Ommetje Herbertusbossen, Heeze te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Herbertusbossen, te Heeze

Een wandeltocht langs de rand van de Strabrechtse Heide en door de Herbertusbossen, beide gebieden maken deel uit van Natuurgrenspark De Groote Heide. Herbertusbossen is de naam van een oud bos met hoog opgaand loof- en naaldhout met brede lanen, maar het is ook het stroomgebied van de Sterkselse Aa, een sterk meanderend beekje. Het bos is vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze. Bij het Kasteel van Heeze komen de Groote Aa en Sterkselsche Aa samen en gaan verder als de Kleine Dommel, in Heeze ook wel de Rul genoemd. Bij de overgang van de Strabrechtse Heide naar Herbertusbossen ligt een mooi door oude dennen omzoomd pad, het Freulelaantje, waar naar verluidt de freule zich graag liet rondrijden. Na verlaten van de Herbertusbossen gaat de tocht via Heeze door het beekdal van de Kleine Dommel. Dit pad loopt door enkele weilanden, in de natte jaargetijden kan het er nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn in de nattere jaargetijden dan ook aan te raden. Als bezienswaardigheden komt men langs een ijskelder, een duiventoren, op enige afstand het kasteel Heeze en niet te vergeten de schaapskooi en heidetuin bij de Natuurpoort De Plaetse. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-10-2016, laatst bijgewerkt op: 28-7-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, vervolgens na ca. 25m RA, onverhard pad.
Na ca. 100m links aanhouden, het pad met SBB bordje “Strabrechtsheide” aan overzijde van het grind-/fietspad inlopen, wn44, niet het ervoor gelegen ruiterpad, het pad volgen tot T-splitsing met aan overzijde een picknicktafel en informatiepaneel.
Bij deze T-splitsing RA, kn44 volg 47, grindpad, vervolgens RD, grind-/fietspad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, grind-/fietspad met BL bordje “Herbertusbossen”, kn47 volg 1, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, onverhard pad, kn1 volg 80, het pad ca. 900m volgen tot 2de flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren.
Voorbij deze bocht, iets voorbij bankje LA, pad met aan beide zijde dennen en op enige een afstand afrastering aan linkerhand, wn route.
# Het door oude dennen omzoomde pad dat men volgt is het Freulelaantje, De freule liet ze zich met een ezelswagentje rondrijden over hetzelfde rondje waarna het laantje uiteindelijk de naam Freulelaantje kreeg.
2.
Na ca. 150m RD, kn80 volg 81, pad aan rechterhand negeren, het pad met aan beide zijde dennen verder volgen.
Bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna op lage heuvel RA, bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, recht pad.
Na ca. 350m, iets voor lage zwarte grondwatermeetbuis aan linkerzijde van het pad RA.
Bij 3-sprong LA, rode (paaltjes) route.
Bij T-splitsing LA, breed pad met iets verder een bankje, rode route.
Na ca. 100m RA, rode route, het pad volgen tot bocht naar links tussen twee grote beuken, zijpaden negeren.
In deze bocht RA, de rode route wordt verlaten, iets verder bij 4-sprong t.h.v. blauw routepaaltje RD, het pad volgen tot 5-sprong met bankje, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 5-sprong 2de pad aan linkerhand inlopen, grind-/fietspad, wn route, verderop buigt het grindpad naar links, het grindpad verder volgen tot T-splitsing voor boerderij, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Boschlaan”, verharde weg, kn83 volg 73.
Voorbij beekje LA, onverhard pad met kasteelgracht aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij de gracht buigt het pad met flauwe bocht naar links.
# Aan linkerhand passeert men een ijskelder.
Bij 3-sprong met aan linkerhand op enige afstand een brugje rechts aanhouden.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad.
Bij kruising RA, bospad met BL bordje “Herbertusbossen”, verderop passeert men een brugje.
4.
Bij kruising RA, iets verder passeert men aan linkerhand een perceel grasland met poel.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder voor het bankje buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een duiventoren LA, verharde oprijlaan.
Bij T-splitsing RA, “Kapelstraat”, de doorgaande weg volgen tot een plantsoen met eiken aan rechterhand.
Voor het plantsoen RA, “Strabrecht”, de weg volgen tot woonboerderij nr.4, bijna aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
T.h.v. deze boerderij links aanhouden, smalle weg tussen de twee woonboerderijen inlopen, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn7 volg 47.
5.
Voor houten hek, bij 3-sprong links aanhouden, “Rulse laarzenpad”, door de linkerzijde van grasland lopen richting linkerzijde van klein broekbos aan overzijde van het grasland, let op de wz en wn routepaaltjes, na verlaten van het kleine bos buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht door de linkerzijde van volgend grasland lopen, wz en wn route.
Bij brugje met draaihekje LA het brugje over, wz en wn route, voorbij 2de brugje (brugje over beek de Kleine Dommel) buigt het pad naar links, voorbij deze bocht gras-pad met afrastering aan rechterhand volgen tot 3de brugje, wz en wn route.
Voorbij het 3de brugje, bij T-splitsing RA, wz en wn route, na ca. 40m buigt het pad naar links met bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, de wz en wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeer
wz = SBB “Rulse laarzenpad” wandelroute met  wit-zwarte laarzenpad markeringen.
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TX te Heeze. Plan Route

