Ommetje over de Laarbrug, Aarle-Rixtel te Noord-Brabant
Wandeltocht door het buitengebied van Aarle-Rixtel. Een wandeltocht door natuur en langs historie. De route gaat voornamelijk over rustige landweggetjes en struinpaadjes tussen velden, weilanden en akkers door. Verder gaat de route over de landgoederen Groot Overbrugge en Croy, komt over een heuse kasteellaan en gaat langs de Schevelingse Loop, de Goorloop en het Wilhelminakanaal.
Daarnaast gaat de wandeltocht langs historische bezienswaardigheden zoals de kapel van ‘Onze Lieve Vrouw in ’t Zand’, kasteel Croy met haar poortgebouw, een hagelkruis, de Laarbrug, het voormalige raadhuis De Couwenbergh en de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk.
De kapel van ‘Onze Lieve Vrouw in ’t Zand’ is een fraai en goed bewaard voorbeeld van een Brabantse kapel. De kapel dateert van omstreeks 1500. Er zijn documenten waaruit kan worden opgemaakt dat al in 1480 bedevaartgangers naar O.L. Vrouw in ‘t Zand trokken. Het Mariabeeldje dat hier vereerd wordt betreft een beeldje van een zittende Maria met het kind Jezus op de rechterarm.
De oudste delen van het kasteel ‘Croy’ dateren uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 bezat ene Rutger van Erp hier een slotje met hoeve. In 1477 verkocht hij het slotje aan Jacob van Croy, de naamgever van het kasteel. Jacob stamde uit de familie De Croÿ, onderdeel van de Bourgondische hofadel. Door de eeuwen heen hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid. De laatste adellijke bewoonster van het kasteel, Freule Constance van der Brugghen, liet in 1872 in een testament vastleggen dat het kasteel na haar overlijden, ingericht diende te worden als tehuis voor arme oude mannen en vrouwen uit Stiphout en Aarle-Rixtel. Dit onder de naam ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Een stichting met deze naam beheert nog steeds het kasteel met omliggend landgoed. Het kasteel is momenteel ingericht als kantoorruimte. Het poortgebouw dateert uit 1495. In het poortgebouw is een B&B gevestigd.
Het op de Hooge Akkers gelegen hagelkruis is het oudste in Nederland overgebleven hagelkruis. Het kruisbeeld is voor het eerst vermeld in 1419 met de tekst: 'ter plaatse geheten dat Haghelcruys'. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, onder andere opdat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken.
Via de Laarbrug steekt men het Wilhelminakanaal over. De huidige Laarbrug is een ijzeren brug op een betonnen sokkel en geplaatst in september 1947. Voorheen stond er een hoge betonnen brug, gebouwd in 1932, welke op 11 mei 1940 werd opgeblazen bij het terugtrekken van het Nederlandse leger. Het Wilhelminakanaal is het eerste Nederlandse kanaal dat is vernoemd naar een vorstin en dateert uit het begin van de vorige eeuw. De aanleg begon in 1910 en in 1923 werd het gehele Wilhelminakanaal voor de scheepsvaart opengesteld.
De Couwenbergh is een gebouw uit 1855 en heeft dienst gedaan als raadhuis, jongensschool en politiebureau. Sinds 1999 is er een restaurant en conferentieruimte in gevestigd.
De Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk dateert uit 1846 en is een zogenaamde Waterstaatskerk. Waterstaatskerk is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 onder toezicht van ingenieurs van Rijkswaterstaat werden gebouwd, veelal met financiële steun van de landelijke overheid.
Let op! met name op landgoed Groot Overbrugge, langs de Schevelingse Loop en langs de Goorloop kan het in natte jaargetijden drassig zijn. Ook kan hier de vegetatie hoog staan. Het advies is om stevige wandelschoenen en een lange broek te dragen.
Ca. 75% van de route is onverhard.
