Ommetje Leijgraaf, Heeswijk te Noord-Brabant
De wandeltocht start in Heeswijk en gaat via de beek de Leijgraaf naar de Heeswijkse Bossen. Na verlaten van het bosgebied gaat de wandeltocht door het landgoed Heeswijk en het beekdal van de Aa weer terug naar Heeswijk. De Heeswijkse Bossen is een naaldbos met enkele heiderestanten. Zoals op zoveel plaatsen in Brabant is het bosgebied in de 19e eeuw aangeplant op een oorspronkelijk stuifzand en heidegebied. Het landgoed Heeswijk bestaat uit een oud loofbos dat doorsneden is door lanen, houtwallen en singels. De eeuwenoude lanen hebben een totale lengte van 5 km en zijn beplant met zomereiken en beuken, soms wel drie rijen dik. Het imposante kasteel is een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Verder komt men als bezienswaardigheid in Heeswijk langs het klooster Abdij van Berne. 63% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Op het plein voor de kerk en met rug naar de ingang LA vertrekken de steeg naast de kerk inlopen richting haag rond de begraafplaats, vervolgens voor de begraafplaats RA, steegje met begraafplaats aan linkerhand.
Aan einde van het steegje, bij T-splitsing LA, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.45 aan linkerhand, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong RA, “Abdijstraat”, kn34 volg 35, de weg ca. 400m volgen tot woning nr.55 aan linkerhand ruim voorbij de abdij, zijwegen negeren.
# Abdij van Berne, een abdij van norbertijnen ook wel witheren genoemd.
Direct na deze woning LA, kn35 volg 75, onverhard pad door grasveld met verderop aan rechterhand een trapveldje, voorbij het trapveldje buigt het pad voor bosschages rond een sportveld naar rechts, wn route, bij opening in een haag het parkeerterreintje bij school oplopen en links aanhouden.
Na verlaten van het parkeerterreintje bij 4-sprong LA, verharde weg, wn route.
In bocht naar rechts van de weg RD, de doodlopende weg “De Essenburgh nr. 2-4-6” inlopen, wn route, de weg die voorbij woning nr.6 overgaat in een verhard voetpad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad, kn75 volg 31.
Na ca. 200m het grindpad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn31 volg 74.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voor brug over beek de Leijgraaf LA langs metalen poort, kn74 volg 60, smal onverhard pad met de beek aan rechterhand en verderop voorbij een klaphek met houten poort aan linkerhand een poel.
Voorbij 2de klaphek LA, smal pad door het bosperceel met bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij poel aan rechterhand, bij 3-sprong LA, pad door het bosperceel met verderop een betonnen brugje, voorbij het brugje het pad verder door het bosperceel volgen.
Bij T-splitsing met informatiepaneeltje RA.
3.
Bij T-splitsing RA, breder pad, vervolgens na ca. 45m LA, slingerend pad.
Voor zijarm van de beek, bij T-splitsing LA, wn route, pad met iets verder de beek aan rechterhand en voorbij het bosperceel een klaphek met metalen poort volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en betonnen brug negeren.
Bij deze T-splitsing RA de brug over, wn route, aan overzijde RD, verharde weg, weg “Zandkant” aan rechterhand negeren, de weg met verderop De Meierijsche Museumboerderij aan rechterhand volgen tot breed onverhard pad aan linkerhand t.h.v. omheinde waterplas.
Bij dit pad LA, “Zandkantsehoeve”, breed onverhard pad, kn60 volg 70.
Voor metalen slagboom, bij kruising RA, smal bospad met bordje “Opengesteld Particulier Eigendom” en afrastering aan rechterhand, W-R (wit-rode routebordjes van een LAW pad) route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad ca. 200m verder volgen tot kruising met grind-/fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, W-R route, het pad ca. 500m verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
4.
Bij deze kruising RD, pad met bordje “Opengesteld”, W-R route.
Na ca. 90m RA, de W-R route wordt verlaten, verderop buigt pad naar links, voorbij deze bocht het pad ca. 500m volgen tot T-splitsing (voor een met boomstammetjes afgesloten pad), zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met greppel aan linkerhand.
Bij kruising RA, pad met verderop een omheining aan rechterhand, t.h.v. een metalen poort wordt het pad breder, het brede pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn91 volg 90, breed pad door de bosrand.
Iets voorbij de ingang natuurtheater “De Kershouwe” LA, kn90 volg 93/40, direct daarna bij 4-sprong RD, wn route, onverhard pad door het bos.
Bij T-splitsing LA richting de bosrand, wn route, bij de bosrand het grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand negeren, het pad dat iets verder weer door het bos gaat volgen tot woonboerderij nr.18 aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
5.
T.h.v. deze woonboerderij RD, pad aan rechterhand negeren, kn40 volg 37, iets verder bij 3-sprong scherp LA, kn37 volg 93, verharde weg.
