Ommetje Mariaveen, Helenaveen te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Ommetje Mariaveen, te Helenaveen

De wandeltocht start in Helenaveen en gaat door de Mariapeel en door het Broermeerbos in de Deurnsche Peel. De beide peelgebieden zijn oorspronkelijk hoogveengebieden. Aanvankelijk werd de Mariapeel en de Deurnsche Peel op een kleinschalige manier vergraven, waardoor verschillende gebieden met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, om de turf af te voeren. Grootschalige ontginning heeft in het Mariaveen een deelgebied van de Mariapeel niet plaatsgevonden, wat vooral dit gebied tot een bijzonder gebied maakt. In het Broermeerbos komt men langs enkele brede waterlopen die ook wijk of wiek genoemd worden. Deze wijk of wiek maakte deel uit van het Schoolwijken-systeem Helenaveen. Door dergelijke wijken werd de turf uit het gebied naar de kanalen gebracht. Met door mens of paard getrokken turfaken ging het vervoer door de kanalen verder. 74% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-10-2013, laatst bijgewerkt op: 24-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld  als extra herkenningen punten.
1.
Met de rug naar de ingang van Koning Willem III plein LA vertrekken, direct daarna voor woning LA, smalle weg met het plein aan linkerhand inlopen, “Rectorspad” (straatnaambordje staat iets verder).
Aan het einde van het “Rectorspad” RA, verharde weg, vervolgens RD, “Dominee Swaluestraat”, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de weg met kanaal Helenavaart aan rechterhand volgen tot flauwe bocht rechts, zijweg negeren.
In deze bocht links aanhouden, “Rector Nuijtsstraat”, wn route, verderop voor een brede waterloop (hoofdwijk ook wel hoofdwiek genoemd) buigt de weg naar rechts.
# Het kerkje aan rechterhand is een protestants kerkje uit 1867. De brede waterloop verderop, ook wel hoofdwijk of hoofdwiek genoemd werd gebruikt om met platte boten (turfaken) de gestoken turf te vervoeren. Op een hoofdwijk die verbonden is met een kanaal komen wijken of wieken uit in een zogenaamd drietandsysteem.
Voor kanaal de Helenavaart, bij T-splitsing RA, wn route.
2.
Na ca. 100m LA, brug over, direct daarna aan overzijde eveneens LA, kn89 volg 57.
Bij kruising met aan linkerhand een brug RA, kn57 volg 50, het brede grindpad volgen tot T-splitsing voor een klein parkeerterreintje.
Bij deze T-splitsing RA richting rechterzijde van schuur, kn50 volg 53,  het pad pal naast de schuur volgen tot 3-sprong met picknicktafel, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden door het klaphek iets verder, kn53 volg 54, voorbij schaapskooi en een klaphek het pad dat na ca. 600m naar links buigt ca. 1,6km volgen tot kruising voorbij een klaphek.
3.
Bij deze kruising met bankje RD door 2de klaphek, kn54 volg 51, het pad volgen tot splitsing.
# Verderop bij deze splitsing gaat de wandeltocht over een pad met drie metalen poorten met aan deze poorten een overstap deze kunnen wat lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft. Als alternatief: bij de splitsing links aanhouden, wn route, pad met verderop een klaphek. Bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, iets verder bij Y-splitsing RA. RD, pad aan rechterhand negeren. Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje links aanhouden richting klaphek, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 4. laatste regel.

Bij deze splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, pad met na ca. 120m dicht na elkaar twee metalen poorten met een overstap, voorbij de metalen poorten het pad met afrastering aan rechterhand volgen, ca. 260m voorbij deze poorten buigt het pad voor een SBB bordje “Geen toegang” naar links weg van de afrastering, ruim voorbij deze bocht volgt het pad weer een afrastering aan rechterhand, iets voorbij een  dennenboom met twee stammen dicht tegen de afrastering buigt het pad langs de afrastering naar rechts, ca. 60m voorbij deze bocht buigt het pad naar links weg van de afrastering, het iets opgehoogde pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een metalen poort met overstap.
4.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot 3-sprong voor bosrand met kn52 routepaaltje.
# Na ca. 400m passeert men een bijzonder mooi peelven met boomresten waarvan de boomwortels misschien ooit onder het veen als kienhout teruggevonden worden.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting klaphek, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot kruising met aan rechterhand een brug, brugje negeren.
# Langs de weg passeert men een plek waar ooit een Koningswoning stond. In 1886 werd Koning Willem III beschermheer van Helenaveen en schonk twee later geld om een aantal woningen te bouwen, de zogenaamde Koningswoningen. Tijdens de Grote Veenbrand in 1921 brandde  een aantal van deze Koningswoningen af.
Bij deze kruising RA de brug over, kn57 volg 58,  aan overzijde bij kruising met “Soemeersingel” RD, onverhard pad, wn route.
5.
Ruim in het bos, iets voorbij flauwe bocht naar rechts RA, smal bospad met ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links weg van de greppel.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brede waterloop (wijk of wiek) RA, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand half verharde weg links aanhouden, gz en wn route, verderop iets voorbij 2de bocht naar rechts buigt het pad naar links gaat over een dam in de brede waterloop (wijk of wiek) en buigt aan overzijde eveneens naar links met de waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand.
Ca. 240m voorbij de dam RD, pad aan rechterhand negeren, de brede waterloop (wijk of wiek) verder aan linkerhand volgen, de gz en wn route worden verlaten, verderop buigt het pad samen met de brede waterloop (wijk of wiek) naar links.
6.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, bospad, de brede waterloop (wijk of wiek) wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, de wn route wordt verlaten.
Iets voor bosrand, bij T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing voor een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting klaphek, kn87 volg 86, voorbij het klaphek door 2de klaphek en het smalle pad tussen greppel en waterloop inlopen.
Voorbij klaphek en bankje RD, grindpad, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn86 volg 84, de doorgaande weg volgen tot Koning Willem III plein aan linkerhand, het startpunt, tot kombord kan het smalle pad links van de doorgaande weg gevolgd worden.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB =  Staatsbosbeheer
gz = Geel-zwarte routepaaltjes van SBB wandelroute.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats, Koning WillemIII plein, Oude Peelstraat 10, 5759 PC te Helenaveen. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Oude Peelstraat in Helenaveen. Parkeren kan op het Koning WillemIII plein.

