Ommetje Liesselse Bossen, Liessel te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Liesselse Bossen, te Liessel

De Liesselse Bossen is een bosgebied dat aangemerkt kan worden als een typisch Brabants bos. De wandeltocht gaat door het buitengebied van Liessel met onder andere het buurtschap Leensel naar de Liesselse Bossen. Het is een bosgebied dat is aanplant op een voormalig stuifzandgebied hoofdzakelijk met dennenbomen. In de loop van de tijd is het bosgebied omgevormd tot een meer natuurlijk bos waardoor het een aantrekkelijk wandelgebied met brede bospaden die afgewisseld worden door slingerende smalle bospaadjes. Als bezienswaardigheid komt men langs de molen De Volksvriend en langs enkele langgevelboerderijen. In het eerste deel van de wandeltocht moet men wel rekening houden met geluid van de A67 verder ligt er de Liesselse Bossen de motorcrossbaan van MC Deurne, tijdens wedstrijddagen kan deze ook geluidshinder opleveren. 73% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-9-2019, laatst bijgewerkt op: 8-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, de doorgaande weg volgen tot molen De Volksvriend aan rechterhand, zijwegen negeren.
# Molen De Volksvriend is een beltmolen gebouwd in 1903 en doet als korenmolen dienst.
Voor de molen RA, het kleine parkeerterreintje oplopen en de weg tussen de molen en rij lage woningen inlopen.
Voorbij de molen, bij T-splitsing RA, iets verder LA, “St. Servatiusstraat”, verderop buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de weg met verderop t.h.v. beek de Astense Aa kn62 volg 64 volgen tot ruime bocht naar links.
In deze ruime bocht RA, “Zand 33, 35, 37, 39, 41”, wn route, direct daarna de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand negeren, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, wn route, verderop passeert men een schuilhut en een metalen afsluitboom, het pad verder volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
2.
Bij deze 4-sprong RD, de wn route wordt verlaten, iets verder eveneens RD, smal pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 90m, voor routepaaltje RA, het smalle bospad dat twee keer een ATB kruist volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, iets verder RD, ATB pad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, wn route.
Bij T-splitsing RA, het pad door het smalle bosperceel is tevens een ATB pad.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, breed pad.
Bij 3-sprong RA, klinkerweg, kn64 volg 63.
Bij T-splitsing RA, wn route de weg met voorbij de “Astense Aa” kn63 volg 60 volgen tot grindpad aan linkerhand direct na boerderij nr.10.
3.
Bij dit pad LA, “Astensedreef”, wn route, het grindpad gaat verderop over in een onverhard pad, voorbij een klein bosperceel aan rechterhand buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, iets voor deze kruising buigt het pad met flauwe bocht naar links en gaat over in een verhard fietspad.
Bij deze kruising RD, verhard fietspad, “Hazeldonksedreef 4a”, wn route, het fietspad volgen tot bocht naar rechts, ATB pad aan rechterhand negeren.
In deze bocht RD, grindpad, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 45m, t.h.v. erf met metalen poort RA, onverhard pad.
Na ca. 70m LA, smal bospad met wn routepaaltje.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een wn routepaaltje links aanhouden, verderop buigt het pad naar rechts.
4.
Bij T-splitsing LA richting bosrand, vervolgens bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het brede pad met iets verder aan linkerhand percelen aan achterzijde van woningen ca. 200m volgen tot inrit naar woning “Hazeldonksedreef 4a”, zijpaden negeren.
Iets voorbij deze inrit RD, ATB pad aan rechterhand negeren, verderop voorbij een wn routepaaltje buigt het pad naar rechts en gaat met een bocht naar links om een omheind perceeltje met het perceeltje aan linkerhand, aan smalle zijde van het perceeltje het pad aan rechterhand negeren, wn route.
Iets voorbij bocht naar rechts met aan linkerhand een houten poort (ingang van het perceeltje) RA door het klaphek, kn59 volg 29, smal slingerend bospad, verderop buigt het pad naar rechts en volgt de bosrand aan rechterhand.
Iets voorbij bankje RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
5.
Na ca. 70m LA, smal slingerend bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breder pad, wn route.
Bij 5-sprong met bankje LA, kn29 volg 31.
Iets voor verlaten van het bos het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal bospad, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een bankje RD, wn route.
Op een lage heuvel, bij kruising met ATB pad RD.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, direct daarna RD, ATB pad aan rechterhand negeren.
RD, ATB pad aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. ruiter routepaaltje LA, ruiterpad.
In bocht naar links van het pad, bij 4-sprong RD (2de pad aan rechterhand inlopen), ruiterpad route 74.
Bij kruising RD, de ruiterroute wordt verlaten, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links.
6.
Bij kruising met verhard fietspad en zandpad RD, direct daarna bij kruising voor greppel/waterloop eveneens RD, het pad met verderop t.h.v. een bankje kn30 volg 58/32 en iets verder wn58 ca. 200m volgen tot smal bospad aan rechterhand iets voor verlaten van het bos, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, smal bospad, wn route, verderop buigt het pad voor een greppel/waterloop naar links richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 4-sprong RA, het smalle bospad aan overzijde greppel/waterloop inlopen, wn route, het slingerende pad volgen tot T-splitsing, let op de wn routepaaltjes.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad, kn58 volg 60.
RD, ATB pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, wn route.
Bij 5-sprong het 3de pad aan rechterhand inlopen, smal bospad, wn route.
Bij ruime 6-sprong met zandpad en verhard fietspad scherp LA (1ste pad aan linkerhand inlopen), de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong bij breed pad, zijpad negeren.
7.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, breed pad, het pad buigt met ruime bocht naar rechts met iets voorbij deze bocht een bankje.
Voor woning, in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, iets verder LA door klaphek, wn route, het pad langs de landbouwpercelen volgen tot brugje direct na 2de bocht naar rechts.
LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, het pad buigt naar rechts, verderop iets voorbij een klaphek links aanhouden naar de verharde weg lopen, wn route, de weg volgen tot ruime 4-sprong, zijweg negeren.
Bij deze 4-sprong RD, “Oude Molen”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren. vervolgens voorbij appartementencomplex “De Gasterij” RA, “Het Hofke”.
Voor schoolplein “Brede school de Zonnebloem” de weg met bocht naar links verder volgen.
Voorbij het parkeerterrein aan linkerhand rechts aanhouden, verhard voetpad, het voetpad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg met aan rechterhand de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met een nummer of alleen met richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Hoofdstraat 66, 5757 AP te Liessel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of op het Marktplein op ca. 100m loopafstand van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Marktplein in Liessel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (6)

