Ommetje Oude Hondsberg, Oisterwijk te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Oude Hondsberg, te Oisterwijk

Wandeltocht door natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Oude Hondsberg. Voor degene die de wandelroute Door de Oude Hondsberg reeds gelopen hebben is er weinig nieuws te ontdekken in deze kortere wandelroute. De wandeltocht start bij de natuurpoort Groot Speijck in het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen en gaat langs het mooie Diaconieven naar de Oude Hondsberg een mooi gevarieerd bosgebied waardoor de beek de Reusel stroomt. In de Oude Hondsberg wordt een mooi pad gevolgd dat over een brugje door het Rietven gaat en langs de Reuselweer door de Oude Hondsberg en een stukje langs de beek de Reusel om vervolgens weer terug te keren naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In de Oisterwijkse Bossen en Vennen worden de vennen Brandven, Kolkven, Lammervennen, Achterste Goorven en het Voorste Goorven bezocht. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-6-2020, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op verharde weg met de rug naar het bezoekerscentrum RA vertrekken, kn42 volg 40, direct daarna voorbij het grasveld LA, grindpad, wn40.
Na ca. 50m RA, wn40, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, bospad met NM bordje, wn route, iets verder passeert men aan rechterhand een ven.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het ven aan rechterhand verder volgen, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij Y-splitsing RA, grindpad met nog steeds het ven aan rechterhand.
Bij kruising LA, verharde weg.
Bij kruising RA, onverhard pad met verhard fietspad.
Na ca. 100m, bij kruising LA, bospad met NM bordje, wn47, vervolgens na ca. 35m bij splitsing links aanhouden, pad met ven “Diaconieven” aan rechterhand, wn route.
In bocht naar links van het doorgaande pad rechts aanhouden, smal pad met het ven aan rechterhand, wn47.
2.
Bij T-splitsing RA, direct daarna links aanhouden met iets verder bankje aan rechterhand.
Voorbij het bankje, bij kruising RD, pad met BL bordje “Oude Hondsberg”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad.
Bij kruising LA, het verhard fietspad met verderop een smal brugje volgen tot smal pad aan linkerhand met bordje “Ruiterroute” en aan linkerhand is door de bosschages heen een ven te zien, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad links aanhouden, onverhard pad met het bordje ruiterroute, vervolgens bij 4-sprong RD, wn route, het pad buigt naar links.
Bij 4-sprong RD, kn50 volg 20, smal pad door ven met verderop een brugje, voorbij een 2de brugje volgt het pad beek de Reusel aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA richting brugje, kn20 volg 17.
3.
Ca. 50m voorbij het brugje, bij T-splitsing RA richting draaihekje, wn route, voorbij het draaihekje door rechterzijde van grasland, verderop voorbij 2de draaihekje de graskade tussen waterloop en beek volgen.
Bij kruising LA, verharde weg, kn17 volg 18.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, grindpad aan linkerhand negeren, “Stokske”, kn18 volg 47.
Na ca. 90m LA, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn47, vervolgens na ca. 30m LA, pad met NM bordje.
Voor ven, bij 3-sprong RA kn47 volg 19, direct daarna t.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA.
Bij 5-sprong schuin naar links het onverhard pad aan overzijde van de verharde weg inlopen.
# Voor een e.v.t. pauze op ca. 300m is aan rechterhand langs de verharde weg horecagelegenheid Grand Café ’t Stokske.
4.
Voorbij houten afsluitboom RD richting ven, pad aan rechterhand negeren, vervolgens iets voor het ven LA, pad met op enige afstand het ven aan rechterhand.
Bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens na ca. 45m bij 3-sprong eveneens rechts aanhouden, pad met aan rechterhand aan oever van het ven genummerde visstekken.
Voorbij klein bordje “Kolkven” rechts van het pad, bij splitsing rechts aanhouden, pad met genummerde visstekken aan oever van het ven verder volgen, blauwe (routepaaltjes met blauwe NM pijlen voor de richting) en wn route.
Bij splitsing links aanhouden, blauwe en wn route, vervolgens na ca. 35m bij 3-sprong RA, blauwe en wn route, het pad volgen tot een smal pad aan linkerhand direct na een diepe waterloop en iets voor een T-splitsing.
# Voor een mooi uitzicht over het grote ven doorlopen tot de T-splitsing, bij deze T-splitsing staat aan rechterhand een bankje aan de oever van het ven.
Bij dit pad LA, het pad pal naast de diepe waterloop met de waterloop aan linkerhand inlopen, de wn route wordt weer verlaten, verderop buigt het pad naar rechts weg van de waterloop richting een horecagelegenheid.
