Ommetje Overasseltse Vennen, Alverna gem Wijchen te Gelderland

De wandeltocht start in Alverna, een klein kerkdorp in de Gelderse gemeente Wijchen. Het dorp is vernoemd naar het in 1887 daar gestichte klooster Alverna. De tocht gaat door Overasseltse en Hatertse Vennen, een mooi vennengebied van ca. 520ha. Het gebied bestaat uit zo'n twintig vennen in het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied. De wandeltocht gaat slingerend door het vennengebied waarbij een groot aantal van de twintig vennen te zien zullen zijn. Aan de rand van het gebied komt men langs de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de Koortsboom van Overasselt. Via het buurtschap Bullenkamp en een klein bosgebied bij dit buurtschap gaat de wandeltocht weer terug naar Alverna. 81% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit het parkeerterrein bij het kerkje richting verharde weg lopen, bij de weg RA, de weg ca. 150m volgen tot weg “Gom. Messtr.” aan rechterhand.
Bij deze weg RA, “Gom. Messtr.”.
RD, doodlopende weg “Michielpad” aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, smal stijgend bospad met bordje “Opengesteld”.
Op heuveltop, bij 3-sprong aan rand van de heuvelrug links aanhouden, dalend pad.
Aan voet van de heuvel, bij kruising RD, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden stijgend pad richting top volgende heuvelrug, op de top RD het pad met aan linkerhand enkele gebouwen aan voet de heuvelrug volgen, smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bijna aan voet van de heuvel, bij kruising met ATB pad RD, iets verder bij 4-sprong LA, na verlaten van het bos het parkeerterrein oversteken en doorlopen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, “Munnekeveld”, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad.
RD, ruiterpad aan de rechterhand negeren.
T.h.v. bankje RD, dalend pad langs bosrand aan linkerhand negeren.
Na ca. 600m RD, ruiterpad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, het pad met verhard fietspad verder volgen.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. inrit woningen nr.25 en nr.27 buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, ANWB paddenstoel 20513/001 richting “Overasselt”, verharde weg, “Munnekeveld”, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Diervoortseweg”, grindpad met verhard fietspad, kn89 volg 79.
Bij 4-sprong RD, smal bospad met houten voetgangerssluis links van greppel/waterloop, kn79 volg 81, vervolgens bij T-splitsing RA, breder bospad, wn81, iets verder buigt het pad naar links.
3.
Voorbij een wat hogere heuvelrug, bij kruising RD, kn81 de wn route wordt verlaten, het pad volgt een klein stukje een open plek aan rechterhand.
Na ca.90m met iets verder een bankje scherp RA, verderop voor een groot ven buigt het pad naar links met het ven aan rechterhand.
Voor heuvelrug LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij pad met verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing LA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar links van het fietspad RA, kn87 volg 68, het pad volgen tot kruising met verharde weg, ruime voor de kruising passeert men een heuvelrug met aan rechterhand een bankje en traptreden tijdens daling, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Parksesteeg”, verharde weg, wn68.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met houten voetgangerssluis en met SBB bordje “Overasseltsche Vennen”, wn68, verderop buigt het pad naar links met ven aan rechterhand, het pad ca. 600m verder volgen tot splitsing ca. 70m voorbij een bankje.
4.
Bij deze slitsing links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing LA, pad met verhard fietspad en ven aan rechterhand, kn68 volg 50.
Na ca. 120m rechts aanhouden, onverhard pad met het ven verder aan rechterhand.
Voor bosrand, bij kruising RA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, t.h.v. ruiter routepaaltje RA, bospad met veerooster.
Voor open gebied, bij kruising RA, grindpad.
Voor heuvel, in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden richting bankje op top van de heuvel, t.h.v. het bankje buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand en daalt.
Bij T-splitsing RA, grindpad door het open gebied met vennen richting het bos.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, wn66, vervolgens na ca. 40m LA, wn66, grindpad met houten afrastering aan rechterhand.
# Voor een pauze, bij de verharde weg aan linkerhand een horecagelegenheid.
5.
Voorbij kapelruïne, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong eveneens rechts aanhouden, kn66 volg 88, onverhard pad met de houten afrastering aan rechterhand.
# Ruïne van St. Walrick of Koortskapel , een overblijfsel van de 15e eeuwse kapel.
Na ca. 70m RA, wn88, pad met nog steeds de houten afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, pad met verhard fietspad, wn88,het pad ca. 300m volgen tot kruising voorbij open gebied.
Bij deze kruising LA, kn88 volg 64, pad met houten voetgangerssluis en bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij kruising LA, kn64 volg 65, dalend pad.
