Ommetje Landgoed Arcen, Arcen te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje Landgoed Arcen, te Arcen

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door Barbara's Weerd en Landgoed Arcen. Barbara's Weerd is een gebied in de uiterwaarde van de Maas en bestaat uit bos en grasland. In het gebied graast een kleine kudde galloways, zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. In het Landgoed Arcen gaat de wandeltocht door de Leeremarksche heide met bijna geen heide in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. Het is een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen hoogte verschillen door beboste stuifduinen. Als bezienswaardigheden komt men langs het doolhof “De Dolgaard” het restant van een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e/begin 18e eeuw en een ijskelder. Na verlaten van de Leeremarksche heide wordt de Lingsforterbeek gevolgd, met bijna in de plaats Arcen de Zwarte Berg, een hoge beboste stuifduin. Als verdere bezienswaardigheden komt men aan het begin van de wandeltocht langs kasteel Arcen met zijn tuinen en een watermolen, Watermolen de Wymarse Molen is gesticht in 1677. In 1944 werd de molen zwaar beschadigd, de restanten raakten steeds verder in verval totdat deze in 1990 werd gerestaureerd. In de molen bevindt zich de graanbranderij De IJsvogel. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-12-2018, laatst bijgewerkt op: 23-2-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein richting SLL informatiepaneel voor de dijk lopen, voorbij het informatiepaneel door klaphek, vervolgens links aanhouden en gras-pad over de dijk volgen, gp route.
Na verlaten van de dijk via klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, groene route, kn56 volg 57.
# Aan linkerhand is het kasteel Arcen met zijn tuinen, en aan rechterhand watermolen De Wymarse Molen of Kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd.
Voorbij kasteelgracht, in flauwe bocht naar links van de weg RA door klaphek, gras-pad richting de Maas, groene en wn route, voor de Maas buigt het pad naar links, het gras-pad met de Maas aan rechterhand volgen tot 3-sprong voor bosgebied aan linkerhand, ruim voorbij bankje.
Bij deze 3-sprong LA, stijgend gras-pad, groene route, kn57 volg 62, verderop voor afrastering buigt het gras-pad naar links.
RA via klaphek het grasland verlaten en de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, groene en wn route, aan overzijde het verhard voetpad volgen, voor bosrand buigt het voetpad naar links.
2.
RD, onverhard pad met wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, weg richting doorgaande weg aan linkerhand negeren, groene en wn route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Ca. 350m voorbij 2de bocht naar rechts LA, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, groene route, kn62 volg 63.
RD, pad aan rechterhand negeren, groene en wn route.
Iets voorbij flauwe bocht naar links van het pad LA, bospad met SLL bordje, groene route, kn63 volg 66, het pad stijgt iets, verderop na ca. 160m buigt het doorgaande pad naar links, groene en wn route, voorbij deze bocht stijgt het pad iets en men passeert een bankje.
Ruim voorbij bocht naar rechts RA, groene en wn route, na ca. 60m buigt pad naar links.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden richting houten afsluitboom, direct daarna bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, groene en wn route.
Na ca. 50m RA, breed pad met houten afsluitboom en SLL bordje, groene en wn route, vervolgens bij kruising met smal ruiterpad RD, gp route.
3.
Bij T-splitsing LA, groene en wn route.
Bij 4-sprong LA, groene en wn route, direct daarna rechts aanhouden, gp en wn route.
Voorbij heuvelrug aan rechterhand, bij splitsing links aanhouden, de groene route wordt tijdelijk verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
# Aan rechterhand ligt een van de grootste doolhoven van Europa “De Dolgaard”. Het doolhof is een zogenaamd wallendoolhof, waarbij grondwallen de paden scheiden.
Voorbij informatiepaneel “De Dolgaard” LA, groene-route, kn66 volg 65, het pad volgen tot T-splitsing bij breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
# Ruim voor de T-splitsing passeert men aan linkerhand een ijskelder.
Bij deze T-splitsing RA, groene en wn route.
Voor verharde weg RA, bospad met met metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, kn65 volg 67, de groene route wordt verlaten, verderop passeert men een hoge heuvelrug.
4.
Voorbij de heuvelrug, bij T-splitsing LA, wn route.
Bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand inlopen, kn67 volg 79, pad met betonnen “carterkiller” en houten afsluitboom, het pad ca. 400m volgen tot splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder voor grote open plek met ven buigt het pad naar links.
Voorbij de open plek RD, smal pad aan linkerhand negeren, men loopt door half open strook in bosgebied, vervolgens na 60m bij 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD.
Bij 4-sprong RD, pad met houten rechthoekige paaltjes, wn route.
5.
Bij kruising met fietspad en doorgaande weg RD, het pad links van kleine woning inlopen, breed grindpad, kn38 volg 39, het grindpad volgen tot kruising met eveneens een breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, kn39 volg 40.
Voorbij brug over beekje LA, pad met beekje aan linkerhand, kn40 volg 44,
Bij kruising met aan linkerhand smal brugje RD, kn44 volg 46, het pad met het beekje aan linkerhand verder volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, het grindpad aan overzijde van de ventweg inlopen, wn route.
Bij kruising LA brugje over, kn46 volg 53, direct daarna aan overzijde RA, smal pad met beekje aan rechterhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van het beekje, men passeert een zanderige heuvel aan linkerhand.
6.
Iets voor rand bosgebied, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, na verlaten van het bos het grindpad met parkeerterrein aan linkerhand volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn53 volg 52, vervolgens na ca. 50m bij kruising RD, kn52 volg 51.
Bij kruising RD, “Steeg”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, “Kerkstraat”.
Voor kerk, bij 4-sprong RA, “Graaf”.
Bij kruising met “Maasstraat” RD, verhard voetpad.
Voor de Maas, bij T-splitsing LA, kade, de kade langs de Maas in zijn geheel uitlopen, zijpaden negeren.
Aan einde van de kade LA de helling oplopen richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
groen = routepaaltjes van SLL wandelroute.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats bij de Schanstoren, Schans 23, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de Schans aan de rand van het dorp.

Openbaar vervoer

Bushalte Maasstraat/Koestraat, Arcen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Wymarse Molen Adrie: De Wymarse Molen
Poortgebouw kasteel Arcen Adrie: Poortgebouw kasteel Arcen
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Galloways in Barbara's Weerd Adrie: Galloways in Barbara's Weerd
Leeremarksche Heide Adrie: Leeremarksche Heide
IJskelder Adrie: IJskelder
Ven Geldersch Vlies Adrie: Ven Geldersch Vlies
Brugje over Lingsforterbeek Adrie: Brugje over Lingsforterbeek
Kasteel Arcen Adrie: Kasteel Arcen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-landgoed-arcen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats ArcenErvaringen van wandelaars (1)

  1. Margriet 31 januari 2020 om 16:50

    Deze route vandaag gelopen. Een mooie tocht, langs Maas en door bossen!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)