Ommetje Overasseltse Vennen, Alverna gem Wijchen te Gelderland

12 km Wandelroute Ommetje Overasseltse Vennen, te Alverna gem Wijchen

Wandeltocht door de Overasseltse en Hatertse Vennen. De wandeltocht start in Alverna, een klein kerkdorpje in de Gelderse gemeente Wijchen. Het dorp is vernoemd naar het in 1887 daar gestichte klooster Alverna. De Overasseltse en Hatertse Vennen is een circa 520 hectare groot maar ook mooi vennengebied. Het gebied bestaat uit zo'n twintig vennen in het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied. De wandeltocht gaat slingerend door het vennengebied waarbij een groot aantal van de twintig vennen te zien zullen zijn. Aan de rand van het gebied komt men langs de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel met daarnaast een zomereik die vereerd wordt als de Koortsboom van Overasselt. Via het buurtschap Bullenkamp en een klein bosgebied bij dit buurtschap gaat de wandeltocht weer terug naar Alverna. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-6-2017, laatst bijgewerkt op: 28-5-2024

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In 2024 worden de routepaaltjes van het wandelnetwerk vervangen door nieuwe. Tijdens deze periode kunnen er knooppuntpaaltjes ontbreken die in de routebeschrijving staan vermeld.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein bij het kerkje met Mariakapel richting verharde weg lopen, bij de weg RA, de weg ca. 150m volgen tot weg “Gom. Messtr.” aan rechterhand.
Bij deze weg RA, “Gom. Messtr.”, iets verder RD, doodlopende weg “Michielpad” aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, smal stijgend bospad met bordje “Opengesteld”.
Op heuveltop, bij 3-sprong links aanhouden, dalend pad.
Aan voet van de heuvel, bij kruising RD, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden stijgend pad richting top volgende heuvel, op de top RD het pad met aan linkerhand enkele gebouwen aan voet de heuvel volgen, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bijna aan voet van de heuvel, bij kruising met ATB pad RD, iets verder bij 4-sprong LA, na verlaten van het bos het parkeerterrein oversteken en doorlopen tot kruising met verharde weg.
2.
Bij deze kruising RD richting “Heumen (ANWB paddenstoel 20512/001)”, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, “Munnekeveld”.
RD, ruiterpad aan de rechterhand negeren.
T.h.v. bankje RD, dalend pad langs bosrand aan linkerhand negeren.
Na ca. 600m RD, ruiterpad aan linkerhand negeren, iets verder bij splitsing links aanhouden, het pad met verhard fietspad verder volgen.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. inrit woningen nr.25 en nr.27 buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, ANWB paddenstoel 20513/001 richting “Overasselt”, verharde weg, “Munnekeveld”, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Diervoortseweg”, grindpad met verhard fietspad, kn89 volg 79.
Bij 4-sprong RD, smal bospad met houten voetgangerssluis links van greppel/waterloop, kn79 volg 81, vervolgens bij T-splitsing RA, breder bospad, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
3.
Ca. 450m voorbij deze bocht, direct na een langgerekte heuvel aan rechterhand, bij kruising RD, kn81 de wn route wordt verlaten, pad met een uitloper van een groot ven aan rechterhand.
Na ca.90m met iets verder schuin naar rechts een picknicktafel scherp RA, verderop voor het grote ven buigt het pad naar links met het ven aan rechterhand.
Voor heuvel LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing direct na een houten voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing LA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar links van het fietspad RA, kn87 volg 68, het pad met verderop aan rechterhand op de top van de heuvel een bankje en voorbij de top van de heuvel traptreden in het pad volgen tot kruising met verharde weg, pad op de top van de heuvel aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, “Parksesteeg”, verharde weg, wn route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met houten voetgangerssluis en SBB bordje “Overasseltsche Vennen”, wn route, verderop buigt het pad naar links met ven aan rechterhand, het pad met de vennen aan rechterhand en de heuvels aan linkerhand ca. 600m verder volgen tot splitsing voor een eik met twee stammen en een berk ca. 70m voorbij een bankje.
4.
Bij deze splitsing links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing LA, pad met verhard fietspad en ven aan rechterhand, kn68 volg 50.
Na ca. 50m rechts aanhouden, onverhard pad met het ven aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voor bosrand, bij kruising RA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, t.h.v. ruiterroutepaaltje RA, bospad met veerooster.
