Ommetje Lithse Ham, Maren-Kessel te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Lithse Ham, te Maren-Kessel

Wandeltocht voor de liefhebber van rivierlandschappen. De wandeltocht gaat over de Maasdijk, rond het Soldatenwiel en door de Kesselsche Waard. De Soldatenwiel is een kolk ook wel wiel geheten. Dergelijke kolken langs rivierdijken zijn overblijfsels van een dijkdoorbraak. Door het rondkolkende water zijn diepe gaten ontstaan. De oorspronkelijke Kesselse Waard is in de jaren ’50 van de vorige eeuw voor een groot deel vergraven door de winning van zand en grind hierdoor is er een grote waterplas ontstaan. Het gebied is deels ingericht voor recreatie en deels als natuurgebied. Het recreatiegebied Lithse Ham is onderdeel van dit gebied, de wandeltocht gaat door het natuurgebied. Gestart wordt er in Maren-Kessel maar komt ook door plaatsjes Kessel en Maren. Het is een wandeltocht waarbij verharde weggetjes over de dijk gevolgd worden maar ook gestruind wordt. 37% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-5-2017, laatst bijgewerkt op: 22-4-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA richting doorgaande weg vertrekken.
Bij doorgaande weg LA, de smalle weg aan overzijde van doorgaande weg volgen, vervolgens voorbij het elektriciteitsgebouwtje RA, verhard fiets-/voetpad met verzonken dorpel met de tekst “Kerkpad”, wn route, het pad volgen tot T-splitsing op de dijk.
Bij deze T-splitsing RA, kn49 volg 10, de weg over de dijk met verderop kn10 volg 11 volgen tot zijweg aan rechterhand voorbij woning nr.24.
Bij deze weg RA, “Velmerweg”, kn11 volg 12, direct daarna in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, onverhard pad, “Kerkpad”, kn12 volg 22, het smalle pad met verzonken dorpel “Den Heiligen Gang” links van inrit bij woning nr.3 inlopen, aan rechterhand passeert men een oude begraafplaats.
2.
Bij 4-sprong RD, verharde weg, “Achterstraat”, kn22 volg 23.
RD, “Achterstraat”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong LA, “Wielstraat”, men loopt weer richting de dijk, wn route.
Op de dijk, bij T-splitsing RA, “Kesselsedijk 1-5”, kn23 volg 24.
Voorbij woning nr.3 RA, “Kesselsegraaf”, kn24 volg 41, de weg buigt naar rechts.
Aan einde van haag rond woning nr.4 LA door klaphek, smal gras-pad, kn41 volg 42, iets verder voorbij een klein brugje volgt het pad aan linkerhand een waterplas.
# Indien het pad langs de waterplas te drassig is of onder water staat omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Bij de weg RA, kn41 volg 24. Op de dijk, bij T-splitsing RA, kn24 volg 90. Voor bungalowpark LA, kn90 volg 40. Ga verder bij punt 3 1ste regel 2de deel direct daarna………..
Op de dijk, bij T-splitsing LA, verhard fietspad, kn42 volg 90.
3.
Voorbij bungalowpark RA, kn90 volg 40, direct daarna LA, verhard voetpad, kn40 volg 6, iets verder buigt het pad naar rechts met in de bocht een metalen hek, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een klein parkeerterreintje met voor het parkeerterreintje een metalen hek.
Bij deze T-splitsing RA door klaphek, eveneens verhard voetpad, wn route.
Na ca. 100m LA, verhard voetpad met waterplas de Lithse Ham aan rechterhand.
Links aanhouden, verhard voetpad aan rechterhand negeren.
Voorbij breed klaphek RA door smaller metalen klaphek, kn6 volg 2, struinend door het begrazingsgebied lopen met waterplas “de Lithse Ham” aan rechterhand tot deze uitmond in de Maas, ruim voor deze monding passeert men  t.h.v. van een pad aan linkerhand met metalen hek en klaphek kn2 volg 5, bij de monding het begrazingsgebied via een poortje in een metalen hek verlaten.
4.
Direct na verlaten van het begrazingsgebied buigt het pad naar links, direct daarna RA, via overstap het grasland inlopen met de Maas aan rechterhand, kn5 volg 13, bij volgende overstap het smallere grasland inlopen, bij breder grasland met in het grasland een geul schuin naar links lopen en de geul aan rechterhand houden, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn13 volg 14.
Bij splitsing links aanhouden richting “Maren”, kn14 volg 41, iets verder eveneens links aanhouden, het verhard fietspad aan de voet van de dijk volgen, wn route, verderop gaat het fietspad over de dijk.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, het onverharde pad richting heuveltop oplopen met op de top een picknicktafel.
Aan voet van de heuvel RD, de verharde weg over de dijk volgen, wn route.
5.
T.h.v. woning nr.24 RA, kn3 volg 8, de trap afdalen en onverhard pad volgen.
Bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, kn8 volg 45, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, “Oude Pastoriestraat”, wn route.
Bij doorgaande weg links aanhouden, doorgaande weg, kn45 volg 46.
Voorbij woning nr.67 LA, “Dijkstraat”, de wn route wordt verlaten.
Op de dijk, bij T-splitsing RA, “Marense Dijk 1-3”, verderop gaat de  weg “Marense Dijk” over in “Kesselsedijk”.
T.h.v. kombord “Einde bebouwde kom Maren-Kessel” RD, pad aan linkerhand negeren, kn40 volg 49.
Iets voor woning rechts van de dijk RA, kn49 volg 48, aan voet van de dijk gaat de weg over in een smal verhard fiets-/voetpad.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing LA, iets verder RA de doorgaande weg oversteken richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Lambertuskerk, Pastoor Roesweg 2, 5398 HR te Maren-Kessel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Pastoor Roesweg in Maren-Kessel. Parkeren kan bij of in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Kerkplein, Maren-Kessel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Oude begraafplaats naast voormalige pastorie Adrie: Oude begraafplaats naast voormalige pastorie
Smal gras-pad langs de Soldatenwiel Adrie: Smal gras-pad langs de Soldatenwiel
De Soldatenwiel Adrie: De Soldatenwiel
Lithse Ham mondt uit in Maas Adrie: Lithse Ham mondt uit in Maas
Uiterwaarde langs de Maas Adrie: Uiterwaarde langs de Maas
De Maas Adrie: De Maas
Dijkwoningen Adrie: Dijkwoningen
De Kil Adrie: De Kil

