Ommetje kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje kasteel Heeswijk, te Heeswijk-Dinther

Wandeltocht door landgoed Heeswijk met het imposante kasteel Heeswijk en door het beekdal van de Aa. Het landgoed Heeswijk bestaat uit een oud loofbos dat doorsneden is door lanen, houtwallen en singels. De eeuwenoude lanen hebben een totale lengte van 5 km en zijn beplant met zomereiken en beuken, soms wel drie rijen dik. De wandeltocht gaat door de mooiste lanen rond het centraal gelegen kasteel. Het imposante kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Het beekdal van Aa heeft in 2015 en 2016 een flinke verandering ondergaan. De beek die in het verleden gekanaliseerd was met het oog op een snellere afvoer van water heeft nu haar vrije loop weer terug gekregen. De beek, in Middelrode uitgegroeid tot een klein riviertje, slingert nu binnen een brede natuurstrook bestaande uit bloemrijke graslanden, ruigtes en bosjes afgewisseld met oude meanders en poelen. Het ommetje volgt de kades rond het beekdal en gaat over een struinpad door het beekdal. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs de witte boerderij de Looz Corswarem Hoeve, het poortgebouw met duiventoren van het voormalige kasteel Seldensate en uitkijktoren Heeswijk. Wel rekening houden dat bij hoogwater van de Aa het struinpad niet gelopen kan worden, in de routebeschrijving is een alternatief beschreven. Ook moet men tijdens deze tocht rekening houden met wat geluidsoverlast van N279, deze weg loopt parallel aan het beekdal van de Aa. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-4-2019, laatst bijgewerkt op: 10-5-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein aan smalle zuidzijde LA richting brug over de Aa verlaten, vervolgens RD de brug over, smalle klinkerweg, iets verder passeert men kn25 volg 22, de smalle klinkerweg/laan geheel uitlopen tot T-splitsing voor poortgebouw, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn22 volg 23, eveneens een smalle klinkerweg.
# Kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw.
Voorbij het kasteel, bij kruising RD, “Aalmoezenier Francis L. Sampsonlaan”, kn23 volg 24, verderop buigt de smalle klinkerweg naar links.
Voor kruising met verharde weg LA het fietspad langs de weg volgen, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, het grindpad richting het kasteel inlopen.
2.
Voor gracht rond het kasteel RA, smal grindpad met gracht aan linkerhand.
Voor parkeerterrein, bij kruising RA, verharde weg.
Aan einde van de weg links aanhouden, fietspad langs de verharde weg volgen, verderop buigt het fietspad naar links.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad LA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad en BL bordje “Heeswijk”, verderop bosperceel aan linkerhand.
Bijna aan einde van het bosperceel RA, onverhard pad, verderop passeert men een houten hek met draaihekje, weer verder voorbij een houten afsluitboom de beek aan linkerhand volgen tot T-splitsing op graskade voor een beek met iets aan linkerhand een brugje over de beek.
3.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, pad over graskade, verderop voor beekdal van de Aa buigt het gras-pad over de graskade naar rechts, voorbij een klaphek wordt de graskade verlaten, het pad met beek aan linkerhand verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD door klaphek aan overzijde van de weg, voorbij het klaphek het gras-pad aan rand van iets hoger gelegen grasland met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verhard fietspad direct na een klaphek.
Bij deze kruising LA het brugje over, voorbij het brugje het fietspad met bocht naar links verder volgen, iets verder buigt het fietspad naar rechts.
# Aan rechterhand passeert men het poortgebouw met duiventoren van het voormalige kasteel Seldensate.
4,
Bij 4-sprong met aan rechterhand poort LA, verharde weg, “Assendelfseweg”, kn33 volg 36.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn36 volg 38, direct daarna voor de beek RA door klaphek met BL bordje “Aa-dal”, gras-pad, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m in bocht naar rechts van de lage graskade de graskade verlaten en de beek aan linkerhand met ruime bocht naar links verder volgen, verderop voorbij een klaphek de beek verder aan linkerhand volgen richting uitkijktoren Heeswijk  tot kruising met grindpad, iets voorbij de uitkijktoren.
# Bij hoog water kan men het grasland weer verlaten door voor de meander van de beek de iets hoger gelegen graskade met ruime bocht naar rechts verder te volgen tot men het begrazingsgebied weer via een klaphek kan verlaten. Voorbij dit klaphek LA, de graskade volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing LA, ventweg langs doorgaande weg met beekdal aan linkerhand, de ventweg volgen tot grindpad aan linkerhand iets voorbij uitkijktoren Heeswijk. Bij dit grindpad LA. RD brug over, grind-/fietspad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 5. 2de regel.
5.
Bij deze kruising LA de brug over, grindpad.
Iets voor twee lage stenen zuilen het grind-/fietspad met bocht naar links verder volgen, zijpaden aan rechterhand negeren, wn20.
T.h.v. Looz Corswarem Hoeve RA, breed grindpad, kn20 volg 21, vervolgens in bocht naar links van het brede grindpad rechts aanhouden, smal grindpad, wn route.
Voorbij perceel grasland aan rechterhand RA, onverhard pad met bankje, de wn route wordt verlaten, verderop voor het beekje buigt het pad naar links met het beekje aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA brugje over, direct daarna voorbij het brugje RA, smal pad met beekje aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van het beekje.
Direct na deze bocht LA de eikenlaan inlopen.
Bij Y-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, smal klinkerpad, kn25 volg 30, het klinkerpad volgen tot parkeerterrein aan rechterhand iets voorbij brug over beek de Aa, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekersparkeerplaats aan de N279, Kanaaldijk Noord (smalle parallel weg aan de N279), 5473 VA te Heeswijk-Dinther. Plan Route

