Ommetje Molenheidse bossen, Mill te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Molenheidse bossen, te Mill

Wandeltocht door het bosgebied de Molenheide, de Groespeel en langs het Peelkanaal. De wandeltocht start in het centrum van Mill en gaat in het dorp over de spoordijk van het Duits Lijntje. Een voormalige spoorverbinding die het Nederlandse Boxtel verbond met het Duitse Wezel, nu is het lijntje alleen nog te herkennen aan een iets hoger gelegen recht pad, enkele kleine stukjes spoor en een voormalig stationsgebouwtje. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht door de Molenheide, een heel aantrekkelijk gemend bosgebied met een mooi open gebied met uitkijkpunt. In het laatste deel van de wandeltocht wordt de Groespeel bezocht. Aan de rand van dit gebied ligt het Peelkanaal dat onderdeel vormde van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie dat in 1939 werd aangelegd. Op diverse plaatsen komt men dan ook nog kazematten tegen. Ook wordt weer een gedeelte van het Duits Lijntje gevolgd, in dit deel van het Duits Lijntje zijn nog sporen uit de tweede wereldoorlog te zien. Op twee plaatsen staan asperges die tot doel hadden treinen te laten ontsporen. Verder komt men als bezienswaardigheid aan het begin van de wandeltocht langs kasteel Aldendriel, een middeleeuws kasteel daterend uit 1477. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-12-2017, laatst bijgewerkt op: 11-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising LA, “Burgemeester Verstraatenlaan”, weg met de kerk aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, “Schoolstraat”, wn route.
Voorbij woning nr.5 RA, “Schoolstraat 7-9-11”, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr. 7 LA, iets verder bij Y-splitsing RA richting pleintje, wn route.
Voorbij opening in haag RA, klinkerpad rond pleintje met haag aan rechterhand, vervolgens bij 2de opening aan overzijde van het pleintje RA richting kasteel, wn route.
#Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477, het kasteel is niet vrij toegankelijk.
Voor kasteel Aldendriel, bij kruising RA, kn12 volg 87.
2.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Brandsestraat”, de wn route wordt verlaten.
RD, “Brandsestraat”, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA het parkeerterreintje oplopen, na verlaten van het parkeerterreintje bij splitsing rechts aanhouden, het grindpad volgen tot T-splitsing op hoger gelegen pad, grindpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, onverhard pad.
# Het pad dat nu gevolgd wordt is de spoordijk van het voormalig Duits Lijntje.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het grindpad dat verderop iets naar links buigt volgen tot 5-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren, wn route.
Bij deze 5-sprong het linker pad met houten afsluitboom aan overzijde van de verharde weg inlopen, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met iets voor de T-splitsing een houten afrastering aan rechterhand rond een oude schuur, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn77 volg 36.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad, “Borneoweg”, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het grindpad naar rechts en iets verder naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij volgende T-splitsing LA, “Antillenweg”, de weg volgen tot bocht naar links voor doorgaande weg, zijwegen negeren.
In deze bocht rechts aanhouden, de doorgaande weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!, aan overzijde RD het bospad met informatiepaneel “Grenzeloos Paardrijden” en NM bordje “Molenheide” inlopen, vervolgens na ca. 45m, bij kruising LA, smal bospad.
Na ca. 70m, bij kruising RA, het smalle pad door opener bos buigt na. ca. 100m met flauwe bocht naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising, zijpad negeren.
4.
Bij deze kruising RD, wn route (zie achterzijde van het routepaaltje aan linkerhand).
Bij T-splitsing RA richting omheind open gebied, rode (NM routepaaltje met rode pijl) en wn route.
# Grote delen van het open gebied staat onderwater ook enkele paden, volg de tijdelijke omleiding: Voor het omheind gebied, bij deze kruising RA, het pad volgen tot kruising. Bij deze kruising LA, rode en wn route. Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open gebied richting 1ste heuvel. Voor deze heuvel, bij kruising RA, het pad met verderop een stenen zuil aan rechterhand volgen tot houten poort met klaphek. Ga verder bij punt 6 1ste regel.

