Ommetje rondom ‘Stippent’, Stiphout - Helmond te Noord-Brabant
Wandeling rondom de voormalige gemeente Stiphout oftewel ‘Stippent’. De wandeltocht gaat voornamelijk door het buitengebied van Stiphout en gaat over kerkpaadjes, over struinpaadjes, over landbouweggetjes en over bospaden, over verharde en onverharde wegen. De wandeltocht komt langs landgoed Croy, langs bolle akkers, gaat door de Stiphoutse bossen, komt door het gebied ‘de Leemkuilen’ en gaat langs drie waterlopen; de Stiphoutse Loop, de Schootense loop en de Goorloop.
Stiphout is een voormalige zelfstandige gemeente die sinds de annexatie in 1968, onderdeel uitmaakt van de gemeente Helmond. In 2005 werd gevierd dat Stiphout 850 jaar geleden voor het eerst in historische bronnen werd vermeld. De eerste schriftelijke vermelding van Stiphout staat in een schenkingsoorkonde uit 1155, toen gesproken werd van 'Villa Stilpot'. Uit 1292 stamt een tweede vermelding in een document waarin hertog Jan II van Brabant de grenzen met de heerlijkheid Mierlo vastlegt.
Stiphout was vroeger een arm dorp, de inwoners leefden van het kleine boerenbedrijf en de linnenweverij. Op de hooi- en beemdlanden graasden de koeien en naast een kudde schapen was de veestapel erg gering. Op de akkers werd hoofdzakelijk rogge, boekweit en spurrie verbouwd. De naam van de plaatselijke carnavalsvereniging ‘De Spurriezeiers’ verwijst naar deze periode.
Gedurende de tocht heeft men zicht op de ‘Oude Toren’. De ‘Oude Toren’ is een overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk. De eerste schriftelijke melding van de kerk stamt uit 1342 toen de kerk door de bliksem werd getroffen en afbrandde. Het ‘Mirakel van Stiphout’ vond toen plaats. De legende beschrijft hoe de boer Jan Baloys, de brandende kerk in liep om de heilige hosties te redden. De vlammen deerden de boer niet, ze weken zelfs uiteen zodat hij het Sacrament in veiligheid kon brengen. Toen hij hierna terug naar huis ging, waren zijn akkers reeds omgeploegd. Dit mirakel maakte dat Stiphout in de eeuwen daarna een veel bezocht bedevaartsoord werd, waar vooral 'door de duivel bezetenen' hun toevlucht tot genezing zochten.
De bij het start- en eindpunt gelegen St Trudokerk stamt uit 1884 en heeft een rijk en kleurig interieur. Het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. De ‘kruisweg van Christus’ is uitgebeeld op veertien grote schilderijen uit 1900, die zich aan beide zijden van de kerk bevinden. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld. De kerk is dagelijks geopend.
Ca. 60% van de tocht is onverhard.
Routebeschrijving
2. Bij 3-sprong met aan linkerhand boerenschuur RD, de wn-route wordt verlaten. Direct hierna bij kruising RD, graspad met aan rechterhand een bankje en een paaltje van de Gasunie. Bij T-splitsing met verharde weg schuin de weg oversteken, smal paadje tussen eikenbomen door met aan de rechterhand een diepe sloot. Op einde van het paadje bij T-splitsing met verharde weg RA. Na plaatsnaambord ‘Helmond’ RA, ‘Geeneind 18-18a’, onverhard pad. Bij T-splitsing met verharde weg LA, ‘Geeneind’. Direct hierna RA, smal onverhard pad door rand van een akker met aan de linkerhand een hoge beukenhaag. Bij kruising met verharde weg RD, smal bospad. Verderop maakt het pad een bocht naar links, in deze bocht pad naar rechts negeren. Bij kruising met breder bospad RA. Bij 4-sprong RA. Bij T-splitsing met aan rechterhand een ijzeren poort RA, smal onverhard pad tussen 2 afrasteringen door. Bij T-splitsing RA, kn 85 volg 3. Na ca. 20m LA, wn-route. RD, ruiterpad naar links en naar rechts negeren, bospad met aan linkerhand bordje ‘opengesteld’. Bij kruising LA, de wn-route wordt verlaten. Verderop maakt het pad, vlak voor een afgesloten pad, een bocht naar links. Op het einde van het bos, vlak voor een rij houten paaltjes bij kruising met ruiterpad RA. Smal pad door de rand van het bos.
