Ommetje Molenbeek, Meerlo te Limburg
Wandeltocht door het bosgebied Hooge Heide, het Maaspark Ooijen-Wanssum en door het buurtschap Megelsum. De Hooge Heide maakte tot 1820 deel uit van een uitgestrekt heidegebied dat later met bomen beplant is omdat stuifzand de omliggende dorpen bedreigde. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een in 2020 nieuw ingericht gebied met op tal van plekken geulen en laagtes. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. De wandeltocht gaat door een deel van de in 2012 aangelegde klimaatbuffer 't Sohr, een oude Maasmeander die nu onderdeel is van het meer dan 500 hectare grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. Aan de rand van Meerlo stroomt de Groote Molenbeek. Aan de beek staat een tot woning omgebouwde watermolen Delshout. Wat van de molen nog rest zijn de molenstenen die tegen de zijgevel liggen. En langs 't Kasteelke een zogenaamde slothoeve, in 1619 gesticht. Vermoedelijk is het ouder, omdat het tijdens de 80-jarige oorlog voor een groot deel door brand is verwoest. 73% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, vervolgens voorbij woning nr.23 LA, “Bergboslaan”, kn48 volg 50.
Voorbij brugje RD, smal pad langs de beek aan linkerhand negeren, kn50 volg 66, men passeert een klaphek met veerooster, de weg verder volgen tot volgend klaphek met veerooster.
Voorbij het klaphek rechts aanhouden, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot pad voor bosrand aan linkerhand.
Bij dit pad LA, kn66 volg 12, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verharde weg, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, kn12 volg 93/
Na ca. 230m RA, wn11, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met iets verder een landbouwperceel aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, het smalle bospad met bordje “Hooge Heide” inlopen, iets verder gaat het pad door de bosrand over een langgerekte heuvel.
RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts dieper het bos in.
Bij kruising met aan linkerhand een wn routepaaltje RD.
Voorbij bankje, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing voor open gebied, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor ingang van een bungalowpark.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, direct daarna voorbij klaphek met veerooster LA, onverhard pad, kn19 volg 6, het pad met verderop kn6 volg 21 en een voorde met stapstenen volgen tot T-splitsing bij een breed grindpad.
3.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad met iets verder een voorde met stapstenen, kn21 volg 64.
Voorbij klaphek met veerooster, bij kruising RD, kn64 volg 54.
Bij kruising RD, verharde weg, kn54 volg 55.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, pad “Dellekamp” aan rechterhand negeren, kn55 volg 83.
Voor picknicktafel, bij splitsing rechts aanhouden, “Mgr Jenneskensstraat”, wn route.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “De Ham”, grindpad, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts.
Ruim voorbij woning RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
4.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn83 volg 45.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 80m LA, “Beekveld nrs. 4 en 5”, kn45 volg 42.
Voor inrit van woning nr.4 RA, wn route, eveneens een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, direct daarna LA, grindpad, “Elshout”, wn route.
Bij beekje RD, gras-/onderhoudspad langs de beek aan linkerhand negeren, kn42 volg 43.
Bij 5-sprong RD, het onverhard pad aan overzijde van de verharde weg volgen, kn43 volg 95.
Bij Y-splitsing scherp RA, grindpad, kn95 volg 88, vervolgens na ca. 55m LA, onverhard pad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop bosschages aan linkerhand.
Bij 4-sprong LA, kn88 volg 87, breed grindpad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens t.h.v. kapel RA, grindpad, “Stievenakker”, kn87 volg 86.
5
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg, voorbij deze overgang buigt de weg naar links.
RD, “Irenestraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg die iets verder naar rechts buigt verder volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RD, grindpad.
# Het pad gaat verderop over de binnenplaats van slothoeve ’t Kasteelke.
Voorbij de binnenplaats, in bocht naar links van het grindpad RA, onverhard pad richting brugje, wn route, vervolgens voorbij het brugje bij T-splitsing RA, smal pad met de beek aan rechterhand, kn48 volg 50.
Aan einde van het pad RA de brug over, verharde weg, kn50 volg 48, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Hoofdstraat 17, 5864 BC te Meerlo. Plan Route
Met de auto
Rijd naar de Hoofdstraat in Meerlo. Parkeren kan op het pleintje tegenover de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Hoofdstraat, Meerlo.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-molenbeek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
V.O.F. café Oud Meerlo
Hoofdstraat 20a
5864 BE Meerlo
6 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen was het wandelnetwerk gewijzigd, wat paden betreft geen veranderingen gezien. In de routebeschrijving zijn de wandelnetwerknummers aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtige en afwisselende wandeling.