5.
Voorbij terras van horecagelegenheid Boshuis Venkraai, bij kruising met verharde weg RD, iets verder RA het onverhard pad met NM bordje inlopen, rode (routepaaltjes met rode NM pijlen voor de richting) route, het pad ca. 140m volgen tot splitsing.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn en rode route.
Bij 4-sprong RD, wn en rode route, pad met verderop op enige afstand een ven aan linkerhand.
Voorbij bocht naar links RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn63 volg 85, rode route, pad met het ven aan linkerhand en iets verder een bankje, verderop ruim voorbij het ven buigt het pad naar rechts.
Bij Y-splitsing RA, wn en rode route, verderop t.h.v. open plek buigt het pad naar links.
Ruim voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens voor beekje, bij 3-sprong links aanhouden, kn85 volg 88, rode route, pad met beekje aan rechterhand.
6.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een brugje RD, kn88 volg 36, rode route.
Bij T-splitsing LA, wn en rode route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, kn36 volg 38, rode route, pad met grote open plek aan rechterhand.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn en rode route, het pad volgen tot kruising, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, de rode route wordt verlaten.
Bij Y-splitsing LA, verhard fietspad, wn route, direct daarna RA, bospad met NM bordje en houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, blauwe route.
Bij 4-sprong gescheiden door houten afsluitboom het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, blauwe route, men passeert een bankje, iets voorbij het bankje het doorgaande pad eveneens met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe route.
7.
Bij T-splitsing LA, de blauwe route wordt verlaten.
Voorbij diepe waterloop, bij kruising LA, wn en gele (routepaaltjes met gele NM pijlen voor de richting) route, iets verder buigt het pad voor het ven naar rechts met ven aan linkerhand, verderop aan smalle zijde van het ven passeert men op een lage heuvel aan rechterhand een bankje, het pad met iets voorbij het bankje kn41 volg 38 verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, gele route, direct daarna RA, onverhard pad met ven “Heiven” aan linkerhand, gele route, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het ven, bij 5-sprong RD, onverhard pad aan overzijde van het grindpad inlopen, gele route.
Bij kruising met verharde weg RD, beukenlaan met omheining aan rechterhand, gele route.
Na ca. 70m LA richting bezoekerscentrum, beukenlaan, gele route.
Voor speelveldje, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij 5-sprong scherp RA, grindpad richting NM bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Groot Speijck, Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK te Oisterwijk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de natuurpoort. Vanuit parkeerterrein naar het bezoekerscentrum Natuurmonumenten/Groot Speijck lopen, volg de borden.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Beek de Reusel in de Oude Hondsberg Adrie: Beek de Reusel in de Oude Hondsberg
Het Rietven Adrie: Het Rietven
De Reusel aan de rand van de Oude Hondsberg Adrie: De Reusel aan de rand van de Oude Hondsberg
Het Brandven Adrie: Het Brandven
Pad door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen Adrie: Pad door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen
Het Achterste Goorven Adrie: Het Achterste Goorven
Het Voorste Goorven Adrie: Het Voorste Goorven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-oude-hondsberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Groot Speijck

Van Tienhovenlaan 4
5062 SK Oisterwijk
Bezoek website

Grand Café ’t Stokske op ca. 300m

Zandstraat 1
5066 CA Moergestel
Bezoek website

Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Anita Rijnders 7 augustus 2021 om 15:14

    Vandaag(07-08-2021) deze mooie wandeling gelopen. Al heel vaak hier gewandeld, omdat het zo dicht bij huis is, maar toch nog onbekende paadjes ontdekt. Mooie afwisseling, vennen, heide, open landschap en de bossen. Halverwege bij Boshuis Venkraai een prima pauzeplek. Onderweg vele bankjes, met verschillende opschriften, om te genieten van al het moois.

    Reageren
  2. Ivonne 31 juli 2020 om 19:38

    Gisteren (30-07-2020) deze prachtige route gelopen met mijn dochter Jennah van 14 jaar oud. Het is een prachtige afwisselende route en mijn dochter had er schik in om de routebeschrijving te volgen en te navigeren. Bedankt voor de duidelijke beschrijving Adrie! Heel waardevol!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)