Ommetje Het Mortelke, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Het Mortelke, te Borkel en Schaft

De wandeltocht start in het plaatsje Borkel en gaat via het Dommeldal naar de Borkelse Heide om vervolgens via landbouwgebied en het Dommeldal weer terug te keren naar Borkel. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. In het laatste deel van de wandeltocht loopt men door beemden direct langs de oever van het riviertje. De beemden bestaan uit kleine percelen graslanden gescheiden door bosschages. De Borkelse Heide is een gevarieerd bosgebied in het grote natuurgebied Malpie . Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de tocht langs de ronde stenen berg korenmolen St Antonius Abt. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-1-2014, laatst bijgewerkt op: 10-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, iets verder LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
RD brugje over, pad langs riviertje aan rechterhand negeren, kn94 volg 95, iets voorbij het brugje splits het pad even, voorbij een waterloop wordt het pad breder, verderop voor een bedrijfspoort buigt het pad naar links en gaat over in een verharde weg.
Bij kruising met verharde weg RD, kn95 volg 96, onverhard pad met verderop een metalen afsluitboom, het pad volgen tot smal pad aan linkerhand pal naast het riviertje de Dommel ruim voorbij 2de metalen afsluitboom.
Bij dit pad LA, smal pad met het riviertje aan linkerhand en bankje aan rechterhand, kn96 volg 97, verderop voorbij een brugje buigt het pad naar links richting een rij bomen, de bomen en bosschages aan linkerhand volgen tot klaphek in het bos.
2.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing met verhard fietspad t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna bij splitsing links aanhouden, kn97 volg 98, vervolgens na ca. 40m RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn98 volg 59, het pad ca. 320m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v kn59 routepaaltje ca. 100m voorbij een bankje, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, bospad met houten afsluitboom, kn59 volg 99.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad buigt naar links, iets voorbij deze bocht RA, wn route.
Bij kruising met gedeeltelijk dicht gegroeid pad RD, wn route.
3.
Bij kruising RD, wn route, vervolgens na ca. 50m links aanhouden, wn route, iets verder bij Y-splitsing eveneens links aanhouden, het doorgaande pad dat iets verder met flauwe bocht naar rechts buigt ca. 80m volgen tot 4-sprong, wn route.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, smal pad met half open plek aan linkerhand.
Na ca. 180m, bij kruising RA, wn route.
Na ca. 100m, bij kruising met aan rechterhand een gedeeltelijk dicht gegroeid pad LA, wn route.
Bij kruising RD, wn route, het pad volgen tot Y-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, wn route, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot kruising, zijpad negeren.
4.
Bij deze kruising RD, breed bospad, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, weg “Oude Dorpsstraat” aan rechterhand negeren, kn99 volg 92, vervolgens voorbij woning nr.4 LA, “Kapelweg”, wn route, na ca. 300m  gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad met verderop t.h.v. twee woningen kn92 volg 82 volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle zijweg en zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens in flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden, klinkerweg, “Het Mortelke”, wn route, verderop t.h.v. woning nr.3 gaat de klinkerweg over in een onverhard pad, het pad volgen tot woonboerderij nr.9,  zijpaden aan rechterhand negeren.
Voorbij de beukenhaag rond deze boerderij LA, kn82 volg 20, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Bij 4-sprong met verderop in het pad een kleine loods, het doorgaande pad langs de bosrand met bocht naar links verder volgen, wn route.
Voorbij het bosperceel, RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 140m, t.h.v. inrit woning nr.88 RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand, bij 3-sprong LA, pad met waterloop aan rechterhand richting bos, iets voor het bos buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
T.h.v. de bosrand, aan overzijde van de waterlopen, bij kruising RA, smal pad tussen waterloop en bosrand met de bosrand aan linkerhand, witte (zeshoekig NM bordje met witte pijl) route.
6.
Bij T-splitsing LA, witte route, iets verder buigt het pad naar rechts met in deze NM bordje “Dommeldal”.
Bij T-splitsing met stoeltjes en NM bordje “Dommeldal” LA, witte en wn route, verderop na ca. 200m buigt het pad voor het riviertje de Dommel naar links, het (gras)pad met riviertje aan rechterhand en bij de 6de overstap kn24 volg 25 ca. 1,1km volgen tot kruising met verharde weg, witte route.
Bij deze kruising RD, kn25 volg 93, het pad met het riviertje aan rechterhand verder volgen tot bocht naar rechts met bosperceel aan linkerhand.
Voorbij deze bocht LA, smal pad door de rand van grasland met het bosperceel aan linkerhand, kn93 volg 92.
Aan einde van het pad RA, verharde weg, “Sportparkdreef”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.36 LA, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, doorgaande weg door het dorp, de weg volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.
# Men passeert de korenmolen ‘St Antonius Abt’.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Monseigneur Kuypersplein, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel. Rijd niet op zondagen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Leuk bospad Adrie: Leuk bospad
De Dommel De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel in een fel zonnetje Adrie: De Dommel in een fel zonnetje
Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-het-mortelke.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant de Zwaan

Mgr. Kuijpersplein 18
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

De Woeste Hoeve

Mgr. Kuypersplein 6
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. René 21 mei 2023 om 21:12

  Vandaag deze tocht gelopen en het was echt fantastisch.
  In mei gebeurt er veel op de hei en in het bos en alles fris groen.
  Afwisselende wandeling zonder tegenliggers.
  5 sterren!