Met de auto

Volg de N279 neem de afslag Heeswijk-Dinter/Schijndel en volg de toeristische borden “Kasteel Heeswijk” naar de parkeerplaats aan de N279. (alleen bestemmingsverkeer bezoekers Kasteel Heeswijk). Parkeren kan op de ruime parkeerplaats met een grote natuurpoort sleutel. Voor meer aanvullende bezoekersinformatie zie link onder de routebeschrijving.

Openbaar vervoer

Bushalte Kasteel Heeswijk, Heeswijk Dinther aan de Gouverneursweg. Aanlooproute: vanuit de bushalte het grindpad richting kasteel inlopen. Start bij punt 1 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Heeswijk Adrie: Kasteel Heeswijk
Op achtergrond poortgebouw kasteel Heeswijk Adrie: Op achtergrond poortgebouw kasteel Heeswijk
De Looz Corswarem Hoeve Adrie: De Looz Corswarem Hoeve
De Leijgraaf Adrie: De Leijgraaf
Uitkijktoren Heeswijk Adrie: Uitkijktoren Heeswijk
De Aa Adrie: De Aa
Pad door landgoed Heeswijk Adrie: Pad door landgoed Heeswijk
Oprijlaan naar kasteel Adrie: Oprijlaan naar kasteel
Kassen Adrie: Kassen
Gracht met poortgebouw Adrie: Gracht met poortgebouw
Stenen leeuw bij toegangspoort aan Gouverneursweg Adrie: Stenen leeuw bij toegangspoort aan Gouverneursweg
Toegangspoort aan de Gouverneursweg Adrie: Toegangspoort aan de Gouverneursweg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-kasteel-heeswijk.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Kasteel Heeswijk Horeca

Kasteel 4
5473 ZH Heeswijk-Dinther
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (21)

 1. Anita P 21 juli 2023 om 13:11

  Vandaag deze mooie wandeling gemaakf. Lekker struinen langs de Aa. We werden opgeschrikt door een boel patrijzen die vlak voor ons plotseling wegfladderden. Het water van de Aa staat op sommige plekken erg laag wat dan weer een voordeel was voor de koeien zoals te zien op de foto.

  Reageren
 2. Karen 15 september 2022 om 11:15

  Is er iemand die mij kan vertellen of er op deze route ook een eet/drinkgelegenheid is?

