Ommetje Schuitwater, Swolgen te Limburg

12 km Wandelroute Ommetje Schuitwater, te Swolgen

De wandeltocht gaat over de Swolgenderheide, Hiepterheide en door het Schuitwater. De drie gebieden liggen in en om een oude Maasmeander, en vormen samen een mooie combinatie natte en droge gedeelte. De Swolgenderheide is de naam van een oud stuifduinengebied langs deze Maasmeander, de Hiepterheide is een gebied dat bestaat uit een afwisseling van hoger gelegen heide, naald- en loofbossen. Het Schuitwater is de oude meander van de rivier de Maas, het gebied bestaat uit moerassige delen met open water, riet, moerasbos en vochtige graslanden. De naam Schuitwater is te danken aan de schuitjes die turfgravers bij het uitgraven gebruikten. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-11-2013, laatst bijgewerkt op: 15-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, verhard voetpad links van de kerk inlopen, achter de kerk verhard voetpad met begraafplaats aan linkerhand, “De Oude Pastorie”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, weg “Pastoorswal” aan rechterhand negeren, vervolgens bij kruising RA.
Bij kruising LA, kn89 volg 31, “Bosweg”, voorbij woning nr.20 gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot pad aan rechterhand voor verkeersbord “Gesloten voor alle motorvoertuigen”, smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad RD het grindpad verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
In flauwe bocht naar links RD het grindpad verder volgen, achtereenvolgens smal pad aan linker- en pad aan rechterhand negeren.
2.
In ruime bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, onverhard pad, wn route.
Bij kruising met informatiepaneel “Swolgenderheide” en bankje RD door klaphek met veerooster, het begrazingsgebied inlopen.
Iets voorbij kleine open plek aan linkerhand, bij 4-sprong links aanhouden, kn31 volg 74, smal pad.
Voorbij klaphek met houten poort, bij T-splitsing RA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosrand, in flauwe bocht naar rechts van het grindpad, bij 4-sprong LA, smal pad met bosrand aan linkerhand, wn route, verderop wordt het pad breder en passeert men een beekje.
Bij Y-splitsing scherp LA, breed pad, de wn route wordt weer verlaten.
Na ca. 75m, in flauwe bocht naar links van het pad RA.
Bij kruising RD, iets verder passeert men lage heuvel en verderop een hogere.
Ca. 140m voorbij de hogere heuvel, bij kruising LA, breed pad.
3.
Na ca. 90m RA, smal bospad met houten paaltjes en SBB bordje “Schuitwater”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing RA, kn38 volg 37.
Na ca. 200m LA, de wn route wordt weer verlaten, na ca. 90m buigt het pad naar rechts en gaat een stukje slingerend verder, het pad verder volgen tot T-splitsing voor half open omheind grasland.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek(3),het omheind half open grasland RD oversteken, aan overzijde het perceel bij klaphek(2) verlaten.
Na verlaten van het omheind perceel, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route, verderop voor klein informatiepaneeltje “Schuilkelders” buigt het pad naar rechts, wn route, het pad met op enige afstand het lager gelegen langwerpig ven aan linkerhand volgen.
4.
Bij 3-sprong links aanhouden richting klaphek, wn route, voorbij het klaphek bij T-splitsing voor doorgaande weg LA het parkeerterreintje oplopen, kn20 volg 11/10, na verlaten van het parkeerterreintje het smalle grindpad links de weg volgen.
Voor bosrand aan rechterhand RA, “Schuitwater Veldweg”, breed grindpad, wn11 en gw route.
Na ca. 1km, ca. 130m voorbij langwerpig ven aan linkerhand LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, kn11 volg 10, gw route.
Bij T-splitsing LA, wn10 en gw route, pad met bosperceel met daarin perceeltjes grasland aan linkerhand.
Voor bosrand aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand, gw route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
5.
Ca. 40m voorbij deze bocht LA, gw route, pad door de bosrand met landbouwperceel aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel, bij T-splitsing LA.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing RA, kn10 volg 63, fietspad, iets verder LA de doorgaande weg oversteken, “Rodevennenweg”, smalle klinkerweg, wn en gw route.
Na ca. 100m LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn en gw route.
Pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn en gw route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 9/62, gw route, iets verder LA, wn9 en gw route, men passeert achtereenvolgens twee knuppelbrugjes, een bijzonder brugje de Wissel en verderop voorbij een bocht naar rechts een langer knuppelbrugje.
# Voordat men LA gaat op ca. 400m is aan rechterhand een horecagelegenheid “Theetuin de Roode Vennen”. Voor een bezoek ga bij het knooppuntpaaltje 63 RA kn63 volg 64. Bij T-splitsing RA, smalle klinkerweg, wn route. Na ca. 80m, voor informatiepaneel LA, wn route, verderop is de theetuin.
# Iets verder kan bij hoge waterstand van het beekje het pad voor en na het 1ste knuppelbrugje blank staan of te drassig zijn, als alternatief omkeren, bij T-splitsing LA, wn62. T.h.v. bosrand, bij 4-sprong met aan rechterhand een verhard fietspad en picknicktafel LA, “Vonderweg”, pad met bosrand aan linkerhand, wn62. Bij kruising RA, kn62 volg 7. Ga verder bij punt 7. 1ste regel.

