Ommetje Nemelaer, Haaren te Noord-Brabant

Wandeltocht door Landgoed Nemerlaer met kasteel Nemerlaer en de Kampina. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 13de eeuw. De hertogen van Brabant onder wie hertog Jan zouden hier een jachtslot hebben gehad. Het kasteel is vernoemd naar het riviertje de Amer later Nemer genoemd en Laer wat betekend een open plek in het bos.. Het huidige Kasteel Nemerlaer stamt uit 1880, de toenmalige eigenaar, Baron Donatus van de Bogaerde van Terbrugge, liet het kasteel ingrijpend verbouwen. Donatus was een echte 'Bourgondiër' met oog voor kunst en erfgoed. Ondanks kritiek van zijn familie had hij jarenlang een vaste relatie met zijn huishoudster en gastvrouw Koosje met wie hij op zijn sterfbed trouwde Hij wilde begraven worden op een eilandje in het Beeldven dat tijdens deze wandeltocht bezocht wordt. Vooruitlopend op zijn overlijden heeft hij twee beelden op het eilandje laten plaatsen, omdat het niet op gewijde grond ging ging het begraven op het eilandje niet door. Lang bleven de beelden onontdekt tot jaren later seminaristen van Haarendaal tijdens het schaatsen op het ven bij toeval ontdekten. Omdat het hier om naakten ging werden de beelden van hun sokkel gerukt vernield en op het ijs gelegd. Met het stoken van een vuurtje zonken de brokstukken al snel naar de bodem. Momenteel bevindt zicht in het Kasteel Nemerlaer een dependance van Brabants Landschap. In de Kampina dat grenst aan zuidelijk deel van het landgoed wordt het beekje de Rosep gevolgd, dit beekje mondt uit in de Essche Stroom, een beek die dwars door het landgoed stroomt. 96% van deze wandeltocht is onverhard
Routebeschrijving
1.
Vanuit het parkeerterrein naar de laan aan linkerhand richting het kasteel Nemerlaer lopen, de laan volgen tot een kruising voor de hoofdingang van het kasteel.
# De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 13de eeuw. De naam Nemelaer is vernoemd naar het riviertje Nemer en Laer, wat betekent open plek in bos. Het huidige Kasteel Nemerlaer stamt uit 1880. De toenmalige eigenaar, Baron Donatus van de Bogaerde van Terbrugge,, liet het kasteel ingrijpend verbouwen.
Bij deze kruising RA, kn35 volg 35, vervolgens iets voor een houten afsluitboom LA, kn35 volg 36, verderop buigt het pad naar links.
Voorbij een brugje RD, pad met een klaphek aan rechterhand negeren, kn36 volg 34, voor beek de Essche Stroom buigt het pad naar links met de beek aan rechterhand.
Iets voorbij deze bocht RA een stuw over, wn route, vervolgens aan overzijde bij T-splitsing RA, pad met de beek aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, voorbij een bocht naar links een tunneltje onder het spoor door, na verlaten van het tunneltje het vlonderpad oplopen met het spoor aan linkerhand, aan einde van het vlonderpad buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht RD, pad met een boomstam brugje aan linkerhand negeren, wn3, verderop buigt het pad naar links en gaat een brugje over, het pad verder volgen tot een Y-splitsing bij een verharde weg.
# Langs dit pad passeert men aan linkerhand het Beeldven, vernoemd naar de twee beelden die er ooit hebben gestaan.
Bij deze Y-splitsing RA, verharde weg met een boerderij aan linkerhand, wn route.
In een bocht naar rechts van de weg “Kievitsblekweg” RD, onverhard pad met een houten afsluitboom, wn route.
Iets voorbij de bosrand, bij kruising LA, pad met paaltjes en bordje “Nemelaer”, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, pad met een verhard fietspad.
3.
Bij kruising LA, verharde weg, “Burgemeester van den Oeverweg”, kn5 volg 48, iets verder LA het bospad aan linkerhand voor informatiepaneel “Belversven” inlopen.