  Reageren
  1. Adrie 15 september 2022 om 13:02

   Beste Karen, bij de Barones in Het Koetshuis van Kasteel Heeswijk en op het terras van de Looz Corswarem Hoeve een vakantieboerderij, conferentieruimte en leerwerkplek voor mensen met een verstandelijke beperking.

 3. Mark 10 mei 2022 om 16:12

  Vandaag met warm, maar bewolkt weer en een stevige wind dit mooie ommetje door het beekdal van de Aa en omgeving van kasteel Heeswijk gelopen. Vooral rondom het kasteel is het prachtig. Naast de mooie uitzichten ook genoten van reewild, paaiende brasems, hazen en veel soorten vogels zoals koekoek, groene specht, zilverreiger, mandarijneenden, Canadese gans, grauwe gans, fazant, koppel zwarte zwanen met jongen en de vele zangvogels. Ondanks dat de route voor een gedeelte langs de N279 loopt, heb ik dit niet als hinderlijk ervaren. De routebeschrijving was goed op 1 puntje na; bij punt 5 wordt de wn-route al in de bocht naar links van het brede grindpad verlaten en niet pas bij het parkeerterrein. Overigens gaat het pad RA bij parkeerterrein ook over een stukje privé terrein. Er staat een bord verboden toegang. Beter is misschien om in de bocht naar links van het grindpad, het smalle pad aan rechterhand in te lopen en vervolgens na het perceel grasland RA onverhard pad met bankje in te lopen.

  Reageren
  1. Adrie 10 mei 2022 om 18:46

   Mark bedankt voor het melden van het stukje privé pad! Het pad is uit de wandeltocht gehaald en aan gepast zoals voorgesteld.

 4. Astrid 1 mei 2022 om 18:27

  Prachtige wandeling. Jammer dat de N279 zo dichtbij is. We liepen wat langer over de parallelweg omdat we óf de doorsteek terug naar het water misten óf omdat die er niet (meer) was. Uiteindelijk onder het prikkeldraad door gekropen. Maar hé, verder niets op aan te merken. Echt heel mooi!!!

  Reageren
 5. Toon van Boxtel 6 september 2021 om 11:36

  5 sept 2021.
  Wat een geweldige route!
  Historie en (vooral) natuur.
  Rivier, beken, waterlopen, planten, landschap, te veel om op te noemen.
  Bijna helemaal onverhard.
  Geen enkel probleem met de routebeschrijving.
  Geweldig en zeer aan te bevelen.

  Reageren
 6. Adrie 5 mei 2021 om 15:36

  De werkzaamheden bij de Aa in omgeving van het kasteel Heeswijk door Waterschap Aa en Maas zijn afgerond. De tijdelijke omleiding is uit de routebeschrijving en aangepast aan de nieuwe situatie, verder is de omleiding op de Google Maps kaart verwijderd.

  Reageren
 7. Daniëlle 3 mei 2021 om 20:29

  De omleiding waar op 8 maart een opmerking over is gegeven, is mogelijk niet meer nodig. Wij liepen het ommetje dit weekend, inclusief de omleiding. Waar deze weer aansloot op het originele route,konden we terugkijken in de richting van de oorspronkelijke route. Het leek het alsof deze weer toegankelijk was?
  In zijn geheel een leuke route met ook voor jonge kinderen genoeg te zien onderweg om de moed erin te houden. Route is plm 10 km, dat zag ik niet ergens staan.

  Reageren
  1. Adrie 4 mei 2021 om 05:59

   Daniëlle bedankt voor het melden dat de oorspronkelijke route weer gelopen kan worden! Binnenkort ga ik kijken wat er veranderd is. De lengte van de wandelroute is 9km, de lengte staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

 8. Adrie 8 maart 2021 om 16:47

  Momenteel wordt door het Waterschap Aa en Maas gewerkt aan het beekherstel voor de Aa en het verbeteren van de natuurwaarden van de Natte Natuurparel Kasteel Heeswijk. Een pad is als gevolg van de werkzaamheden niet toegankelijk. Volgens de planning zijn de werkzaamheden in juni 2021 afgerond. In de routebeschrijving is een tijdelijk omleiding opgenomen zie hiervoor ook de de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 9. Toine & Elly 6 maart 2021 om 16:54

  Mooie afwisselende route in prachtig natuurgebied rondom het kasteel.