Voor open gebied, bij kruising RA, grindpad.
Voor heuvel, in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden richting het bankje op top van de heuvel lopen, op de top buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand en daalt.
Bij T-splitsing RA, grindpad door het open gebied met vennen richting het bos.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, wn route, grindpad met houten afrastering aan rechterhand.
# Voor een pauze, bij de verharde weg is aan linkerhand een horecagelegenheid.
5.
Voorbij kapelruïne, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong eveneens rechts aanhouden, kn66 volg 88, onverhard pad met de houten afrastering aan rechterhand.
# Ruïne van St. Walrick of Koortskapel , een overblijfsel van de 15e eeuwse kapel.
Na ca. 70m, voorbij het omheinde perceel RA, wn route, pad met nog steeds de houten afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad met verhard fietspad ca. 300m volgen tot kruising voorbij open gebied.
Bij deze kruising LA, kn88 volg 64, het pad met houten voetgangerssluis stijgt even en daalt vervolgens met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij kruising LA, kn64 volg 65, dalend pad.
Na ca. 100m, halverwege open gebied aan linkerhand RA, bospad met SBB (rood-wit bordje aan achterzijde) routepaaltje, de wn route wordt verlaten.
Op heuvel met uitzicht over een groot ven, bij T-splitsing LA, het pad over de heuvel rond het ven ca. 200m volgen tot het pad het bos ingaat met voor de bosrand aan linkerhand een recht pad met SBB routepaaltje met geel-zwart bordje iets voorbij 2de bankje, overige smalle zijpaden negeren.
6.
Bij dit pad scherp LA, het pad volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een metalen klaphek.
In deze bocht RA door het klaphek, kn65 volg 63, pad met iets verder een 2de klaphek, iets voorbij bocht naar links gaat het onverharde pad over in een verharde weg met aan rechterhand inrit naar woning nr.9.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, wn route, vervolgens  voorbij woning nr.455 rechts van de weg LA, “Bullekamp”, kn63 volg 62.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechter- en bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad met SBB bordje tussen de waterloop en het bosperceel verder volgen, ruim voorbij bocht naar links buigt het pad naar links weg van de waterloop.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Ca. 90m voorbij woning nr.100, t.h.v. fietsroutebord 79 RA door klaphek, smalle verharde weg, vervolgens RD, weg aan linkerhand negeren, iets verder buigt de smalle weg naar links.
7.
Bij kruising RA, iets verder buigt de weg naar links, de smalle weg met verderop drie gebouwen aan rechterhand volgen tot bocht naar links voor een appartementencomplex.
Bij deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, de weg met iets verder een appartementencomplex aan linkerhand volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RD, weg met aan linkerhand een klein parkeerterreintje met smal informatiepaneel “Moblisatie complex Alverna”.
In bocht naar rechts van de weg LA de verbindingsweg inlopen, direct daarna bij T-splitsing RA.
RD, “Graafseweg”, weg “Boskant” richting rotonde aan linkerhand negeren.
Na ca. 70m, voor bankje RA, smal bospad, iets verder het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 25m LA, vervolgens bij 4-sprong eveneens LA, het pad buigt naar rechts en gaat door de bosrand, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, paden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, “Den Berg”, doodlopende weg, vervolgens t.h.v. blokhut “Den Berg” RA, onverhard pad met houten voetgangerssluis.
Voorbij begraafplaats aan linkerhand RD, pad langs omheining aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RD, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot het kerkje aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk Arnhem Nijmegen:
kn (knooppunt): verwijst naar een routepaaltje met een blauw bordje gemarkeerd als keuzepunt met de letter H en een nummer, aan de bovenzijde worden de keuzemogelijkheden aangegeven met de letter H, gevolgd door een nummer en een pijl die de richting aangeeft.
wn (wandelnetwerk): bestaat uit bordjes met een gekleurde pijl voor de richting of een combinatie van bordjes met verschillende gekleurde pijlen voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H.Jozef kerk, Heumenseweg 34, 6603 CZ te Alverna gem Wijchen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het kerkje aan de Heumenseweg.

