Ommetje Loobeekdal, Merselo te Limburg

8 km Wandelroute Ommetje Loobeekdal, te Merselo

Wandeltocht door het natuurgebied Loobeekdal, een natuurgebied met bloemrijke vochtige graslanden rond het weer meanderende beek de Loobeek. Na herinrichting een paar jaar geleden is het gebied rond de Loobeek een landschappelijk mooi beekdal geworden. Voordat het beekdal bezocht wordt gaat de wandeltocht via een veldweg naar kleinere gevarieerde bosgebieden. In deze kleine bosgebieden worden zowel smalle slingerende bospaadjes als bredere bospaden gevolgd. Langs de Loobeek worden graspaden gevolgd, bij nat weer zijn waterdichte schoenen dan ook aan te bevelen. Als bezienswaardigheid komt men aan het begin van de wandeltocht langs korenmolen Nooit Gedacht. Het is een ronde bakstenen beltmolen uit 1867 die sinds 1995 weer maalvaardig is. In het Loobeekdal komt men langs de in 2021 door vrijwilligers gebouwde Weverslose volmolen. Dergelijke volmolens werd in het verleden gebuikt om de wol van schapen te veredelen tot vilt. Door waterkracht aangedreven houten hamers pletten de wol urenlang waardoor vilt ontstond. Ook passeert men in het Loobeekdal de Weverslose Schans. Deze schans is een in 2018 nagebouwde boerenschans met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Dergelijke boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-9-2018, laatst bijgewerkt op: 16-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken.
Na ca. 70m, t.h.v. woning nr.6 LA, “Coppelenberg”.
RD, achtereenvolgens weg aan rechter- en linkerhand negeren, direct daarna voorbij speelveldje, bij splitsing RA, iets verder buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA richting molen, wn route, vervolgens voorbij de molen LA, het parkeerterrein oplopen en onverhard pad aan linker achterzijde inlopen.
Voorbij bosrand aan rechterhand RD, bospad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder voorbij metalen afsluitboom gaat het pad door het bos.
2.
In het bos, voorbij heuvel aan linkerhand LA, wn route, pad met de heuvel aan linkerhand, verderop voor een omheining buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong met aan rechterhand stijgend pad naar heuveltop LA, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand, kn48 volg 51, het pad volgen tot landbouwperceel aan rechterhand, smal zijpad negeren.
Voor dit perceel LA, smal bospad, kn51 volg 49, verderop passeert men een bankje en aan rechterhand een poel.
Bij kruising met verharde weg RD, bospad, wn route, het pad volgen tot overgang naar verharde weg met aan linkerhand een woning.
Bij deze overgang RA, onverhard pad, kn49 volg 39.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
3.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn39/LL, vervolgens na ca. 40m LA, smal bospad, wnLL, wn39 wordt verlaten, men passeert aan rechterhand een boogvormige poel.
Iets voorbij deze poel LA, wnLL, let op het pad is tevens ATB pad, verderop passeert men aan rechterhand een poel en een klein perceeltje grasland.
Voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing RA, wnLL, het pad dat ca. 40m voorbij de bosrand aan linkerhand naar links buigt volgen tot T-splitsing voor ingang van een mini camping, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn41 volg 42/LL.
Voorbij het campingterrein, direct na informatiepaneel LA, smal onverhard pad met SBB bordje “Loobeekdal’ door het smalle bosperceel, kn42 volg 30/LL, verderop t.h.v. poortje naar het campingterrein buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van de camping.
Voor bankje, bij 3-sprong RA, smal pad langs landbouwperceel, kn30 volg 31.
4.
Aan einde van het smalle pad LA langs de volmolen, kn31 volg 27, voorbij de molen het gras-pad met de beek aan rechterhand volgen, verderop passeert men dicht na elkaar twee klaphekken, voorbij de twee klaphekken de beek verder volgen.
# De Weverslose volmolen is door vrijwilligers gebouwd. Dergelijke volmolens werd in het verleden gebuikt om de wol van schapen te veredelen tot vilt. Door waterkracht aangedreven houten hamers pletten de wol urenlang waardoor vilt ontstond.
Bij kruising met verharde weg RD, kn27 volg 26, de beek aan rechterhand verder volgen.
# Aan linkerhand is de Weverlose Schans een boerenschans te zien. De boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. De schans is in 2018 nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Voor een bezoek bij kruising met de verharde weg LA, iets verder is aan rechterhand een pad naar de ingang.
Bij kruising met aan linkerhand een klaphek en aan rechterhand een schuilhut en klaphek RD, kn26 volg 25, de beek aan rechterhand verder volgen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn25 volg 5.
Bij T-splitsing LA, “Pas”, kn5 volg 21.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn21 volg 20.
Bij T-splitsing RA, “Grootdorp”, kn20 volg 7, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
ATB = paden voor bepaald soort fietsen aangeduid als All Terrain Bike dergelijke paden worden ook MTB routes genoemd.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kleindorp 2, 5815 CL te Merselo. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook aan het "Dorpsplein" tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Merselo.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Molen Nooit Gedacht Adrie: Molen Nooit Gedacht
Molen Nooit Gedacht Adrie: Molen Nooit Gedacht
Natuurgebied het Loobeekdal Adrie: Natuurgebied het Loobeekdal
Poel in het natuurgebied Loobeekdal Adrie: Poel in het natuurgebied Loobeekdal
Een poel in natuurgebied Loobeekdal Adrie: Een poel in natuurgebied Loobeekdal
Onderhoudspad langs de Loobeek Adrie: Onderhoudspad langs de Loobeek
Onderhoudspad langs de Loobeek Adrie: Onderhoudspad langs de Loobeek
Wachthuisje op de wallen van de schans Adrie: Wachthuisje op de wallen van de schans
De Loobeek Adrie: De Loobeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-loobeekdal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MerseloErvaringen van wandelaars (7)