In de verte de kerk van Liessel Adrie: In de verte de kerk van Liessel
Langgevel boerderij Adrie: Langgevel boerderij
Pad in Liesselse Bossen Adrie: Pad in Liesselse Bossen
Pad in Liesselse Bossen Adrie: Pad in Liesselse Bossen
Ochtend licht Adrie: Ochtend licht
Pad in Liesselse Bossen Adrie: Pad in Liesselse Bossen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-liesselse-bossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats LiesselErvaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 8 december 2023 om 15:14

  Vandaag 8 december 2023 op een grijze dag de wandeltocht gecontroleerd. Het kleine perceeltje bij punt 4 2de regel dat in het verlengde van een pad ligt is er nog steeds wel is voor een deel de afrastering rond het perceeltje weg let hier vooral op de routepaaltjes van het wandelnetwerk. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 3 april 2021 om 09:08

  Naar aanleiding van het nieuwe ATB pad dat door Nicole gemeld is gaan kijken of er meer gevolgen zijn voor de wandelroute. Ook was er een pad afgesloten met boomstammen, men kan er nog langs maar uiteindelijk is dat niet de bedoeling. Het doel hiervan is een betere scheiding te verkrijgen tussen paden voor wandelaars en ATB rijders. Dit pad dat deel uitmaakte van de oorspronkelijke wandelroute is uit de wandelroute gehaald en vervangen door een ander pad. Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Nicole 28 maart 2021 om 15:56

  Bij punt 5 staat: bij 4-sprong met aan de linkerhand een bankje RD, wn route. Vervolgens staat er: Bij 4-sprong RA, breder pad tevens ATB pad, de wn route verlaten.
  Volgens mij is er tussen deze twee aanwijzingen een nieuw ATB route aangelegd waardoor je eerst bij een 4-sprong met ATB route rechtdoor moet gaan om naar de volgende aanwijzing: bij de volgende 4-sprong RA, breder pad tevens ATB pad, de wn route verlaten, te gaan.

  Reageren
  1. Adrie 28 maart 2021 om 17:35

   Nicole bedankt voor het melden van de verandering! De 4-sprong bij nieuwe ATB pad is bij punt 5 7de regel in de routebeschrijving bijgevoegd.

 4. Toon en Mieke 22 maart 2021 om 16:16

  Wij hebben genoten van deze fijne route op 21.3.2021.

  Tip (zoals wij die meestal geven aan de samenstellers):
  Wij, senioren, lassen graag af en toe een pauze in.
  Het zou fijn zijn, als alle bankjes langs de route allemaal ook genoemd worden in de omschrijving zodat je ongeveer weet wanneer je er weer eentje kunt verwachten.

  Groet,

  Toon en Mieke (Schijndel).

  Reageren
  1. Adrie 22 maart 2021 om 16:35

   Toon en Mieke bedankt voor de reactie en de tip! Bij punt 5 zijn in de routebeschrijving drie bankjes vermeld. Bij het samenstellen of controle van een wandelroute let ik daar in het buitengebied en bossen op en vermeld ze, het kan altijd zijn dat ik er vergeten ben te beschrijven wat ook kan dat er nieuwe bijgekomen zijn.

 5. Margriet 19 oktober 2020 om 16:12

  Lekker gewandeld met een zonnetje en 14 graden, heerlijk wandelweer en een leuke route. Leuk die smalle slingerende bospaadjes.

  Reageren
 6. Marj 12 november 2019 om 13:06

  Mooie gevarieerde route. Moest wel opletten bij punt 4. Bij T splitsing met links houten hek ra, direct daarna ra door houten klaphek. Naar mijn idee had daar tussenin la moeten staan en direct daarna ra door houten klaphek. Maar ik kan me vergissen.

  Reageren
  1. Adrie 12 november 2019 om 13:38

   Marj bedankt voor de reactie! het genoemde punt is een wat lastig te beschrijven punt. Er is daar een klein omheind privéterreintje in het verlengde van een pad met aan een zijde een houten hek. Bij mijn laatste bezoek was een deel van de omheining verwijderd indien ook het hek open heeft gestaan dan zou het inderdaad LA moeten zijn. Ik heb het nu als volgt beschreven: “gaat met een bocht naar links om een omheind perceeltje met het perceeltje aan linkerhand, aan smalle zijde van het perceeltje het gras-pad aan rechterhand negeren”.

 7. peter. 8 november 2019 om 21:25

  Mooie route. Peter en Erna.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)