Ommetje Molenheidse bossen, Mill te Noord-Brabant
Wandeltocht door het bosgebied de Molenheide, de Groespeel en langs het Peelkanaal. De wandeltocht start in het centrum van Mill en gaat in het dorp over de spoordijk van het Duits Lijntje. Een voormalige spoorverbinding die het Nederlandse Boxtel verbond met het Duitse Wezel, nu is het lijntje alleen nog te herkennen aan een iets hoger gelegen recht pad, enkele kleine stukjes spoor en een voormalig stationsgebouwtje. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht door de Molenheide, een heel aantrekkelijk gemend bosgebied met een mooi open gebied met uitkijkpunt. In het laatste deel van de wandeltocht wordt de Groespeel bezocht. Aan de rand van dit gebied ligt het Peelkanaal dat onderdeel vormde van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie dat in 1939 werd aangelegd. Op diverse plaatsen komt men dan ook nog kazematten tegen. Ook wordt weer een gedeelte van het Duits Lijntje gevolgd, in dit deel van het Duits Lijntje zijn nog sporen uit de tweede wereldoorlog te zien. Op twee plaatsen staat een aspergeversperring die tot doel hadden treinen te laten ontsporen. Verder komt men als bezienswaardigheid aan het begin van de wandeltocht langs kasteel Aldendriel, een middeleeuws kasteel daterend uit 1477. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Er is een alternatieve route beschikbaar dat zowel gelopen kan worden als het begrazingsgebied om voor reden dan ook gesloten is en bij een hoge waterstand van een beekje in de Groespeel.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, iets verder bij kruising LA, “Burgemeester Verstraatenlaan”, weg met de kerk aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, “Schoolstraat”, wn route.
Voorbij woning nr.5 aan rechterhand RA, “Schoolstraat 7-9-11”, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr. 7 LA, iets verder bij Y-splitsing RA richting pleintje, wn route.
Voorbij opening in haag RA, klinkerpad rond een pleintje met haag aan rechterhand, vervolgens bij de 2de opening aan overzijde van het pleintje RA het pleintje verlaten richting een kasteel, wn route.
#Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477, het kasteel is niet vrij toegankelijk.
Voor het kasteel Aldendriel, bij kruising RA, kn12 volg 87.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Brandsestraat”, de wn route wordt verlaten, de weg ca. 130m volgen tot een klein parkeerterreintje aan linkerhand voorbij woning 8/8A, zijweg(en) aan rechterhand negeren.
Bij het parkeerterreintje LA het parkeerterreintje oplopen, na verlaten van het parkeerterreintje bij splitsing rechts aanhouden, het grindpad volgen tot T-splitsing bij een hoger gelegen pad, grindpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, onverhard pad.
# Het pad dat gevolgd wordt is de spoordijk van het voormalig Duits Lijntje.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het grindpad over het voormalige spoortracé verder volgen, verderop buigt het pad iets naar links met een diepe geul aan rechterhand, het pad verder volgen tot 5-sprong bij een verharde weg, zijpaden negeren, wn route.
Bij deze 5-sprong het linker onverharde pad met houten afsluitboom aan overzijde van de verharde weg inlopen, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met iets voor de T-splitsing een houten afrastering aan rechterhand rond een oude schuur, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn77 volg 36.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad, “Borneoweg”, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het grindpad naar rechts en iets verder naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij volgende T-splitsing LA, “Antillenweg”, de weg volgen tot bocht naar links voor doorgaande weg iets voorbij kombord “Einde bebouwde kom Mill”, zijwegen negeren.
In deze bocht rechts aanhouden, de doorgaande weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!, aan overzijde RD het onverharde pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide” inlopen, vervolgens na ca. 45m, bij kruising LA, smal pad.
Na ca. 70m, bij kruising RA, eveneens een smal pad.
Na ca. 100m, bij 3-sprong rechts aanhouden.
4.
Bij kruising RD, wn route (zie achterzijde van het routepaaltje aan linkerhand).
Bij T-splitsing RA richting omheind open begrazingsgebied, rode (NM routepaaltje met rode pijl) en wn route.