Openbaar vervoer

Bushalte Heumenseweg, Alverna gemeente Wijchen. Aanlooprout: Ga vanuit de bushalte in noordoostelijke richting op de Graafseweg. Sla rechtsaf naar de Heumenseweg, vervolgens de weg volgen tot het kerkje aan rechterhand

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Het ven Uiversnest Adrie: Het ven Uiversnest
Het ven Uiversnest vanuit de overzijde Adrie: Het ven Uiversnest vanuit de overzijde
Mooi uitzichtpunt op een van de hogere rivierduinen Adrie: Mooi uitzichtpunt op een van de hogere rivierduinen
Het ven Botersnijder Zuid Adrie: Het ven Botersnijder Zuid
De vennen Botersnijder Zuid en het Schietven Adrie: De vennen Botersnijder Zuid en het Schietven
Het ven Botersnijder West Adrie: Het ven Botersnijder West
Ruïne van de Sint Walrickkapel en de zomereik de Koortsboom Adrie: Ruïne van de Sint Walrickkapel en de zomereik de Koortsboom
Molen Schoonoord Adrie: Molen Schoonoord

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-overasseltse-vennen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats AlvernaRestaurant St. Walrick

St. Walrickweg 5
6611 KG Overasselt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (18)

 1. Adrie 25 mei 2024 om 19:20

  Momenteel worden de routepaaltjes van de wandelnetwerk vervangen door nieuwe routepaaltjes. De oude zijn inmiddels overal verwijderd en er is een begin gemaakt met het plaatsen van nieuwe. Zoals het er nu uitziet worden dezelfde nummers gebruikt als het oorspronkelijk wandelnetwerk met het verschil dat op een knooppuntpaaltje de te volgen richtingen (keuzemogelijkheden) op de bovenzijde van de routepaaltjes staat. Tussen twee knooppuntpaaltjes met keuzemogelijkheden komt men bordjes tegen met een gekleurde pijl of een combinatie van meerdere bordjes met een pijl met elk een eigen kleur die allemaal naar een richting wijzen. Zie de legenda voor een uitgebreidere toelichting.

  Reageren
 2. Adrie 23 september 2023 om 17:44

  Vandaag 23 september 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op in paar plaatsen wat extra herkenningspunten aan de routebeschrijving bijgevoegd verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 26 juli 2022 om 18:11

  24 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Het door Onno in reactie 4 juli 2021 vernoemde afwateringskanaaltje is in de wandeltocht opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. onno 4 juli 2021 om 12:39

  Van de bullekamp naar de boskant kun je geheel onverhard langs het afwateringskanaaltje lopen

  Reageren
 5. Patricia 7 november 2020 om 15:43

  De wandeling rond de vennen is heel mooi. Door de Corona periode wel druk met wandelaars en fietsers. Als je kan, zou ik niet in het weekend de route lopen. Het laatste gedeelte van de wandeling inderdaad een beetje minder aantrekkelijk. Het geweldige herfstweer maakte veel goed!

  Reageren
 6. Hans verploegen 3 mei 2020 om 17:25

  Vandaag route gelopen, prachtige route met perfecte uitleg.

  Reageren
 7. Marion Wetzels 3 mei 2020 om 11:14

  Gisteren deze tocht gelopen – fijn in deels somber en deels zonnig weer. Een verrassend begin, zo via Alverna richting Diervoort, daar waren al veel mooie vergezichten bij. De Hatertse vennen zijn bekend en prachtig, al was het nu erg druk met wandelaars en gezinnen. Jammer vonden wij dat het laatste stuk veel over asfalt ging, zeker omdat hier en daar ook andere paden mogelijk waren. Dat haalde het genoegen een beetje weg, wij raden wandelaars aan om daar van de route af te wijken. Maar als geheel, een fijne tocht!

  Reageren
  1. Adrie 3 mei 2020 om 11:54

   Marion Wetzels bedankt voor de reactie! Momenteel zit in het 2de deel van de wandeltocht inderdaad nogal wat verharde weg, helaas is dit veroorzaakt door een leuk pad dat niet meer toegankelijk is zie reactie van Ad op 27 april 2020. De wandeltocht staat op het lijstje om te vernieuwen.

 8. ad 27-04-2020. 27 april 2020 om 19:34

  vandaag de route gewandeld, wat een mooie route.Er zal wel een puntje gewijzigd moeten worden.
  Bij punt 7 regel 4 staat: voorbij inrit van woning nr.127 RA, kn57 volg 59, enz. Dit kan niet meer!!! ik heb vandaag van de bewoners gehoord dat dit pad prive eigendom is geworden. Je kunt er niet meer over. Als je vanaf woning nr.127 gewoon rechtdoor blijft lopen,over de verharde weg, kom je vanzelf uit bij (punt 7 eind regel 7): weg volgen tot woning nr.100.
  Dan kun je de route weer verder vervolgen.
  Groetjes Ad 27-04-2020

  Reageren
  1. Adrie 28 april 2020 om 06:19

   Ad bedankt voor het melden! Jammer dat men daar niet meer door het bos kan, de wandelroute is aangepast.

