Ommetje Het Groot Duijfhuis, Liempde te Noord-Brabant

6 km Wandelroute Ommetje Het Groot Duijfhuis, te Liempde

De wandeltocht gaat door het buitengebied van Liempde en het Dommeldal. Bij de Dommel gaat de wandeltocht dicht langs de oever van de Dommel, een mooi maar ruig stukje pad door broekbos met het risico dat men wat nat wordt. Als bezienswaardigheid komt men langs de hoeve Het groot Duijfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. Aan het einde van de wandeltocht gaat men met het Sint-Janspontje, een handbediend kabelveerpont, de Dommel weer over. Voor meer informatie over het pontje zie de link onder de routebeschrijving. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-4-2017, laatst bijgewerkt op: 26-2-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren.
Bij pleintje “Tooseplein” links aanhouden, vervolgens voorbij het pleintje het smalle onverhard voetpad aan overzijde van de weg links van woonboerderij nr.3 inlopen, het pad “Kerkpad door Smalder” tussen haag en de woonboerderij, iets verder buigt het pad naar links.
Ca. 50m voorbij deze bocht RA, pad met metalen voetgangerssluis, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad langs achterzijde woningen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna bij 4-sprong RA, grindpad, “Kerkakkers”, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
In bocht naar rechts van de weg RD, onverhard pad, “Kerkakkers”.
Bij T-splitsing LA, beton-/fietspad, verderop passeert men een brug over de Dommel, voorbij het brugje het fietspad verder volgen tot bocht naar rechts.
2.
Ca. 80m voorbij deze bocht LA, breed onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, wn route.
In bocht naar rechts van het doorgaande pad links aanhouden richting bosgebied, kn67 volg 68, het pad volgen tot gras-pad aan linkerhand met houten afsluitboom en BL bordje “Dommeldal”, iets voor T-splitsing bij bosrand.
# Bij dit gras-pad gaat de wandeltocht door grasland richting de Dommel. Bij de Dommel wordt een smal ruig pad door het broekbos langs de Dommel gevolgd. Geeft men de voorkeur aan wat meer doorgaande paden het pad volgen tot de T-splitsing. Bij de T-splitsing LA, kn68 volg 5, het pad volgen tot het overgaat in een verharde weg, zijpaden negeren. Bij deze overgang RD, weg aan rechterhand negeren. T.h.v. woning nr.9 RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de weg verder volgen tot weg “Hoevedreef” aan linkerhand direct na een bocht naar rechts. Ga verder bij punt 4. 1ste regel.

Bij dit gras-pad LA het grasland inlopen, gras-pad aan rechterzijde van het grasland, iets verder passeert men aan linkerhand een poel, voor de Dommel buigt het pad naar rechts en volgt de Dommel aan linkerhand, verderop voorbij houten balk over een greppel buigt het pad naar rechts weg van de Dommel en gaat door een perceel populieren, het pad door het perceel populieren volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot weg “Hoevedreef” direct na een bocht naar rechts.
# Als bij deze weg het bordje “Pontje uit de vaart” staat RD, weg “Hoevedreef” aan linkerhand negeren. Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden kn6 volg 8. T.h.v. spoorwegovergang aan rechterhand RA, “Gemondsestraat”, kn8 volg 27, direct daarna voor het spoor LA, smal grindpad pal naast het spoor met het spoor aan rechterhand. Voorbij spoorbrug LA, talud via traptreden afdalen, iets verder voorbij een draaihekje door grasland richting het draaihekje rechts van bosschages lopen, via dit draaihekje het grasland verlaten, vervolgens het pad volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RD, gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop voor verharde weg het smalle pad in berm links van de weg volgen. Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 4. voorlaatste regel.

