Ommetje Kraaijenbergse Plas, Gassel te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Kraaijenbergse Plas, te Gassel

In dit ommetje wordt er afgeweken van de gebaande paden, er wordt gestruind. De wandeltocht gaat door de Gasselse Bossen en langs de Kraaijenbergse Plas. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bostype, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. In het Kraaijenbergse Plassen gebied wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Om de tekst van Brabants Landschap te gebruiken "Het lijken hier de Friese meren wel, maar je bent toch echt in Brabant". Het is inderdaad een waterrijk gebied dat als resultaat van 40 jaar graven naar zand, grind en klei een prachtig gebied heeft opgeleverd met mooie natuur. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 10-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het kleine pleintje voor de kerk en met de rug naar de hoofdingang van de kerk en aan rechterhand de begraafplaats RD vertrekken, de weg met het grotere Julianaplein aan linkerhand volgen, vervolgens voorbij het plein bij kruising RD, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23A, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij bosschages links van het pad voor perceel rond witte woonboerderij LA, smal onverhard pad door de bosschages, wn route, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.12 rechts van de weg LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RA, “Middelrotscheweg”, kn16 volg 67.
Voor woning, bij splitsing rechts aanhouden, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
Voor woonboerderij, bij T-splitsing RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad met bordje “Opengesteld” door bosperceel.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor een klein parkeerterreintje en iets verder de overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje, na ca. 50m bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op lage heuvel RA, rode route, iets verder passeert men een poel, verderop voorbij 2de bocht naar links passeert men aan rechterhand een schuurtje met houtopslag en volgt het pad een afrastering aan rechterhand.
3.
Ca. 100m voorbij deze bocht, aan voet van een lage heuvel links aanhouden, rode route, het pad buigt naar rechts met een poel aan rechterhand, voorbij deze poel het pad met iets verder aan linkerhand een 2de poel verder volgen tot 4-sprong, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode route.
Voorbij bosperceel met afrastering, bij kruising RD, de rode paaltjes route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een grotere poel RD, wn route, het pad met iets verder een langwerpige poel aan linkerhand verder RD volgen tot T-splitsing voorbij houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het brede grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor een molen, zijpaden negeren.
# Molen Bergzicht heeft een voorganger gehad, die gebouwd was in 1808. Tijdens het beleg van Grave van 1813-1814 door de Fransen is de molen vernield. Aangenomen wordt, dat de huidige molen in 1815 is gebouwd.
4.
Bij deze 4-sprong RD, kn87 volg 86, de verharde weg met de molen aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, kn86 volg 90, direct daarna de weg die overgaat in een grindpad met bocht naar links volgen, “Hogendijk”, wn route, het pad volgen tot woning nr.5.
Ca. 120m voorbij deze woning scherp LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot Y-splitsing op de dijk.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, verhard fietspad over de dijk.
Aan einde van verharding op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, dalende weg, wn route, aan voet van de dijk buigt de weg naar rechts.
In flauwe bocht naar rechts LA, “Lommerstraat”, grindpad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 93.
5.
Iets voor overgang naar verharde weg RA langs de betonnen (lego) blokken, kn93 volg 92, voorbij het draaihekje links aanhouden, de waterplas aan rechterhand volgen.
# Men volgt nu het struin gedeelte, duidelijk herkenbare paden zijn er niet, volg de koeienpaadjes en zorg ervoor dat men de waterplas aan rechterhand houdt en niet voorbij de hoogspanningslijnen komt.
Voor bosschages parallel aan hoogspanningslijnen buigt de route naar rechts en loopt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen met verderop aan linkerhand een afrastering, waterplas aan rechterhand houden.
Bij hoek in de afrastering, iets voor hoogspanningsmast rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de route buigt weg van de hoogspanningslijnen om vervolgens met een heel ruime linkerbocht met de waterplas aan rechterhand weer terug te keren naar de hoogspanningslijnen, weer onder de hoogspanningsmasten RA, de hoogspanningslijnen volgen tot metalen poort met draaihekje.
6.
Iets voor de metalen poort RA, kn92 volg 91, de waterplas aan rechterhand volgen tot men een pad naar een vogelkijkhut kruist.
Bij deze kruising met aan linkerhand klaphek en aan rechterhand de vogelkijkhut RD, de waterplas aan rechterhand verder volgen.
Voordat de oever van de waterplas met een grote bocht naar rechts buigt links aanhouden en het struingebied via een draaihekje aan linkerhand verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voorbij picknicktafel RD, “Overlaat”, weg aan rechterhand negeren, kn91 volg 90, de weg met verderop kn90 volg 97 volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpad negeren.
Bij deze  kruising RD, let op drukke weg!!, “Schaarweg”, vervolgens bij kruising met “Schuttersweg” eveneens RD, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpstraat”, kn97 volg 87, de weg volgen tot het plein aan rechterhand met aan overzijde de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Julianaplein 2, 5438 AK te Gassel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpstraat in Gassel. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De kerk van Gassel Adrie: De kerk van Gassel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-kraaijenbergse-plas.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats GasselErvaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 10 oktober 2023 om 17:58

