Ommetje Mortelsven, Hout-Blerick te Limburg

13 km Wandelroute Ommetje Mortelsven, te Hout-Blerick

Wandeltocht door de Blerickse Bergen, het Beckterveld, de Romeinenweerd en de Tangkoel. De vier genoemde gebieden zijn relatief kleine bos-/natuurgebieden als verbinding tussen de gebieden loopt men door het buitengebied van Hout-Blerick zoals het buurtschap Watermeulehook dat bestaat uit voornamelijk weidegebied en landerijen. Vanuit Hout-blerick gaat de wandeltocht via het buurtschap Watermeulehook richting de Blerickse Bergen met een mooi gelegen ven het Mortelsven. Zowel de Blerickse Bergen als de omgeving rond het Mortelsven zijn oude gevarieerde beboste maasduinen. Vervolgens gaat de wandeltocht door landbouwgebied richting en het Beckterveld en de Romeinenweerd. Beide zijn onderdeel van de Maascorridor, een kilometers lang aan de rivieroever gelegen natuurgebied in ontwikkeling, een gebied dat bestaat uit plaatselijk ruig grasland met kleine wilgenbosjes. Dit oorspronkelijke weiland met recent gegraven nevengeul van de Maas ontwikkelt zich door de begrazing met galloways tot een soortenrijk gebied. Als laatste gaat de wandeltocht door het kleine Tangkoel dat rond een grote vijver ligt en van origine een oude Maasarm is. 64% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-9-2015, laatst bijgewerkt op: 22-9-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar pleintje voor de kerk LA vertrekken, weg met kerk aan linkerhand, kn71 volg 77.
RD, weg aan rechterhand negeren, kn77 volg 76, de weg verder volgen tot brug over een beekje, zijweg negeren.
Voorbij het beekje RA, onverhard pad met beekje aan rechterhand, kn76 volg 56 (routepaaltje staat voor het beekje).
Na ca. 200m RA brugje over, kn56 volg 57, direct daarna LA, smal grindpad met beekje aan linkerhand, kn57 volg 72.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, onverhard pad met beekje aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek rechts van houten hek, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn56, direct daarna voorbij het beekje RA de doorgaande weg via fietspad links van rotonde “Hoverhof” oversteken, de wn route wordt tijdelijk verlaten, aan overzijde de weg met bocht naar links volgen, “Moutzdijk”, wn route, weg “Hoverhofweg” aan rechterhand negeren.
Voor boerderij RA, “de Horstweg”, kn73 volg 79.
Voorbij woning nr.110 LA, onverhard pad, wn route.
2.
Na ca. 130m RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong RD, “Grote Winkelweg”, kn79 volg 99.
Voor bosrand, bij 4-sprong LA, “Hoverhofweg”, wn route, vervolgens t.h.v. bankje en picknicktafel RA de zanderige helling oplopen richting de twee bankjes op top van de heuvelrug.
Op de heuvelrug, bij 4-sprong LA, smal bospad, wn route.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, eveneens smal pad, wn route.
Na ca. 90m, halverwege klein klimmetje LA, eveneens smal pad.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, verderop loopt het pad pal naast de omheining rond een camping met de omheining aan rechterhand, voorbij de camping het smal slingerend bospad verder volgen tot kruising.
3.
Bij deze kruising RD.
Bij T-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
RD, pad met metalen afsluitboom en oranje palen aan linkerhand negeren, direct daarna LA, breed onverhard pad, verderop passeert men aan linkerhand een landbouwperceel.
In het bos, voor houten afsluitboom met carterkiller LA, vervolgens voorbij bankje bij 3-sprong RA, wn route, het smalle pad met waterplas (visvijver) aan linkerhand, het pad volgen tot 4-sprong met picknicktafel aan smalle overzijde.
Bij deze 4-sprong LA, het smalle pad met de waterplas aan linkerhand verder volgen, kn91 volg 92.
4.
In bocht naar links aan andere smalle zijde van de waterplas RA, kn92 volg 93, iets verder buigt het pad naar rechts, direct daarna LA, wn route, stevig stijgend pad.
Na daling bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
# Verderop iets voor verharde weg passeert men aan linkerhand een voormalige gereformeerde begraafplaats.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn93 volg 98, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
RD, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn98 volg 94.
Bij T-splitsing RA, “De Horstweg”, kn94 volg 97, iets verder buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing LA, “Aan de Steenoven”, kn97 volg 25.
Voorbij woning nr.12 RA, “Beringhouterstraat”, onverhard pad, wn route, verderop voor een bosperceel buigt het doorgaande pad naar links.
5.
Doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, kn25 volg 20, direct daarna gaat het onverhard pad over in een smalle verharde weg.
Voorbij boerderij, bij 4-sprong LA, kn20 volg 32, de verharde weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand t.h.v. woning nr.14.
Bij dit pad RA, “Hei 15t/m19”, breed onverhard pad, kn32 volg 30.
RD, weg aan rechterhand negeren, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Na ca. 100m LA, via fietspad de doorgaande weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!, kn30 volg 33.
T.h.v. inrit woning nr.2 RA, onverhard pad, wn route.
RD, smal bospad aan linkerhand negeren, kn33 volg 31.
Bij T-splitsing RA, kn31 volg 46, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn46 volg 40.
6.
T.h.v. kasteel RD, weg aan rechterhand negeren, kn40 volg 41, de weg verder volgen tot kruising met aan rechterhand een weg naar een woning.
# Bij de kruising gaat de wandeltocht richting de uiterwaarde van de Maas. Bij een hoge waterstand van de Maas kan men bij de kruising ervoor kiezen de dijk te volgen. Bij normale waterstand en toch een drassig pad in de uiterwaarde dan er zijn op diverse plaatsen graspaden richting de dijk met aan het eind een klaphek waarna men de tocht over de dijk kan voortzetten. Over de dijk dan bij de kruising LA, het gras-pad over graskade (dijk) rechts van de weg “Legioenweg” volgen, het gras-pad over de dijk ca. 2km volgen tot groene rechthoekige pompinstallatie (klepduiker en overpompinstallatie) aan voet aan de linkerzijde van de dijk, na ca. 1,6 km buigt de dijk iets weg van de verharde weg. Direct na de pompinstallatie LA via traptreden de dijk afdalen richting de verharde weg. Ga verder bij punt 8 2de regel.