Met de auto

Op de rotonde aan Geldropseweg aan de rand van Heeze de Rulselaan inrijden richting Strabrechtse Heide, deze weg helemaal uitrijden tot aan de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Heeze. Aanlooproute: Met de rug naar station aan de zijde van perron 1 en met groot parkeerterrein aan rechterhand RD vertrekken. Bij kruising RD verderop voor plantsoen buigt de weg naar rechts. Direct na deze bocht LA, "Irenelaan". Bij kruising RD, "Prins Bernhardlaan", de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij deze kruising RA, de doorgaande weg volgen tot plantsoen met eikenbomen aan linkerhand. De route kan gestart worden bij punt 4. laatste regel. Bij deze regel i.p.v. voor het plantsoen RA, voorbij dit plantsoen LA, "Strabrecht".

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het Freulelaantje Adrie: Het Freulelaantje
Herbertusbossen Adrie: Herbertusbossen
Herbertusbossen Adrie: Herbertusbossen
Sterkselsche Aa Adrie: Sterkselsche Aa
De Groote Aa Adrie: De Groote Aa
De duiventoren Adrie: De duiventoren
IJskelder Adrie: IJskelder

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-herbertusbossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Heidecafé d'n Vrije Vogel

De Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Bezoek website

In de plaats HeezeErvaringen van wandelaars (21)

 1. Adrie 28 juli 2022 om 18:07

  Vandaag 28 juli 2022 de wandeltocht samen het Ommetje De Rul gecontroleerd. Een kleine wijziging in het wandelnetwerk verder geen veranderingen gezien. Een knooppuntpaaltje stond er niet meer dit is gemeld bij routebureau Brabant. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ogg 23 mei 2021 om 11:13

  Mooie wandeling! Alleen het “rulse laarzenpad” op 2 kilometer voor het eind van de wandeling vereist (eind mei) inderdaad echt laarzen. Ondanks veel getijger over stronken en takken, toch nog natte voeten en enkels.

  Reageren
 3. Margriet 18 mei 2021 om 15:41

  Weer een mooie wandeling! De natuur is nu fris groen, zeker na een klein regenbuitje. Het Rulse laarzenpad was nogal nat, maar het lukte ons, d.m.v boomstammen en takjes die daar waren neergelegd.
  De zoveelste prachtige wandeling op deze site, dank je wel!!

  Reageren
 4. Piet en Ineke 7 maart 2021 om 14:58

  Beste Adrie, wat een ontzettend mooie, afwisselende route hebben we vandaag weer gelopen. We willen je laten weten dat we al ruim 2 jaar bijna wekelijks genieten van jouw wandelingen. Dank voor al het moois dat deze wandelingen ons al hebben gegeven.

  Reageren
 5. Helene 6 maart 2021 om 15:48

  erg mooie wandeling, in alle rust, met veel variatie. Zelfs op een zaterdag in Corona tijd weinig medewandelaars. Een aanrader: zeker.

  Reageren
 6. Jet 13 december 2020 om 17:01

  Een hele mooie route!

  Reageren
 7. Mark 1 december 2020 om 21:04

  Vanochtend deze mooie en afwisselende route gelopen. Ook tijdens regenachtig weer zijn de Herbertusbossen rondom het kasteel van Heeze prachtig. (en mede dankzij het weer :)) een heerlijk rustige wandeling.

  Reageren
 8. Bianca 6 november 2020 om 11:13

  Geweldige wandeling gemaakt. Zowel gpx als beschrijving zijn goed te volgen.