  Reageren
 2. Adrie 22 december 2022 om 16:49

  Vandaag 22 december 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In het bosgebied de Borkelse Heide was een kruising niet meer als kruising te herkennen, verder klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Lara Loopt 7 maart 2022 om 12:54

  Deze tocht vorige week gelopen. Het eerste deel over de Borkelse Heide is prachtig, het laatste stuk door het Dommeldal eveneens. Daartussen 5 km landbouwgebied waar weinig te beleven valt, zeker in de winter. Voor mij hoeft dat niet en om die reden vond ik dit een wat mindere tocht, maar smaken verschillen.

  Reageren
 4. Ton Geers 13 mei 2021 om 18:22

  Deze tocht heb ik in de winter gelopen en toen al fascineerde het kale kille landschap mij zodat ik mijzelf de belofte maakte om in het voorjaar, met meer groen aan de bomen, terug te gaan. En dat was geen verkeerd idee, want ook in de lente is dit een prachtig beekdal. Deze tocht moet je echt eens wandelen. Zie mijn foto’s op landschapsfotografie/dommel-bij-borkel

  Reageren
 5. Corrie Keulens 30 maart 2021 om 17:12

  Prachtige afwisselende tocht , heel duidelijk via Gps … aanrader

  Reageren
 6. Ton Geers 29 december 2020 om 18:04

  Voor wie een echt Brabants beekdal wil beleven, moet een wandeling langs de Dommel bij Borkel maken. Een echt schitterend en ruig gebied dat zelfs in de winter, bij miezerig weer, aantrekkelijk is. Ik heb er vandaag van genoten. Zie mijn foto’s van de tocht op:landschapsfotografie/de-dommel-bij-borkel

  Reageren
 7. Liesje 31 oktober 2020 om 19:46

  Zonder GPS helaas lastig te volgen op sommige plekken. We zijn echt verkeerd gelopen bij nr. 6 en dan is het nog een heel eind door een donker bos…..

  Reageren
  1. Adrie 1 november 2020 om 06:33

   Liesje bedankt voor de reactie! Mij is het volstrekt onduidelijke waar jullie gelopen hebben. Bij punt 6 zijn helemaal geen grote bossen, je loopt daar door grasland langs het riviertje de Dommel met hier en daar wat kleinere bospercelen met altijd het riviertje in de directe nabijheid. Bij punt 2 en 3 loop je wel door een bos, in het bos wordt ook het wandelnetwerk gevolgd. Omdat een wandeltocht in een bos altijd al wat lastiger te beschrijven is is er bewust voor gekozen om ook het wandelnetwerk te volgen dit om de kans van fout lopen te verkleinen.

 8. Rob en Irene 12 mei 2019 om 19:20

  Prachtige en afwisselende wandeling door bos, langs velden en de Dommel. Met gps gelopen en daardoor geen afslagen gemist; tocht duurde ongeveer 2u 50m. Hadden graag nog een bankje tegengekomen om af en toe even uit te rusten, en en van de stilte en natuurschoon te genieten. Na de tocht onszelf getrakteerd op koffie met appeltaart in De Woeste Hoeve. Was weer een geslaagde tocht, bedankt Adrie!

  Reageren
 9. Adri 24 maart 2019 om 08:52

  Gisteren met mijn wandelgroepje de wandeling gelopen. Prachtige wandeling, vooral het stuk langs de Dommel, veel vogels, overstapjes over het prikkeldraad goed te nemen. Echt een aanrader.

  Reageren
 10. Erna poulussen 6 januari 2019 om 20:57

  Vandaag deze tocht gelopen met gps Prachtig route.
  Dank Erna Poulussen Peter van Alphen

  Reageren
 11. peter en yvonne 5 februari 2017 om 11:46

  3-1-2017 de route gelopen met 4 personen en een hond .
  Het was een mooie dag om de route te lopen.
  Mijn gps aan gezet en we zij begonnen aan de tocht.
  WE hebben genoten van de tocht, zeer mooie omgeving om te lopen een aanrader.
  De tocht was goed beschreven en te lopen.
  Na afloop nog een heerlijke grimberger gedronken in cafe de woeste hoeve,
  en de brabantse dag kon niet meer stuk.

  Reageren
 12. Adrie 19 september 2016

  Op 12 september 2016 de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving klopte nog. In het bosgebied is het even opletten, op een paar plaatsen zijn door het hoge gras de wandelnetwerkpaaltjes niet overal even goed zichtbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. De Haas 5 januari 2015 om 17:37

  Wij liepen deze tocht op een zonnige winterdag met behulp van de GPS. Ook de ‘routebeschrijving’ is uitstekend.

  Reageren
 14. Johanna 25 februari 2014

  Bij mooi weer deze route gewandeld. Mooie afwisselende wandelroute. Jammer dat er zo weinig zitbankjes langs de route staan. Bedankt Adrie.

  Reageren
 15. Lennard 1 februari 2014

  18-1-2014 gelopen.

  Ik vond het een mooie route, m.n. de stukken langs de Dommel. De moeite van het lopen waard, bovendien duidelijk en correct beschreven.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)