Voorbij het langer knuppelbrugje, bij T-splitsing met aan linkerhand een uitkijkpunt RA, wn en gw route.
# Het uitkijkpunt iets links van het informatiepaneel is een steiger met bankje in midden van het Schuitwater, vanuit de steiger heeft men mooi uitzicht over het restant van de oude Maasarm.
6.
Voorbij knuppelbrugje RD, pad aan rechterhand negeren, wn9, de gw route wordt verlaten, iets verder bij 4-sprong met picknicktafel RD door klaphek(1), kn9 volg 20/38, voorbij het klaphek RD, wn38, het smalle pad door open plek met heide volgen tot 4-sprong voorbij klaphek(4) aan de overzijde.
Bij deze 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan rechterhand klaphek(5) RD, het pad verder volgen tot klaphek(6) met bankje aan einde van open plek met poel aan rechterhand, zijpaden aan linkerhand negeren.
RA door klaphek(6) met SBB bordje begrazingsgebied, de linkerzijde van de open plek met heide volgen.
Na ca. 120m, bij heideveld aan linkerhand rechts aanhouden, smal pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot klaphek(15) met metalen poort aan de overzijde.
Voorbij klaphek(15) RD, “Vonderweg”, pad aan rechterhand negeren, wn62.
Aan rand van natuurgebied, bij kruising LA, “Hiepterweg”, kn62 volg 7.
7.
Na ca. 650m, halverwege 3de landbouwperceel aan rechterhand LA, smal pad met SBB bordje “Schuitwater”, gw route, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, gw route.
RD, pad aan rechterhand negeren, gw route, iets verder het pad met bocht naar links verder volgen, pad met houten paaltjes aan rechterhand negeren, gw route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand SBB informatiepaneel en picknicktafel LA, wn en gw route, het pad ca. 300m volgen tot pad aan rechterhand met SBB bordje door een brede open strook met heide iets voorbij een bankje, overige zijpaden negeren.
Bij dir pad RA, pad door de open strook met SBB bordje ”Schuitwater” richting klaphek in de verte, wn en gw route, voorbij het klaphek(12) het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand klaphek met veerooster en een bankje, wn route.
8.
Bij deze T-splitsing LA door het klaphek(10), kn8 volg 61, gw route, pad met bankje.
Na ca. 60m RA, pad met afrastering aan rechterhand, de wn en gw route worden verlaten, het pad volgen tot kruising t.h.v. bosrand aan rechterhand.
Bij deze kruising RD.
Bij Y-splitsing LA, breed grindpad, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RD richting kerk verderop, “Broekhuizerweg”, de weg die verderop met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
W-R = LAW pad met wit-rode route markeringen.
gw = Groen-witte SBB routebordjes
Wandelnetwerk: Knopenlopen Horst aan de Maas
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Monseigneur Aertsstraat 4, 5866 BE te Swolgen. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Monseigneur Aertsstraat in Swolgen. Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Smid Brouwers, Swolgen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Schotse hooglanders op de Hiepterheide Adrie: Schotse hooglanders op de Hiepterheide
Hiepterheide in de winter Adrie: Hiepterheide in de winter
Paarden op de Hiepterheide Adrie: Paarden op de Hiepterheide
Hiepterheide Adrie: Hiepterheide
Het Schuitwater, knuppelbrugje Adrie: Het Schuitwater, knuppelbrugje
Het Schuitwater, moerasbos Adrie: Het Schuitwater, moerasbos
Het Schuitwater, de wissel Adrie: Het Schuitwater, de wissel
Het Schuitwater, nu met een herfst zonnetje Adrie: Het Schuitwater, nu met een herfst zonnetje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-schuitwater.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SwolgenTheetuin de Roode Vennen op ca. 400m

