Ommetje Schaaks Heide, America te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje Schaaks Heide, te America

Wandeltocht door de Schadijkse Bossen. Begin 19de eeuw was in de wijde omtrek van de huidige Schadijkse Bossen geen bos te bekennen maar een uitgestrekte vlakte met heide, ruigte en stuifduinen. Door overbegrazing door schapen ontstonden open vlaktes met stuifzand. Om overlast van stuivend zand te voorkomen en de groeide vraag naar mijnhout werd de heide beplant met dennen. Om weer wat terug te krijgen van het heidelandschap is een grote open plek, de Schaaks Heide, in de Schadijkse Bossen gemaakt. Op de Schaaks Heide grazen Nederlandse landgeiten en schapen om het gebied open te houden. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft in dit bosgebied zijn sporen nagelaten, de wandeltocht komt langs herdenkingskruis Derk van Assen. 100% van deze wandeltocht is onverhard.
Wil men meer weten over het herdenkingskruis maar ook over het "GEHEIM Van Schaaks Heide", dat voortleeft in eeuwenoude volksverhalen, kan ook de boswandeling met een verhaal...... lopen van 3 kilometer met de landschapsverteller vanuit de parkeerplaats Gusseweg in de Schadijkse bossen.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-1-2022, laatst bijgewerkt op: 1-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het parkeerterreintje LA richting verharde weg vertrekken, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, breed grindpad, direct daarna rechts aanhouden, smal onverhard pad met SBB bordje “Schadijkse Bossen”, het pad buigt naar links.
Bij kruising RD, het pad dat op enige afstand aan linkerhand parallel loopt met het brede grindpad volgen tot T-splitsing,
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, het pad met gele paal “Hogedruk olieleidingen 9-1480” volgen tot 4-sprong iets voorbij volgende gele paal “Hogedruk olieleidingen 9-1475”, zijpaden en zijpaden bij een kruising negeren.
Bij deze 4-sprong RA.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop voorbij bocht naar links gaat het pad door de bosrand met de verharde weg aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA langs metalen afsluitboom, wn route, direct daarna bij kruising met de verharde weg RD, pad met metalen afsluitboom en SBB bordje, wn route.
2.
Na ca. 110m RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met smal ATB pad RD, direct daarna LA, wn (zie achterzijde routepaaltje) route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Bij 5-sprong RD, het linker pad aan overzijde van het brede pad volgen, kn15 de wn route wordt verlaten, men passeert een SBB gw routepaaltje.
Bij kruising met ATB pad RD, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, het pad buigt iets verder naar rechts, na ca. 300m kruist het pad iets voorbij een bankje een grasrijk pad, verderop voor een half open strook buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 4-sprong bij breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, het brede pad met verderop een schuilhut volgen tot kruising met eveneens een breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, breed pad met metalen afsluitboom en SBB bordje.
3.
Voorbij open plek met heide, t.h.v. SBB routepaaltje RD, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 50m LA, smal bospad, verderop voorbij een bankje en klaphek(8) gaat het pad verder door open begrazingsgebied.
Iets voorbij heuvel met aan linkerhand een houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, het pad ca. 130m verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising met aan linkerhand een houten poort met klaphek t.h.v. de bosrand RD.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot bocht naar links voor de heuvel in de verte.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, pad en smal pad richting de heuvel aan rechterhand negeren
Na ca. 90m LA richting de bosrand met bij de bosrand een houten poort met klaphek(11), iets voorbij het klaphek kruist het pad een smal ATB pad, vervolgens doorlopen tot T-splitsing bij een breed pad.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad.
Voorbij bosperceel aan linkerhand RD, pad langs de bosrand aan linkerhand negeren, wn route, het pad gaat door de bosrand.
4.
Na ca. 260m, ruim voorbij flauwe bocht naar rechts RA, kn76 volg 42, het pad volgen tot klaphek(12) met houten poort, smalle ATB paden negeren.
Ca. 50m voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij 4-sprong RA, stijgend zanderig pad, paarse (paarse SBB bordjes met witte pijl) en wn route, voorbij een herdenkingskruis buigt het pad naar links, paarse en wn route.
# Het herdenkingskruis is een WOII monument ter nagedachtenis aan de fusilleerde Derk van Assen die onderduikers geholpen had.
Bij kruising RD, paarse route, de wn route wordt verlaten.
Ruim voorbij uitzichtpunten met bankje rond een boom, bij 5-sprong scherp LA, de paarse route wordt verlaten.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij hoge heuvel aan linkerhand, bij kruising RA, stijgend pad, kn42 volg 41, wit-groene (witte bordjes met groene driehoek) route.
5.
Op hoge heuvel met bankje RD, klaphek(1) aan linkerhand negeren, wit-groene route, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de afrastering.
Bij 3-sprong LA richting klaphek(2), wit-groene route.
Ruim voorbij dit klaphek, bij kruising met bankje RA, breder pad, de wit-groene route wordt verlaten.
In flauwe bocht naar links RD, pad  aan rechterhand negeren, het pad ca. 250m verder volgen tot pad aan linkerhand met ca. 30m voorbij 2de ATB pad aan linkerhand en bij het pad aan rechterhand eveneens een ATB pad, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, recht bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ATB pad RD, direct daarna bij T-splitsing RA, breed pad.
Bij kruising RA eveneens een breed pad, het pad volgen tot pad aan linkerhand iets voorbij een perceel grasland aan linkerhand met voor dit pad eveneens aan linkerhand een picknicktafel en bankje bij een heuveltje, overige zijpaden negeren.
6.
Bij dit pad LA, wn route, het pad met verderop een landbouwperceel aan linkerhand volgen tot T-splitsing voorbij het landbouwperceel.
Bij deze T-splitsing RA langs de metalen afsluitboom, iets verder LA, wn route.
Bij kruising LA, de  wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, pad met percelen grasland aan linkerhand en voorbij het laatste perceel een bankje.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad buigt na ca. 50m naar links.
Bij splitsing links aanhouden.
Het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