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-lithse-ham.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Hotel Brasserie Oud Maren

Provincialeweg 85
5398 JK  Maren-Kessel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (27)

 1. Katinka 14 juli 2023 om 11:38

  Gisteren deze mooie en verrassend gevarieerde wandeling gemaakt. Gestart met koffie en een heerlijke haverkoek en een worstenbroodje voor manlief bij Brood van Mook. Dit ondanks het feit dat de lunchroom alleen op vrijdag en zaterdag open is (ook lokale wandelclub kwam hier ‘schuilen’ na een regenbui). Vanaf knooppunt 42 de route onderbroken voor een stop bij restaurant Puur Damen (Lithse Ham). Hoewel we aan het begin van de wandelroute hadden kunnen schuilen onder een boom, kregen we een regenbui over ons heen tijdens het struinen door het grasland. Ondanks dat genoten!

  Reageren
 2. Marloes Gebuijs 27 november 2022 om 12:39

  Met een vriendin gelopen op vrijdag 25 november 2022. Mooi zonnig weer, dus ook genoten van prachtige natuur van de uiterwaarden bij Maren Kessel. Begonnen met koffie met heerlijke koek bij Brood van Mook in Maren Kessel (alleen vrijdag tm zondag open, maar heerlijk brood en gebak, een echte aanrader). Verder is er in november op een vrijdag niets open.
  Routebeschrijving is duidelijk. Leuke gevarieerde wandeling, deels onverhard. Nu goed te doen, maar met nat weer kan het drassig zijn. Echt een aanrader!

  Reageren
 3. Adrie 22 april 2022 om 15:21

  Gisteren 21 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Bij punt 2 1ste regel wijst het knooppuntpaaltje niet naar de juiste richting de juiste richting is toch echt 23 zijn dit is gemeld bij Routebureau Brabant. Verder was er een klaphek vervangen door een metalen hek met een poortje. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Els Kessens 2 september 2022 om 12:19

   Dag Adrie,
   Omdat ik niet kan vinden hoe en waar ik een review kan plaatsen doe ik het maar in een reactie op jouw bericht.
   Mijn zus en ik liepen afgelopen zondag deze wandeling. We zijn er lyrisch over.
   We hadden er fantastisch weer bij, dat verhoogde ons genieten ook natuurlijk. Wat een mooie wandeling. Bijkomstigheid is dat wij opgegroeid zijn in Oss en met ons ouderlijk gezin vele fietstochten maakten daar in de jaren 50-60 van de vorige eeuw. De Lithse Ham hebben we ‘geboren’ zien worden. Onze stoere vader zwom hier de Maas over in die tijd. Ik weet niet of dat nu nog zo makkelijk kan.
   Weer eens hier terug zijn was heerlijk, deze perfecte wandeling maakte het compleet. Onze complimenten voor de zorgvuldigheid waarmee hij gemaakt is.
   Els en Marja