  Reageren
 10. Cor en nellie Wesel 13 januari 2021 om 16:48

  Vanmiddag deze route gelopen. Was wederom de moeite waard. Veel langs de Aa, een prachtig water en wijds uitzicht. Ook het kasteel is natuurlijk heel bijzonder..
  De start vanaf de bezoekersparkeerplaats kon onze navigator niet vinden, dus de auto geparkeerd bij het kasteel. Ook prima plek om te starten.
  Dank weer

  Reageren
 11. Ton Geers 31 mei 2020 om 16:12

  Op een mooie Pinksterdag…. al vroeg op weg naar Middelrode voor een wandeling oor het beekdal van de Aa en over het landgoed van Kasteel Heeswijk. Een landgoed met een grote diversiteit aan lanen en paden met eiken en beuken. Sommige zijn eeuwen oude bolle klinkerwegen geflankeerd met dubbele rijen beuken. Onderweg kom je nog een andere beek tegen, de meanderende De Leigraaf. Een prachtige wandeling. Kijk voor mijn foto’s van deze wandeling op wandelend-verhaal middelrode-en-kasteel-heeswijk

  Reageren
 12. Christel 19 april 2020 om 12:52

  Fantastische wandeling. Heel afwisselend. We hebben genoten. Bij punt 3 eerste zin staat dat er een kruising is met verharde weg. Dat hebben wij niet gezien. Overigens wees de route zich dan nog vanzelf verder.

  Reageren
  1. Adrie 19 april 2020 om 15:48

   Beste Christel bedankt voor de reactie! Men passeert in de eerste regel van punt 3 geen kruising stond ook niet in de routebeschrijving. Ik heb de zin iets anders beschreven hopelijk dat het nu wat duidelijker is.

 13. Bea 24 november 2019 om 16:58

  Doordat we onze auto volgens de bordjes op de nieuwe parkeerplaats hadden gezet, was onze wandeltocht helaas geen succes.

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2019 om 17:31

   Bea bedankt voor de reactie! Heel jammer, maar ook jammer dat U niet even op het kaartje heeft gekeken dan had U gezien dat de laan richting het kasteel in het laatste deel van de wandeltocht zit. Iets voorbij de brug over de Aa passeert men knooppuntpaaltje 25, dit routepaaltje staat vermeld bij punt 4 3de regel van de routebeschrijving. Binnenkort ga ik het startpunt van de wandelroute verplaatsten naar de nieuwe parkeerplaats. Bij bereikbaarheid voorlopig nu ook de nieuwe bezoekersparkeerplaats aan de N279 vermeld met verwijzing naar punt 4 3de regel.

  2. Adrie 13 december 2019 om 14:01

   Inmiddels het startpunt verplaatst naar de nieuwe parkeerplaats aan de N279. Volg de N279 vanaf Veghel of vanaf Den Bosch neem de afslag Heeswijk-Dinter/Schijndel en volg de toeristische borden “Kasteel Heeswijk” naar de parkeerplaats aan de N279. (alleen bestemmingsverkeer bezoekers Kasteel Heeswijk). Het voormalige parkeerterrein passeert men bij punt 2 1ste regel. Het deel van de wandelroute rond het kasteel ook iets gewijzigd, zowel aan het begin van de wandeltocht als aan het eind loopt men wat langer door het landgoed rond het kasteel.

 14. Anita 8 september 2019 om 16:16

  Hele mooie wandelroute met veel struinen. Bij punt 3 was ik even de weg kwijt. Voorbij de uitkijktoren zou ik een klaphek moeten passeren, maar omdat ik dat niet tegen kwam was het even lastig.

  Reageren
  1. Adrie 8 september 2019 om 16:44

   Beste Anita bedankt voor de reactie! Voor de uitkijktoren komt men een klaphek tegen niet daarna. De betreffende zin nog eens goed gelezen met de conclusie dat deze niet eenduidig was. De zin inmiddels wat aangepast.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)