Ommetje Koevertscheloop, Lennisheuvel te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Koevertscheloop, te Lennisheuvel

Wandeltocht langs de rand van de Kampina en door De Mortelen, beide gebieden liggen in het hart van het Nationaal Landschap het Groene Woud. In de Kampina wordt een gedeelte van het riviertje de Beerze gevolgd. Vervolgens gaat de wandeltocht langs de Koevertscheloop richting de Mortelen. De Mortelen, bestaat uit een afwisseling van landbouwgrond en kleine bospercelen. Via Heerenbeekloop keert men weer terug naar Lennisheuvel. De Heerenbeekloop is van een rechte waterloop veranderd in een kronkelende waterloop, die op tal van plaatsen is aangevuld met poelen. De Heerenbeekloop vormt nu de natte ecologische verbindingszone tussen De Mortelen met de Kampina. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-11-2013, laatst bijgewerkt op: 5-6-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, de weg met ruime bocht naar rechts volgen tot 4-sprong met kruisbeeld, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong RD, “Koevoortseweg”, kn18 volg 59.
T.h.v. kombord “Einde bebouwde kom Lennisheuvel”, voorbij beekje RA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, “Lokvenseweg”, wn route, het pad volgen tot smal beekje aan linkerhand met informatiepaneel “Heerenbeekloop”.
Voor het beekje LA, pad met beekje aan rechterhand, kn59 volg 60, verderop voor beek de Beerze buigt het pad naar links.
Voorbij smalle metalen brug LA door draaihekje, door grasland richting klaphek aan overzijde lopen, wn route.
2.
Na verlaten van het grasland RD het onverhard pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route, het pad met verderop kn60 volg 22 volgen tot een smalle metalen brug aan linkerhand ruim voorbij bocht naar rechts met een bankje.
LA de smalle metalen brug over, kn22 volg 80, smal pad door de bosrand, na verlaten van het bos een brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, wn80, iets verder RA, kn80 volg 61.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn61.
Voorbij de “Koevertscheloop” RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn61, verderop passeert men een draaihekje.
Voorbij bosperceel RD, smal brugje aan rechterhand negeren, kn61 volg 62.
Aan einde van het grasland links aanhouden, via draaihekje het grasland verlaten, gras-pad, kn62 volg 65.
3.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn65, de weg volgen tot boerderij “De Oetendonk” nr.4, zijpaden negeren.
Voorbij deze boerderij LA, “Middendreef”, kn65 volg 66.
# Voor een pauze men passeert boerderij terras Jacobushof.
Bij T-splitsing RA, “Jacob Reutenlaan”, kn66 volg 68, iets verder voorbij de boerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor bosrand RA direct daarna LA, kn68 volg 17, pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht via draaihekje een perceel grasland inlopen richting draaihekje aan de overzijde links van bosschages, wn route, het grasland via dit draaihekje verlaten, wn route.
4.
Bij 5-sprong RD, onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Oude Steeg”, kn17 volg 16, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, de twee smalle paden aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot pad aam linkerhand met aan beide zijde eiken iets voorbij een bankje.
Bij dit pad LA, pad met BL bordje “Mortelen” en houten afsluitboom, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn2 volg 5/69, vervolgens voor landbouwperceel LA, kn2 volg 69, het smalle pad met houten voetgangerssluis rechts van het metalen hek tussen de afrastering en de waterloop inlopen, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg iets voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, kn69 volg 81.
5.
Voorbij restaurant herberg “de Vrolijke Jager” RD, weg aan rechterhand negeren, kn69 volg 64, het fietspad verder volgen tot pad aan linkerhand aan overzijde van de weg langs een beekje.
Bij dit pad LA, wn route, het pad met het beekje aan linkerhand volgen tot bocht naar links t.h.v. een houten hek richting een woning, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, wn64, direct daarna voorbij de bocht RA, gras-pad met het beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij 4-sprong RA, “Lennisheuvel”, verderop buigt de weg naar links, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Theresia Kerk, Lennisheuvel 50, 5281 LG te Lennisheuvel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook voor de kerk of op het pleintje voor het gemeenschapshuis Orion.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk aan Lennisheuvel in Lennisheuvel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Brugje over de Beerze, in 2018 vervangen door smal metalen brugje Adrie: Brugje over de Beerze, in 2018 vervangen door smal metalen brugje
De Beerze Adrie: De Beerze
De Mortelen Adrie: De Mortelen
Laan door de Mortelen Adrie: Laan door de Mortelen
Bloemrijk populierenbos Adrie: Bloemrijk populierenbos
Boomkweker Adrie: Boomkweker
Boerderij bij Lennisheuvel Adrie: Boerderij bij Lennisheuvel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-koevertscheloop.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Koekenbakker

Lennisheuvel 57
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Café Vingerhoeds

Oude Grintweg 90
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Herberg De Vrolijke Jager

Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. Peer Brok 25 april 2023 om 16:41

  Vandaag deze prachtige route gelopen via het gpx bestand. Een klein detail klopt niet helemaal, zie foto. Wanneer je het bruggetje overgestoken bent mag je niet linksaf, maar even rechtdoor en vervolgens linksaf kom je weer op de route.
  Ik ben bekend met het gebied, maar vandaag toch weer een paar mooie nieuwe stukken ontdekt. Dank voor de mooie route!

  Reageren
  1. Adrie 25 april 2023 om 17:55

   Peer Brok bedankt voor het melden het foutje in het GPX bestand! Het brugje is tijdens de werkzaamheden aan de Heiloop verplaatst. In de routebeschrijving was dit al aangepast hierbij vergeten ook het GPX aan te passen. Inmiddels is het GPX bestand ook aangepast.