4.
Bij deze weg LA, “Hoevedreef”, verderop buigt de weg naar links, voorbij de woonboerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
# Men passeert het groot Duijfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750.
In flauwe bocht naar links RA richting “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, ruim voorbij het pontje, t.h.v. een houten hek buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten.
RD, “Kerkpad door Smalder”, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Dorpsstraat 36, 5298 CB te Liempde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan e.v.t. op het kleine pleintje voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde. Aanlooproute: Naar het voormalige Raadhuis lopen. Met de rug naar ingang de 1ste weg aan rechterhand richting de kerk volgen kn77 volg 2, “Dorpsstraat”. Na ca. 80m, bij 3-sprong rechts aanhouden, de weg verder richting de kerk volgen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Brugje over de Dommel Adrie: Brugje over de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
Hoeve Het groot Duijfhuis Adrie: Hoeve Het groot Duijfhuis
Een toch wel bijzondere duiventoren Adrie: Een toch wel bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Het Sint-Janspontje Adrie: Het Sint-Janspontje
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
Het Adrie: Het "Kerkpad door Smalder"

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-het-groot-duyfhuis.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LiempdeErvaringen van wandelaars (21)

 1. Leo 22 oktober 2020 om 12:52

  St. Jans pontje buiten dienst?
  Ik had vanmorgen 22-10-20 een wandelroute gepland via Het St Janspontje. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat dit niet werkte. Is dit toevallig of buiten dienst vanwege Corona?

  Reageren
  1. Adrie 22 oktober 2020 om 13:05

   Leo bedankt voor de reactie! Als het pontje uit de vaart is staat er gebruikelijk een informatiepaneel bij het pad naar het pontje. Uit uw reactie kan ik opmaken dat dit niet het geval is. Als het met corona te maken heeft dan zou in mei, zie reactie Jolanda Dikmans, het pontje ook uit de vaart zijn geweest. Omdat er op het internet nergens informatie te vinden is over de status van het pontje heb ik uit voorzorg bij elke wandelroute die gebruik maakt van het pontje een alternatief gemaakt.

  2. Leo 22 oktober 2020 om 15:33

   Dank voor je snelle reactie. Ik had overigens de GPX file gedownload, die geeft 19,9 km aan. Om die reden had ik de route maar nagebootst in route.nl.

  3. Adrie 22 oktober 2020 om 15:46

   Beste Leo, het GPS bestand bevat drie tracks, de track van de route zelf, een voor het geval dat het pontje uit te vaart is en een voor natte jaargetijden deze is bedoeld voor het geval dat de Dommel buiten zijn oevers staat. Als ik de lengte van de drie afzonderlijke tracks optel kom ik inderdaad uit op de 19,9km die U te zien krijgt. De tracks in het GPS bestand komen overeen met respectievelijk de rode, oranje en blauwe lijn op de Google Maps kaart. In de routebeschrijving worden de drie varianten ook beschreven, voor eventuele verder vragen kunt U ook contact met mij opnemen via info@klikprintenwandel.nl

 2. Jolanda Dikmans 12 mei 2020 om 08:45

  Wat hebben wij gisteren een mooie route gelopen, prachtig. Ik wil de mensen alleen waarschuwen voor het pondje. Het was heel zwaar. Ik ben pas ziek geweest. Als ik daar alleen had gestaan had ik terug gemoeten. Gelukkig had ik een sterke vriendin bij me. Dus houd daar rekening mee als je over het pondje gaat. Verder een mooie aanrader. Goed aangegeven met gele banden om palen.

  Reageren
 3. Jolanda Dikmans 11 mei 2020 om 07:27

  Goedemorgen, weet iemand of het pondje op de duijfhuis route open is?
  Mvrgr jolanda

  Reageren
  1. Adrie 11 mei 2020 om 12:42

   De waterstand van de Dommel is normaal en geen berichten gezien dat het pontje defect is.

 4. Adrie 19 juni 2019 om 12:37

  Het door Peter Glas genoemde pad door het bosje richting de Dommel is inderdaad gesloten. Het rustgebied langs de Dommel is door Brabants Landschap verder uitgebreid. Dit deel is uit de wandeltocht gehaald. De wandeltocht gaat nu om het nieuwe rustgebied naar de Dommel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Peter Glas 16 juni 2019 om 21:05

  Tot mijn verbazing bleek mijn favoriete rondje Groot Duyfhuis vandaag niet meer als van ouds te wandelen. Vanaf de parkeerplaats naar het St.Janspontje, was ik altijd gewend om richting Kerkakkers en Herscheweg te lopen, om verder op na het fietsbruggetje, vlak voor de afslag naar de Karthuizerweg in de haakse bocht door het bosje links af te slaan richting de Dommel. Ineens bleek dit “verboden toegang” te zijn. Door 250 meter af te sluiten kun je nu dit rondje niet meer lopen. Ik beken dat ik mij deze keer – burgerlijk ongehoorzaam – niet liet afschrikken door het prikkeldraad, en met een bezwaard hart zijn mijn zoon en ik toch maar doorgelopen. WAAROM is dit kleine stukje ineens zo bijzonder dat de hele route nu niet meer gelopen kan worden? Kan iemand mij hier een antwoord op geven? WIE heeft dit besloten?
  Peter Glas (oud watergraaf van Waterschap de Dommel).