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Peelstraat, Helenaveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Protestants Kerkje in Helenaveen Adrie: Protestants Kerkje in Helenaveen
Schaapskooi in Mariapeel Adrie: Schaapskooi in Mariapeel
Waterton bij de schaapskooi Adrie: Waterton bij de schaapskooi
Nederlandse landgeit Adrie: Nederlandse landgeit
Peelven, van boom naar kienhout Adrie: Peelven, van boom naar kienhout
Peelven Adrie: Peelven
Pad door de Mariapeel Adrie: Pad door de Mariapeel
Trosbosbes-struiken Adrie: Trosbosbes-struiken
Trosbosbes-struiken met berken Adrie: Trosbosbes-struiken met berken

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-mariaveen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eethuis & cafétaria 't Veen

Soemeersingel 3
5759 RB Helenaveen
Bezoek website

In d'Ouwe Peel

Soemeersingel 1
5759 RB Helenaveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (21)

 1. Mark 11 april 2023 om 12:32

  Na een gedwongen lange wandelpauze, vandaag voor het eerst weer een route van KPenW gelopen. Daarvoor dit mooie ommetje door de Mariapeel en het Broemeerbos uitgekozen. Indrukwekkend is om te zien wat de brand in september 2022 aan de Mariapeel heeft aangericht. Het Broemeerbos is een kleinschalig maar afwisselend bos met enkele mooie wandelpaadjes. Routebeschrijving klopt.

  Reageren
 2. Adrie 14 januari 2023 om 18:31

  Gisteren 13 januari 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De borden gesloten voor publiek bij de paden die langs het deel van de Mariapeel gaan dat vorig jaar in brand heeft gestaan zijn verdwenen. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, de bomen zijn gerooid maar moeten nog afgevoerd worden en men is nog bezig met de afrastering. Wel rekening houden dat de paden als gevolg van werkzaamheden tijdelijk weer gesloten kunnen worden, volg dan het alternatief. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 24 oktober 2022 om 13:40

  Het deel van de Mariapeel dat eind augustus in brand heeft gestaan is gesloten voor publiek. Volg tot nader bericht de omleiding in de routebeschrijving, zie ook de blauwe lijn op de kaarten en het alternatief in het GPX bestand.

  Reageren
 4. Belinda 19 augustus 2022 om 21:21

  Wij hebben vandaag deze, ook weer mooie route van Adrie, gelopen. Geen steekbeesten gezien, maar er stond wat wind. Stuk over de heide vonden wij wat lang, later tijdens de tocht wat meer afwisseling. Ook wij twijfelden bij het pad naar rechts, maar zijn gelukkig wel goed gelopen; dankjewel weer Adrie!

  Reageren
 5. Petra 15 augustus 2021 om 12:21

  Hallo Adrie,
  Gisteren deze route gelopen. Helaas werden we flink lastig gevallen door veel steekvliegen. Daardoor konden we ook niet zo goed van de route genieten helaas.
  We hebben een paar opmerkingen betreffende de route:
  Punt 2 aan het einde: de tekst tot 3 sprong met aan rechterhand tot en met aanhouden, wn route kan eruit want we hebben geen 3 sprong met klaphek gezien. We hebben het pad na de schaapskooi gevolgd gedurende een geruime tijd (meer dan 1,3 km) en kwamen vervolgens aan de kruising (zie begin punt 3) met 2 klaphekken, het bankje en een paaltje met kn54 volg 51. Daar zijn we dus door de beide klaphekken gegaan. Bij punt 5 bijna aan het einde staat dat je over een dam in een brede waterloop moet gaan. Dat hebben we gedaan, maar vervolgens moest je na de dam linksaf en vervolgens daarna het pad aan rechterhand negeren. Bij punt 6 staat dat je ongeveer na 200 meter voorbij de bocht ra een smal bospad vindt. Dat bospad was gemiddeld (dus niet smal). Verder stond er een paaltje met een rw bordje. De gz en wn paaltjes hebben we niet gezien.
  Groetjes weer,
  Petra

