Ommetje Lommelse Sahara, Lommel te Limburg

9 km Wandelroute Ommetje Lommelse Sahara, te Lommel

Wandeltocht door Blekerheide en de Lommelse Sahara. De Blekerheide is een Belgisch natuurreservaat ten noordwesten van Lommel, het vormt een van de laatst overgebleven heidegebieden in de uitgestrekte gemeente van Lommel. De Lommelse Sahara dankt zijn naam aan de voedselarme zandgrond. Vroeger maakte dit gebied deel uit van een groot heide- en stuifzandgebied. Het gebied is met name bekend om de zuiverheid van het zand dat gebruikt werd door de glasindustrie. Als gevolg van de zandwinning zijn er in dit gebied drie grote voedselarme waterplassen ontstaan, wat gebleven is maakt het gebied nog steeds tot een zeer uniek gebied. Aan de rand van de Blekerheide bevindt zich in de directe omgeving van grenspaal 191 aan de Nederlandse zijde van de grens het hoogste natuurlijke punt van Noord-Brabant 44 meter boven NAP. Als bezienswaardigheden gaat de wandeltocht over een bijzondere brug over het Kanaal Bocholt-Herentals en komt men in de Lommelse Sahara langs een 30 meter hoge uitkijktoren deze is zeker een bezoek waard. Het Kanaal Bocholt-Herentals is een kanaal dat de Zuid-Willemsvaart bij Bocholt met het Albertkanaal verbindt. Tijdens de wandeltocht passeert men twee keer een overstap mogelijk dat dit lastig is als men een grote hond bij zich heeft. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 21-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het parkeerterrein en met de rug naar het kanaal het parkeerterrein aan linkerzijde bij de verharde weg verlaten, vervolgens bij kruising met fietspad de weg met bocht naar links verder volgen met aan rechterhand horecagelegenheid “Den Engel”, niet het fietspad oplopen.
Bij T-splitsing LA de brug over.
Iets voorbij de brug, bij kruising LA het fietspad volgen, het fietspad buigt naar links, iets verder het fietspad aan overzijde van de weg verder richting het kanaal volgen.
Iets voor het kanaal RA, breed grindpad tevens parkeerstrook parallel aan verhard fietspad volgen met het fietspad aan linkerhand, voorbij picknicktafels gaat het grindpad over in een onverhard pad en wordt smaller, verderop t.h.v. de kazemat aan overzijde van het kanaal buigt het pad naar rechts weg van het parallel lopend fietspad, wn57, voorbij deze bocht het pad verder door het smalle bosperceel volgen tot 4-sprong voorbij het bosperceel.
Bij deze 4-sprong LA, wn57, breed pad door de bosrand.
2.
Bij kruising met verhard fietspad RA, kn57 volg 59, het verhard fietspad buigt naar links.
Voor bosrand RA, smal onverhard pad met bosrand aan linkerhand, wn59, verderop gaat het pad een klein stukje door het bos.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn59, het brede pad met verderop kn59 volg 58 volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren, ruim voor de kruising wordt de wn route verlaten.
Bij deze kruising RD, door klaphek het pad door het omheind open gebied volgen.
Na ca. 300m, t.h.v. lage heuveltjes links en rechts van het pad RA, licht stijgend wat onduidelijk pad richting de bosrand met langs het pad enkele bomen en bij de bosrand grenspaal No. 191.
Bij de bosrand het omheind gebied via overstap verlaten, direct daarna bij 4-sprong met aan rechterhand de grenspaal  en een bankje RD, verhard fietspad met iets verder een picknicktafel, wn route.
# De directe omgeving van deze grenspaal No.191 is het hoogste natuurlijke punt van Noord-Brabant 44 meter boven NAP.
3.
Bij kruising LA, kn32 de wn route wordt verlaten, het brede pad ca. 250m volgen tot smal bospad aan linkerhand met in het pad een wn routepaaltje ruim voor het verlaten van het bos, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad tevens ATB pad dus let op, wn route.
Voor omheind open gebied, bij T-splitsing RA, smal pad met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Iets voor landbouwperceel LA via overstap het omheind gebied inlopen, pad door open gebied.
Bij T-splitsing RA, breder pad met iets verder bord “Beschermingszone drinkwater”.
Ruim voor houten poort tegen bosrand, iets voor bosschages links dicht langs het pad LA richting bos, smal pad, voor de bosrand buigt het pad naar links en volgt de afrastering aan rechterhand, voorbij bosrand en de afrastering gaat het pad door open heidegebied.
Bij T-splitsing RA richting bos.
4.
Voorbij klaphek RD, het rechter pad aan overzijde van het bredere pad inlopen, kn58 volg 38, iets verder via pad met traptreden de heuvelrug oplopen, rd route, vervolgens bij 5-sprong op heuveltop RD richting de bijzondere brug, wn38, via deze brug het kanaal over, wn38.
Voorbij de brug rechts aanhouden, wn38, iets verder het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, het smalle pad aan rechterhand negeren, wn38, vervolgens iets voor waterplas (zandafgraving), bij T-splitsing RA, kn38 volg 37.
Na ca. 200m LA, kn37 volg 36, pad met afrastering aan rechterhand, t.h.v. uitkijktoren buigt het pad naar rechts, het pad met afrastering aan rechterhand en verderop kn36 volg 33 verder volgen tot een zanderige open plek die doorloopt tot de waterplas, ca. 150m voorbij een vogelkijkscherm.
5.
Bij deze plek links aanhouden, wn33, door de linkerzijde van de zanderige open plek met heuveltjes aan linkerhand lopen, iets voorbij bocht naar links RD het open stuifzandgebied inlopen met stuifzandgebied aan linker- en de waterplas aan rechterhand.
Halverwege de waterplas LA richting een smalle houten informatiezuil (boomstam) tegen de bosrand, kn33 volg 34, bij bosrand aangekomen RD het zanderige bospad rechts van de informatiezuil inlopen, wn34, het pad met verderop kn34 routepaaltje RD volgen tot splitsing voor een picknickplaats met enkele picknicktafels.
Bij deze splitsing links aanhouden, doorlopen tot Y-splitsing voor een perceel grasland.
Bij deze Y-splitsing LA, het bredere pad met verderop wn40 routepaaltje volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand ruim voorbij een omheind privé perceel aan rechterhand met metalen poort, zijpaden negeren.
6.
Bij deze T-splitsing LA, kn40 volg36/39, direct daarna RD, pad met twee betonnen paaltjes aan rechterhand negeren, wn39, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, wn39, het pad met iets verder afrastering aan rechterhand volgen tot T-splitsing, aan linkerhand is iets verder een waterplas te zien.
Bij deze T-splitsing RA, kn39 volg 45.
Voorbij omheind bosperceel “Losloopzone voor honden” het pad flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder rechts aanhouden, pad door de bosrand inlopen, wn45.
Voor diepe waterloop LA, de wn route wordt verlaten, iets verder bij T-splitsing RA, breed pad, verderop voor het kanaal buigt het pad met flauwe bocht naar rechts het parkeerterrein op, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele en donkerrode/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan Kanaal Bocholt-Herentals, Lossingsweg, 3920 te Lommel. Plan Route