Horsterweg 20
5872 CD Broekhuizen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. Adrie 12 augustus 2023 om 20:57

  Vrijdag 11 augustus 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Een omheind perceel grasland dat aan het dicht groeien is met berken zorgde ervoor dat een klaphek van verre niet meer herkenbaar was en een zijpad dat vermeld was in de routebeschrijving was niet meer herkenbaar voor de rest klopte de routebeschrijving. De veranderingen zijn verwerkt in de routebeschrijving en is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Kees 18 april 2022 om 19:16

  Kees

  Vandaag,18 april, deze route gelopen,prachtige afwisselende route…

  Bedankt Adrie

  Reageren
 3. Adrie 17 maart 2022 om 16:39

  Inmiddels is het lange knuppelbrugje in het Schuitwater vernieuwd, de wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 26 februari 2022 om 18:59

  Bij punt 5 6de regel wordt er gewerkt aan de knuppelbrugjes voorlopig het alternatief bij punt 5 en/of de blauwe lijn op de kaarten volgen.

  Reageren
 5. Mariëlle 21 april 2020 om 06:16

  Gisteren, op een zonnige maandagochtend deze mooie afwisselende
  wandeling gelopen, gelukkig was het niet druk ivm Corona richtlijnen. Wandeling is prachtig en beschrijving klopt perfect. We kozen deze wandeling ook omdat het nu een droge periode is dus minder kans op natte voeten :-)).
  Adrie, super bedankt voor deze mooie wandeling!

  Reageren
 6. Adrie 5 juli 2019 om 15:27

  Gisteren 4 juli 2019 de wandelroute gecontroleerd. Een kleine wijziging aangebracht, een smal pad door bosschages in begrazingsgebied vervangen door een pad door wat opener heidegebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Hans en Bea Theeuwen 4 mei 2019 om 15:32

  Supermooie wandeling, de eerste helft vonden we het mooiste, alhoewel we op de tweede helft een mooi uitzicht hadden op prachtige wolken.
  Ook het theehuis is een aanrader, jammie jammie !!
  Zeker de moeite waard om hier eens te wandelen

  Reageren
 8. Maria en Huub 30 november 2018 om 17:38

  Wij hebben vandaag deze mooie wandeling gelopen.
  Jammer dat het Schuitwater zo droog was, niks drassig gebied, alles onder de knuppelbruggetjes stond droog.
  Het was een super route, gaan gewoon nog een keer terug als er weer water staat.

  Reageren
 9. Arnold Schweren 1 augustus 2017 om 21:51

  Hoi. We hebben deze route met plezier gewandeld.. en inderdaad: vooral de natte stukken met knuppelbruggetjes zijn prachtig.