SBB parkeerterrein Lorbaan tegenover Aan de Drift, Lorbaan 9A, 5966 PG te America. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein Lorbaan van Staatsbosbeheer aan de Lorbaan.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Plekske van geluk Adrie: Plekske van geluk
Bospad Adrie: Bospad
Landgieten op de Schaaks Heide Adrie: Landgieten op de Schaaks Heide
Herdenkingskruis Derk van Assen Adrie: Herdenkingskruis Derk van Assen
Schaapskudde op de Schaaks Heide Adrie: Schaapskudde op de Schaaks Heide
Leuk bankje op een uitzichtpunt Adrie: Leuk bankje op een uitzichtpunt
Eveneens een mooi uitzichtpunt Adrie: Eveneens een mooi uitzichtpunt
Picknickplaats Adrie: Picknickplaats

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-schaaks-heide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Aan de Drift

Lorbaan 9A
5966 PG America
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Jan en Riek 3 maart 2024 om 08:38

  Adri top dat je dit zo snel op pakt zo weten de wandelaars als ze iets missen in de route dat het zinvol is om dit te melden

  Reageren
 2. Jan K 28 februari 2024 om 09:51

  Zondag 25-02-24 deze route gewandeld, een prachtige wandeling.

  We hebben wel een vraag bij de route beschrijving. Bij punt 5 staat in flauwe bocht naar links RD dan pad met SBB routepaaltje negeren, dit paaltje staat er niet, evenmin de hierna genoemde routepaaltjes we zijn er door de routekaart wel uitgekomen maar het was wel zoeken

  Verder dank voor de mooie routes bij Klik Print en Wandel Jan en Riek

  Reageren
  1. Adrie 28 februari 2024 om 14:20

   Beste Jan en Riek, bedankt voor het melden van de verdwenen SBB routebordjes. Ik heb in de routebeschrijving de verwijzing naar de geel-zwarte SBB routebordjes verwijderd. Het kan zijn dat SBB de wandeltochten met de geel-zwarte bordjes in het gebied gewijzigd heeft. Binnenkort ga ik kijken wat er veranderd is en of er andere herkenningspunten zijn waarnaar verwezen kan worden.

  2. Adrie 1 maart 2024 om 17:33

   Vandaag gaan kijken naar de veranderingen bij punt 5. De routepaaltjes stonden er niet meer. Vooral punt 5 3de regel wat uitvoeriger beschreven omdat in dat stukje een aantal ATB (MTB) paden links en rechts van het pad te zien zijn. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

 3. Mark 7 september 2022 om 17:56

  Vandaag dit ommetje gelopen. Het stuk over en langs de Schaaks Heide vond ik het mooist

  Reageren
 4. leo 28 februari 2022 om 17:26

  vandaag gelopen op GPS onder een lekker zonnetje. Wij vonden het een leuke wandeling, afwisselend, en in een mooi gebied.

  Reageren
 5. M&M 30 januari 2022 om 16:41

  Op een zonnige januaridag deze mooie natuurtocht gelopen. Perfect onze weg gevonden met behulp van gpx.
  Om teleurstelling te voorkomen: horeca Aan de Drift is (in elk geval in het winterseizoen) alleen op zaterdag en zondag geopend.
  Adrie bedankt weer.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)