Ommetje Seldensate, Middelrode te Noord-Brabant

6 km Wandelroute Ommetje Seldensate, te Middelrode

De wandeltocht gaat door het beekdal van de Aa en door het landgoed Seldensate. Het beekdal van Aa heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan. De beek die in het verleden gekanaliseerd was met het oog op een snellere afvoer van water heeft nu haar vrije loop weer terug gekregen. De beek, in Middelrode uitgegroeid tot een klein riviertje, slingert nu binnen een brede natuurstrook bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes afgewisseld met oude meanders en poelen. Het ommetje volgt de kades rond het beekdal en gaat over een struinpad door het beekdal. Advies: tijdens de wat nattere jaargetijden zijn goede wandelschoenen een noodzaak en bij hoogwater van de Aa kan dit ommetje niet gelopen worden. Als bezienswaardigheid komt men in het landgoed Seldensate langs de restanten van een kasteeltje en het poortgebouw met duiventoren. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-9-2017, laatst bijgewerkt op: 17-9-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, “Brugstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna eveneens RA door klaphek het grasland inlopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand volgen richting doorgang in bosschages, voor deze doorgang buigt het gras-pad naar rechts met bosschages aan linkerhand en iets verder met het riviertje de Aa aan linkerhand, het gras-pad aan rand van hoger gelegen grasland met riviertje aan linkerhand volgen tot kruising met verhard fietspad voorbij een klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek. direct daarna door een 2de klaphek, verderop t.h.v. stuw buigt de graskade naar rechts en men passeert een klaphek, de graskade verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
RD, weg “De Haasekker” aan rechterhand negeren.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, vervolgens voor overgang van verharde weg naar grind-/fietspad RA, onverhard pad met aan linkerhand grasveld met enkele speeltoestellen.
Bij T-splitsing LA, pad door bosrand met het grasveld aan linkerhand, het pad volgen tot Y-splitsing.
2.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad, vervolgens RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, direct daarna voor kleine witte woning LA, small klinkerweg, wn route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, “Westakkers 42-44-44a-46”, weg aan rechterhand negeren, kn28 volg 27.
RD, weg “Westakkers 42” aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. woning nr.44 LA, de wn route wordt verlaten, voorbij woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij landbouwperceel (grasland) het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar links en passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de graskade volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA de brug over, verharde weg, direct daarna aan overzijde van de brug LA, graskade met beekdal aan linkerhand.
RD, pad over graskade aan rechterhand negeren.
T.h.v. bosschages, bij 3-sprong RA, verderop t.h.v. bankje buigt het pad naar links.
3.
Ca. 180m voorbij deze bocht LA, pad met geel routepaaltje door strook grasland, voorbij deze strook grasland buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht LA, vervolgens na ca. 20m RA, smal grindpad met open plek aan linkerhand, verderop het brugje over.
Voorbij het brugje links aanhouden, iets verder voor gracht rond kasteelruïne buigt het pad met flauwe bocht naar rechts richting poortgebouw, bij poortgebouw door de poort lopen.
# Poortgebouw bij kasteelruïne Seldensate. Voor een beter zicht op de kasteelruïne zelf, voor het poortgebouw even links aanhouden tot aan linkerhand de kasteelruïne met een informatiepaneel.
Voorbij het poortgebouw het pad RD volgen tot 4-sprong voorbij poort, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, “Assendelfseweg”, kn33 volg 36.
Bij T-splitsing LA, kn36 volg 38, de weg volgen tot brug over het riviertje de Aa.
Voorbij de brug LA, onverhard pad, direct daarna voor klaphek rechts aanhouden, pad met houten voetgangerssluis en afrastering aan linkerhand, het pad volgen tot volgend klaphek.
T.h.v. het klaphek doorlopen tot verharde weg, bij de weg LA de doodlopende weg “Brugstraat” inlopen, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Driezeeg 40, 5258 LE te Middelrode. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Brugstraat in Middelrode. Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat, Middelrode.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa
Poortgebouw kasteel Seldensate Adrie: Poortgebouw kasteel Seldensate
Poortgebouw kasteel Seldensate Poortgebouw kasteel Seldensate
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Kasteelruïne Seldensate Adrie: Kasteelruïne Seldensate
Beekdal van de Aa Adrie: Beekdal van de Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-seldensate.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MiddelrodeErvaringen van wandelaars (15)

