Ommetje Herbertusbossen, Heeze te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Ommetje Herbertusbossen, te Heeze

Een wandeltocht langs de rand van de Strabrechtse Heide en door de Herbertusbossen, beide gebieden maken deel uit van Natuurgrenspark De Groote Heide. Herbertusbossen is de naam van een oud bos met hoog opgaand loof- en naaldhout met brede lanen, maar het is ook het stroomgebied van de Sterkselse Aa, een sterk meanderend beekje. Het bos is vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze. Bij het Kasteel van Heeze komen de Groote Aa en Sterkselsche Aa samen en gaan verder als de Kleine Dommel, in Heeze ook wel de Rul genoemd. Bij de overgang van de Strabrechtse Heide naar Herbertusbossen ligt een mooi door oude dennen omzoomd pad, het Freulelaantje, waar naar verluidt de freule zich graag liet rondrijden. Na verlaten van de Herbertusbossen gaat de tocht via Heeze door het beekdal van de Kleine Dommel. Dit pad loopt door enkele weilanden, in de natte jaargetijden kan het er nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn in de nattere jaargetijden dan ook aan te raden. Als bezienswaardigheden komt men langs een ijskelder, een duiventoren, op enige afstand het kasteel Heeze en niet te vergeten de schaapskooi en heidetuin bij de Natuurpoort De Plaetse. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-10-2016, laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, vervolgens na ca. 25m RA, onverhard pad.
Na ca. 100m links aanhouden, het pad met SBB bordje “Strabrechtsheide” aan overzijde van het grind-/fietspad inlopen, wn44, niet het ervoor gelegen ruiterpad, het pad volgen tot T-splitsing met aan overzijde een picknicktafel en informatiepaneel.
Bij deze T-splitsing RA, kn44 volg 47, grindpad, vervolgens RD, grind-/fietspad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, grind-/fietspad met BL bordje “Herbertusbossen”, kn47 volg 1, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, onverhard pad, kn1 volg 80, het pad ca. 900m volgen tot 2de flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren.
Voorbij deze bocht, iets voorbij bankje LA, pad met aan beide zijde dennen en op enige een afstand afrastering aan linkerhand, wn route.
# Het door oude dennen omzoomde pad dat men volgt is het Freulelaantje, De freule liet ze zich met een ezelswagentje rondrijden over hetzelfde rondje waarna het laantje uiteindelijk de naam Freulelaantje kreeg.
2.
Na ca. 150m RD, kn80 volg 81, pad aan rechterhand negeren, het pad met aan beide zijde dennen verder volgen.
Bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna op lage heuvel RA, bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, recht pad.
Na ca. 350m, iets voor een lage zwarte grondwatermeetbuis aan linkerzijde van het pad RA.
Bij 3-sprong LA, rode (paaltjes) route.
Bij T-splitsing LA, breed pad met iets verder een bankje, rode route.
Na ca. 100m RA, rode route, het pad volgen tot bocht naar links tussen twee grote beuken, zijpaden negeren.
In deze bocht RA, de rode route wordt verlaten, iets verder bij 4-sprong t.h.v. blauw routepaaltje RD, het pad volgen tot 5-sprong met bankje, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 5-sprong 2de pad aan linkerhand inlopen, grind-/fietspad, wn route, het grindpad dat verderop naar links buigt volgen tot T-splitsing voor twee boerderijen, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Boschlaan”, verharde weg, kn83 volg 73.
Voorbij beekje LA, onverhard pad met kasteelgracht aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij de gracht buigt het pad met flauwe bocht naar links.
# Aan linkerhand passeert men een ijskelder.
Iets voorbij bankje met uitzicht over een beekje. bij 3-sprong rechts aanhouden.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad.
Bij kruising RA, bospad met BL bordje “Herbertusbossen”, verderop passeert men een brugje.
4.
Bij kruising RA, iets verder passeert men aan linkerhand een perceel grasland met poel.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad voor een bankje naar links en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een duiventoren LA, verharde oprijlaan.
Bij T-splitsing RA, “Kapelstraat”, de doorgaande weg volgen tot een plantsoen met eiken aan rechterhand.
Voor het plantsoen RA, “Strabrecht”, de weg die voorbij woning nr.13 met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot woonboerderij nr.4, bijna aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
T.h.v. deze boerderij links aanhouden, smalle weg tussen de twee woonboerderijen inlopen, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
# Omleiding zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart: RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, kn7 volg 4. Iets voorbij Rioolgemaal “Heeze Engelse tuin” bij 3-sprong LA, verharde weg. Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn7 volg 47.
5.
# Bij de houten poort verderop gaat de wandeltocht door grasland en een broekbos. Enkele delen hiervan kunnen in nattere jaargetijden drassig zijn. Men heeft de keuze uit A: Het Rulse laarzenpad of B: Over drogere paden de laatste is net zo leuk om te lopen.
A: Het Rulse laarzenpad:
Voor houten poort, bij 3-sprong links aanhouden, “Rulse laarzenpad”, door de linkerzijde van grasland lopen richting linkerzijde van klein broekbos aan overzijde van het grasland, let op de wz (witte SBB bordjes met zwarte afbeelding) en wn routepaaltjes, na verlaten van het kleine bos buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht door de linkerzijde van volgend perceel grasland lopen, wz en wn route.
Bij brugje met draaihekje LA het brugje over, wz en wn route, voorbij 2de brugje (brugje over beek de Kleine Dommel) buigt het pad naar links, voorbij deze bocht gras-pad met afrastering aan rechterhand.
T.h.v. steiger, bij 3-sprong het pad met de afrastering aan rechterhand volgen tot 3de brugje, wz en wn route.
Voorbij het 3de brugje, bij T-splitsing RA, wz en wn route, na ca. 40m buigt het pad naar links met bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, de wz en wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA richting het parkeerterrein, het startpunt.
B: Over drogere paden
Voor de houten poort, bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, aan einde van het pad langs twee palen en SBB bordje “Kleine Dommeldal” het smalle perceel grasland inlopen, verderop buigt het pad door het grasland iets naar links en gaat in het volgende perceel door de rechterzijde van het perceel richting een brugje met draaihekje.
RD het brugje over, wz en en wn route (zie achterzijde van het routepaaltje), iets verder een brugje over de andere zijde van het beekje volgen met voorbij bocht naar links afrastering aan rechterhand.
T.h.v. steiger, in hoek van het perceel grasland aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden, het beekje verder aan linkerhand volgen, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door het midden van het grasland richting een zwart gebouw in de verte, voorbij een betonnen brug door de linkerzijde van een perceel grasland lopen tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde het gebouw.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeer
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TX te Heeze. Plan Route

