Ommetje Hoogen-Aarle, De Mortel te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Hoogen-Aarle, te De Mortel

Wandeltocht door de Nederheide en de Grotelsche Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd. De Nederheide is van oorsprong een bos met als doel het produceren van hout. Inmiddels is het bos omgevormd tot een gevarieerd bosgebied. De wandeltocht gaat in de omgeving van het buurtschap Hooge-Aarle door het uiterst westelijk deel van dit bosgebied. Al snel wordt de Nederheide weer verlaten en gaat de wandeltocht door de Grotelsche Heide. De Grotelsche Heide is een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, een klein beetje heide en grasland. Deze afwisseling zorgt voor verrassende doorkijkjes en maakt het een aantrekkelijk wandelgebied. In de Grotelsche Heide wordt zowel het meanderende beekje de Esperloop als beek de Snelle Loop gevolgd. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht door een karakteristiek steegje de Truttensteeg. Volgens bron Heemkundekring De Kommanderij Gemert is de naam bekend uit de volksmond. Citaat: In vroeger tijd werden de Mortelnaren gewaarschuwd dat men daar niet naar toe moest gaan. Het was een gevaarlijk steegje. Er werd ‘gevreejen’…, maar dat zei men natuurlijk niet. Neenee. Er zaten schooiers, schelmen, trutten en van allerhand slag volk dat niet deugde. De Mortel heeft aan die “besodemieterij” er uiteindelijk een officiële ‘Truttensteeg’ aan overgehouden. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-1-2015, laatst bijgewerkt op: 24-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA het parkeerterrein langs de kerk oplopen, vervolgens na verlaten van het parkeerterrein bij T-splitsing RA.
Bij kruising RD, “Pastoor v.d. Eindestraat”.
Bij kruising LA, “Abtshof”, wn route.
In bocht naar rechts van de weg RD, grindpad, wn route.
Voorbij laatste woning nr.6 RD, grindpad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising met verharde weg RD, “Truttensteeg”, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts, het grind-/fietspad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RA, “Nachtegaallaan”, onverhard pad, kn91 volg 97.
2.
Ca. 50m voorbij bosrand aan linkerhand, bij kruising LA, bospad met houten afsluitboom, wn route, iets verder bij 4-sprong links aanhouden, wn route, het stijgend pad buigt met ruime bocht naar rechts en gaat over een heuvel door de bosrand, let op het pad wordt ook gebruikt door ATB rijders.
Iets voorbij een op afstand aan linkerhand lager gelegen ven RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad daalt even, buigt naar rechts en gaat weer over een heuvel.
Dalend pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren en aan voet van de heuvel het pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 100m RD, verbindingspad naar verharde weg aan linkerhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens bij kruising met breed pad RD, bospad met houten afsluitboom, wn route.
Na ca. 120m, iets voor poel met bankje, bij 3-sprong LA, wn route.
Bij 3-sprong RA, wn route, het pad tevens ATB pad ca. 250m tot bocht naar rechts voor een open plek met nieuwe aanplant.
3.
In deze bocht LA richting verharde weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, iets verder RA, “Hemelsbleekweg”.
RD, breed pad aan rechterhand negeren, iets verder t.h.v. metalen poort bij toren buigt het pad naar links, smal onverhard pad door de bosrand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts met beek de Snelle Loop aan linkerhand.
Iets voorbij deze bocht LA het metalen brugje bij stuw over, kn22 volg 23, aan overzijde eveneens LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden, door rechterzijde van het begrazingsgebied richting de bosrand lopen met voor de bosrand een poel en een bankje aan linkerhand.
4.
Voor houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop verlaat men het bos, het pad verder volgen tot 4-sprong voor bosrand met aan linkerhand beekje de Esperloop met voor het beekje een bankje.
Bij deze 4-sprong naar het bankje aan overzijde van het brede pad lopen, de wn route wordt verlaten, voorbij het bankje door rand van het open begrazingsgebied  lopen met het beekje aan rechterhand, verderop voor een bankje buigt het pad naar links weg van het beekje, blauwe (lichtblauwe SBB bordjes met zwart symbool) route, de rand van het open begrazingsgebied verder volgen.
Bij T-splitsing RA, het pad gaat door het bos, blauwe route, verderop na verlaten van het bos met aan linkerhand een bankje doorlopen tot afrastering aan rechterhand direct na een groepje eiken.
Voorbij deze afrastering rechts aanhouden richting opening in de afrastering, de blauwe route wordt verlaten, voorbij de doorgang verder door het grasland lopen met bosrand aan linkerhand richting hoek van het grasland.
In deze hoek via draaihekje het grasland verlaten, het pad buigt naar links met het beekje de Esperloop aan rechterhand, iets verder RA het smalle metalen brugje over, aan overzijde bij kruising RA, smal slingerend bospad, na enkele bochten buigt het pad met ruime bocht naar links en gaat door de bosrand.
5.
Bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij kleine woning nr.4 RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder RA, pad met bosrand aan rechterhand.
# Voor een bezoek aan horecagelegenheid “Grotels Genieten”, niet RA maar RD, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route. Na bezoek de horecagelegenheid LA verlaten. Bij kruising RA, “Beekse Peeldijk”. Bij houten poort RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 5 voorlaatste regel.