Bij 3-sprong LA, iets verder RA, voor het beekje Rosep buigt het pad naar links met het beekje aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA een brugje over, pad met een verhard fietspad, vervolgens iets voorbij een bocht naar links RD, pad aan rechterhand negeren, kn1 volg 19, het pad met fietspad verder volgen tot een 4-sprong in een bocht naar links van het fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, wn19, na ca. 250m buigt het pad naar links en gaat door een klaphek.
Direct na het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren, wn19, pad met verderop het Palingven aan linkerhand.
4.
Voorbij het ven links aanhouden, smal pad met het ven aan linkerhand, voorbij het ven het pad RD volgen tot een kruising.
Bij deze kruising RD, pad met een NM bordje en een vennetje aan linkerhand, verderop een groot ven het Bosven aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, iets verder LA, na ca. 120m buigt het pad naar links, ca. 180m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts richting open gebied, in het open gebied een klein stukje de rand volgen.
Direct na een bocht naar links RD, pad aan linkerhand negeren, wn54, verder op buigt het pad naar rechts.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA richting een metalen poort met een klaphek verderop, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, pad met een gescheiden grind-/fietspad.
5.
Voor een perceeltje grasland aan linkerhand LA, pad door de bosrand, verderop gaat het pad door het bos.
RD, pad met een metalen poort en een klaphek aan linkerhand negeren, vervolgens iets voor een flauwe bocht naar links van het pad RA.
Voor het spoor, bij T-splitsing LA, onverhard pad met een gescheiden grind-/fietspad, kn53 volg 52, vervolgens RA de spoorwegovergang over, wn route, aan de overzijde bij T-splitsing LA, kn52 volg 33, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, verderop buigt het fietspad naar links weg van de doorgaande weg.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, wn route, verharde weg met iets verder een brug over de “Rosep”.
In een ruime bocht naar rechts van de weg LA, kn33 volg 34, onverhard pad met een verhard fietspad richting het spoor.
6.
Voor de spoorwegovergang RA, onverhard pad met iets verder een houten afsluitboom en bordje “Nemelaer”, kn34 volg 35/36.
In een ruime bocht naar rechts van het pad links aanhouden, wn36.
Bij Y-splitsing scherp RA, pad met de beek Essche Stroom aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA de smalle brug over, aan overzijde van de brug LA, pad met beek de Essche Stroom aan linkerhand.
Na ca. 200m, voor een bankje RA.
Bij T-splitsing LA een brug over, verderop voorbij een houten afsluitenboom gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot een kruising met aan linkerhand de hoofdingang van het kasteel.
Bij deze kruising RA, kn35 volg 60, de laan volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerterrein bij de rotonde aan de Oisterwijksedreef (N624), Kasteellaan, 5076 NA te Haaren. Plan Route
Met de auto
Het startpunt is het parkeerterrein aan de Kasteellaan ter hoogte van de rotonde in Haaren aan Oisterwijksedreef (N624).
Openbaar vervoer
Bushalte Kasteellaan in Haaren.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-nemelaer.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Herberg van Boxtel
Oisterwijksedreef 2
5076 NA Haaren
Bezoek website
Pannekoekenhuis Belveren
Oisterwijksedreef 4
5076 NA Haaren
Bezoek website
Souterrain de Twaalf Trappisten
Kasteellaan 2
5076 RE Haaren
Bezoek website
Bedankt voor weer een mooie wandeling. Prachtig, deze tocht rond Haaren!
Even een reactie op jullie mooie wandeling. Herberg van Boxtel is alleen open op afspraak en alleen voor gezelschappen, je kunt er daarom niet zomaar naar toe.
In het souterrain van kasteel Nemerlaer zit wel een horecagelegenheid namelijk De Twaalf Trappisten. Open van woensdag tot en met zondag.
Groetjes
Ineke bedankt voor het melden van de horecagelegenheid in kasteel Nemerlaar! Deze horecagelegenheid is inmiddels ook vermeld. Toen ik de beperking gelezen had op de site van Herberg van Boxtel even getwijfeld om deze horecagelegenheid te vermelden, toch maar vermeld het is altijd leuk om een groepsuitje te koppelen aan de wandeltocht.