Na ca. 100m, t.h.v. open gebied aan linkerhand RA, bospad met SBB (rood-wit bordje aan achterzijde) routepaaltje.
Op heuvelrug met uitzicht over een groot ven, bij T-splitsing LA, het pad over de heuvelrug rond het ven ca. 200m volgen tot het pad het bos ingaat met aan linkerhand een recht pad met SBB routepaaltje met geel-zwart bordje, iets voorbij 2de bankje, overige smalle zijpaden negeren.
6.
Bij dit pad scherp LA, het pad volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een metalen klaphek.
In deze bocht RA door het klaphek, kn65 volg 63, iets verder passeert men een 2de klaphek, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg met aan rechterhand inrit naar woning nr.9.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, wn63, vervolgens voorbij woning nr.455 LA, “Bullekamp”, kn63 volg 62.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, onverhard pad met waterloop aan rechter- en bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad met SBB bordje tussen de waterloop en het bosperceel verder volgen, verderop buigt het pad naar links weg van de waterloop.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Ruim voorbij woning nr.100, t.h.v. fietsroutebord 79 RA door klaphek, smalle verharde weg, vervolgens RD, weg aan linkerhand negeren, iets verder buigt de smalle weg naar links.
7.
Bij kruising RA, iets verder buigt de weg naar links, de smalle weg volgen tot bocht naar links voor een appartementencomplex.
Bij deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, weg met iets verder een appartementencomplex aan linkerhand.
Bij 4-sprong RD, men passeert aan linkerhand een klein parkeerterreintje met smal informatiepaneel “Moblisatie complex Alverna”.
In bocht naar rechts LA, verbindingsweg inlopen, direct daarna bij T-splitsing RA.
RD, “Graafseweg”, weg richting rotonde aan linkerhand negeren.
Na ca. 70m, voor bankje RA, smal bospad, iets verder bij 3-sprong links aanhouden.
Na enkele meters LA, vervolgens bij T-splitsing eveneens LA, het pad door de bosrand volgen tot kruising met verharde weg, smalle paden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, “Den Berg”, doodlopende weg, vervolgens t.h.v. blokhut “Den Berg” RA, onverhard pad met houten voetgangerssluis.
Voorbij begraafplaats RD, pad langs omheining aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot het kerkje aan linkerhand, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Wit/bruine markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje/bordje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje/bordje met alleen richting aanduiding.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H.Jozef kerk, Heumenseweg 34, 6603 CZ te Alverna gem Wijchen. Plan Route
Met de auto
Rijd naar de Heumenseweg in Wijchen. Parkeren kan bij het kerkje.
Openbaar vervoer
Bushalte Heumenseweg, Alverna gemeente Wijchen. Aanlooprout: Ga vanuit de bushalte in noordoostelijke richting op de Graafseweg. Sla rechtsaf naar de Heumenseweg, vervolgens de weg volgen tot kerk aan rechterhand
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-overasseltse-vennen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Alverna
Restaurant St. Walrick
St. Walrickweg 5
6611 KG Overasselt
Bezoek website
24 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Het door Onno in reactie 4 juli 2021 vernoemde afwateringskanaaltje is in de wandeltocht opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Van de bullekamp naar de boskant kun je geheel onverhard langs het afwateringskanaaltje lopen
De wandeling rond de vennen is heel mooi. Door de Corona periode wel druk met wandelaars en fietsers. Als je kan, zou ik niet in het weekend de route lopen. Het laatste gedeelte van de wandeling inderdaad een beetje minder aantrekkelijk. Het geweldige herfstweer maakte veel goed!
Vandaag route gelopen, prachtige route met perfecte uitleg.
Gisteren deze tocht gelopen – fijn in deels somber en deels zonnig weer. Een verrassend begin, zo via Alverna richting Diervoort, daar waren al veel mooie vergezichten bij. De Hatertse vennen zijn bekend en prachtig, al was het nu erg druk met wandelaars en gezinnen. Jammer vonden wij dat het laatste stuk veel over asfalt ging, zeker omdat hier en daar ook andere paden mogelijk waren. Dat haalde het genoegen een beetje weg, wij raden wandelaars aan om daar van de route af te wijken. Maar als geheel, een fijne tocht!
Marion Wetzels bedankt voor de reactie! Momenteel zit in het 2de deel van de wandeltocht inderdaad nogal wat verharde weg, helaas is dit veroorzaakt door een leuk pad dat niet meer toegankelijk is zie reactie van Ad op 27 april 2020. De wandeltocht staat op het lijstje om te vernieuwen.
vandaag de route gewandeld, wat een mooie route.Er zal wel een puntje gewijzigd moeten worden.