Voor het omheinde open gebied, bij kruising RD door het draaihekje, rode en wn route, iets verder het pad met bocht naar rechts door de rand van het open gebied verder volgen, rode route, het pad door het gebied aan linkerhand negeren.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA, direct daarna bij kruising eveneens LA, rode en wn route.
Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open gebied richting uitzichtpunt op 2de heuvel met bankje lopen, let op de rode routepaaltjes, bij de heuvel het pad over de heuvel met het bankje oplopen, rode en wn route, aan voet van de heuvel links aanhouden door de opening in de houten afrastering, verderop de bosrand aan rechterhand volgen tot een draaihekje in het bos.
5.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, de rode en wn route worden verlaten.
Na ca. 90m, t.h.v. hoek in afrastering LA.
Na ca. 120m, bij kruising RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn33 volg 37, direct daarna bij kruising RD, het pad met rastering aan rechterhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een houten poort met draaihekje.
In deze bocht RA door het draaihekje, wn route, voorbij het draaihekje bij splitsing links aanhouden, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met stenen zuil LA richting houten poort met klaphek, wn route.
6.
Voorbij het klaphek, bij kruising RA, kn37 volg 38, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide” en met afrastering aan rechterhand.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal bospad.
Aan einde van het pad, bij  5-sprong RD het fietspad richting rotonde volgen, vervolgens bij de rotonde eveneens RD, de weg “Vorleweg” aan overzijde van de N264 volgen.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Volkelseweg” aan linkerhand negeren.
7.
Voor bosperceel met woning, bij kruising LA, “Paddenhoolseweg”, grindpad.
Iets voor einde van het bosperceel RA door klaphek, bospad, wn route, verderop voor een omheining rond tennisvelden buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad met een ruime bocht naar rechts ca. 200m verder volgen tot pad aan linkerhand direct na een wn routepaaltje ca. 60m  voorbij de tennisvelden, overige smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, de wn route wordt weer verlaten, het licht slingerende bospad dat op enige afstand parallel loopt aan de rand van het bos volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing LA, pad met SBB bordje door de bosrand, het pad volgen T-splitsing iets voorbij volgend bosperceel.
8.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad ca. 120m volgen tot kruising met een beekje.
# Als door hoge waterstand van het beekje het gras-/onderhoudspad langs het beekje niet begaanbaar is bij het beekje het brede pad verder RD volgen, verderop t.h.v. boerderij gaat het onverharde pad over in verharde weg. Bij 3-sprong met aan rechterhand een brug RA de brug over, “Paddenhoolseweg”, aan overzijde de brug RA, grindpad met kanaal “Peelkanaal” aan rechterhand, verderop voorbij 1ste bocht naar links passeert men een houten brugje, het grindpad verder volgen tot bocht naar links voor een spoorbrugje. In deze bocht RD het spoorbrugje over. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.

Direct na het beekje RA door klaphek met NM bordje “Groespeel”, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, verderop bij een knuppelbrugje het brugje over en de andere oever volgen, iets verder het begrazingsgebied via een klaphek en knuppelbrugje verlaten en doorlopen tot T-splitsing voor spoorlijn met spoorbrugje.
# De spoorlijn is een gedeelte van het Duits Lijntje, aan het einde van het spoor staan asperges bedoelt om treinen in WOII te laten ontsporen.
Bij deze T-splitsing RA, pad met een restant van de spoorlijn aan linkerhand.
9.
Voorbij voetgangerssluis, bij kruising LA. kn73 volg 74, de verharde weg volgen tot kruising voorbij het Peelkanaal.
Bij deze kruising RA, de wn route wordt verlaten, het grindpad met kanaal aan rechterhand volgen tot kruising met “Onze Liefvrouwensteeg”  en aan rechterhand een brugje.
Bij deze kruising RA het brugje over, aan overzijde LA door klaphek, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, grindpad met het kanaal aan linkerhand.
Ruim voor verlaten van het gebied, bij 3-sprong LA, men loopt weer richting het kanaal, verderop via een klaphek het gebied verlaten.
Bij T-splitsing RA richting rotonde, “Hoogstraat”.
Bij de rotonde RD, “Hoogstraat”, de weg volgen tot woning nr.22, zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning RA, “Oranjeboomstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 2, 5451 BM te Mill. Plan Route

