Ommetje Het groot Duyfhuis, Liempde te Noord-Brabant

6 km Wandelroute Ommetje Het groot Duyfhuis, te Liempde

De tocht gaat door het buitengebied van Liempde en het Dommeldal. Bij de Dommel gaat de tocht dicht langs de oever van de Dommel, een mooi maar ruig stukje pad door broekbos met het risico dat men wat nat wordt. Als bezienswaardigheid komt men langs de hoeve Het groot Duyfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. Aan het einde van de tocht gaat men met het Sint-Janspontje, een handbediend kabelveerpont, de Dommel weer over. Voor meer informatie over het pontje zie de link onder de routebeschrijving. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-4-2017, laatst bijgewerkt op: 10-1-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren.
Bij pleintje links aanhouden, vervolgens voorbij het pleintje het smalle onverharde voetpad tussen haag en de linker zijgevel van boerderij nr.3 inlopen, “Kerkpad door Smalder”.
Na ca. 100m RA, pad met metalen voetgangerssluis, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad achter woningen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna bij 4-sprong RA, onverhard pad, “Kerkakkers”, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
In bocht naar rechts RD, onverhard pad, “Kerkakkers”.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad, verderop passeert men een brug over de Dommel, vervolgens het fietspad verder volgen tot bocht naar rechts.
2.
# Bij deze bocht gaat de tocht verder door grasland en ruig stukje pad langs de Dommel, geeft men de voorkeur aan wat bredere paden het fietspad met bocht naar rechts verder volgen. Na ca. 80m LA, onverhard pad met bordje “Meierijstad eigen weg”. Bij T-splitsing LA, wn route. In bocht naar rechts links aanhouden richting bosgebied, kn67 volg 68, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing voor bosrand. Bij deze T-splitsing LA, kn68 volg 5, vervolgens het pad volgen tot het overgaat in een verharde weg, zijpaden negeren. Bij deze overgang RD, weg aan rechterhand negeren. T.h.v. woning nr.9 RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, vervolgens de weg verder volgen tot weg “Hoevedreef” aan linkerhand direct na bocht naar rechts. Ga verder bij punt 4. 1ste regel.

In deze bocht LA, onverhard pad door klein bosperceel, iets verder via overstap rechts van de ingang het grasland inlopen, gras-pad met de Dommel aan linkerhand, vervolgens het gras-pad volgen tot bocht naar rechts voor bosgebied.
In deze bocht links aanhouden door draaihekje, smal pad met Dommel aan linkerhand volgen.
Links aanhouden gras-pad aan rechterhand negeren, de Dommel verder volgen, verderop buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
RD, smal pad tussen poel en heuveltje aan rechterhand negeren, vervolgens het pad tussen twee rijen populieren volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens de weg volgen tot weg “Hoevedreef” direct na bocht naar rechts.
# Als bij deze weg het bordje “Pontje uit de vaart” staat RD, weg “Hoevedreef” aan linkerhand negeren. Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden kn6 volg 8. T.h.v. spoorwegovergang aan rechterhand RA, “Gemondsestraat”, kn8 volg 27, direct daarna voor het spoor LA, smal grindpad met spoor aan rechterhand. Na passeren van spoorbrug LA, talud afdalen, iets verder na passeren van draaihekje richting draaihekje rechts van bosschages lopen, via dit draaihekje het grasland verlaten, vervolgens het pad volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RD, gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand. Bij T-splitsing LA, verharde weg. Na passeren van kombord “Liempde”, in bocht naar rechts LA, onverhard pad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 4. voorlaatste regel.

4.
Bij deze weg LA, “Hoevedreef”, verderop na passeren van woonboerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
# Men passeert het groot Duyfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750.
In flauwe bocht naar links RA richting “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, ruim na passeren van het pontje, t.h.v. houten hek buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, “Kerkpad door Smalder”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Dorpsstraat 36, 5298 CB te Liempde. Plan Route

Met de auto

A2, neem afrit 26-Boxtel. Neem de Boxtelseweg naar de Dorpsstraat. Parkeren kan op het kleine pleintje voor de kerk.