3. Op het einde van het pad bij kruising met fietspad en doorgaande weg (let op, drukke weg) RD. Na het oversteken van de weg RA, smal pad door de rand van het bos met op enige afstand de doorgaande weg aan de rechterhand. Na ca. 120m LA. Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad met aan rechterhand bordje ‘opengesteld’. Dit pad volgt op enige afstand sportpark ‘Stiphout Vooruit’ aan de linkerhand. RD, pad naar rechts negeren. Bij 4-sprong LA, breder bospad met sportpark aan linkerhand. Ter hoogte van het clubgebouw van de ‘St Antoniusgilde’ RD, breder pad naar rechts negeren. Smal bospad met atletiekbaan ‘HAC aan linkerhand. Na ca. 30m bij 3-sprong RA, smal bospad. Boven op een lage heuvel RD, smal pad naar rechts negeren. Bij T-splitsing LA, bospad met op enige afstand woonwagenkamp ‘Fon Groffenplein’ aan rechterhand. Na houten klappoortje RD, verhard fietspad oversteken. Direct hierna doorgaande verharde weg (let op, drukke weg) oversteken en via houten klappoortje weer het bos inlopen. Bij 3-sprong RA. Na het verlaten van het bos, bij kruising met verharde weg RA, ‘Braakweg’. Verderop direct na woning nr37 LA, fietsstraat, kn66 volg 67. Verderop fietsstraat vervolgen, onverhard pad naar links negeren, kn67 volg 94.
4. Na ca. 300m bij kruising LA, onverhard pad met aan beide zijden hoge bomen, de wn-route wordt verlaten. #vanaf dit punt loopt men door het gebied de ‘Leemkuilen’. Hier werd met name in de eerste helft van de vorige eeuw leem gewonnen voor de steenfabriek ‘De Nijverheid’ in Helmond. Later werd het gebied de vuilstort voor de gemeente Helmond, waarbij de ontstane kuilen werden volgestort met huisvuil. Bij 3-sprong LA. Bij kruising RA, wn-route. Bij kruising met verhard fietspad RA, wn-route. Fietspad volgen tot aan rotonde, zijwegen negeren, wn-route. Bij rotonde RD (let op, drukke weg), fietspad blijven vervolgen, wn-route. Bij kruising RD, via brug de ‘Schootense Loop’ oversteken, de wn-route wordt verlaten. Direct na de brug LA, struinpad met de ‘Schootense Loop’ aan de linkerhand en de Automotive Campus aan de rechterhand. Aan het einde van het struinpad LA en direct daarna RA, verhard fietspad met ‘Schootense Loop’ aan de rechterhand, kn90 volg 68. Bij kruising via verkeerslicht doorgaande weg oversteken (let op, drukke weg).
5. Direct na verkeerslichten RA, fietspad. Na ca. 20m LA, verhard pad richting volkstuintjes. Vlak voor parkeerterrein en ingang volkstuintjes RA, zandpad met aan beide zijden volkstuintjes. Verderop ca. 40m voor verharde weg, met aan rechterhand begraafplaats LA, smal onverhard pad. Bij kruising vlak voor een brugje LA, struinpad met waterloop aan rechterhand. Na brugje bij T-splitsing met fietspad RA. Via brugje de ‘Goorloop’ oversteken en bij viersprong LA, wn-route. Bij kruising RD (let op, drukke weg), KN68 volg 7. Weg met ‘Goorloop’ aan linkerhand volgen tot aan T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA, via brugje de ‘Goorloop’ oversteken, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing LA. Weg maakt een bocht naar rechts, zandpad naar links negeren, wn-route. Bij rand van de bebouwde kom RA ‘Rode Beemden’, de wn-route wordt verlaten. Bij bocht naar links RD, grindpad. Aan het einde van het grindpad rechts aanhouden. Iets verderop na bordje ‘honden uitlaatstrook’ bij bocht naar links RA door metalen voetgangerssluis. Graspad schuin naar links volgen. Na poel aan rechterhand en voor waterloopje LA, smal pad. Na houten voetgangerssluis LA richting bebouwde kom lopen. In bocht van de verharde weg RD, wn-route. Weg vervolgen tot aan kruising met de ‘Dorpsstraat’, zijwegen negeren. Bij kruising RA naar de ingang van de St Trudokerk, het startpunt van deze route.
Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
St Trudokerk, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Stiphout - Helmond. Plan Route
Met de auto
Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk
Openbaar vervoer
Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-rondom-stippent.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Diverse in Stiphout
Schrijf een bericht