# Alternatief voor het begrazingsgebied: Bij kruising voor het begrazingsgebied LA, het pad volgen tot kruising met aan overzijde een smal pad, zijpad negeren. Bij deze kruising RA, kn60 volg 38. RD, draaihekje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten. Bij afrastering pal naast het pad aan rechterhand LA. Na ca. 100m bij 4-sprong RA, wn route. Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, kn33 volg 37, direct daarna bij kruising RD, pad met afrastering aan rechterhand. Voor houten poort met draaihekje het pad met bocht naar links verder volgen, het draaihekje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten. Bij 4-sprong met aan linkerhand een kleine grasrijke open plek RA, pad met afrastering aan rechterhand. Voorbij houten afsluitboom, bij kruising met aan rechterhand een houten poort met klaphek RD, kn37 volg 38, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide” en met de afrastering aan rechterhand. Ga verder bij punt 6 2de regel.
Voor het omheinde open begrazingsgebied, bij kruising RD door het draaihekje en het begrazingsgebied inlopen, rode en wn route, iets verder het pad met bocht naar rechts door de rand van het begrazingsgebied verder volgen, rode route, het pad aan linkerhand negeren.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA, iets verder bij kruising eveneens LA, rode en wn route.
Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open begrazingsgebied richting een uitzichtpunt op de 2de heuvel lopen met een bankje op de top, let op de rode routepaaltjes, bij de heuvel het pad over de heuvel met het bankje oplopen, rode en wn route, aan voet van de heuvel links aanhouden door de opening in de houten afrastering, verderop de bosrand aan rechterhand volgen tot een draaihekje in het bos.
5.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, de rode en wn route worden verlaten.
Na ca. 90m, bij afrastering pal naast het pad aan rechterhand LA.
Na ca. 110m, bij kruising RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn33 volg 37, direct daarna bij kruising RD, het pad met rastering aan rechterhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een houten poort met draaihekje.
In deze bocht RA door het draaihekje en het begrazingsgebied inlopen,
Bij kruising met stenen zuil LA richting een houten poort met klaphek, wn route.
6.
Voorbij het klaphek, bij kruising RA, kn37 volg 38, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide” en met afrastering aan rechterhand.
Voorbij het begrazingsgebied, bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, smal pad.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal pad.
Aan einde van het pad, bij 5-sprong RD het fietspad richting rotonde volgen, vervolgens bij de rotonde eveneens RD, de weg “Vorleweg” aan overzijde van de N264 volgen.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Volkelseweg” aan linkerhand negeren.
7.
Voor bosperceel met woning, bij kruising LA, “Paddenhoolseweg”, breed grindpad.
Iets voor einde van het bosperceel RA door klaphek, smal pad door het bosperceel, wn route, verderop voor een omheining rond tennisvelden buigt het pad naar links, wn route, voorbij deze bocht het pad met een ruime bocht naar rechts ca. 200m verder volgen tot pad aan linkerhand direct na een wn routepaaltje ca. 60m voorbij de tennisvelden, overige smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, de wn route wordt weer verlaten, het licht slingerende pad door het bosperceel dat op enige afstand parallel loopt aan de bosrand volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing LA, het pad gaat iets verder voorbij een houten afsluitboom door de bosrand, het pad volgen T-splitsing bij een breed pad iets voorbij volgend bosperceel.
8.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad ca. 120m volgen tot kruising met een beekje.
# Bij het beekje gaat de wandeltocht over een pad langs het beekje door een begrazingsgebied dat bij een hoge waterstand van het beekje mogelijk niet begaanbaar is, als alternatief: Bij het beekje RD, het brede pad verder volgen, verderop t.h.v. een boerderij gaat het onverharde pad over in een verharde weg. Bij 3-sprong met aan rechterhand een brug RA de brug over, “Paddenhoolseweg”, aan overzijde van de brug RA, grindpad met kanaal “Peelkanaal” aan rechterhand met verderop voorbij 2de bocht naar links een houten brugje, het grindpad verder volgen tot bocht naar links voor een spoorbrugje. In deze bocht RD het spoorbrugje over. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.
Direct na het beekje RA door klaphek met NM bordje “Groespeel”, pad met het beekje aan rechterhand, verderop bij een knuppelbrugje het brugje over en de andere oever volgen, iets verder het begrazingsgebied via een klaphek en knuppelbrugje verlaten en doorlopen tot T-splitsing voor het restant van een spoorlijn met spoorbrugje.
# De spoorlijn is een gedeelte van het Duits Lijntje, aan het einde van het restant van het spoor staat een aspergeversperring bedoelt om treinen in WOII te laten ontsporen.
