Ommetje Rode Beek, Herkenbosch te Limburg

13 km Wandelroute Ommetje Rode Beek, te Herkenbosch

Wandeltocht door de rand van de Meinweg, langs de Rode Beek en het riviertje de Roer. De Rode Beek een mooi meanderende beekje ontspringt net over de grens bij Duitsland en vormt de rijksgrens tussen Vlodrop Station en Vlodrop. Langs het beekje staat een bezienswaardige waterradmolen, de Gitstappermolen, die zo'n 600 jaar geleden gebouwd werd. Het beekje mondt uit in de Roer, een zijrivier van de Maas. De Roer is ongeveer 165 kilometer lang, waarvan 21,5 kilometer nog mooi meanderend door Nederlands grondgebied stroomt. Aan de rand van bosrijke deel van de Meinweg wordt een gedeelte van de IJzeren Rijn gevolgd, een buiten gebruik geraakte spoorlijn. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam IJzeren Rijn. Verder komt men tijdens de tocht als bezienswaardigheid langs Breatrixhof, een monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers uit de 2de wereldoorlog en Kasteel Daelenbroeck. Kasteel Daelenbroeck werd begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, hij gebruikte het als woon- en als jachtslot. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-4-2015, laatst bijgewerkt op: 14-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein RA richting bezoekerscentrum lopen, voorbij het bezoekerscentrum RD, onverhard pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing met houten beeld LA, het pad volgen tot bungalowpark, zijpaden negeren, voor het bungalowpark buigt het pad iets naar rechts wordt smaller en volgt het bungalowpark aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts weg van het park.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad richting bos.
Bij kruising RD, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij klaphek met metalen poort, bij kruising in het bos RD, het pad volgen tot 5-sprong voorbij het restant van een spoorlijn, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RA, het smalle pad pal naast de spoorlijn met spoorlijn aan rechterhand inlopen, het pad dat iets verder over de rand van het hoger gelegen bos gaat met de spoorlijn aan rechterhand volgen tot kruising met grindpad.
# De spoorlijn is de in onbruik geraakte “De IJzeren Rijn” aan de grens tussen Nederland en Duitsland.
2.
Bij deze kruising RA, grindpad, men passeert het restant van spoorlijn, direct daarna voorbij de spoorlijn RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij kruising met smal grind-/fietspad RD.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een ruiterpad.
Voorbij schuilhut, bij kruising RA, breed pad, vervolgens na ca. 50m LA, wn72.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn72, vervolgens na ca. 50m bij kruising RD.
Na ca. 200m RA, wn72, direct daarna bij kruising met grind-/fietspad RD.
Bij T-splitsing LA, kn72 volg 73, eveneens wat breder pad richting bankje in de verte.
Voor het bankje, bij T-splitsing RA, wn73, direct daarna scherp LA, pad met picknicktafel, kn73 volg 74, MSN route.
Voorbij bankje en bord “5de Internationale boomplantdag”, bij 4-sprong RD, MSN route, de wn route wordt verlaten.
Bij Y-splitsing RA, MSN route.
3.
Bij 4-sprong scherp LA, MSN route, het pad volgen tot 5-sprong met grind-/fietspad.
Bij deze 5-sprong RD het pad aan overzijde van het grindpad inlopen, MSN route, het pad buigt naar rechts.
Bij kruising met doorgaande weg RD, MSN route, verderop passeert men een brugje over het beekje de Rode Beek.
Bij T-splitsing RA, grindpad, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, wn81 en MSN route.
Bij kruising met doorgaande weg RD parkeerterrein bij horecagelegenheid oplopen, let op drukke weg!!!, aan achterzijde van het parkeerterrein het brede grindpad inlopen, wn81 en MSN route, het grindpad dat na ca. 250m de bosrand aan linkerhand volgt en met verderop kn81 volg 80/82 volgen tot kruising met smalle verharde weg met aan rechterhand op enige afstand een woning, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, het grindpad met de bosrand aan linkerhand verder volgen, kn81 volg 82, MSN route, verderop gaat het pad een stukje door het bos.
# Voor een bezoek aan de Gitstappermolen, een in 1377 gebouwde watermolen, bij kn81 een klein stukje RA, voorbij de watermolen zijn enkele horecagelegenheden.
4.
Aan einde van 2de landbouwperceel aan rechterhand RD, pad aan linkerhand negeren, kn82 volg 83, pad met iets verder een rood-wit paaltje.
Voor grote waterplas met vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, pad met waterplas aan linkerhand, wn83 en MSN route.