Bij deze kruising RD, “De Berckt”, wn route.
In bocht naar rechts van de weg RD door klaphek, kn41 volg 34/49, vervolgens doorlopen tot T-splitsing voor de Maas.
7.
Bij deze T-splitsing LA, gras-pad met de Maas aan rechterhand, wn34, verderop na ca. 700m passeert men een overstap en gaat het pad door een smallere strook, voorbij de smallere strook passeert men weer een overstap met nu een SLL bordje, gras-pad met bosschages omringde waterplas aan linkerhand, voorbij de 1ste water passeert men kn34 volg 36, voorbij de 2de waterplas bij een 3-sprong rechts aanhouden, kn36 volg 38, voorbij de 3de waterplas wordt de uitwaarde wat opener, het gras-pad verder volgen smal beekje met stapstenen en bosschages aan rechterhand.
Ca. 150m voorbij het smalle beekje LA richting de dijk, iets verder is een bankje te zien en links daarvan een metalen hek net klaphek.
Voor de dijk, bij T-splitsing LA de dijk oplopen richting klaphek, vervolgens voorbij het klaphek op de dijk LA langs metalen hek, pad over dijk.
8.
Voor groene rechthoekige pompinstallatie aan voet van de dijk RA, via traptreden de dijk afdalen richting verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong LA, kn37 volg 35, verharde weg, vervolgens voorbij het beekje RA, onverhard pad met vistrappen in het beekje aan rechterhand.
Voor SLL bord “Tangkoel”, bij 3-sprong links aanhouden, smal pad tussen waterloop en bosperceel.
Na ca. 160m RA smal metalen brugje over, kn35 volg 76, iets voorbij het brugje gaat het onverhard pad gaat over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen,, wn route, direct daarna voorbij beekje LA, smal onverhard pad met beekje aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn76 volg 77, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de Sint-Josephkerk, Kerkplein 5, 5926 RG te Hout-Blerick. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Kerkplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenkampweg aan de Baarloseweg in Hout Blerick, Venlo. Aanlooproute: Vanuit bushalte richting kruising met witte woningen lopen, vervolgens bij deze kruising in westelijke richting tussen woning met nr. 286 en fietsenwinkel met nr. 284 de zijweg Molenkampweg inlopen. Bij splitsing RA, kn74 volg 71. Bij T-splitsing LA, wn route. Voorbij boerderij met huisnummer 87 LA richting kerk, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Het Mortelsven Adrie: Het Mortelsven
Ganzen in het Beckterveld Adrie: Ganzen in het Beckterveld
Kasteel de Berckt Adrie: Kasteel de Berckt
Voormalig kerkhof in de volksmond Adrie: Voormalig kerkhof in de volksmond "Doodeind"
Zicht op klooster bij Steijl Adrie: Zicht op klooster bij Steijl
Zicht op klooster bij Steijl Adrie: Zicht op klooster bij Steijl
De Maas Adrie: De Maas
De Adrie: De "Watermeule" een voormalige watermolen
Sint-Josephkerk Adrie: Sint-Josephkerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-mortelsven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Hout-BlerickErvaringen van wandelaars (6)

