Ommetje kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje kasteel Heeswijk, te Heeswijk-Dinther

Wandeltocht door landgoed Heeswijk met het imposante kasteel Heeswijk en door het beekdal van de Aa. Het landgoed Heeswijk bestaat uit een oud loofbos dat doorsneden is door lanen, houtwallen en singels. De eeuwenoude lanen hebben een totale lengte van 5 km en zijn beplant met zomereiken en beuken, soms wel drie rijen dik. De wandeltocht gaat door de mooiste lanen rond het centraal gelegen kasteel. Het imposante kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Het beekdal van Aa heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan. De beek die in het verleden gekanaliseerd was met het oog op een snellere afvoer van water heeft nu haar vrije loop weer terug gekregen. De beek, in Middelrode uitgegroeid tot een klein riviertje, slingert nu binnen een brede natuurstrook bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes afgewisseld met oude meanders en poelen. Het ommetje volgt de kades rond het beekdal en gaat over een struinpad door het beekdal. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs de witte boerderij de Looz Corswarem Hoeve, het poortgebouw met duiventoren van het voormalige kasteel Seldensate en uitkijktoren Heeswijk. Wel rekening houden dat bij hoogwater van de Aa het struinpad niet gelopen kan worden, in de routebeschrijving is een alternatief beschreven. Ook moet men tijdens deze tocht rekening houden met wat geluidsoverlast van N279, deze weg loopt parallel aan het beekdal van de Aa. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-4-2019, laatst bijgewerkt op: 11-12-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein aan smalle zijde t.h.v. natuurpoortsleutel LA richting brug over de Aa verlaten, smal klinkerpad, het klinkerpad/laan geheel uitlopen tot T-splitsing voor poortgebouw, zijpaden negeren, onderweg passeert men kn25 volg 22.
Bij deze T-splitsing RA, kn22 volg 23, eveneens een smalle klinkerweg.
# Kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw.
Voorbij het kasteel, bij kruising RD, “Aalmoezenier Francis L. Sampsonlaan”, kn23 volg 24, verderop buigt de smalle klinkerweg naar links.
Voor kruising met verhard weg LA, fietspad volgen, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, grindpad richting het kasteel inlopen.
Voor gracht rond het kasteel RA, smal grindpad met gracht aan linkerhand.
2.
Voor parkeerterrein, bij kruising RA, verharde weg.
Aan einde van de weg links aanhouden, fietspad langs doorgaande weg volgen, verderop buigt het fietspad naar links.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad LA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad en BL bordje “Heeswijk”, verderop bosperceel aan linkerhand.
Bijna aan einde van het bosperceel, voor perceel grasland RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, verderop iets voorbij flauwe bocht naar rechts buigt het pad naar links en kruist brede waterloop, vervolgens de brede waterloop aan rechterhand volgen.
3.
Bij T-splitsing voor beek LA, direct daarna RA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, gras-pad over graskaden, het pad volgen tot kruising met verharde weg, verderop voor beekdal van de Aa buigt het gras-pad over de graskade naar rechts, na passeren van klaphek wordt de graskade verlaten.
Bij deze kruising RD door klaphek aan overzijde van de weg, na passeren van het klaphek het gras-pad aan rand van iets hoger gelegen grasland met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verhard fietspad direct na klaphek.
Bij deze kruising LA het brugje over, na passeren van het brugje het fietspad met bocht naar links verder volgen, iets verder buigt het fietspad naar rechts.
# Aan rechterhand passeert men poortgebouw met duiventoren van het voormalige kasteel Seldensate.
4,
Bij 4-sprong met aan rechterhand poort LA, verharde weg, “Assendelfseweg”, kn33 volg 36.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn36 volg 38, direct daarna voor de beek RA door klaphek met BL bordje “Aa-dal”, gras-pad, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m in bocht naar rechts van de lage graskade de graskade verlaten en de beek aan linkerhand met ruime bocht naar links verder volgen, verderop na passeren van een klaphek de beek verder richting uitkijktoren Heeswijk volgen tot kruising met grindpad, iets voorbij de uitkijktoren.
# Bij hoge waterstand kan men het grasland weer verlaten door iets voor de meander van de beek de iets hoger gelegen graskade met ruime bocht naar rechts verder te volgen tot men het gebied weer via een klaphek kan verlaten. Na passeren van dit klaphek LA, de graskade volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing LA, ventweg langs doorgaande met beekdal aan linkerhand, vervolgens de weg volgen tot grindpad aan linkerhand, iets voorbij uitkijktoren Heeswijk. Bij dit grindpad LA. RD brug over, grind-/fietspad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 5. 2de regel.