  Reageren
  1. Adrie 17 juni 2019 om 06:11

   Het zou inderdaad jammer zijn als dat stukje niet meer gelopen kan worden. Binnenkort ga ik kijken, voorlopig bij punt 2 van de routebeschrijving het alternatief volgen.

 6. Adrie 10 maart 2019 om 13:05

  Ter informatie: volgens Facebookpagina Gastvrij Liempde is het Sint-Janspontje sinds 14 februari 2019 weer in de vaart.

  Reageren
 7. Alda Denneman 9 februari 2019 om 17:56

  Jammer dat het pontje er niet was. Daarvoor gingen wij hier eigenlijk wandelen. Wanneer komt het terug?
  Kan er misschien aan het begin van het pad bij het blauwe gebouwtje een bordje komen, dat het pontje buiten gebruik is?

  Reageren
  1. Adrie 9 februari 2019 om 18:36

   Hoe lang het nog gaat duren weet ik niet ook niet wie de beheerder is. Bij het blauwe gebouwtje heeft een bord gestaan, blijkbaar is het weer verwijderd. Om niet voor verrassingen te komen staan had ik al een alternatief in de wandelroute opgenomen. Tip voor toekomstige wandelaars, ben je binnenkort van plan deze route te gaan lopen en wil je gebruik maken van het pontje, informeer eerst bij VVV Liempde.

 8. Adrie 9 januari 2019 om 17:20

  De wandelroute kan weer gelopen worden. Het Sint-Janspontje is nog uit de vaart, de kabel om het pontje voort te bewegen is gebroken. Er is een alternatief in de routebeschrijving opgenomen dat langs het Duits Lijntje en door een leuk stukje Dommeldal gaat.

  Reageren
 9. Adrie 6 januari 2019 om 16:17

  Wandelroute is tijdelijk gesloten. Het Sint Janspontje is tijdelijk buiten gebruik.

  Reageren
 10. Leonie Geerdinck 21 mei 2018 om 12:15

  Op een zonnige tweede pinksterdag hebben we deze prachtige route gewandeld in ongeveer 1,5 uur. Afwisselend landschap, langs velden, akkers, door bos en langs water. En het is zo heerlijk stil hier. We hoorden vogels, kikkers en ratelende populieren. Zeer de moeite waard. Dank!

  Reageren
 11. Marie-jane&Claudia 4 maart 2018 om 14:48

  Vandaag na weken van extreem kou nu heerlijk in de zon gewandeld. We hebben echt echt genoten. We hebben 2 ooievaars gezien, reetjes fazant en putters het was super. Daarna lekker een hapje en een drankje in het centrum van Liempde(zonder jas buiten)Top.
  Voor iedereen die deze route gaat lopen……Enjoy!!

  Liefs Marie-jane&Claudia

  Reageren
 12. Frank vd Oetelaar 26 juli 2017 om 11:14

  Heel mooie route, genoten, dank je!!!

  Reageren
 13. Marijke Gabriëlse 1 mei 2017 om 13:42

  We hebben deze mooie route op 30 april j.l. gelopen.In de poel zwommen duizenden kikkervisjes, wat erg leuk was om te zien.
  We zijn met de routebeschrijving één keer de fout ingegaan. Ik zou in de beschrijving zetten: Na het passeren van de brug over de de Dommel, het fietspad volgen tot een onverhard pad met bord “Meierijstad eigen weg” enz. Verder onze complimenten voor de duidelijke beschrijving.

  Reageren
  1. Adrie 1 mei 2017 om 14:43

   Marijke Gabriëlse bedankt voor het compliment en het verbetervoorstel! Ik heb het voorstel overgenomen en wat extra toegevoegd. Zou het bordje er om wat voor reden niet meer staan dan wordt het lastig om het juiste pad te vinden, aan de zin als extra toegevoegd een opmerking dat het pad voorbij de rechterbocht is.

 14. R. Maas 19 april 2017 om 11:03

  mooie route

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)