 1. Margriet 8 mei 2021 om 16:13

  Vandaag weer gekozen voor een wandelroute van deze site! Een afwisselende route, door bossen, open gebied, langs de Maas en het mortelsven .het stukje langs de springveer is ook erg leuk! Mooi uitzicht vanaf de uitkijktoren op Steyl en de boten op de Maas. We hebben genoten van deze wandeling en waren net voordat het begon te regenen weer bij de auto!

  Reageren
 2. Adrie 22 september 2020 om 15:19

  De wandeltocht zowel aan het begin als aan het einde een klein beetje gewijzigd, aan het begin wordt het beekje de Springbeek wat langer gevolgd en aan het einde gaat de wandeltocht over de dijk met mooi uitzicht op de vissentrap in de Springbeek bij de voormalige watermolen. Ook leuk te melden dat er inmiddels al een poosje geleden een nieuwe uitkijktoren in de uiterwaarde staat. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Kenneth 6 augustus 2018 om 18:03

  Een tegenvaller: te veel bebouwing en te veel verharde wegen naar mijn smaak. Dat wordt niet echt gecompenseerd door de mooie stukken. Het traject langs de Maas vond ik wel de moeite, maar daar lag er ontzettend veel afval, wellicht achtergelaten door recreanten die verkoeling zochten langs het water.

  Reageren
  1. Adrie 7 augustus 2018 om 06:42

   Als men op zoek is naar wat meer aaneengesloten wandeltocht door natuurgebieden met weinig zicht op bebouwing dan is deze tocht inderdaad geen goede keuze. Om verdere teleurstellingen te voorkomen heb ik in de omschrijving wat uitgebreider gewezen op het gedeelte in het buitengebied van Hout-Blerick tussen de kleine bos-/natuurgebieden.

 4. Adrie 24 maart 2017 om 19:40

  Vandaag 24-3-2017 de wandelroute gecontroleerd. Het laatste gedeelte in de Romeinenweerd zijn er bomen gerooid. De borden dat het gebied niet toegankelijk is door de werkzaamheden staan er nog, gewerkt wordt er niet meer. De gras-paden door het gebied waren nog niet al te best. Men kan ook het alternatief volgen, dit alternatief gaat over de dijk parallel aan Romeinenweg. Bij het alternatief moet men ook rekening houden met wat hinder. T.h.v. de zijweg d’Ohenweg wordt tot medio juni 2017 gewerkt, dat punt is geheel afgezet door hekwerken, via het naast gelegen weiland kan men met een boog om het omheinde werkgebied heen. Leuk om te melden dat t.h.v. de voormalige watermolen een vispassage in de Springbeek is aangelegd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 30 oktober 2015

  Vandaag gelopen met goed een getemperd zonnetje en verder heel rustig herfstweer.

  Leuk ommetje met veel afwisseling en nu op veel plaatsen mooie herfstkleuren. Niet overal bijzonder rustig gelegen, maar toch zeker de moeite van het lopen waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)