Ommetje Sarsven, Nederweert-Eind te Limburg

11 km Wandelroute Ommetje Sarsven, te Nederweert-Eind

Wandeltocht door het mooie natuurgebied Sarsven en de Banen, het nieuwe natuurgebied de Kwegt, door het bosgebied Wellensteyn en Natuurparel Philomenahoeve. In een groot deel van het gebied heeft turfwinning plaatsgevonden. Door de ontvening heeft het landschap een grote verandering ondergaan, zo ontstonden er vennen en plassen die later weer andere doeleinden kregen. Ook de aanleg rond 1926 van het verbindingskanaal tussen de plaatsen Wessem en Nederweert, heeft veel invloed op het landschap gehad. Zo kwam tijdens de aanleg het vrijgekomen zand onder anderen in het gebied Wellensteyn terecht, het gebied moet voor die tijd plaatselijk enkele meters lager geweest zijn. Later is het gebied Wellensteyn aangeplant met als doel productiebos, momenteel wordt door Het Limburgs Landschap het productiebos geleidelijk omgevormd tot een natuurlijker bos. Ook veel van de vennen ontstaan door de ontvening verdwenen onder het zand dat vrijkwam, het Sarsven en de Banen zijn de weinig overgebleven vennen. Momenteel wordt de omgeving heringericht, veel opgebracht zand is weer verwijderd met als resultaat een nieuw aantrekkelijk vennencomplex. De omgeving van het Sarsven blijkt ook een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen te zijn van bewoning uit de Oude en Midden Steentijd (10.0000 tot 3.000 voor Christus). 74% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-3-2016, laatst bijgewerkt op: 5-10-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk de weg links van de kerk inlopen, “St. Gerardusstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn78.
RD, weg “Vuursteen” aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.87 RA, “Visdijk”, kn78 volg 79.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn79 volg 82.
Voorbij brugje, bij kruising RD door klaphek, smal iets verhoogd pad door rand van het broekbos, wn82.
Bij 3-sprong rechts aanhouden door klaphek, het klaphek aan linkerhand negeren, kn82 volg 11, na verlaten van het smalle bosperceel met bankje het iets verhoogd pad met knuppelbrugjes volgen, voorbij een klaphek buigt het pad naar rechts met een brede waterloop aan linkerhand, wn route, bij een bosperceel buigt het pad naar rechts weg van de waterloop, wn11.
2.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong met aan rechterhand pad met klaphek richting een vogelkijkhut LA, smal slingerend pad door het bosperceel, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een stuw RA, het smalle pad verder volgen, wn11.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn11 volg 13, direct daarna LA, bospad, kn13 volg 15, verderop buigt het pad naar rechts met iets verder een half open natte plek aan linkerhand, wn15, voorbij de half open plek het gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand volgen.
Voor bosrand, bij T-splitsing RD het smalle bospad aan linkerhand inlopen, kn15 volg 16.
Bij T-splitsing RA, kn16 volg 17, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
3.
Voorbij omheind perceel met houten afrastering aan linkerhand LA, onverhard pad, kn17 volg 40, het pad volgen tot 4-sprong in het bos voorbij een laag heuveltje aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD richting de bosrand, kn40 volg 41, het pad verderop een elektriciteitsgebouwtje aan linkerhand volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, het brede pad met bosrand aan linkerhand volgen tot flauwe bocht naar rechts met bankje.
In deze bocht LA, bospad met SLL bord “Wellensteyn”, kn41 volg 43, het pad volgen tot T-splitsing met bankje ruim na verlaten van het bos, smal zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, kn43 volg 44.
In bocht naar links van het doorgaande pad RD, kn44 volg 45, het pad met SLL bordje door het bos volgen tot bocht naar links direct na een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad langs afrastering aan rechterhand negeren, wn45, het pad buigt naar rechts en men passeert hoogspanningslijnen.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn45, iets verder buigt het pad naar rechts.
RD, klaphek aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, direct daarna eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 50m het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
Voor metalen afsluitboom en aan linkerhand picknicktafel, bij T-splitsing RA,  breder pad door de bosrand.
5.
RD, bospad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA richting hoogspanningsmast, smal pad, kn46 volg 38, ruim voorbij de mast buigt het pad t.h.v. een eik naar rechts, wn38, verderop gaat het pad over een kade met aan rechterhand eikenbomen, voorbij bocht naar links het pad over de kade verder volgen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een steiger RA, verharde weg, wn38, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, “Banendijk”, wn38, de weg volgen tot ingang “Dagcamping de Houtsberg” aan rechterhand.
T.h.v. de ingang met daarachter een klein gebouwtje LA, smal pad met bordje “Natuurparel Philomenahoeve”, kn38 volg 35, t.h.v. een open plek buigt het pad met ruime bocht naar rechts en gaat door de rand van de open plek.
T.h.v. schaapskooi RD, gras-pad aan rechterhand negeren, wn35, direct daarna bij 3-sprong door klaphek iets rechts van het houten hek, voorbij het klaphek links aanhouden, iets verder splitst het pad, het maakt niet uit welk pad gevolgd wordt verderop komen beide paden weer samen,  het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een klaphek.
6.
Bij deze T-splitsing RA, kn35 volg 34.
Bij T-splitsing LA, kn34 volg 32.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn32 volg 31, de verharde weg met iets voorbij bocht naar rechts kn32 volg 77 volgen tot T-splitsing in bebouwde kom, zijpaden negeren.
# Voor een mooi uitzicht over het Sarsven, iets voor bocht naar rechts het pad met SLL bord “Sarsven en de Banen” aan linkerhand inlopen naar vogelkijkscherm.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder LA, “Loyenbos”, wn77.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, het verhard voetpad inlopen, de wn route wordt verlaten, iets verder bij T-splitsing LA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoor Maesplein 5, 6034 TE te Nederweert-Eind. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op of langs het Pastoor Maesplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Steutenweg, Nederweert-Eind. Aanlooproute: Ga in noordelijke richting op Eind naar Steutenweg. Sla rechtsaf naar Steutenweg. Sla linksaf naar Meester Petersstraat. Vervolgens weg volgen tot de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Vogelkijkhut in de Banen Adrie: Vogelkijkhut in de Banen
Pad door broekbos bij de Banen Adrie: Pad door broekbos bij de Banen
Schaapskooi in Natuurparel Philomenahoeve Adrie: Schaapskooi in Natuurparel Philomenahoeve
De Kwegt Adrie: De Kwegt
De Kwegt Adrie: De Kwegt
De Kwegt nu in een ander seizoen Adrie: De Kwegt nu in een ander seizoen
Paarden in natuurgebied De Banen Adrie: Paarden in natuurgebied De Banen
Sculptuur bij ven in het Sarsven Adrie: Sculptuur bij ven in het Sarsven
Sculptuur, bewoning uit de Oude en Midden Steentijd Adrie: Sculptuur, bewoning uit de Oude en Midden Steentijd
Omgeving Sarsven Adrie: Omgeving Sarsven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-sarsven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Nederweert-EindErvaringen van wandelaars (14)