Ook in de herfst een prachtige route. De omgeving is er na al het werk alleen maar mooier op geworden! We liepen de route op gpx en dat ging perfect! Dank je wel Adrie!
Een leuke en afwisselende wandeling met prachtig weer en mooie natuur.
Wat is het zo heerlijk wandelen!
Heel mooi! En goed beschreven!
Inmiddels is de uitvoerder van project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum ook gestart met werkzaamheden aan de rand van Blitterswijck en in een groot deel van ’t Sohr volgens de planning loopt dit door tot Q4-2020. Aan de rand van het dorp is een pad gesloten verder zijn de meeste paden door het gebied ’t Sohr en enkele paden aan de rand van het gebied gesloten. De wandeltocht is hierop aangepast. Veel wandelplezier!
Van dinsdag t/m zaterdag kun je bij de bakker in Meerlo koffie met gebak gebruiken. Aanrader.
Gisteren 12 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Men nadert nu Blitterswijck via een andere wat rustiger en meer gevarieerde weg. De foto van de kerk in Meerlo is gemaakt vanuit de Groote Molenbeek. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De route gisteren 13 oktober 2016 gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. Men loopt in het begin van de route wat meer door bosgebied. Op een paar punten wat extra herkenningspunten in de beschrijving opgenomen. Het punt waarbij twijfel was, zie reactie Jan 11-10, wordt nu vanuit een andere richting benaderd. Toch even bij dat punt gekeken vanuit de oorspronkelijke aanlooprichting, op dat punt komt slechts een pad in aanmerking voor RD en het andere pad is duidelijk RA. Wat er na het Jan Hendrikslaantje fout is gegaan begrijp ik niet, alle paden zijn daar duidelijk herkenbaar, en zeker in dat deel zijn geen lastig te beschrijven punten. Tip voor Jan, bij het warrig worden van de beschrijving terugkeren naar een punt waarvan met zeker weet dat men nog goed loopt en nogmaals proberen vanaf dat punt de route opnieuw te volgen. Bij het fout lopen om wat voor reden dan ook wordt elke routebeschrijving warrig.
Mooie wandeling, een 7,5. Met een kleine lus erbij in Blitterswijk kom je via de Veerweg bij rest. Tante Jet aan de Maas. Warrige beschrijving waardoor we halverwege de weg kwijt raakten. Concreet:laatste regel bij pt 2: wat is bij metalen gebouwtje RECHTDOOR ? beide paden van de Y=splitsing komen daarvoor in aanmerking.
– Bij pt 4 1e regel Jan Hendrikslaantje waren we toch weer op het juiste pad, maar meteen daarna raakten we weer de draad kwijt.
Ik heb geen voorstellen tot wijziging omdat ik niet weet wat juist is.
Jan bedankt voor de reactie! Bij laatste regel punt 2. staat in het tweede deel van de zin dat het doorgaande pad verlaten wordt. Hiermee wordt aangegeven dat het naar rechts buigend doorgaande pad verlaten wordt en dat het smaller pad aan linkerhand gevolgd moet worden. Misschien is de keuze Y-splitsing op dat punt geen gelukkige keuze. Dat het bij punt 4. fout is gegaan begrijp ik niet. Bij punt 4. worden delen van het wandelnetwerk gevolgd en men loopt door het dorp met vermelding van straatnamen. Mogelijk dat er daar in het wandelnetwerk veranderingen zijn die voor verwarring hebben gezorgd. Ik ga binnenkort kijken. Bij punt 2. is reeds een extra opmerking bijgevoegd.
13-8-2015 de wandelroute gecontroleerd. Tevens een klein beetje gewijzigd, iets meer buitengebied met onverharde paden in de route opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
12-1-2014 gelopen.
Leuke route door een mooi gebied en tevens een goed alternatief voor de langere Sohrroute en Boddebroektocht welke ook in dit gebied lopen. Toch kun je de route niet zien als een inkorting van die twee, maar als een op zichzelfstaande wandeling.
Goed en duidelijk beschreven.