Bij beek RD, “Kameren”, gras-/onderhoudspaden langs de beek negeren.
Bij 3-sprong LA, “Kameren”, kn93 volg 92.
Ruim voorbij flauwe bocht naar links RA richting boerderij, onverhard pad met bordje “Opengesteld”.
Bij kruising LA, het fietspad langs verharde weg volgen.
Bij kruising RA, “Aalmoezenier Francis L. Sampson laan”, smalle klinkerweg, kn24 volg 23.
Voor kasteelgracht, bij kruising RA, breed grindpad, kn23 volg 21.
Voorbij kasteelgracht LA, smal pad met gracht aan linkerhand, wn route.
# Kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw.
Voor parkeerterrein, bij kruising LA langs afsluitboom, smalle klinkerweg, wn route.
Voorbij gracht, in bocht naar links RA, grindpad met BL bordje “Heeswijk”, kn21 volg 20, pad met gracht aan rechterhand, verderop voorbij de gracht buigt het pad naar rechts.
6.
Direct na deze bocht het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen 3-sprong bij een breed grindpad, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting een witte boerderij de Looz Corswarem Hoeve.
Voor de boerderij, bij T-splitsing LA, kn20 volg 25, grindpad met voorbij de boerderij een brugje.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, direct daarna bij kruising met aan linkerhand twee lage stenen zuilen eveneens RD, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij smalle klinkerweg.
Bij deze T-splitsing RA, kn25 volg 30, vervolgens voorbij de brug over het riviertje de Aa, bij kruising LA richting “Kasteelgriend”, grind-/fietspad met het riviertje de Aa aan linkerhand, wn route, na ca. 450m buigt het grindpad naar rechts weg van het riviertje, het grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising LA, fietspad langs de doorgaande weg, “Baron van den Bogaerdelaan”, de weg volgen tot T-splitsing voor de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
W-R = Wit-rode routemarkeringen LAW pad.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Sint Willibrordus Kerk, Hoofdstraat 82, 5473 AX te Heeswijk. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Mgr van Oorschotstraat, Heeswijk-Dinther.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-leijgraaf.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Heeswijk-Dinther
Looz Corswarem Hoeve
Kasteel 3
5473 VA Heeswijk-Dinther
Bezoek website
Kasteel Heeswijk, Bij de Barones
Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
Bezoek website
Vandaag de wandeltocht gecontroleerd en gewijzigd. In de Heeswijkse Bossen zijn boswerkzaamheden geweest hierbij is ook een pad in de omgeving van het natuurtheater niet meer toegankelijk. De wandeltocht gaat nu langs de andere zijde van het natuurtheater. De routebeschrijving is weer actueel met dank aan Josef die het gesloten pad gemeld heeft. Veel wandelplezier!
Dit is een erg leuke, gevarieerde wandeling.
Kasteel, bossen, water. We hebben heel veel bloemen gezien en vogels gehoord. De beschrijving is duidelijk en klopt.
En we hebben een heerlijke vegetarische salade gegeten bij Le petit monde in Heeswijk. Aanrader.
Op 18 september 2020 de wandelroute samen met de Leijgraaf-route gecontroleerd. Een pad langs de Leijgraaf dat vervolgens door een particulier bosperceel gaat is tegenwoordig een prima te belopen pad. Het alternatief voor dit pad is verwijderd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag dit ommetje gelopen en alleen maar genoten van de mooie omgeving. De route was zeer duidelijk omschreven zodat zelfs ik niet verkeerd ben gelopen. Dank je wel voor deze route!
Bedankt voor de route. Fijn dat ie zo precies klopt!
Leuke route en duidelijke beschrijving.
Kasteel Heeswijk
Meranda bedankt voor de leuke foto’s! Ik heb beide foto’s samengevoegd in een fotocollage.
18 oktober 2017: Wat een super mooie route! Samen met mijn zonen van 9 en 11 gelopen. Alles staat goed aangegeven.
Zondag 30 oktober; op een mooie zonnige herfstdag deze route gelopen. Mooie afwisselende tocht vanaf de kerk richting het klooster met een bierproeflokaal! Langs de Leijgraaf, door de bossen, richting het kasteel. Rondom het kasteel mooi landschap, prachtige bomen. De brasserie op het terrein van het kasteel heerlijke ambiance. Door op de terugweg langs het riviertje de Aa. Prachtig, wij hebben genoten. Bedankt Adrie
Route gelopen op 9 oktober.
Mooie route en prima beschreven.
Een aanrader! Een dorp, een abdij en een prachtig kasteel met bos er tussenin. We hebben de alternatieve route gevolgd dus niet langs de Leygraaf. De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie.
–
Foto’s van links naar rechts: Riviertje de Aa en Kasteel Heeswijk
Foto’s: Ommetje Leijgraaf