 1. Jean van Vliet 23 april 2023 om 15:39

  Leuke route, 15min van onze woning maar nog nooit gelopen, vandaag dus wel, zeer de moeite waard!

  Reageren
 2. Adrie 5 oktober 2022 om 14:22

  Maandag 3 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Bij de Banen is het open gebied inmiddels aardig aan het dichtgroeien, hierop de routebeschrijving wat aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. M&M 8 april 2021 om 17:02

  Deze route stond al langer op ons wensenlijstje. Terecht bleek vandaag! Mooi stukje natuur, nauwelijks iemand tegen gekomen dus ook nog helemaal coronaproof. Wij vonden het een aanrader. Dank maar weer voor de perfecte beschrijving.

  Reageren
 4. Chris en Miek 7 mei 2020 om 13:04

  Gisteren Sarsven,De Banen, Kwegt en Wellensteyn gewandeld.
  Wat een prachtig natuurgebied.
  We hebben optimaal genoten van de omgeving en het mooie weer!
  Deze route voegen we zeker toe aan onze favoriete. TOP

  Reageren
 5. Margriet 10 november 2019 om 16:23

  Vandaag mooi weer voor deze wandeling! We hebben genoten!

  Reageren
 6. Adrie 9 juli 2018 om 14:07

  Donderdag 5 juli 2018 de wandelroute gecontroleerd, geen veranderingen gezien. Op de foto de inmiddels een jaar oude schaapskooi in de Natuurparel Philomenahoeve.

  Reageren
 7. Roy 18 februari 2018 om 17:18

  Vandaag bij prachtig weer deze route gelopen,samen met de hond.
  Ik vond het hele mooie afwisselende wandeling.

  Reageren
 8. Ria 28 januari 2018 om 15:43

  Leuke route, niet te veel volk hier dus helemaal fijn

  Reageren
 9. Marc 21 januari 2018 om 12:55

  Vandaag 3 dagen na de storm van 18 januari deze route gelopen. Ondanks enige hindernissen door omgewaaide bomen, goed te belopen. Mooi, afwisselend en goed beschreven.

  Reageren
 10. Adrie 16 mei 2017 om 16:32

  14 mei 2017 poolshoogte gaan nemen bij het omheinde gebied. Er graasde schapen binnen de omheining, volgens een schrijven dat bevestigd was op het klaphek is het nog steeds toegestaan met aangelijnde hond door het omheinde gebied te lopen. Zou dit wijzigen dan hoor ik dit graag via een reactie of via de contactpagina. Het klaphek is opgenomen in de routebeschrijving. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. peter en yvonne 7 mei 2017 om 14:10

  vrijdag 5 mei de tocht gelopen met vrienden heerlijke rustige tocht.
  goed beschreven we hebben er weer van genoten .
  en van die klaphekjes bij de schaapskooi dat klopt.
  Adrie bedankt

  Reageren
 12. Ria, Paul en Tiny 7 mei 2017 om 08:00

  Route gisteren gelopen. Prachtig!!!!! Na de schaapskooi komt men aan een open gebied dat helemaal omheind is en waar men door klaphekjes moet. Dit is nieuw en staat nog niet vermeld bij de routebeschrijving.

  Reageren
  1. Adrie 7 mei 2017 om 13:07

   Ria, Paul en Tiny bedankt voor het melden! Binnenkort ga ik eens kijken naar het omheinde gebied.

 13. Adrie 26 augustus 2016

  24 augustus 2016 eens gaan kijken naar de werkzaamheden bij het Sarsven en de Banen en het nieuwe natuurgebied de Schoorkuilen. De werkzaamheden zijn bijna afgerond. Vooral in de Banen is er aardig wat veranderd, door een afgegraven gebied heeft men twee knuppelbrugjes met een iets verhoogd pad aangelegd. Tevens is een mooi pad dat in de lente gesloten was weer toegankelijk. Dit pad is in de wandelroute opgenomen hierdoor is een gedeelte over verharde weg komen te vervallen. Ook leuk om te vermelden, in de Natuurparel Philomenahoeve is een nieuwe schaapskooi gebouwd. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)