 2. Adrie 5 juni 2022 om 15:59

  Vrijdag 3 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een pad dat voorheen door de rand van grasland liep gaat nu over een smal pad langs het inmiddels omheinde grasland. Op dit punt was ook het wandelnetwerk aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. angelique 19 september 2021 om 17:07

  vandaag voor ruim de 25ste keer een route gelopen via deze site. weer een mooie route en beschrijving klopte weer voor 100 %
  Lekker even een koffie pauze gehouden bij Boerderij terras jacobushof.

  Reageren
 4. Marc 28 juli 2021 om 19:33

  Vandaag deze prachtige route gelopen. Wat hebben we toch een mooi (Brabants) land! De routebeschrijving is uitstekend en klopte 100%

  Reageren
 5. Olga en Cor 26 februari 2021 om 16:19

  Weer een hele mooie wandeling. De 20ste van deze site in de laatste corona maanden! De beschrijvingen zijn op een paar kleinigheden na, altijd goed. De wandelingen verrassend en rustig. we hopen er nog veel te lopen. bedankt voor alle moeite.
  Olga en Cor

  Reageren
 6. Hermien 6 april 2019 om 20:57

  Afgelopen vrijdag 5 april de route gelopen. Leuk afwisselende tocht en duidelijk aangegeven. Goed onderhouden en daardoor makkelijk te lopen. Mooi om langs verschillende beekoevers te lopen. Op dit moment stond de sleedoorn, het krentenboompje en verschillende wilgensoorten te bloeien. Zeker de moeite waard om nog een keer in een ander seizoen terug te komen.

  Reageren
 7. Adrie 11 december 2018 om 18:11

  De wandelroute is iets gewijzigd. Er is een nieuw brugje over de Beerze geplaatst waardoor men op een veel leukere manier vanuit Lennisheuvel richting de Kampina kan.

  Reageren
 8. Belinda 9 september 2018 om 16:24

  Mooie wandeling, goede beschrijving!
  Elk seizoen weer mooi.

  Reageren
 9. Monique 29 juli 2017 om 17:39

  Prachtige, goed beschreven route. Leuke rust, de Schutskuil, met heerlijke soep.

  Reageren
 10. Adrie 28 mei 2017 om 18:54

  28 mei 2017 de wandelroute gecontroleerd. Het in eerdere reacties vermelde onderhoudspad is weer onderdeel geworden van het wandelnetwerk. Er is een mooi draaihekje geplaatst om op het pad te komen, jammer genoeg is het pad zelf helemaal dicht gegroeid. Misschien dat er in de toekomst nog wat aan gedaan wordt. Voorlopig wordt het pad niet opgenomen in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Adrie 8 mei 2015

  8 mei 2015 de wandelroute gecontroleerd. Het in eerdere voetnootjes genoemde onderhoudspad langs de Koevertscheloop is niet meer als pad te herkennen, er rest nu slecht een smalle grasstrook tussen waterloop en akker. Tevens heeft RoutesinBrabant ook het onderhoudspad verwijderd uit hun wandelnetwerk. Reden genoeg voor mij om ook het onderhoudspad is uit deze routebeschrijving te verwijderen. De routebeschrijving, kaartje en GPS track zijn hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 13 mei 2014 om 12:20

  Antwoord gekregen van RoutesinBrabant, zie onderstaande tekst:
  Van onze vrijwilliger heb ik het antwoord gekregen, dat op deze plaats een hekkengat aanwezig is, deze kan men losmaken en terug vastzetten. Hij geeft ook aan dat het wellicht handiger is om een opstapje te maken. Wij zullen dit aankaarten bij de grondeigenaar. Nogmaals hartelijk dank voor het doorgeven.

  Reageren
 13. Adrie 7 mei 2014 om 18:05

  Het afgesloten pad is een onderhoudspad langs de Koevertscheloop, bij de ingang is inderdaad schrikdraad geplaatst. Het pad is nog steeds onderdeel van het wandelnetwerk, men zou er e.v.t. onderdoor kunnen kruipen. Ik heb er melding van gemaakt bij RoutesinBrabant.

  Reageren
 14. Rene, Nell, Martin en Soca (hond) 27 april 2014 om 16:53

  Vandaag in perfect wandelweer het ommetje gelopen. Ik heb 1 opmerking: Na punt 3 heb je 2 keuzes optie A en optie B. A is met prikkeldraad afgesloten. Je kunt dus niet meer langs de rechteroever van de waterloop volgen. We hebben nog gekeken of we een alternatieve route route konden vinden maar het was zo begroeid dat het zinloos was. We hebben dus voor optie B gekozen.
  We vonden de route heel mooi, vooral langs de Beerse met de mini-watervallen. Ook de smalle paden bij de Mortelen vielen in de smaak!
  Omdat we niet echt in de gebieden liepen, was het (bijna) overal toegestaan met de hond los te lopen! dus ook onze hond had het erg naar zijn zin. Een bedankje voor de maker!

  Foto’s van links naar rechts: De mortelen, Heerenbeekloop, de Beerse, de Beerse en de Heerenbeekloop

  Reageren
 15. Lennard 9 november 2013

  Gisteren gelopen met grijs weer, maar toch af en toe wat zon. Leuke, afwisselende route in overwegend rustig gelegen gebied. Mooi alternatief voor als de langere routes in dit gebied (De Negen Dreven en Modderveldentocht) wat te veel van het goede voor je zijn.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)