Voor bankje, bij T-splitsing RA door klaphek
Iets voor verlaten van het bos, direct na beekje aan linkerhand LA, smal pad met het beekje de Esperloop aan linkerhand.
Pad met bocht naar links verder volgen met aan linkerhand de Esperloop en aan rechterhand de Snelle Loop, iets verder buigt het pad naar rechts met de Snelle Loop aan rechterhand en verderop t.h.v. een stuw een klaphek, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen tot kruising met verharde weg.
6.
Bij deze kruising RA, verharde weg, direct daarna voorbij de beek RA door klaphek, kn12 volg 22, door begrazingsgebied met de beek op enige afstand aan rechterhand richting bosrand aan overzijde lopen, bij de bosrand via een houten voetgangerssluis het begrazingsgebied weer verlaten.
Iets voorbij de houten voetgangerssluis, bij 3-sprong LA richting toren, bospad, de wn route wordt verlaten, ruim voor de toren buigt het pad naar links.
T.h.v. de bosrand het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met breed grindpad RD langs metalen afsluitboom (het bordje verboden toegang is niet van toepassing voor het pad).
Na ca. 140m met aan linkerhand een grasrijke open plek het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad ca. 450m verder volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
7.
Bij deze 4-sprong LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn98 volg 90, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, verharde weg, wn route.
Bij kruising RD, wn route, iets verder rechts aanhouden het grindpad parallel aan de verharde weg met de weg aan linkerhand inlopen, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van de verharde weg, “Koningpad”, het grindpad verder volgen tot verharde weg iets voorbij een speelveldje aan rechterhand, zijpaden en zijweg negeren.
Bij deze weg LA, verharde weg, “Vossenheuvel”.
RD, “Vossenheuvel”, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing RA, “Renseweg”, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Sint Antoniusstraat 32, 5425 VE te De Mortel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de kerk. De ingang is aan de Kastanjelaan of op de parkeervakken aan de Lochterweg in directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, De Mortel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

‘Bereleider’, een boerke en zijn mannetjesvarken Adrie: ‘Bereleider’, een boerke en zijn mannetjesvarken
In de verte de kerk in de Mortel Adrie: In de verte de kerk in de Mortel
Grotelse Heide Adrie: Grotelse Heide
Grotelse Heide, schotse hooglander Adrie: Grotelse Heide, schotse hooglander
Grotelse Heide, smelwater Grotelse Heide, smelwater
Grotelse Heide, smeltwater Adrie: Grotelse Heide, smeltwater
Grotelse Heide, schotse hooglanders Adrie: Grotelse Heide, schotse hooglanders
Grotelse Heide, schotse hooglanders Adrie: Grotelse Heide, schotse hooglanders
Zendtoren De Mortel Adrie: Zendtoren De Mortel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-hoogen-aarle.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats de MortelGrotels Genieten

Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. Adrie 24 maart 2024 om 19:05

  Vrijdag 22 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Op enkele plaatsen was het nog drassig. Op een plaats punt 2 laatste regel een klein stukje door het bos gelopen om bij de verharde weg te komen. Het pad stond nog onderwater, vormde geen probleem wijst zichzelf. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Anke. 24 april 2022 om 14:45

  Vandaag 24 april 2022 deze prachtige route gelopen, en zoals altijd zeer goed beschreven, genoten.

  Reageren
 3. Adrie 15 februari 2022 om 19:04

  Vandaag 15 februari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een routepaaltje dat als extra herkenningspunt in de routebeschrijving is vermeld was beschadigd, dit is gemeld bij routebureau Brabant. Verder was bij een pad dat een klein stukje onderwater stond inmiddels een nieuw pad ontstaan dat met een boog om het natte stuk heen gaat. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Erna Poulussen 22 april 2021 om 12:44

  19-04 gelopen met GPS.
  Prachtige route.
  Dank daarvoor!

  Reageren
 5. Gerrie van de Pol 17 april 2021 om 09:21

  Gisteren 16-4 deze mooie route gelopen. Wederom genoten. Een klein puntje over de route. Bij punt 4. “voorbij deze afrastering rechts aanhouden, lbz route” De lbz route staat hier rechtdoor aangegeven. Dit wekte enige verwarring aangezien je rechtdoor ook bij een afrastering komt. Beter schrijven “de lbz route wordt verlaten m.i.
  Verder prima beschreven.

  Reageren
  1. Adrie 17 april 2021 om 12:52

   Gerrie van de Pol bedankt voor het melden van het SBB routepaaltje! In het begin van dit jaar ging de SBB route ook naar de hoek met het draaihekje. Voorbij het draaihekje volgde de SBB route de linkeroever van de Esperloop. Door hoogwater stonden delen van het pad langs het beekje geruime tijd onder water waarna SBB zijn wandelroute aangepast heeft.