5.
Bij deze kruising LA de brug over, voorbij brug grindpad.
Iets voor twee lage stenen zuilen het grind-/fietspad met bocht naar links verder volgen, zijpaden aan rechterhand negeren, wn20.
T.h.v. Looz Corswarem Hoeve RA, breed grindpad, kn20 volg 21, vervolgens het brede grind met bocht naar links verder volgen, smal grindpad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor parkeerterrein RA, de wn route wordt verlaten.
Bijna aan einde van gracht, bij 3-prong RA, smal grindpad.
Voor grasland aan linkerhand LA, men passeert een bankje, verderop voor beekje buigt het pad naar links met het beekje aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA brugje over, direct daarna voorbij het brugje RA, smal pad met beekje aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van het beekje.
Direct na deze bocht LA eikenlaan inlopen.
Bij Y-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, smalle klinkerpad, kn25 volg 30, het klinkerpad volgen tot parkeerterrein aan rechterhand iets voorbij brug over beek de Aa, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over over parkeren en bezoek aan het kasteel

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekersparkeerplaats aan de N279, Kanaaldijk Noord (smalle parallel weg aan de N279), 5473 VA te Heeswijk-Dinther. Plan Route

Met de auto

Volg de N279 neem de afslag Heeswijk-Dinter/Schijndel en volg de toeristische borden “Kasteel Heeswijk” naar de parkeerplaats aan de N279. (alleen bestemmingsverkeer bezoekers Kasteel Heeswijk). Parkeren kan op de ruime parkeerplaats met een grote natuurpoort sleutel. Voor meer aanvullende bezoekersinformatie zie link onder de routebeschrijving.

Openbaar vervoer

Station ‘s-Hertogenbosch. Bus 158 richting Veghel. Bushalte Kasteel Heeswijk, Heeswijk Dinther aan de Gouverneursweg. Aanlooproute: vanuit de bushalte het grindpad richting kasteel inlopen. Start bij punt 1 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Heeswijk Adrie: Kasteel Heeswijk
Op achtergrond poortgebouw kasteel Heeswijk Adrie: Op achtergrond poortgebouw kasteel Heeswijk
De Looz Corswarem Hoeve Adrie: De Looz Corswarem Hoeve
De Leijgraaf Adrie: De Leijgraaf
Uitkijktoren Heeswijk Adrie: Uitkijktoren Heeswijk
De Aa Adrie: De Aa
Pad door landgoed Heeswijk Adrie: Pad door landgoed Heeswijk
Oprijlaan naar kasteel Adrie: Oprijlaan naar kasteel
Kassen Adrie: Kassen
Gracht met poortgebouw Adrie: Gracht met poortgebouw
Stenen leeuw bij toegangspoort aan Gouverneursweg Adrie: Stenen leeuw bij toegangspoort aan Gouverneursweg
Toegangspoort aan de Gouverneursweg Adrie: Toegangspoort aan de Gouverneursweg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-kasteel-heeswijk.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Kasteel Heeswijk Horeca

Kasteel 4
5473 ZH Heeswijk-Dinther
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Bea 24 november 2019 om 16:58

  Doordat we onze auto volgens de bordjes op de nieuwe parkeerplaats hadden gezet, was onze wandeltocht helaas geen succes.

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2019 om 17:31

   Bea bedankt voor de reactie! Heel jammer, maar ook jammer dat U niet even op het kaartje heeft gekeken dan had U gezien dat de laan richting het kasteel in het laatste deel van de wandeltocht zit. Iets voorbij de brug over de Aa passeert men knooppuntpaaltje 25, dit routepaaltje staat vermeld bij punt 4 3de regel van de routebeschrijving. Binnenkort ga ik het startpunt van de wandelroute verplaatsten naar de nieuwe parkeerplaats. Bij bereikbaarheid voorlopig nu ook de nieuwe bezoekersparkeerplaats aan de N279 vermeld met verwijzing naar punt 4 3de regel.

  2. Adrie 13 december 2019 om 14:01

   Inmiddels het startpunt verplaatst naar de nieuwe parkeerplaats aan de N279. Volg de N279 vanaf Veghel of vanaf Den Bosch neem de afslag Heeswijk-Dinter/Schijndel en volg de toeristische borden “Kasteel Heeswijk” naar de parkeerplaats aan de N279. (alleen bestemmingsverkeer bezoekers Kasteel Heeswijk). Het voormalige parkeerterrein passeert men bij punt 2 1ste regel. Het deel van de wandelroute rond het kasteel ook iets gewijzigd, zowel aan het begin van de wandeltocht als aan het eind loopt men wat langer door het landgoed rond het kasteel.

 2. Anita 8 september 2019 om 16:16

  Hele mooie wandelroute met veel struinen. Bij punt 3 was ik even de weg kwijt. Voorbij de uitkijktoren zou ik een klaphek moeten passeren, maar omdat ik dat niet tegen kwam was het even lastig.

  Reageren
  1. Adrie 8 september 2019 om 16:44

   Beste Anita bedankt voor de reactie! Voor de uitkijktoren komt men een klaphek tegen niet daarna. De betreffende zin nog eens goed gelezen met de conclusie dat deze niet eenduidig was. De zin inmiddels wat aangepast.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)