Ommetje Kraaijenbergse Plas, Gassel te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Kraaijenbergse Plas, te Gassel

In dit ommetje wordt er afgeweken van de gebaande paden, er wordt gestruind. De tocht gaat door de Gasselse Bossen en langs de Kraaijenbergse Plas. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bostype, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. In het Kraaijenbergse Plassen gebied wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Om de tekst van Brabants Landschap te gebruiken "Het lijken hier de Friese meren wel, maar je bent toch echt in Brabant". Het is inderdaad een waterrijk gebied dat als resultaat van 40 jaar graven naar zand, grind en klei een prachtig gebied heeft opgeleverd met mooie natuur. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 3-8-2018

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de “Dorpstraat” met de rug naar het plein “Julianaplein” voor de kerk RA vertrekken, direct daarna bij kruising LA, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23A, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren.
T.h.v. bosschages voor perceel rond witte woonboerderij LA, pad door smalle strook bos, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.12 LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RA, “Middelrotscheweg”, kn16 volg 67.
Bij splitsing voor woning rechts aanhouden, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing voor woonboerderij RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD.
Iets voor verharde weg, t.h.v. klein parkeerterreintje RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje.
Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op lage heuvelrug RA, rode paaltjes route, het pad volgen tot bocht naar links iets voor schuurtje met houtopslag.
3.
Voor het schuurtje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, afrastering aan rechterhand volgen, rode paaltjes route.
Na ca. 100m, voorbij lage heuvel links aanhouden, rode paaltjes route, het pad buigt naar rechts met poel aan rechterhand.
Voorbij deze poel, bij 3-sprong rechts aanhouden, men passeert aan linkerhand een 2de poel, vervolgens bij 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode paaltjes route.
Bij kruising RD, de rode paaltjes route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
4.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een wat grotere poel RD, wn route, het pad met aan linkerhand een langwerpige poel verder volgen tot T-splitsing voorbij houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg voor molen, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn87 volg 86, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, kn86 volg 90, direct daarna de weg die overgaat in een onverhard pad met bocht naar links volgen, “Hogendijk”, wn route, het pad volgen tot woning nr.5.
Ca. 120m voorbij deze woning scherp LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot Y-splitsing op de dijk.
5.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, verhard fietspad over de dijk volgen.
Bij 4-sprong aan einde van verharding op de dijk rechts aanhouden, dalende weg, wn route.
In flauwe bocht naar rechts LA, “Lommerstraat”, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 93.
Iets voor overgang naar verharde weg, t.h.v. betonnen (lego) blokken RA, kn93 volg 92, na passeren van het draaihekje links aanhouden, de waterplas aan rechterhand volgen.
# Men volgt nu het struin deel, duidelijk herkenbare paden zijn er niet, volg de koeienpaadjes en zorg ervoor dat U de waterplas aan rechterhand houdt en niet voorbij de hoogspanningslijnen komt.
Voor bosschages parallel aan hoogspanningslijnen buigt de route naar rechts en loopt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen met aan linkerhand een afrastering, waterplas aan rechterhand houden.
6.
Bij hoek in afrastering, iets voor hoogspanningsmast rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de route buigt weg van de hoogspanningslijnen, om vervolgens met een heel ruime linkerbocht met de waterplas aan rechterhand weer terug te keren naar de hoogspanningslijnen, halverwege de stalen balk over geul naar eilandje negeren.
Bij “T-splitsing” onder de hoogspanningslijnen RA, de hoogspanningslijnen volgen tot metalen hek met draaihekje.
Voor het metalen hek RA, kn92 volg 91, de waterplas aan rechterhand volgen tot men pad naar een vogelkijkhut kruist.
Bij deze kruising met aan linkerhand klaphek RD, waterplas aan rechterhand verder volgen.
Voordat de oever van de waterplas met een grote bocht naar rechts buigt links aanhouden en het struingebied via draaihekje verlaten.
7.
Na passeren van draaihekje bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, “Overlaat”, weg aan rechterhand negeren, kn91 volg 90.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Overlaat”, pad aan rechterhand negeren, kn90 volg 97.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!, “Schaarweg” direct daarna bij kruising voorbij kombord “Gassel” eveneens RD, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpstraat”, kn97 volg 87, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Julianaplein voor de kerk, Dorpstraat 8, 5438 AM te Gassel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpstraat in Gassel. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De kerk van Gassel Adrie: De kerk van Gassel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-kraaijenbergse-plas.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats GasselErvaringen van wandelaars (6)

 1. Marion Wetzels 26 april 2020 om 18:41

  Wij kennen Gassel vooral van garage Thoonen, waar mijn partner haar auto in onderhoud heeft. Nooit gedacht dat hier zo’n mooie route omheen liep! Want wij hebben, in verband met garage tijd, er voor gekozen dit Ommetje te gaan lopen. Wij hebben hem omgekeerd gelopen, dus eerst de Kraaijenbergseplas en daarna het bosgebied. Allebei: prachtig en een grote verrassing!
  Ook in coronatijd is het goed te doen, want je kunt prima opzij stappen bij de kleinere paden en bij de grotere gaat het sowieso goed. Wat een mooie tocht is dit!!!

  Reageren
 2. Corry en Jan de Kruijf 9 mei 2019 om 14:30

  Prachtige wandeling zeer gevarieerd .
  Genoten van de vele lijsterbessen die nu lekker bloeien en heerlijk ruiken.
  Vooral lang de grote plas is het heerlijk wandelen over de koeien paadjes.
  Bedankt Adrie

  Reageren
 3. Henk 5 juni 2018 om 16:32

  Heerlijke plek plas 9 veel natuur,
  Strand, wc’s, frietwagen en duik monument.
  Helemaal geweldig.

  Loop route,
  Fiets route,
  Strand,
  Duik gelegenheid
  Enz.

  Reageren
 4. Adrie 18 november 2017 om 17:40

  18 november 2017 het ommetje gecontroleerd. Geen veranderingen geconstateerd. Wel waren er wat boswerkzaamheden geweest, enkele kleine poelen en het wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, waren opgeschoond. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Bernadette van Baal 1 juni 2017 om 18:48

  We hebben op deze zomerse dag heerlijk gewandeld. Wat een mooie en gevarieerde route…!! Prima beschreven en dus niet één keer misgelopen. Vanwege het zonnige weer en de verwachtte hoge temperatuur zijn we vanmorgen bij molen Bergzicht (punt 5) gestart. De auto hebben we vlakbij op de parkeerplaats op de Heidestraat in de schaduw gezet. Dus ’s morgens hadden we de zon op de dijk en het struinpad langs de plas, en ’s middags de verkoeling van het bos. Halverwege het struinpad hebben we nog een uitstapje gemaakt naar theetuin de Zoete Geest en daar lekker geluncht, vervolgens het struinpad weer opgezocht. Een aanrader, het is daar heerlijk zitten in de tuin aan de plas…!! Via Gassel en het koele bos wandelden we vervolgens weer terug naar de auto.
  We hebben genoten van deze wandeling, het is een pareltje in een voor ons nog onbekend gebied…

  Reageren
 6. Jaap Stoeller 7 mei 2017 om 22:24

  Vandaag deze mooie route gelopen. Eerst door het rustige bos met z’n mooie vennetjes, een hert/ree gespot, daarna langs een Kraaijenbergseplas. Ook een rustig gebied met veel vogels en op het einde nog een lekker stukje struinen. Dank voor deze mooie wandeling.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)