Ommetje Landgoed Eyckenlust, Beek en Donk te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Landgoed Eyckenlust, te Beek en Donk

Wandeltocht door Natuurpark de Groene Long, langs de Goorloop en door het Landgoed Eyckenlust de oude naam van het kasteel in het landgoed. Het gebied dat nu het Natuurpark de Groene Long is was in het verleden een moerasgebied dat als een natuurlijke barrière tussen de dorpen Beek en Donk lag. Het gebied is als groene zone gehandhaafd met vijvers en waterpartijen. Het gebied tussen de kernen Beek en Donk loopt van de Zuid-Willemsvaart door naar de beek de Goorloop. Deze beek die ten westen van de kern Beek en door de rand van de kern Donk stroomt mondt uit in het riviertje Aa. Het huidige landgoed Eykenlust is ingeklemd tussen het riviertje de Aa en het kanaal de Zuid-Willemsvaart met parallel aan het kanaal het Aa-kanaal, een aftakking van de Aa. Het landgoed dat na de aanleg van de Zuid-Willemsvaart opgesplitst is bestaat voor een deel uit bos en enkele boerderijen. De naam Eyckenlust is te danken aan de grote hoeveelheid eiken die er in de omgeving aanwezig waren. Van het oorspronkelijke huis is weinig bekend. Vermoedelijk dat er vanaf 1392 al een kasteel stond, maar dat schijnt in de 80 jarige oorlog te zijn verwoest. Het poortgebouw stamt uit omstreeks 1500, het heeft een natuurstenen toegangspoort en een torentje. In een geschiedkundig werk over de Meierij van ’s-Hertogenbosch uit 1645 komt het kasteel nog niet voor wel is er in 1664 sprake van “op ten huijsen ende casteele van baron van Leefdael heere van Beeck”. De steen met het jaartal 1658 die zich in het huidige kasteel bevindt zou wel eens het bouwjaar kunnen zijn. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 23-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het gemeentehuis RA vertrekken, vervolgens bij kruising met aan linkerhand een pad met poort door een parkje RA, grindpad door groot plantsoen met gemeentehuis aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een bankje RA.
Bij kruising met verharde weg RD het rechter pad aan overzijde van de weg volgen.
Bij 4-sprong RD richting vijver, bij de vijver het pad met de vijver aan linkerhand volgen tot pad aan rechterhand richting een verkeerssluis op de weg, iets voorbij enkele knotwilgen aan de oever van de vijver met informatiepaneeltje “Knotwilgen”, overige zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad RA richting de weg lopen, bij de weg met verkeerssluis, bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RA, het smalle grindpad met iets verder een langwerpige plas aan rechterhand, verderop een brugje over, voorbij het brugje de plas verder aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voor waterloop RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij de waterloop LA, het pad met de waterloop aan linkerhand volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. van bankje bij de vijver iets verder, zijpad voor de vijver aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, direct daarna bij T-splitsing RA, het pad volgen tot een brugje over beek de Goorloop.
Voor het brugje, bij kruising RA, door de rand van het grasland met de beek aan linkerhand, voorbij het grasland de beek verder volgen met bosschages aan rechterhand.
Voorbij kapel aan rechterhand, bij kruising met verharde weg RD, het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een betonnen brug, smalle weg aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot omheind natuurgebiedje met een houten afrastering en met houten poort naast het pad.
Bij het omheind natuurgebiedje scherp RA, smal pad met de houten afrastering en houten poort aan linkerhand.
3.
Bij T-splitsing LA, de afrastering verder aan linkerhand volgen, voorbij de afrastering gaat het pad tussen een haag en een houten schutting door, aan einde van het pad voorbij metalen voetgangerssluis de verharde weg De Wingerd RD volgen tot deze overgaat in een voet-/fietspad door een plantsoen voorbij woning nr.26 links van de weg.
In het plantsoen, bij kruising RD, het voet-/fietspad door het plantsoen verder volgen, vervolgens aan einde van het pad, bij 4-sprong LA, de weg buigt iets verder naar rechts.
RD, “Rietkampen”, weg “Brug. Seelenlaan” aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij woning nr.36 LA, aan achterzijde van de woning gaat de weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij deze overgang, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens na ca. 40m RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder bij 3-sprong RA, het pad uitlopen tot verharde weg.
4.
Bij de weg LA, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg Pater de Leeuwstraat met kanaal aan linkerhand volgen tot weg “Rogier Monicxlaan” aan rechterhand voorbij woning nr.23, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Rogier Monicxlaan”, iets verder buigt de weg naar links.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Rogier Monicxlaan”, de weg buigt iets verder naar rechts.