 4. dick bouman 18 januari 2022 om 19:41

  Een dijk van een wandeling. Met een zeer uitgebreide omschrijving. Als echte Noord Hollanders genietend van de rust in het Brabantse. Het soldatenwiel en zeker de Lithse Ham zijn meer dan de moeite waard. wij gaan zeker deze week nog twee wandelingen in dit prachtige gebied maken.

  Reageren
 5. Rene 28 november 2021 om 17:28

  Vandaag heerlijk gewandeld, mooi langs het water en ook een stuk aan de binnenkant van de dijk. Het was wel heel nat! Gelopen met de route op GoogleMaps, dat liep lekker.

  Reageren
 6. Ans de Bijl 17 april 2021 om 12:54

  Dag Adrie, vandaag samen met Wies genoten van deze prachtige route.
  Het smaller klaphek bij punt drie, waar je al een streep doorgehaald hebt, is vervangen door een degelijk ijzeren klaphek.
  Ik probeer een foto van het nieuwe hek mee te sturen.

  Reageren
  1. Adrie 17 april 2021 om 14:03

   Ans de Bijl bedankt voor het melden van het nieuwe klaphek! De routebeschrijving is aangepast.

 7. Gerrie van de Pol 21 maart 2021 om 15:16

  Vandaag 21-3-21 deze mooie route gelopen. Ondanks de frisse wind goed te doen langs het water. Ondanks de uitstekende routebeschrijving toch een paar aandachtspuntjes Adrie: Bij punt 1 na “kerkpad” staat wederom kn 11 volg 12, moet zijn kn 12 volg 22. Verderop het pad langs de soldatenwiel is momenteel niet te lopen. Gedeelte staat helemaal onder water na bankje. wij zijn door het riet en struikgewas na de afrastering met schrikdraad over een gaasafrastering geklommen en zo via het weiland richting hek op de dijk maar was niet prettig.
  Bij punt 3 “RA door smaller klaphek” dit klaphek is er niet meer. ligt in stukken en het klaphek bij het verlaten van het gebied is ook ver heen.

  Reageren
  1. Adrie 21 maart 2021 om 15:39

   Gerrie van de Pol bedankt voor het melden! Knooppunt 11 stond er inderdaad twee in de routebeschrijving, is aangepast. Het klaphek staat nog in de routebeschrijving maar is doorgestreept, mogelijk dat het nog hersteld wordt. Verder in de routebeschrijving een stukje tekst opgenomen dat als het pad langs het Soldatenwiel te drassig is of blank staat dat men het beste kan teruglopen naar de verharde weg met verder een beschrijving hoe de wandeltocht vervolgd kan worden.

 8. Mario 19 januari 2021 om 13:48

  Hoe lang is deze tocht en kanmik.hem starten van uit de lithse ham

  Reageren
  1. Adrie 19 januari 2021 om 14:20

   Mario bedankt voor de reactie! De lengte is 11 kilometer, de lengte staat in de afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten. Ik neem aan dat met Lithse Ham het recreatiecomplex bedoelt wordt. Vanuit recreatiecomplex naar de dijk “Lithse Dijk” lopen, aan zuidzijde van het complex kan de wandelroute gestart worden bij punt 3 1ste regel.

 9. Angelique 3 januari 2021 om 16:31

  Prachtige wandeling en goed beschreven. Wij hadden alleen een probleempje met deze tekst bij 4: kn5 volg 13, verderop bij geul in het grasland de geul aan rechterhand volgen.
  Wij hebben de rechter geul gevolgd maar dan kan je een stukje vóór de pont niet meer verder omdat het water daar een stuk landinwaarts gaat. We zijn terug gelopen en hebben de linkergeul gevolgd. Op die manier kan je wel doorlopen tot de pont.

  Reageren
  1. Adrie 3 januari 2021 om 18:01

   Angelique bedankt voor het melden! Ik heb de regel iets aangepast zodat het duidelijker wordt dat de geul in het grasland aan de rechterhand gevolgd moet worden.