  Reageren
 10. Mieke Tukker 24 april 2017 om 16:56

  Vandaag deze prachtige route gelopen. Wat een genot. Afwisselende natuurgebieden. Vooral de natte stukken zijn adembenemend.
  Kleine aanpassing in de tekst: laatste zin stukje bij 5. WN(11) moet zijn KN11. Op die hoek staat namelijk al paaltje knooppunt 11. En volg je wn10. Dan gewoon doorgaan bij stukje onder 6. Het stuk beschreven bij 7 hebben we gewoon kunnen lopen (niet de alternatieve route genomen), gelukkig maar want wat is dit een mooi stuk moerassig gebied zeg. Prachtig. We raden iedereen aan deze route te lopen als je hier in de buurt bent.

  Reageren
  1. Mieke Tukker 24 april 2017 om 17:04

   Zie net dat de route al is aangepast op de site. De print in ons vakantiehuisje was dus al gedateerd.

  2. Adrie 24 april 2017 om 17:54

   Mieke Tukker bedankt voor het melden! Het gedeelte met de knuppelbrugjes gaat inderdaad door een heel mooi moerassig gebied. Het pad door dat deel is bijna een jaar gesloten geweest. Recent een melding ontvangen dat het wandelnetwerk was gewijzigd ook moest ik nog de omleiding “alternatief” die ik een jaar geleden gemaakt had wat aanpassen. Vanochtend gaan kijken en vanmiddag de routebeschrijving bijgewerkt.

 11. Adrie 24 april 2017 om 14:34

  Vandaag 24 april 2017 eens gaan kijken wat SBB aangepast heeft. Op de nattere stukken waar voorheen boomstammetjes op het pad lagen zijn nu kortere knuppelbrugjes geplaatst. Op zich een hele verbetering, jammer dat de knuppelbrugjes niet iets langer gemaakt zijn. Bij hoge waterstand van het beekje kan het pad tussen de knuppelbrugjes nog te drassig zijn of zelfs helemaal blank komen staan, het alternatief blijft beschikbaar voor dergelijke omstandigheden. De route tevens gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Hans en Rianne Vogels 6 februari 2017 om 16:15

  Gisteren deze hele mooie route in een heerlijk zonnetje gelopen.
  Het plankenpad is inmiddels vervangen en open.

  Reageren
  1. Adrie 6 februari 2017 om 18:25

   Hans en Rianne bedankt voor het melden!

 13. Menno Slaats 14 oktober 2016

  Het plankenpad is momenteel nog steeds gesloten.

  Reageren
 14. Adrie 12 mei 2016

  In het natuurgebied Schuitwater is als gevolg van de slechte staat een pad voor onbepaalde tijd gesloten. Zowel op de kaarten als in routebeschrijving is er een alternatief voor het gesloten pad. Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd en iets vernieuwd. Een stukje met wat langere paden is vervangen door paden met meer variatie. Ook wordt het Schuitwater over een grotere afstand gevolgd. Wat betreft het gesloten pad hoor ik graag wanneer de route op dat punt weer te volgen is, bij voorbaat bedankt. Veel wandelplezier!

  Reageren
 15. Adrie 19 oktober 2014

  Zaterdag 18 oktober de wandelroute gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. In de omgeving van Swolgen is een wandelnetwerk met knooppunten aangelegd. In de routebeschrijving zijn op een aantal plaatsen het wandelnetwerk als extra herkenningspunten aan de bijschrijving toegevoegd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 16. Antoon en Marijke 26 januari 2014

  Prachtige wandeling in een heel mooie omgeving. Zelfs in dit jaargetijde. Zeer afwisselend met een start in een alleraardigst, wandelvriendelijk, dorpje. Een echte aanrader. Wel goede schoenen dragen. Het is soms wat drassig.

  Reageren
 17. Lennard 25 november 2013

  Gisteren gelopen met overwegend grijs, droog weer.

  Ik vond het een leuke route met redelijk wat afwisseling in een mooi gebied. Goed en duidelijk beschreven traject.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)