Ca. 60m voorbij deze bocht, voorbij woning nr.35, bij 4-sprong LA, weg met enkele parkeervakken aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, de weg met voormalige kerk aan rechterhand volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug, voor het kanaal buigt de weg naar rechts, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA de brug over, kn74 volg 13/19, vervolgens voorbij de brug bij kruising RD, “Mgr. Verhagenstraat”, kn74 volg 13, de weg volgen tot kruising met brede waterloop (aftakking van de Aa, het Aa-kanaal is in het begin van deze eeuw gedeeltelijk gedempt in het noordelijk gelegen industriegebied), zijwegen negeren.
5.
Voor de brede waterloop RA, “Parallelweg”, kn13 volg 67, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad, verderop voorbij de betonnen brug aan linkerhand wordt het pad smaller, het pad met de brede waterloop aan linkerhand verder volgen tot kruising bij volgende brug.
Bij deze kruising LA de brug over, wn route, aan overzijde van de brug RA, pad met de brede waterloop aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
In bocht naar rechts van het pad links aanhouden, het gras-/onderhoudspad met de brede waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing iets voor de volgende betonnen brug.
# Als de begroeiing op de gras-/onderhoudspad te hoog is kan ook het fietspad aan overzijde van de brede waterloop gevolgd worden tot pad aan linkerhand voor de volgende brug.
Bij deze T-splitsing LA, het brede grindpad buigt met flauwe bocht naar links, het grindpad verder volgen tot kruising iets voor het poortgebouw van kasteel Eyckenlust.
# Het poortgebouw van het kasteel Eyckenlust is het oudste nog bestaande deel uit omstreeks 1500.
6.
Bij deze kruising LA, pad met houten poort en bordje “Opengesteld”.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, iets verder passeert men aan rechterhand de smalle zijde van de gracht, voorbij de gracht buigt het pad iets naar links en gaat door een bosperceel.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, recht pad.
Na ca. 90m LA, voorbij bosperceel aan rechterhand buigt het pad voor een waterloop naar rechts met de waterloop aan linker- en het bosperceel aan rechterhand, verderop voor riviertje de Aa buigt het pad eveneens naar rechts met de beek aan linkerhand.
Voorbij groen elektriciteitskastje, bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met het riviertje aan linkerhand.
In ruime bocht naar rechts van het pad LA de brug met betonnen blok over, aan overzijde buigt het pad naar links met iets verder het riviertje de Aa weer aan linkerhand.
7.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, kn67 volg 31, het fietspad langs de doorgaande weg volgen.
Bij verkeerslichten RD de brug over, weg aan rechterhand negeren, voorbij de brug, bij kruising RA, “Dijkstraat”, iets verder splitst de weg in een verhard fietspad en verharde weg.
Iets voorbij woning nr.21 LA brugje over, voorbij het brugje het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, brugje aan linkerhand negeren, wn route, “IJsbaanlaan”, het pad volgen tot Y-splitsing bij verharde weg.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, iets verder voorbij de parkeerstrook RA richting “Heemkamer De Lange Vonder”, “Parklaan”, vervolgens voor het witte gebouw van heemkamer LA.
Iets voorbij het gebouw, bij 3-sprong voor vijver RA, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, de vijver verder aan linkerhand volgen.
Iets voorbij het “Parkpaviljoen” en een standbeeld, bij kruising RD, na verlaten van het parkje is aan overzijde van de weg het gemeentehuis, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Gemeentehuis Laarbeek, Koppelstraat 37, 5741 GC te Beek en Donk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van het gemeentehuis.

Openbaar vervoer

Bushalte Gemeentehuis.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Kasteel Eyckenlust Adrie: Kasteel Eyckenlust
Pad door het Natuurpark de Groene Long Adrie: Pad door het Natuurpark de Groene Long
De loskraan van van Thiel Adrie: De loskraan van van Thiel
Poortgebouw bij het kasteel Adrie: Poortgebouw bij het kasteel
Sneeuwklokjes Adrie: Sneeuwklokjes
Kasteel Eyckenlust Adrie: Kasteel Eyckenlust
Pad langs het riviertje de Aa Adrie: Pad langs het riviertje de Aa
Heemkamer De Lange Vonder Adrie: Heemkamer De Lange Vonder
Parkpaviljoen Adrie: Parkpaviljoen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-landgoed-eyckenlust.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Parkpaviljoen

Parklaan 3
5741 EZ Beek en Donk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Mark 16 maart 2024 om 16:17

    Landgoed Eyckenlust is en blijft een erg mooie omgeving voor een korte wandeling.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)