  Gisteren 10 oktober 2023 de wandeltocht samen met Raamdal-de grote tocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Henk Roelofs (Oss) 27 april 2023 om 19:33

  Henk Roelofs, 26-04-2023

  Vrijdag 21 april met mooi zonnetje.
  Parkeren bij de kerk gaat prima, plek zat.
  Route goed te volgen.
  Veel bossen en uitzichten.
  Richting de plas over de fietsdijk met uitzicht over de uiterwaarden van de maas.
  Dan bij 4 ‘In flauwe bocht naar rechts LA, Lommerstraat. Verderop ga je dan langs de waterplas over ‘koeienpaadjes’. Hier lopen paarden (geen last van). Echter omdat de grond nog vrij vochtig was en de paarden het pad een beetje kapot trappen met hun hoeven was het pad langs het water zeer drassig. Voor mij te drassig.
  Dus bij 4 ‘in flauwe bocht naar rechts ben ik rechts gaan houden en de fietsroute nr 67 gevolgd richting overlaat. Daarna fietsroute 10. Allemaal verharde paden.
  Uiteindelijk zie je de kerk en kun je binnendoor naar de parkeerplaats. Met ‘afsnijd route’ toch nog 10,5 km gewandeld.
  Met droger weer ga ik deze wandeling zeker nogmaals doen.

  Henk.

  Reageren
 3. Andre 17 juni 2021 om 21:03

  Een prachtige afwisselende wandeling waar het heerlijk rustig wandelen is en waar je bijna niet op doorgaande wegen komt.De route is zeer goed en duidelijk beschreven en ook de wandelwegen zijn makkelijk te lopen. Een echte aanrader voor wie van rust, afwisseling en prachtige vennen houdt.

  Reageren
 4. Berry Dortmans 16 januari 2021 om 18:28

  16 Januari 2021 met heerlijk winters weer deze prachtige afwisselende wandeling gelopen. Genoten van het bosgebied maar zeker ook van de uitzichten over de maas. Het laatste stuk struinen is fantastisch, jammer genoeg geen groot wild gezien, maar sporen genoeg. In een woord fantastisch!!

  Reageren
 5. Marion Wetzels 26 april 2020 om 18:41

  Wij kennen Gassel vooral van garage Thoonen, waar mijn partner haar auto in onderhoud heeft. Nooit gedacht dat hier zo’n mooie route omheen liep! Want wij hebben, in verband met garage tijd, er voor gekozen dit Ommetje te gaan lopen. Wij hebben hem omgekeerd gelopen, dus eerst de Kraaijenbergseplas en daarna het bosgebied. Allebei: prachtig en een grote verrassing!
  Ook in coronatijd is het goed te doen, want je kunt prima opzij stappen bij de kleinere paden en bij de grotere gaat het sowieso goed. Wat een mooie tocht is dit!!!

  Reageren
 6. Corry en Jan de Kruijf 9 mei 2019 om 14:30

  Prachtige wandeling zeer gevarieerd .
  Genoten van de vele lijsterbessen die nu lekker bloeien en heerlijk ruiken.
  Vooral lang de grote plas is het heerlijk wandelen over de koeien paadjes.
  Bedankt Adrie

  Reageren
 7. Henk 5 juni 2018 om 16:32

  Heerlijke plek plas 9 veel natuur,
  Strand, wc’s, frietwagen en duik monument.
  Helemaal geweldig.

  Loop route,
  Fiets route,
  Strand,
  Duik gelegenheid
  Enz.

  Reageren
 8. Adrie 18 november 2017 om 17:40

  18 november 2017 het ommetje gecontroleerd. Geen veranderingen geconstateerd. Wel waren er wat boswerkzaamheden geweest, enkele kleine poelen en het wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, waren opgeschoond. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Bernadette van Baal 1 juni 2017 om 18:48

  We hebben op deze zomerse dag heerlijk gewandeld. Wat een mooie en gevarieerde route…!! Prima beschreven en dus niet één keer misgelopen. Vanwege het zonnige weer en de verwachtte hoge temperatuur zijn we vanmorgen bij molen Bergzicht (punt 5) gestart. De auto hebben we vlakbij op de parkeerplaats op de Heidestraat in de schaduw gezet. Dus ’s morgens hadden we de zon op de dijk en het struinpad langs de plas, en ’s middags de verkoeling van het bos. Halverwege het struinpad hebben we nog een uitstapje gemaakt naar theetuin de Zoete Geest en daar lekker geluncht, vervolgens het struinpad weer opgezocht. Een aanrader, het is daar heerlijk zitten in de tuin aan de plas…!! Via Gassel en het koele bos wandelden we vervolgens weer terug naar de auto.
  We hebben genoten van deze wandeling, het is een pareltje in een voor ons nog onbekend gebied…

  Reageren
 10. Jaap Stoeller 7 mei 2017 om 22:24

  Vandaag deze mooie route gelopen. Eerst door het rustige bos met z’n mooie vennetjes, een hert/ree gespot, daarna langs een Kraaijenbergseplas. Ook een rustig gebied met veel vogels en op het einde nog een lekker stukje struinen. Dank voor deze mooie wandeling.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)