Openbaar vervoer

Station, Boxtel. Bushalte Molendijk, Liempde.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
Brugje over de Dommel Adrie: Brugje over de Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Hoeve Het groot Duyfhuis Adrie: Hoeve Het groot Duyfhuis
Een toch wel bijzondere duiventoren Adrie: Een toch wel bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Het Sint-Janspontje Adrie: Het Sint-Janspontje
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
Het Adrie: Het "Kerkpad door Smalder"

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-het-groot-duyfhuis.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LiempdeErvaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 10 maart 2019 om 13:05

  Ter informatie: volgens Facebookpagina Gastvrij Liempde is het Sint-Janspontje sinds 14 februari 2019 weer in de vaart.

  Reageren
 2. Alda Denneman 9 februari 2019 om 17:56

  Jammer dat het pontje er niet was. Daarvoor gingen wij hier eigenlijk wandelen. Wanneer komt het terug?
  Kan er misschien aan het begin van het pad bij het blauwe gebouwtje een bordje komen, dat het pontje buiten gebruik is?

  Reageren
  1. Adrie 9 februari 2019 om 18:36

   Hoe lang het nog gaat duren weet ik niet ook niet wie de beheerder is. Bij het blauwe gebouwtje heeft een bord gestaan, blijkbaar is het weer verwijderd. Om niet voor verrassingen te komen staan had ik al een alternatief in de wandelroute opgenomen. Tip voor toekomstige wandelaars, ben je binnenkort van plan deze route te gaan lopen en wil je gebruik maken van het pontje, informeer eerst bij VVV Liempde.

 3. Adrie 9 januari 2019 om 17:20

  De wandelroute kan weer gelopen worden. Het Sint-Janspontje is nog uit de vaart, de kabel om het pontje voort te bewegen is gebroken. Er is een alternatief in de routebeschrijving opgenomen dat langs het Duits Lijntje en door een leuk stukje Dommeldal gaat.

  Reageren
 4. Adrie 6 januari 2019 om 16:17

  Wandelroute is tijdelijk gesloten. Het Sint Janspontje is tijdelijk buiten gebruik.

  Reageren
 5. Leonie Geerdinck 21 mei 2018 om 12:15

  Op een zonnige tweede pinksterdag hebben we deze prachtige route gewandeld in ongeveer 1,5 uur. Afwisselend landschap, langs velden, akkers, door bos en langs water. En het is zo heerlijk stil hier. We hoorden vogels, kikkers en ratelende populieren. Zeer de moeite waard. Dank!

  Reageren
 6. Marie-jane&Claudia 4 maart 2018 om 14:48

  Vandaag na weken van extreem kou nu heerlijk in de zon gewandeld. We hebben echt echt genoten. We hebben 2 ooievaars gezien, reetjes fazant en putters het was super. Daarna lekker een hapje en een drankje in het centrum van Liempde(zonder jas buiten)Top.
  Voor iedereen die deze route gaat lopen……Enjoy!!

  Liefs Marie-jane&Claudia

  Reageren
 7. Frank vd Oetelaar 26 juli 2017 om 11:14

  Heel mooie route, genoten, dank je!!!

  Reageren
 8. Marijke Gabriëlse 1 mei 2017 om 13:42

  We hebben deze mooie route op 30 april j.l. gelopen.In de poel zwommen duizenden kikkervisjes, wat erg leuk was om te zien.
  We zijn met de routebeschrijving één keer de fout ingegaan. Ik zou in de beschrijving zetten: Na het passeren van de brug over de de Dommel, het fietspad volgen tot een onverhard pad met bord “Meierijstad eigen weg” enz. Verder onze complimenten voor de duidelijke beschrijving.

  Reageren
  1. Adrie 1 mei 2017 om 14:43

   Marijke Gabriëlse bedankt voor het compliment en het verbetervoorstel! Ik heb het voorstel overgenomen en wat extra toegevoegd. Zou het bordje er om wat voor reden niet meer staan dan wordt het lastig om het juiste pad te vinden, aan de zin als extra toegevoegd een opmerking dat het pad voorbij de rechterbocht is.

 9. R. Maas 19 april 2017 om 11:03

  mooie route

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)