  Reageren
  1. Adrie 15 augustus 2021 om 16:34

   Petra bedankt voor het doorgeven van de veranderingen! Jammer dat de muggen het een beetje verpest hebben, de regen van afgelopen tijd en het wat broeierige weer zijn ideale omstandigheden voor de muggen. Aan einde van punt 2 is 3-sprong uit de routebeschrijving gehaald, blijkbaar heeft Staatsbosbeheer na het verwijderen van de trosbosbesstruiken het oostelijk deel voor publiek gesloten. Bijna aan het einde van punt 5 de dam en de daarop volgende regel wat uitvoeriger beschreven. De regel bij punt 6 ook iets aangepast.

 6. Peter 6 september 2020 om 09:57

  Mooie route, prachtig gebied.

  Reageren
 7. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 20:00

  Prachtig ven

  Reageren
 8. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 19:58

  Voorjaar is duidelijk in de lucht

  Reageren
 9. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 19:56

  Weer zo’n mooi punt

  Reageren
 10. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 19:54

  Prachtig waterloopje

  Reageren
 11. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 19:52

  Mooi gezicht die koeien.

  Reageren
 12. Hans van 't Hof 15 februari 2020 om 19:50

  Vandaag deze route gewandeld.
  Een verrassend mooi dag met blauwe luchten.
  Een héél mooi tocht die we zeker in het voorjaar weer zullen wandelen.
  Het “natte” gedeelte gewoon kunnen lopen ondanks de vele regen afgelopen tijd.

  TOP
  Hans en José van ’t Hof

  Reageren
 13. Adrie 9 augustus 2019 om 13:37

  De wandeltocht 5 augustus 2019 gecontroleerd. De routebeschrijving is op enkele kleine puntjes wat bijgewerkt en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Frans 20 november 2017 om 08:09

  foto 2

  Reageren
 15. Frans 20 november 2017 om 08:05

  Gelopen 19-11-2017
  Mooie, natuurlijke route, gevoel van struinen.
  Jammer dat het zo droog is in de Deurnsche Peel.
  Ook twee foto’s langs het peel kanaal na punt 5.
  Bedankt

  Reageren
 16. Adrie 11 november 2017 om 17:23

  De wandelroute is vernieuwd. De vooral in de zomer drukke Soemeersingel is uit de wandelroute gehaald. Ook wordt in het Broemeerbos over een grotere afstand een brede waterloop gevolgd ook wel wijk of wiek genoemd. Het verwijderen van de trosbosbesstruiken in het oostelijk deel van de Mariapeel gaat nog duren tot voorjaar 2018. Het smalle pad dat oorspronkelijk door dat deel van de Mariapeel gevolgd werd blijft voorlopig uit de routebeschrijving. Veel wandelplezier!

  Reageren
 17. Adrie 22 december 2016

  Gisteren 21 december 2016 nog eens kijken naar de werkzaamheden in de Mariapeel. Bij een wat smaller pad was men druk bezig trosbosbesstruiken aan het verwijderen. Het smalle pad dat door dat deel van de Mariapeel gevolgd werd is voorlopig uit de routebeschrijving verwijderd en vervangen door een goed begaanbaar pad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 18. Adrie 12 maart 2016

  Vandaag 12 maart 2016 gaan kijken naar de werkzaamheden in de Mariapeel. In het zuidelijke deel van de Mariapeel zijn al veel van de trosbosbesstruiken verwijderd. Door de werkzaamheden hebben sommige paden flink te lijden gehad. Het loopt hier en daar wat lastiger maar over het geheel genomen toch goed te doen. Volgens "Life+ Peelvenen" krijgen de paden in de eerste enigszins droge periode na 15 maart een opknapbeurt zodat er in de zomermaanden goed gewandeld kan worden. In het broedseizoen van half maart tot half augustus wordt er niet gewerkt.

  Reageren
 19. Adrie 18 januari 2015

  17 januari 2015 de wandelroute gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Tevens is de route iets gewijzigd, in de route is een groot peelven opgenomen met boomresten waarvan de boomwortels misschien ooit onder het veen als kienhout teruggevonden worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 20. Lennard 29 oktober 2013

  Eergisteren gelopen met ietwat onstuimig herfstweer, maar dat mocht de pret niet drukken. Mooie, natuurrijke route en een goed alternatief voor de meer dan dubbel zo lange Kienhoutroute.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)