Met de auto

In de directe omgeving van de kerk is maximale parkeertijd van 2uur. Parkeren kan e.v.t. aan de Pastoor Maasstraat of aan de Hoogstraat beide op een loopafstand van ca. 150m van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat, Mill.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Kasteel Aldendriel Adrie: Kasteel Aldendriel
Open gebied in de Molenheidse bossen Adrie: Open gebied in de Molenheidse bossen
Uitkijkpunt op heuvel in de Molenheidse bossen Adrie: Uitkijkpunt op heuvel in de Molenheidse bossen
De Groespeel Adrie: De Groespeel
Het Duits Lijntje, spoorbrug Adrie: Het Duits Lijntje, spoorbrug
Het Duits Lijntje, asperges Adrie: Het Duits Lijntje, asperges
Kerk in Mill Adrie: Kerk in Mill

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-molenheidse-bossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MillBoerderij de Nieuwenhof

Nieuwenhofweg 5
5451 GG Mill
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 8 maart 2024 om 18:27

  Grote delen van het open gebied in de Molenheide staat onderwater ook enkele paden. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Anita P 28 juli 2023 om 14:55

  Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gemaakt. Mooie slingerende paadjes door het bos en langs een beekje. Dwars door een al wat paars kleurend heidegebied. Dit alles maakt, samen met enkele historische overblijfselen van WOII, deze wandeling meer dan de moeite waard. En zoals altijd was de routebeschrijving weer prima!

  Reageren
 3. Adrie 29 juli 2022 om 15:57

  Vandaag 29 juli 2022 de wandeltocht samen met Ommetje De Kuilen gecontroleerd. De Groespeel is tegenwoordig ook opengesteld voor wandelaars met een aangelijnde hond. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Floniek 6 juni 2021 om 13:14

  Prachtig Ommetje gelopen, echter zou er een duidelijker markering mogen na de tennisvelden, voorbij ruiterpaaltje linksaf, het licht slingerende pad dat op enige afstand parralel loopt aan de rand van het bos volgens tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing??? linksaf.
  Deze is een lastige hier, omdat er wat meer linksaf paadjes zijn. Mogelijk zou hier op de juiste plek nog een aanduiding kunnen 🙂

  Voor de rest fantastische route vol met verassingen.

  Fijne zondag

  Reageren
  1. Adrie 6 juni 2021 om 14:27

   Floniek bedankt voor de reactie! Het is inderdaad een lastig punt met alleen het ruiterpaaltje als herkenningspunt. Ik heb het punt iets anders beschreven met nu ook de afstand erbij. Hopelijk is het nu wat duidelijker.

 5. Jan en Tonny van der Els 27 april 2020 om 19:24

  Vandaag weer een hele mooie en afwisselende route gelopen. Geen moment verveling.
  Het bankje boven op de heuvel was een hele mooie plek om even te rusten en te genieten van de mooie uitzichten. Het stuk door de “Groespeel” was ook zeer indrukwekkend. Al bij al ook een echte aanrader.

  Reageren
 6. Det 16 januari 2020 om 16:35

  Vandaag deze route gelopen. Het is een mooie afwisselende wandeling. Duidelijke omschrijving.

  Reageren
 7. Theo en Anke. 10 september 2018 om 09:12

  Prachtige route. Erg goed beschreven, alleen hebben bord maasdal niet gezien, dus de lus erbij gelopen. Achteraf niet erg want langs kanaal lopen ook leuk. Onderweg een fantastisch café, de Nieuwenhof, een genot om daar geweest te zijn met eigengemaakte appelcake. Ook hadden we nog geluk dat er een kunstexpositie was onderweg. Kortom GENOTEN..

  Reageren
  1. Adrie 10 september 2018 om 12:25

   Theo en Anke bedankt voor de reactie! Het SBB bordje als extra herkenningspunt is uit de routebeschrijving gehaald, in plaats daarvan de afstand tot het bospad met klaphek vermeld.

 8. Mariëlle 30 januari 2018 om 10:06

  Wauw, wauw, wauw! Wat een prachtige route! Omschrijving klopt, gpx klopt, echt genoten van de prachtige omgeving.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)