Routebeschrijving
3. Bij T-splitsing met verharde weg RA. Direct hierna LA, graspad met ‘Schevelingse Loop’ aan linkerhand, kn69 volg 30. RD, pad met ‘Goorloop’ aan linkerhand en hoge heg aan rechterhand, pad en brugje naar links negeren, wn-route. Na de hoge heg passeert men aan de rechterhand een bankje met een herdenkingsmonumentje. Bij kruising met verharde weg RA, kn30 volg 54. RD, pad met houten poort naar links negeren, kn54 volg 53. Men passeert kasteel ‘Croy’ en het poortgebouw aan de linkerhand. RD, weg naar rechts negeren, kn53 volg 52. Direct hierna ter hoogte van een ANWB-paddenstoel LA, smal paadje tussen een heg door, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising met verharde kasteellaan RA. Op einde van de kasteellaan, na kasteelpoort bij kruising RD, kn52 volg 32. #i.v.m. een begrazingsgebied is het pad RD verboden voor honden. Wandelaars met een hond gaan na de kasteelpoort LA, kn52 volg 59. Na ca. 200m RA, kn 59 volg 39. Bij punt 4 kan dan de route weer vervolgd worden. Men passeert een klein veerooster met houten klaphekje en loopt een begrazingsgebied in. Bij Y-spong LA, de wn-route wordt verlaten. Verderop wordt het begrazingsgebied via een houten klaphekje weer verlaten. Bij T-splitsing met verhard voetpad LA. Bij T-splitsing met breed grindpad RA.
4. Daar waar het grindpad overgaat in een verharde weg LA, door houten klaphekje, onverhard pad, wn-route. Ter hoogte van een bankje maakt het onverharde pad een scherpe bocht naar rechts. Bij T-splitsing met verhard fietspad en doorgaande weg LA, wn-route. Na ca. 150m RA, doorgaande weg oversteken (let op! drukke weg). RD, onverharde landbouwweg, wn-route. Bij kruising LA, de wn-route wordt verlaten. #rechts van dit kruispunt bevindt zich het hagelkruis. Bij T-splitsing met verhard fietspad voor ‘Wilhelminakanaal’ RA. Het fietspad loopt licht omhoog. Bovenaan bij 3-sprong LA. Via de ‘Laarbrug’ steekt men het ‘Wilhelminakanaal’ over. Aan overzijde van de brug LA, het ‘Laar 10-11-12’, onverhard pad. RD weg naar rechts negeren.
5. Ca. 250 na deze weg RA, landbouwweg met boerderijwoning aan linkerhand en boomkwekerij aan rechterhand. Landbouwweg maakt een ruime bocht naar rechts en vervolgens voor een boerderijwoning een bocht naar links. Direct na deze woning bij 3-sprong LA, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg RA, kn37 volg 4. Na huisnr. 5 LA, grindpad, wn-route. Pad maakt een scherpe bocht naar rechts en gaat over in een graspad. Verderop maakt het pad een scherpe bocht naar links. Bij T-splitsing met breed zandpad RA, wn-route. Ter hoogte van huisnr. 4 gaat het zandpad over in een verharde weg. Voor T-splitsing met doorgaande weg RA, fietspad, kn4 volg 32.
6. Voor brug over ‘Wilhelminakanaal’ RA, onverhard pad met gescheiden fietspad, kn33 de wn-route wordt verlaten. Het onverharde pad gaat over in een verharde weg en loopt licht omhoog, weg naar rechts negeren. LA, via de ‘Laarbrug’ het ‘Wilhelminakanaal’ oversteken. Na de ‘Laarbrug’ bij T-splitsing LA, ‘Laarweg’, de weg loopt licht omlaag. Bij 3-sprong RA, kn35 volg 33. Direct hierna in bocht naar rechts RD, zandpad, wn-route. Bij T-splitsing LA, onverhard pad gaat over in een klinkerweg, de wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong RA. Direct hierna bij T-splitsing RA. Bij kruising RD, ‘Kerkstraat’, kn51 volg 99. RD, weg naar rechts negeren. Bij ongelijke kruising LA, kn99 volg 8. #men passeert aan de linkerhand het oude raadhuis De Couwenbergh. Men bereikt de ‘Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk’, start- en eindpunt van deze wandelroute.
Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Onze-Lieve- Vrouw-Presentatiekerk, Dorpsstraat 5, 5735 EA te Aarle-Rixtel. Plan Route
Met de auto
Parkeergelegenheid op het plein voor de kerk of in de directe omgeving van de kerk
Openbaar vervoer
Buslijn 25 rijdt vanaf station Helmond en stopt in Aarle-Rixtel o.a. bij halte Dorpsstraat op ca. 400m. van de kerk
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-over-de-laarbrug.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Diverse in de plaats Aarle-Rixtel
De Goeikamer, beperkt open
Het Laar 3a
5735 RC Aarle-Rixtel
Bezoek website
De Nieuwe Hommel
Oranjelaan 55
5741 HE Beek en Donk
Bezoek website
Schrijf een bericht