Met de auto

T.h.v. horecagelegenheid Den Engel is langs het Kanaal Bocholt-Herentals een parkeerterrein Adres horecagelegenheid Den Engel Lossingsweg 9 3920 te Lommel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Uitzicht vanuit de 30m hoge uitkijktoren Adrie: Uitzicht vanuit de 30m hoge uitkijktoren
Bleekerheide Adrie: Bleekerheide
Grenspaal 191 Adrie: Grenspaal 191
Brug over het Kanaal Bocholt-Herentals Adrie: Brug over het Kanaal Bocholt-Herentals
Een van plassen ontstaan de zandwinning Adrie: Een van plassen ontstaan de zandwinning
De uitkijktoren gezien vanuit de begane grond Adrie: De uitkijktoren gezien vanuit de begane grond
Onderweg naar boven Adrie: Onderweg naar boven
Uitzicht vanuit het bovenste plateau Adrie: Uitzicht vanuit het bovenste plateau
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Stuifzandgebied en plas ontstaan door zandwinning Adrie: Stuifzandgebied en plas ontstaan door zandwinning

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-lommelse-sahara.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Den Engel

Lossingsweg 9
3920 Lommel

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Maarten en Miranda 10 oktober 2023 om 17:59

    Leuke route, afwissend bos, heide en zand. Met uitkijktoren die zeker de moeite waard is te beklimmen.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)