Na ca. 350m, voorbij bankje RA door klaphek met metalen poort richting het klaphek aan overzijde van het perceel grasland lopen, MSN route, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, grindpad, MSN route.
Aan einde van het omheind perceel, bij metalen poort LA door klaphek, men loopt het grasland weer in, gras-pad met afrastering aan rechterhand, MSN route, iets verder buigt het gras-pad naar rechts.
Iets voorbij grenspaal 373 LA de stuw over, MSN route, voorbij de stuw buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad met een ruime bocht naar links richting het klaphek aan overzijde van het grasland lopen.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, MSN route.
5.
Bij T-splitsing LA richting rotonde, kn42 volg 41, MSN route, iets voor de rotonde de weg oversteken en RA richting “Herkenbosch”, “Bondersweg”, het fietspad volgen, wn41 en MSN route, iets verder de weg oversteken en het onverharde pad aan overzijde van de weg volgen, het pad gaat langs de achterzijde van een klein omheind terreintje van het waterschap.
Voorbij het omheind terreintje links aanhouden, wn41 en MSN route(het routepaaltje staat bij de weg), onverhard pad met het riviertje De Roer aan linkerhand, verderop iets voorbij een klaphek buigt het pad voorbij een bankje naar rechts weg van het riviertje richting een klaphek aan overzijde van het grasland.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, wn41 en MSN route, grindpad, vervolgens na ca. 40m buigt  het grindpad naar rechts en gaat iets verder  over in een gras-pad, verderop buigt het gras-pad met afrastering aan rechterhand eveneens naar rechts.
Ca. 40m voorbij deze bocht, voorbij klein betonnen brugje, bij 3-sprong LA, wn41 en MSN route, na ca. 80m buigt het gras-pad naar rechts met het riviertje De Roer aan linkerhand, ca. 80m voorbij een klaphek buigt het gras-pad met flauwe bocht naar rechts weg van het riviertje met na ca. 100m aan linkerhand een waterplas, ruim voorbij de plas via een klaphek rechts van een houten poort het grasland verlaten en pad met bocht naar rechts volgen, wn41 en MSN route.
6.
Bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn41 volg 20, MSN route.
Na ca. 200m, voor bosperceel LA, onverhard pad met bordje “Landgoed Beatrixhof” en met bosrand aan rechterhand, de wn en MSN route worden verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand boerderij “Beatrixhof” RA, verharde weg.
Bij kruising RA.
Bij 5-sprong RD, grindpad aan overzijde van weg inlopen, kn20 volg 30, het grindpad volgen tot kruising met aan rechterhand een poort naar kasteel Daelenbroeck.
Bij deze kruising RA door de poort, verharde weg, kn30 de wn route wordt verlaten.
Iets voor poortgebouw, bij kruising LA, de weg volgen tot T-splitsing.
# Kasteel Daelenbroeck werd begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg.
7.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad met picknicktafel aan linkerhand negeren, wn24/29, de weg verder volgen tot onverhard pad aan rechterhand door een smal bosperceel, zijweg negeren.
Bij dit pad RA, onverhard pad, wn24.
In 2de flauwe bocht naar rechts LA, kn24 volg 62, smal stijgend pad dat iets verder door de rand van een landbouwperceel gaat.
Voor doorgaande weg RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, het fietspad parallel aan de weg “Meinweg” volgen, wn62, het fietspad volgen tot ingang naar het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum “Meinweg”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
MSN = Maas-Swalm-Nette wandelroute met blauwe/witte routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum de Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Meinweg in Herkenbosch. Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Meinweg, Herkenbosch. Aanlooproute: Vanuit bushaltes in zuidelijke richting naar zijweg met wegwijzerbord "De Meinweg" lopen. Deze zijweg volgen tot aan rechterhand het bezoekerscentrum de Meinweg, het startpunt van deze wandelroute.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Rode Beek Adrie: De Rode Beek
Gitstappermolen Adrie: Gitstappermolen
Riviertje de Roer Adrie: Riviertje de Roer
Boerderij op landgoed Beatrixhof Adrie: Boerderij op landgoed Beatrixhof
Monument ter nagedachtenis aan WOII slachtoffers Adrie: Monument ter nagedachtenis aan WOII slachtoffers
Poortgebouw bij kasteel Daelenbroeck Adrie: Poortgebouw bij kasteel Daelenbroeck
Kasteel Daelenbroeck Adrie: Kasteel Daelenbroeck
Een van de bijgebouwen Adrie: Een van de bijgebouwen
Restant van de IJzeren Rijn Adrie: Restant van de IJzeren Rijn