  Reageren
 9. Ton Geers 31 oktober 2020 om 17:35

  Op 31 oktober een prachtige herfstwandeling gemaakt. Het Herbertushof bos om vaker terug te keren. Kijk maar eens naar de foto’s op mijn website: landschapsfotografie/herbertusbossen-kasteel-heeze

  Reageren
 10. Stefanie 18 oktober 2020 om 19:08

  Hele mooie wandeling, erg gevarieerd landschap. Hele goede beschrijving.

  Reageren
 11. Adrie 26 oktober 2018 om 12:32

  Vandaag 26 oktober 2018 gaan kijken wat het nieuwe fietspad door de Herbertusbossen voor gevolgen heeft voor de routebeschrijving en tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Op twee plaatsen valt het fietspad samen met de wandelroute, het fietspad is breed genoeg zodat men weinig hinder zal ondervinden van e.v.t. fietsers. Wat ook leuk is in de omgeving van het Freulelaantje zijn voorbeelden van kleine insectenhotels te zien met materialen die insecten aantrekkelijk vinden maar ook die ze niet aantrekkelijk vinden. Op foto zes van de tien voorbeelden waarbij de rechtse twee gemaakt zijn van materialen die minder geschikt zijn. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Margreet 21 oktober 2018 om 14:00

  Zondag 21 oktober deze wandeling gelopen, mooi herfstzonnetje erbij. Redelijk wat wandelaars tegengekomen onderweg: logisch op een zo mooie dag! Fijne wandeling, ik heb genoten.

  Reageren
 13. Rieky noud 10 juni 2018 om 19:35

  Hallo adrie
  Het is inderdaad een super mooie rustige wandeling en de beschrijving was ook weer goed je hebt inderdaad mooie wandelingen als jij dit niet gedaan had Dan hadden wij deze mooie omgeving niet gezien nogmaals bedankt

  Reageren
 14. John & Gerda 13 mei 2018 om 08:52

  Prachtige wandeling (goede routebeschrijving). Samen met onze beide honden genoten van de rust en de natuur.

  Reageren
 15. Erna Poulussen 7 januari 2018 om 00:38

  Dag Adrie.
  Ik heb met mijn man al meerdere van je wandelroutes gelopen.
  Ze zijn allemaal prachtig!
  Een genot om te lopen.
  Onze complimenten!
  Erna Poulussen

  Reageren
  1. Adrie 7 januari 2018 om 06:50

   Erna Poulussen leuk om te lezen. Bedankt voor de complimenten!

 16. Anjo & Norbert 19 november 2017 om 17:58

  Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gelopen. Mooie uitzichten over de Strabrechtse heide, gecombineerd met mooie lanen en kronkelige bospaadjes. De routebeschrijving was zeer duidelijk. De GPS die we als back-up meegenomen hadden, hebben we niet nodig gehad.

  Reageren
 17. Jan en Tonny van der Els 24 september 2017 om 19:21

  Hallo Adri,

  Vandaag wederom een schitterende route gelopen met Theo en Miep.
  Vanaf het begin tot het einde fascinerend.
  De bossen, de hei en de prachtige uitzichten. Ook een stop in Heeze zelf was de moeite waard.De beschrijving was prima in orde.
  Chapeau, chapeau, chapeau. Op naar de volgende.

  Reageren
 18. Arnold Schweren 21 mei 2017 om 10:04

  Wat een mooie route. We kennen Strabrechtse Heide vanuit Someren op ons duimpje.. maar dit was een mooie verrassing, majestueuze lanen, coulissenlandschap. Top beschrijving, we gaan meer wandelingen van Adri lopen. Blij mee.

  Reageren
 19. Lennard 22 oktober 2016

  Vandaag gelopen met overwegend grijs maar droog weer, heel af en toe liet de zon zich ook even zien.

  Vanwege een weigerende printer heb ik de route maar helemaal op de GPS gelopen, maar op beschrijving vind ik toch leuker.

  Mooie en afwisselende route die op een deel ervan best wel rustig gelegen is. Daarnaast vond ik het een prima alternatief voor de langere routes die in dit gebied lopen.

  Reageren
 20. Johanna 10 oktober 2016 om 06:34

  Gewoon een erg mooie afwisselende wandelroute. Met als toetje een stuk van het laarzenpad. Ik zeg DOEN! De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie en wat fijn dat er mensen zijn zoals jij die van die mooie tochten uitzetten.
  Wij hebben genoten. Ga zo door. Je doet ons er een groot plezier mee.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Akkerflora, Brug over de Groote Aa, Bankje de koekoek, Herbertusbos, Herbertusbos, Kunstwerk onderweg , Duiventoren, Ezels, gezien onderweg en brug over de Kleine dommel.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)