Bij punt 7 regel 4 staat: voorbij inrit van woning nr.127 RA, kn57 volg 59, enz. Dit kan niet meer!!! ik heb vandaag van de bewoners gehoord dat dit pad prive eigendom is geworden. Je kunt er niet meer over. Als je vanaf woning nr.127 gewoon rechtdoor blijft lopen,over de verharde weg, kom je vanzelf uit bij (punt 7 eind regel 7): weg volgen tot woning nr.100.
Dan kun je de route weer verder vervolgen.
Groetjes Ad 27-04-2020
Ad bedankt voor het melden! Jammer dat men daar niet meer door het bos kan, de wandelroute is aangepast.
Gisteren deze mooie route gelopen. Op enig moment ontstond wat twijfel.
Bij punt 2 staat geschreven: RD, ruiterpad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, het pad met verhard fietspad verder volgen.
Dat RD is een lang pad waar het lang duurt voor je het ruiterpad aan de linkerkant ziet.
Eventueel de afstand van dat lange pad erbij schrijven?
Angelique
Baste Angelique bedankt voor het verbetervoorstel! Het pad wordt inderdaad enige tijd gevolgd voordat men het ruiterpad passeert, de afstand (circa 600m) is nu ook vermeld.
Vandaag deze route “ommetje Overasseltse vennen” gewandeld met prachtig zonnig weer en strakblauwe lucht. We hebben genoten! De route zoals hier weergegeven klopt van A tot Z, erg fijn om te ervaren. De vele herkenningspunten die zijn opgenomen (“voor de picknicktafel”, “houten afrastering aan de rechterhand”, “bij paaltje knooppunt X volg route Y”) maken dat je zelfzeker op pad gaat. Voor ons de eerste keer dat we een route lopen van deze website maar het krijgt zeker vervolg. Deze route vonden we prachtig en erg afwisselend. Enige jammere vonden wij is dat het laatste stuk veel door bebouwing en langs doorgaande wegen gaat. Waar het kan gaat de route het bos of veld in, maar het eerste stuk van de route is veel mooier. Misschien een keer andersom lopen om dat te ervaren… Maar: dikke pluim voor degene die de route heeft opgesteld!
Wij lopen met grote regelmaat routes van klik print en wandel en vinden de routes meestal erg goed, we schrijven alleen niet vaak een stukje. We hebben deze route afgelopen vrijdag gelopen. De bewijzering is prima, en verder is het een mooie route. Adri bedankt ,
Annemarie bedankt voor de reactie! Leuk om te lezen dat jullie het mooie wandelingen vinden. Zouden jullie bij een wandeling ergens veranderingen constateren deze zijn zeer welkom via een reactie, contactpagina of via een mail naar info@klikprintenwandel.nl
Gisteren 21 oktober 2018 de wandeltocht vernieuwd, aan het begin en het einde is verharde weg vervangen door enkele leuke smalle paden in de directe omgeving van Alverna, tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Op foto een in mist gehuld ven in het natuurgebied Overasseltsche en Hatertsche Vennen. Veel wandelplezier!
Ik heb vandaag met drie anderen Ommetje Overasseltse Vennen/Alverna gem.Wijchen te Gelderland getracht te lopen. Een en al fout en nog eens fout.
Het begint al bij het vertrek, volgens de beschrijving dient men met de rug naar de kerk te staan en dan links af te slaan, hier gaat het dan al fout, je moet rechts af slaan. En dan op pad zoeken naar huisnummer 39 en daarna een doodlopende weg. Er is een weg met een verkeersbord wat aangeeft, verboden in te rijden voor alle verkeer en zo gaat het steeds maar verder met knooppuntnummers die niet meer kloppen etc. Toch hebben we genoten van het landschap en van elkaar. Maar deze route dient opnieuw in beeld gebracht te worden.
Met vriendelijke groet, Tonnie Jacobs.
Tonnie Jacobs bedankt voor de reactie! Met uw opmerking “Een en al fout en nog eens fout” lijkt het erop dat er werkelijk niets klopt van de routebeschrijving. Het kan altijd gebeuren dat er iets veranderd, zo ook de knooppuntnummers. Veel kan ik niet met uw opmerkingen, het was mooier geweest dat U aangaf in welke regels er fouten staan. Waarschijnlijk is uw reactie niet eens voor deze tocht bedoelt maar voor de “Overasseltse Vennen-tocht” U schrijft “zoeken naar huisnummer 39” dit huisnummer komt in deze tocht helemaal niet voor.