 1. Twan Maas 3 juli 2022 om 15:33

  Op het einde van 2, brug over en pad langs beekdal staat mais, en verderop is een nieuwe geul gegraven dus je kunt daar niet door of je moet over de sloot springen. Beste alternatief is ipv over de brug links te gaan gewoon rechtdoor, bij de ventweg die paralel loopt met de n279 linksaf slaan en een stukje verder de 1e weg links, dan kom je bij de ruïne uit en zit je weer op de route

  Reageren
  1. Adrie 3 juli 2022 om 17:07

   Twan Maas bedankt voor het melden van de gegraven geul! Binnenkort ga ik kijken naar de verandering.

  2. Adrie 7 juli 2022 om 13:52

   Vandaag gaan kijken naar de eventuele veranderingen. Alle paden zijn prima te lopen geen veranderingen gezien. Twan Maas vermoedelijk bent U ergens van de route afgeweken. In het veld terug proberen te redeneren hoe U gelopen heeft mij is niet duidelijk geworden hoe.

 2. Sprietje 28 januari 2021 om 18:42

  Mooie route. Prachtige vergezichten. Helaas een stukje door het dorp moeten lopen omdat een stuk van het pad onder water stond en wij geen natte voeten wilde hebben.

  Reageren
  1. Audrey 4 april 2021 om 09:02

   Was een fijne wandeling toen Marlize!

 3. Miranda 16 april 2020 om 09:35

  Leuke korte duidelijke route. Ongeveer een uurtje gewandeld lekker in het zonnetje gps was erg duidelijk

  Reageren
 4. Chris 13 januari 2020 om 00:44

  Super mooie wandeling. Prachtige natuur. En wederom erg goed beschreven. Dank!

  Reageren
 5. Frank van den Oetelaar 1 mei 2019 om 16:24

  Heel mooie route, genoten. Het was al even droog dus geen ‘last’ van modder. Lekker warme zonnig dag voor deze afwisselende route!

  Reageren
 6. Corinne Sebregts 22 april 2019 om 17:41

  Genoten van deze wandeling. De paden zijn onverhard maar goed begaanbaar bij goed weer. Vandaag gewandeld op een zonnige dag en erg genoten. Uitstekende bewegwijzering!

  Reageren
 7. Heidi Broeren 24 februari 2019 om 19:02

  Heeft ons op mooie plekjes gebracht, dicht bij huis. Mooie wandeling. Let op met honden over de veebrug. Eerst stroom onderbreken, anders krijgt uw viervoeter een optater.

  Reageren
 8. Jan Joosten 24 oktober 2018 om 17:12

  Leuke, korte wandeling voor na het werk. De route gaat veel langs het water met ruime uitzichten. Alleen jammer dat je bijna de hele route de N279 hoort en ziet.

  Reageren
  1. Adrie 24 oktober 2018 om 20:37

   Vanuit het beekdal is inderdaad de N279 te horen en op een aantal plaatsen te zien. Het beekdal van de Aa ligt immers parallel aan de N279 en is ingeklemd tussen de weg en de plaatsen Middelrode en Berlicum. Eigenlijk is het jammer dat tijdens de verbreding van de N279 niet wat meer groen is aangeplant tussen de weg en het beekdal, zowel voor het uitzicht vanuit het beekdal als het geluid zou het een positief effect gehad hebben.

  2. J. De Jong 26 maart 2021 om 09:28

   Dat was precies wat wij ook ervaarden gisteren. Prachtig gebied, maar constant geraas van de auto’s doet te veel afbreuk. Een geluidswal in de vorm van bomen en struiken zou veel schelen.

 9. Paul. 11 november 2017 om 15:32

  11-11-2017
  Mooie wandelroute, goed te doen, doen we in t voorjaar weer.
  Goed advies die wandelschoenen.
  Duidelijke wandelbeschrijving.

  Reageren
 10. Yvette 1 oktober 2017 om 20:27

  Mooie wandelroute, kan wat drassig zijn dus wel goede wandelschoenen nodig!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)