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-rode-beek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Horecagelegenheden bij de Gitstappermolen

Gitstappermolenweg
6063 NT Vlodrop

Brasserie de Boshut & Bezoekerscentrum De Meinweg

Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch
Bezoek website

Restaurant & Brasserie Kasteel Daelenbroeck

Kasteellaan 2
6075 EZ Herkenbosch
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 28 maart 2023 om 15:51

  De wandeltocht is iets gewijzigd, een pad in de buurt kasteel Daelenbroeck is door vernatting van enkele percelen grasland te nat en niet meer als pad te herkennen. Dit pad is uit wandeltocht gehaald. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Marina Wijnands-Gerritsen 22 oktober 2021 om 20:21

  Prachtige route maar let op: op dit moment is het pad na kasteel Daelenbroeck erg drassig en het deel nadat je de Grootbroekweg is volstrekt onbegaanbaar. Je zakt tot je knieën in het water. Ga op de Grootbroekweg linksaf, volg deze weg, neem de eerste halfverharde weg rechts en ga dan links een steile zandhelling op. Je bent dan weer terug op de route.

  Reageren
 3. Jolanda en Michel Band 16 september 2020 om 12:07

  Mooi onderhouden wandelroute, waar je zeer veel variatie tegenkomt. Erg van genoten, blij dat als je de route afwandeld 11,5 km dat je dan ook ergens iets te drinken kan krijgen. Erg mooie dag gehad met veel nieuwe indrukken. Complimenten..

  Reageren
 4. Adrie 29 augustus 2020 om 14:37

  23 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Op de grens met Duitsland is het wandelnetwerk iets uitgebreid, de nieuwe routepaaltjes zijn als extra herkenningspunten in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 5 juni 2018 om 06:27

  De wandeltocht is vernieuwd, een leuk smal pad langs de in onbruik geraakte spoorlijn “De IJzeren Rijn” door het bosrijke deel van de Meinweg is in de wandelroute opgenomen. Ook is het startpunt verplaatst waardoor er een betere verdeling van horecagelegenheden langs de wandelroute is verkregen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 20 december 2016

  Vandaag 20 december 2016 op een mooie zonnige dag de wandelroute gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen bij het riviertje de Roer na klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Lennard 24 mei 2015

  Vandaag gelopen met redelijk goed wandelweer.

  Ik vond het een leuke wandeling met redelijk wat afwisseling met de mooiste stukken langs de meanderende beekjes. Ook wel apart om te zien is hoe de Roer zich in het landschap heeft gesneden en hoeveel kiezel er in zijn rivierbedding zit.

  Geen al te lange route en de moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)