 1. Liselot 2 januari 2022 om 21:16

  Vandaag met mijn hond deze route gelopen. Prachtige wandelroute. Zeker het gedeelte vanaf de beek was prachtig. Het begin van de route heeft mijn hond lekker los gelopen. Dus ook mijn hond was tevreden en heeft volop van de route genoten. Route staat goed aangegeven, kan niet missen.

  Reageren
 2. Marij Verhoeven 14 december 2021 om 13:20

  Vandaag deze route gelopen. Het is een mooie route vooral langs de Loobeek. Mooi open landschap. Helaas waren alle beverdammen uit het water gehaald. Het was erg modderig, omdat ze van alle omringende velden de begroeiing hadden weggehaald en langs de beek afgevoerd.
  In de beschrijving staat de volmolen van Melderslo. Dat moet de Merselose zijn. Melderslo ligt in de buurt van Horst.
  Verder klopt de beschrijving prima.
  Wij hebben genoten!

  Reageren
  1. Adrie 14 december 2021 om 15:51

   Marij Verhoeven bedankt voor het melden van het foutje! De naam is Weverslose volmolen de schans heeft dezelfde naam. Bij de schans had ik wel de goede naam staan.

 3. M&M 21 november 2020 om 16:01

  Verrassend!
  Erg afwisselend. Zeker als je bedenkt dat de route maar 8 km lang is. Beschrijving klopt als een bus. We hebben weer eens genoten!

  Reageren
 4. Mark 8 november 2020 om 13:14

  Mooie route door bos en langs de Loobeek. Heerlijk rustig wandelen.

  Reageren
 5. Margriet 27 augustus 2020 om 20:28

  Lekker gewandeld langs Loobeek en door de bossen. Mooie route.
  De beschrijving klopte weer precies!

  Reageren
 6. Adrie 11 juni 2019 om 13:47

  Vorige week de wandelroute gecontroleerd. Knooppuntpaaltje 48 was afgebroken dit is gemeld bij Routebureau Limburg. De boerenschans die men tijdens de wandeltocht passeert is verder uitgebreid met een bijenstal en wachthuisje. Het wachthuisje is ook bruikbaar als uitkijktorentje. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)