De beek die in het verleden gekanaliseerd was met het oog op een snellere afvoer van water heeft nu haar vrije loop weer terug gekregen. De beek, in Middelrode uitgegroeid tot een klein riviertje, slingert nu binnen een brede natuurstrook bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes afgewisseld met oude meanders en poelen. Het ommetje volgt de kades rond het beekdal en gaat over een struinpad door het beekdal. Advies: tijdens de wat nattere jaargetijden zijn goede wandelschoenen een noodzaak en bij hoogwater van de Aa kan dit ommetje niet gelopen worden. Als bezienswaardigheid komt men in het landgoed Seldensate langs de restanten van een kasteeltje en het poortgebouw met duiventoren. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-9-2017, laatst bijgewerkt op: 24-4-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, “Brugstraat”, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna eveneens RA door klaphek, na passeren van het klaphek gras-pad met afrastering aan linkerhand volgen richting doorgang in bosschages, voor deze doorgang buigt het gras-pad naar rechts met bosschages aan linkerhand, iets verder het riviertje de Aa aan linkerhand, vervolgens het gras-pad aan rand van hoger gelegen grasland met riviertje aan linkerhand volgen tot kruising met verhard fietspad voorbij klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, vervolgens de graskade volgen tot T-splitsing bij verharde weg, verderop t.h.v. stuw buigt de graskade naar rechts, men passeert een klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
RD, weg “De Heesekker” aan rechterhand negeren.
In bocht naar rechts links aanhouden, vervolgens voor overgang van verharde weg naar grind-/fietspad RA, onverhard pad met aan linkerhand grasveld met enkele speeltoestellen.
Bij T-splitsing LA, vervolgens het pad tussen grasveld en het bos volgen tot Y-splitsing.
2.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad, vervolgens RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, direct daarna voor kleine witte woning LA, wn route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, “Westakkers 42-44-44a-46”, weg aan rechterhand negeren, kn28 volg 27.
RD, weg “Westakkers 42” aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. woning nr.44 LA, de wn route wordt verlaten, voorbij woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor klaphek het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, verderop buigt het pad naar links, men passeert een klaphek, vervolgens de graskade volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA de brug over, verharde weg, direct daarna aan overzijde van de brug LA, graskade met beekdal aan linkerhand volgen.
RD, pad over graskade aan rechterhand negeren.
T.h.v. bosschages, bij 3-sprong RA, verderop t.h.v. bankje buigt het pad naar links.
3.
Ca. 180m voorbij deze bocht LA, pad met geel routepaaltje door strook grasland, voorbij deze strook grasland buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht LA, vervolgens na ca. 20m RA, smal grindpad met open plek aan linkerhand.
Na passeren van brugje links aanhouden, iets verder voor gracht rond kasteelruïne buigt het pad met flauwe bocht naar rechts richting poortgebouw, vervolgens door het poortgebouw lopen.
# Poortgebouw bij kasteelruïne Seldensate. Voor een beter zicht op de kasteelruïne zelf, voor het poortgebouw even links aanhouden tot aan linkerhand de kasteelruïne met een informatiepaneel.
Na passeren poortgebouw het pad RD volgen tot 4-sprong voorbij poort, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, “Assendelfseweg”, kn33 volg 36.
Bij T-splitsing LA, kn36 volg 38, vervolgens de weg volgen tot brug over het riviertje de Aa.
Voorbij de brug LA, onverhard pad, direct daarna voor klaphek rechts aanhouden, pad met afrastering aan linkerhand, vervolgens het pad volgen tot volgend klaphek.
T.h.v. het klaphek rechts aanhouden richting verharde weg, bij de weg LA, direct daarna eveneens LA, “Brugstraat”, vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Driezeeg 40, 5258 LE te Middelrode. Plan Route

Met de auto

A50, neem afrit 11-Veghel. Ga verder op de N279. Rijd naar de Brugstraat in Middelrode. Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Centraal Station, 's Hertogenbosch. Bus 158 (richting Veghel). Bushalte Brugstraat, Middelrode.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa
Poortgebouw kasteel Seldensate Adrie: Poortgebouw kasteel Seldensate
Poortgebouw kasteel Seldensate Poortgebouw kasteel Seldensate
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-seldensate.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MiddelrodeErvaringen van wandelaars (7)

 1. Frank van den Oetelaar 1 mei 2019 om 16:24

  Heel mooie route, genoten. Het was al even droog dus geen ‘last’ van modder. Lekker warme zonnig dag voor deze afwisselende route!

  Reageren
 2. Corinne Sebregts 22 april 2019 om 17:41

  Genoten van deze wandeling. De paden zijn onverhard maar goed begaanbaar bij goed weer. Vandaag gewandeld op een zonnige dag en erg genoten. Uitstekende bewegwijzering!

  Reageren
 3. Heidi Broeren 24 februari 2019 om 19:02

  Heeft ons op mooie plekjes gebracht, dicht bij huis. Mooie wandeling. Let op met honden over de veebrug. Eerst stroom onderbreken, anders krijgt uw viervoeter een optater.

  Reageren
 4. Jan Joosten 24 oktober 2018 om 17:12

  Leuke, korte wandeling voor na het werk. De route gaat veel langs het water met ruime uitzichten. Alleen jammer dat je bijna de hele route de N279 hoort en ziet.

  Reageren
  1. Adrie 24 oktober 2018 om 20:37

   Vanuit het beekdal is inderdaad de N279 te horen en op een aantal plaatsen te zien. Het beekdal van de Aa ligt immers parallel aan de N279 en is ingeklemd tussen de weg en de plaatsen Middelrode en Berlicum. Eigenlijk is het jammer dat tijdens de verbreding van de N279 niet wat meer groen is aangeplant tussen de weg en het beekdal, zowel voor het uitzicht vanuit het beekdal als het geluid zou het een positief effect gehad hebben.

 5. Paul. 11 november 2017 om 15:32

  11-11-2017
  Mooie wandelroute, goed te doen, doen we in t voorjaar weer.
  Goed advies die wandelschoenen.
  Duidelijke wandelbeschrijving.

  Reageren
 6. Yvette 1 oktober 2017 om 20:27

  Mooie wandelroute, kan wat drassig zijn dus wel goede wandelschoenen nodig!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)