 6. Janny 27 april 2020 om 15:01

  Vandaag deze ontzettend mooie route gelopen!
  Het is fantastisch weer en ondanks de Corona-maatregelen was het relatief druk in de bussen rond De Mortel. Toch hield iedereen heel goed rekening met elkaar.
  Eén kleine aanvulling op de route:
  bij punt 4.
  Direct na flauwe bocht naar Links RA door klaphek,** verderop na passeren van een ….. **meteen na klaphek LA (er is namelijk een pad rechts én linksaf).
  Ik heb genoten van de mooie natuur zo dicht bij huis!

  Reageren
  1. Adrie 27 april 2020 om 16:06

   Janny bedankt voor het melden! Voorbij het klaphek is één pad als je daar LA gaat volg je vermoedelijk een koeien-pad. Ik heb aan de regel de bosrand die iets verder aan rechterhand gevolgd word als extra herkenningspunt vernoemd.

 7. Margriet 6 november 2019 om 18:42

  Vandaag dit ommetje gelopen! Alles was duidelijk omschreven en we hebben genoten van deze prachtige wandeling! Zelfs de zon brak nog door, heerlijk wandelweer!

  Reageren
 8. Adrie 30 maart 2019 om 15:21

  Vandaag 30 maart 2019 de wandelroute gecontroleerd. Bij punt 6 tussen 2de en 3de regel passeert men aan aantal omgewaaide bomen. Er is inmiddels een nieuw pad aan het ontstaan dat slingerend langs de bomen gaat. Verder geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 31 december 2017 om 17:38

  Op 29 december 2017 op de nog droge ochtend de wandelroute gecontroleerd. Op een plaats was het bos flink uitgedund verder geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Ben en Maria 28 februari 2016

  25-02-2016

  Prachtige tocht, goede routebeschrijving. heel afwisselend van begin tot het einde.

  Reageren
 11. Adrie 28 februari 2016

  Op 23 februari 2016 de wandelroute gecontroleerd, op enkele kleinigheidjes na was de routebeschrijving nog helemaal actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. s'Jack en Dymphna 17 mei 2015

  Vandaag deze route gelopen. Geweldig mooi. Een opmerking: bij 3, Na ca. 80m RD, pad op rechterhand negeren, wn route. Dit kan niet meer, want het pad rechtdoor is afgesloten, je moet dus het pad aan de rechterhand wel nemen en na een 40 meter een nieuw aangelegd pad links nemen. Dan kom je weer op het oorspronkelijke pad en kun je vervolgen met: Bij 3-sprong RA, is tevens ATB pad, wn route.

  Reageren
  1. Adrie 17 mei 2015 om 17:39

   s’Jack en Dymphna bedankt voor het melden! Het wijzigingsvoorstel is in de routebeschrijving overgenomen.

 13. Johanna 16 maart 2015

  vandaag, met een aangenaam zonnetje, deze route gewandeld. We hebben nog ’n paar reeën gespot. Mooie afwisselende wandelroute. Beschrijving perfect. Bedankt Adrie.
  Groeten en voor iedereen veel wandelplezier.

  Reageren
 14. peter swinkels 9 februari 2015

  Vorige week zaterdag 7-2 2015 hebben we de route gelopen met prachtig weer.
  De tocht is zeer goed te lopen en te lezen,het is een mooie omgeving om te genieten.
  Alleen grotelshof was niet open, dus neem je eten en drinken mee
  We hebben een prachtige dag gehad

  GR peter en yvonne

  Reageren
 15. Betty 21 januari 2015

  Allereerst complimenten voor de prima omschrijving van deze mooie en afwisselende route, echter één tip: bij gedeelte 6,
  6.
  Bij T-splitsing RA, kn24 volg 26, direct daarna RD, pad op linkerhand negeren, kn25 volg 26.
  RD, smal pad langs afrastering volgen, pad op linkerhand negeren, wn route.

  hier zou de opmerking: "pad maakt een scherpe bocht naar links" op zijn plaats zijn het duurde even voor we dat linker te negeren pad in de gaten hadden, omdat dat afgesloten is en je kan er via twee paaltjes pas op verder
  vervolgens verder met:

  Bij T-splitsing RA, wn route.
  Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden fietspad, wn route.
  RD, pad op linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
  Na passeren van klaphekje RD, pad op rechterhand negeren.

  wij zijn er uiteindelijk wel uitgekomen en we hebben wederom genoten, ondanks de regen.
  Vriendelijke groet.

  Reageren
  1. Adrie 21 januari 2015 om 19:30

   Betty bedankt voor het compliment en verbetervoorstel! Op het genoemde punt verlaat men het doorgaande pad en volgt men een smal pad langs de afrastering. Ik heb in de routebeschrijving dat punt zodanig gewijzigd dat het nu duidelijker is dat men het doorgaande pad verlaat.

 16. Lennard 17 januari 2015

  Vorig week zondag 11-1 gelopen met redelijk wandelweer. Af en toe stond er een stevige bries en dreven er wolken over, maar het bleef droog.

  Ik vond het een leuke, afwisselende route door voornamelijk rustig gelegen gebied. De leukste stukken vond ik, zoals gebruikelijk, langs de meanderende beekjes in de bossen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)