Bij deze T-splitsing RA, pad met een restant van de spoorlijn aan linkerhand.
9.
Voorbij een metalen voetgangerssluis, bij kruising LA. kn73 volg 74, de verharde weg volgen tot kruising voorbij het Peelkanaal.
Bij deze kruising RA, de wn route wordt verlaten, het grindpad met kanaal aan rechterhand volgen tot kruising met Onze Liefvrouwensteeg en aan rechterhand een brugje.
Bij deze kruising RA het brugje over, aan overzijde LA door klaphek, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, grindpad met het kanaal aan linkerhand.
Ruim voor verlaten van het gebied, bij 3-sprong LA, pad richting het kanaal, verderop via een klaphek het gebied verlaten.
Bij T-splitsing RA richting rotonde, “Hoogstraat”.
Bij de rotonde RD, “Hoogstraat”, de weg volgen tot woning nr.22, zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning RA, “Oranjeboomstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Kerkstraat 2, 5451 BM te Mill. Plan Route
Met de auto
In de directe omgeving van de kerk is maximale parkeertijd van 2uur. Parkeren kan e.v.t. aan de Pastoor Maasstraat of aan de Hoogstraat beide op een loopafstand van ca. 150m van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Schoolstraat, Mill.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (7)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-molenheidse-bossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Mill
Boerderij de Nieuwenhof
Nieuwenhofweg 5
5451 GG Mill
Bezoek website
Vandaag 2 oktober 2024 het begrazingsgebied op de Molenheide bezocht. Het gebied is inmiddels droog echter niet toegankelijk door een agressieve koe. Mocht het gebied in de toekomst opnieuw tijdelijk niet toegankelijk zijn door wateroverlast of andere oorzaken, dan kan de alternatieve route gevolgd worden dat langs het begrazingsgebied loopt. De in mijn vorige reactie genoemde tijdelijke omleiding is weer verwijderd.
Grote delen van het open gebied in de Molenheide staat onderwater ook enkele paden. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gemaakt. Mooie slingerende paadjes door het bos en langs een beekje. Dwars door een al wat paars kleurend heidegebied. Dit alles maakt, samen met enkele historische overblijfselen van WOII, deze wandeling meer dan de moeite waard. En zoals altijd was de routebeschrijving weer prima!
Vandaag 29 juli 2022 de wandeltocht samen met Ommetje De Kuilen gecontroleerd. De Groespeel is tegenwoordig ook opengesteld voor wandelaars met een aangelijnde hond. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtig Ommetje gelopen, echter zou er een duidelijker markering mogen na de tennisvelden, voorbij ruiterpaaltje linksaf, het licht slingerende pad dat op enige afstand parralel loopt aan de rand van het bos volgens tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing??? linksaf.
Deze is een lastige hier, omdat er wat meer linksaf paadjes zijn. Mogelijk zou hier op de juiste plek nog een aanduiding kunnen 🙂
Voor de rest fantastische route vol met verassingen.
Fijne zondag
Floniek bedankt voor de reactie! Het is inderdaad een lastig punt met alleen het ruiterpaaltje als herkenningspunt. Ik heb het punt iets anders beschreven met nu ook de afstand erbij. Hopelijk is het nu wat duidelijker.
Vandaag weer een hele mooie en afwisselende route gelopen. Geen moment verveling.
Het bankje boven op de heuvel was een hele mooie plek om even te rusten en te genieten van de mooie uitzichten. Het stuk door de “Groespeel” was ook zeer indrukwekkend. Al bij al ook een echte aanrader.
Vandaag deze route gelopen. Het is een mooie afwisselende wandeling. Duidelijke omschrijving.
Prachtige route. Erg goed beschreven, alleen hebben bord maasdal niet gezien, dus de lus erbij gelopen. Achteraf niet erg want langs kanaal lopen ook leuk. Onderweg een fantastisch café, de Nieuwenhof, een genot om daar geweest te zijn met eigengemaakte appelcake. Ook hadden we nog geluk dat er een kunstexpositie was onderweg. Kortom GENOTEN..
Theo en Anke bedankt voor de reactie! Het SBB bordje als extra herkenningspunt is uit de routebeschrijving gehaald, in plaats daarvan de afstand tot het bospad met klaphek vermeld.
Wauw, wauw, wauw! Wat een prachtige route! Omschrijving klopt, gpx klopt, echt genoten van de prachtige omgeving.