 10. Hanny 3 september 2020 om 07:30

  Wat een geweldig mooie afwisselende wandeling. Wat een prachtig gebied in de nabijheid van Oss.Route is duidelijk beschreven.
  Een opmerking n.a.v.de beschrijving onder kopje 1 laatste zin:
  inrit bij woning nr.13 moet mijn inziens nr.3 zijn.

  Reageren
  1. Adrie 3 september 2020 om 07:47

   Hanny bedankt voor het melden! Het moet inderdaad nr.3 zijn, de routebeschrijving is aangepast!

 11. Ton Geers 2 juni 2020 om 17:50

  Op maandag 1 juni heb ik deze prachtige tocht gelopen waarbij ik moet aangeven dat vooral de dijk een mooi zicht heeft op de omgeving. Oude boerderijen worden afgewisseld met dijkhuisjes, schapen die grazen in het gras van de dijk. De tocht terug via de uiterwaarden is qua natuurgebied wat saai maar biedt weer wel mooi uitzicht op het water. Zie de foto’s van mijn tocht op wandelend-verhaal maren-kessel

  Reageren
 12. Joris 22 maart 2020 om 16:19

  Erg leuke en gevarieerde wandeling. Dat elektriciteitsgebouwtje bij punt 1 staat er trouwens niet meer, maar het pad is duidelijk herkenbaar aan een in de grond verzonken dorpel met de tekst KERKPAD.

  Reageren
  1. Adrie 22 maart 2020 om 17:07

   Joris bedankt voor het melden! De routebeschrijving is aangepast.

 13. Christel 31 december 2019 om 14:53

  Fantastische wandeling. Wij hadden veel mist en daardoor mooi verstild landschap. Verrassende stukjes, erg leuk. Uiterwaarden ook mooi. En super goed beschreven.

  Reageren
 14. Anita P 24 november 2019 om 15:44

  Vandaag een heerlijke herfstwandeling gemaakt in dit prachtige gebied. Veel vogels gezien waaronder patrijzen, fazanten, groene specht en reigers. Een puntje van aandacht: Direct na kn2, volg 5 moet je via twee houten overstapjes het weiland in. Het tweede overstapje bestaat nog maar uit één plankje ipv drie. De andere twee plankjes zijn al afgebroken. Het geheel is erg gammel, maar zonder gebruik te maken van het overstapje kom je erg moeilijk het weiland in.

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2019 om 16:15

   Anita P bedankt voor de reactie! Omdat dat deel van de wandelroute onderdeel is van het wandelnetwerk heb ik het gemeld bij routebureau Brabant zij hebben een meldpunt https://www.visitbrabant.com/nl/routes/meldpunt, waarschijnlijk zullen zij dit doorgeven aan de terreinbeheerder.

   Onderstaande gemeld:
   Status: Nieuw.
   Type route: Wandelroutenetwerk.
   Type probleem: Anders.
   Toelichting: Tussen knooppunt 2 en 5 passeert men twee houten overstapjes. Het tweede overstapje bestaat nog maar uit één plankje ipv drie. De andere twee plankjes zijn al afgebroken.

  2. Adrie 16 december 2019 om 18:48

   Bericht ontvangen van Routebureau Brabant citaat:
   Dank voor uw melding.
   Deze zetten wij door naar de desbetreffende Gemeente die ervoor zorgt dat de route weer juist begaanbaar is.
   Hopende u bij deze voldoende te hebben geïnformeerd.

 15. Marion 10 juli 2018 om 20:43

  Afgelopen zondag deze prachtige tocht gelopen. Het was genieten van begin tot eind. Jammer dat het laatste stuk langs de Maas stuk tot aan de pont bijna niet te doen was omdat het pad helemaal begroeid is met distels. Hierdoor wel weer prachtige vlinders gezien. Ik ga zeker nog eens terug is echt de moeite waard. Wat is de natuur toch mooi zelfs dicht bij huis.

  Reageren
 16. Peter en Erna. 8 april 2018 om 21:03

  Erg mooie wandeling. Koffie gedronken langs de dijk bij “ons heidje”.

  Reageren
 17. Toon 14 januari 2018 om 19:20

  Zelden krijg je de kans om zo intens in het rivierengebied te wandelen.

  Reageren
 18. Irene 5 juli 2017 om 17:49

  Wat een pareltje! Zo’n mooie wandeling op 10 minuten rijden van ons thuis. De omgeving van Maren-Kessel is veel mooier dan je vanaf de doorgaande weg ziet. Een aanrader! Heerlijk biertje gedronken bij hotel brasserie Oud Maren, heerlijk!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)