Ommetje Landgoed Arcen, Arcen te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje Landgoed Arcen, te Arcen

Tussen Maas en de Duitse grens ligt zuidoostelijk van Arcen Landgoed Arcen. De wandeltocht gaat in dit gebied door de natuurgebieden Barbara’s Weerd en de Leeremarksche Heide. Barbara's Weerd is een gebied in de uiterwaarden van de Maas en bestaat uit bos en weiden. In het gebied graast een kleine kudde galloways, zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. De Leeremarksche heide, met bijna geen heide in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen hoogte verschillen door beboste stuifduinen. Als bezienswaardigheden komt men langs het doolhof “De Dolgaard” het restant van een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e/begin 18e eeuw en een ijskelder. Na verlaten van de Leeremarksche heide wordt de Lingsforterbeek gevolgd, met bijna in de plaats Arcen de Zwarte Berg, een hoge beboste stuifduin. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs kasteel Arcen met zijn tuinen en de watermolen, De Wymarse Molen of Kasteelmolen. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 8-12-2018

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein richting SLL informatiepaneel voor de dijk lopen, voorbij het informatiepaneel door klaphek, vervolgens links aanhouden en gras-pad over de dijk volgen, gp route.
Na passeren van klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, gp route, kn56 volg 57.
# Aan uw linkerhand is het kasteel Arcen met zijn tuinen, en aan rechterhand watermolen De Wymarse Molen of Kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd.
Voorbij kasteelgracht, in flauwe bocht naar links RA door klaphek, gras-pad, gp en wn route.
Voor de Maas LA, vervolgens het gras-pad met de Maas aan rechterhand volgen tot 3-sprong voor bosgebied aan linkerhand, ruim voorbij bankje.
Bij deze 3-sprong LA, stijgend gras-pad, gp route, kn57 volg 62, verderop voor afrastering buigt het gras-pad naar links.
RA door klaphek, de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, aan overzijde het verhard voetpad volgen, voor bosgebied buigt het voetpad naar links.
2.
RD, onverhard pad met wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, weg aan linkerhand negeren, gp en wn route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Ca. 350m voorbij 2de bocht naar rechts LA, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, gp route, kn62 volg 63.
RD, pad aan rechterhand negeren, gp en wn route.
Iets voorbij flauwe bocht naar links LA, bospad met SLL bordje, gp route, kn63 volg 66, het pad stijgt iets, verderop na ca. 160m buigt het doorgaande pad naar links, gp en wn route, voorbij deze bocht stijgt het pad iets en men passeert een bankje.
Ruim voorbij bocht naar rechts RA, gp en wn route, na ca. 60m buigt pad naar links.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden richting houten afsluitboom, direct daarna bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, gp en wn route.
Na ca. 50m RA, breed pad met houten afsluitboom en SLL bordje, gp en wn route, vervolgens bij kruising met smal ruiterpad RD, gp route.
3.
Bij T-splitsing LA, gp en wn route.
Bij 4-sprong LA, gp en wn route, direct daarna rechts aanhouden, gp en wn route.
Voorbij heuvelrug aan rechterhand, bij splitsing links aanhouden, de gp route wordt tijdelijk verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
# Aan rechterhand ligt een van de grootste doolhoven van Europa “De Dolgaard”. Het doolhof is een zogenaamd wallendoolhof, waarbij grondwallen de paden scheiden.
Voorbij informatiepaneel “De Dolgaard” LA, gp-route, kn66 volg 65, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing met breed en gescheiden grind-/fietspad.
# Verderop passeert men aan linkerhand een ijskelder.
Bij deze T-splitsing RA, gp en wn route.
Voor verharde weg RA, bospad met met metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, kn65 volg 67, de gp route wordt verlaten, verderop passeert men een hoge heuvelrug.
4.
Na passeren van de heuvelrug, bij T-splitsing LA, wn route.
Bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand volgen, pad met betonnen “carterkiller” en houten afsluitboom, kn67 de wn route wordt verlaten.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, vervolgens het pad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een geel ruiter routepaaltje.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, de ruiterroute wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder voor grote open plek met ven buigt het pad naar links.
Voorbij de open plek RD, smal pad aan linkerhand negeren, men loopt door half open strook in bosgebied, vervolgens na 60m bij 3-sprong LA.
Bij kruising RD, wn route.
Bij 4-sprong RD, pad met houten rechthoekige paaltjes, kn77 volg 38.
5.
Bij kruising met fietspad en doorgaande weg RD, het pad links van kleine woning inlopen, breed grindpad, kn38 volg 39, vervolgens het grindpad volgen tot kruising met eveneens een breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, kn39 volg 40.
Na passeren van brug over beekje LA, pad met beekje aan linkerhand, kn40 volg 44,
Bij kruising met aan linkerhand smal brugje RD, kn44 volg 46, vervolgens het beekje aan linkerhand verder volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!!, grindpad aan overzijde van de ventweg inlopen, wn route.
Bij kruising LA brugje over, kn46 volg 53, direct daarna aan overzijde RA, smal pad met beekje aan rechterhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van het beekje, men passeert een zanderige heuvel aan linkerhand.
6.
Iets voor rand bosgebied, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, na verlaten van het bosgebied het grindpad met parkeerterrein aan linkerhand volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn53 volg 52, vervolgens na ca. 50m bij kruising RD, kn52 volg 51.
Bij kruising RD, “Steeg”, de wn route wordt verlaten, vervolgens de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, “Kerkstraat”.
Bij 4-sprong voor de kerk RA, “Graaf”.
Bij kruising met “Maasstraat” RD, verhard voetpad.
Bij T-splitsing voor de Maas LA, kade, vervolgens de kade langs de Maas in zijn geheel uitlopen, zijpaden negeren.
Aan einde van de kade LA de helling oplopen richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
gp = routepaaltjes van SLL wandelroutes met groen geschilderde kop.
G-R = streekpad met geel-rode routemarkeringen.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats bij de Schanstoren, Schans 23, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Met de auto

Volg de A73, N270 en N271 naar de Maasstraat in Arcen. Ga verder op de Maasstraat. Rijd naar de Schans. Aan de rand van het dorp langs de Schans zijn ruime parkeermogelijkheden.

Openbaar vervoer

Station Venlo. Bushalte Maasstraat/Koestraat, Arcen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Wymarse Molen Adrie: De Wymarse Molen
Poortgebouw kasteel Arcen Adrie: Poortgebouw kasteel Arcen
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Galloways in Barbara's Weerd Adrie: Galloways in Barbara's Weerd
Leeremarksche Heide Adrie: Leeremarksche Heide
IJskelder Adrie: IJskelder
Ven Geldersch Vlies Adrie: Ven Geldersch Vlies
Brugje over Lingsforterbeek Adrie: Brugje over Lingsforterbeek
Kasteel Arcen Adrie: Kasteel Arcen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-landgoed-arcen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats ArcenSchrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)