 9. Angelique 4 november 2019 om 11:05

  Gisteren deze mooie route gelopen. Op enig moment ontstond wat twijfel.
  Bij punt 2 staat geschreven: RD, ruiterpad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, het pad met verhard fietspad verder volgen.

  Dat RD is een lang pad waar het lang duurt voor je het ruiterpad aan de linkerkant ziet.
  Eventueel de afstand van dat lange pad erbij schrijven?
  Angelique

  Reageren
  1. Adrie 4 november 2019 om 13:10

   Baste Angelique bedankt voor het verbetervoorstel! Het pad wordt inderdaad enige tijd gevolgd voordat men het ruiterpad passeert, de afstand (circa 600m) is nu ook vermeld.

 10. Tanja en Greet 1 april 2019 om 16:39

  Vandaag deze route “ommetje Overasseltse vennen” gewandeld met prachtig zonnig weer en strakblauwe lucht. We hebben genoten! De route zoals hier weergegeven klopt van A tot Z, erg fijn om te ervaren. De vele herkenningspunten die zijn opgenomen (“voor de picknicktafel”, “houten afrastering aan de rechterhand”, “bij paaltje knooppunt X volg route Y”) maken dat je zelfzeker op pad gaat. Voor ons de eerste keer dat we een route lopen van deze website maar het krijgt zeker vervolg. Deze route vonden we prachtig en erg afwisselend. Enige jammere vonden wij is dat het laatste stuk veel door bebouwing en langs doorgaande wegen gaat. Waar het kan gaat de route het bos of veld in, maar het eerste stuk van de route is veel mooier. Misschien een keer andersom lopen om dat te ervaren… Maar: dikke pluim voor degene die de route heeft opgesteld!

  Reageren
 11. Annemarie 1 december 2018 om 20:57

  Wij lopen met grote regelmaat routes van klik print en wandel en vinden de routes meestal erg goed, we schrijven alleen niet vaak een stukje. We hebben deze route afgelopen vrijdag gelopen. De bewijzering is prima, en verder is het een mooie route. Adri bedankt ,

  Reageren
  1. Adrie 2 december 2018 om 07:21

   Annemarie bedankt voor de reactie! Leuk om te lezen dat jullie het mooie wandelingen vinden. Zouden jullie bij een wandeling ergens veranderingen constateren deze zijn zeer welkom via een reactie, contactpagina of via een mail naar info@klikprintenwandel.nl

 12. Adrie 22 oktober 2018 om 13:50

  Gisteren 21 oktober 2018 de wandeltocht vernieuwd, aan het begin en het einde is verharde weg vervangen door enkele leuke smalle paden in de directe omgeving van Alverna, tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Op foto een in mist gehuld ven in het natuurgebied Overasseltsche en Hatertsche Vennen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Tonnie Jacobs. 28 juli 2017 om 16:52

  Ik heb vandaag met drie anderen Ommetje Overasseltse Vennen/Alverna gem.Wijchen te Gelderland getracht te lopen. Een en al fout en nog eens fout.
  Het begint al bij het vertrek, volgens de beschrijving dient men met de rug naar de kerk te staan en dan links af te slaan, hier gaat het dan al fout, je moet rechts af slaan. En dan op pad zoeken naar huisnummer 39 en daarna een doodlopende weg. Er is een weg met een verkeersbord wat aangeeft, verboden in te rijden voor alle verkeer en zo gaat het steeds maar verder met knooppuntnummers die niet meer kloppen etc. Toch hebben we genoten van het landschap en van elkaar. Maar deze route dient opnieuw in beeld gebracht te worden.
  Met vriendelijke groet, Tonnie Jacobs.

  Reageren
  1. Adrie 28 juli 2017 om 17:34

   Tonnie Jacobs bedankt voor de reactie! Met uw opmerking “Een en al fout en nog eens fout” lijkt het erop dat er werkelijk niets klopt van de routebeschrijving. Het kan altijd gebeuren dat er iets veranderd, zo ook de knooppuntnummers. Veel kan ik niet met uw opmerkingen, het was mooier geweest dat U aangaf in welke regels er fouten staan. Waarschijnlijk is uw reactie niet eens voor deze tocht bedoelt maar voor de “Overasseltse Vennen-tocht” U schrijft “zoeken naar huisnummer 39” dit huisnummer komt in deze tocht helemaal niet voor.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)