Met de auto

Op de rotonde aan Geldropseweg aan de rand van Heeze de Rulselaan inrijden richting Strabrechtse Heide, deze weg helemaal uitrijden tot aan de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Heeze. Aanlooproute: Met de rug naar station aan de zijde van perron 1 en met groot parkeerterrein aan rechterhand RD vertrekken. Bij kruising RD verderop voor plantsoen buigt de weg naar rechts. Direct na deze bocht LA, "Irenelaan". Bij kruising RD, "Prins Bernhardlaan", de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij deze kruising RA, de doorgaande weg volgen tot plantsoen met eikenbomen aan linkerhand. De route kan gestart worden bij punt 4. laatste regel. Bij deze regel i.p.v. voor het plantsoen RA, voorbij dit plantsoen LA, "Strabrecht".

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het Freulelaantje Adrie: Het Freulelaantje
Herbertusbossen Adrie: Herbertusbossen
Herbertusbossen Adrie: Herbertusbossen
Sterkselsche Aa Adrie: Sterkselsche Aa
De Groote Aa Adrie: De Groote Aa
De duiventoren Adrie: De duiventoren
IJskelder Adrie: IJskelder

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-herbertusbossen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Heidecafé de Strabrechtse Heide

De Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Bezoek website

In de plaats HeezeErvaringen van wandelaars (26)

 1. Adrie 15 december 2023 om 16:00

  De waterstand van de kleine Dommel staat momenteel (15 december 2023) zo hoog dat het gedeelte dat door het beekdal van de Kleine Dommel gaat niet gelopen kan worden, ook het beschreven alternatief voor natte jaargetijden niet. Als het water in de Kleine Dommel voldoende gezakt is kan het nog dagen/weken duren voordat ook de omgeving weer droog is. Volg gedurende deze tijd de omleiding in de routebeschrijving zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Jos 18 mei 2023 om 19:06

  Vandaag 18 mei 2023 de route gelopen.
  De alternatieve route voor het broekbos is op dit moment dringend nodig. De route door het broekbos is nu niet begaanbaar.

  Onder punt 3:

  “ Bij 3-sprong met aan linkerhand op enige afstand een brugje rechts aanhouden.
  Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad.“

  Bij deze driesprong is het pad links naar het brugje op afstand volledig weggespoeld, dus het is geen driesprong meer

  Reageren
  1. Adrie 18 mei 2023 om 20:31

   Jos bedankt voor het melden van het weggespoelde pad! Ik ga binnenkort kijken naar het betreffende punt.

  2. Adrie 19 mei 2023 om 17:08

   Vandaag 19 mei 2023 gaan kijken naar het weggespoelde pad. Op dat punt lag voorheen het brugje en is het brugje op zijn nieuwe plaats te zien met aan overzijde van het beekje nog het oude pad wat begrijpelijk voor de vergissing heeft gezorgd. Is men bij de betreffende 3-sprong dan in het brugje aan het oog onttrokken door struiken. De routebeschrijving op dat punt iets aangepast nu met een verwijzing naar een bankje dat men passeert. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd en bij de Kleine Dommel het alternatief tijdens natte jaargetijden iets uitgebreid. In het kleine broekbos was het nog zo nat dat men dat stukje alleen met laarzen te doen was. Voor het 3de brugje was het ook nog behoorlijk nat. Het alternatief dat ook leuk is om te lopen mijdt beide punten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

 3. Adrie 23 februari 2023 om 15:06

  Naar aanleiding van een melding dat een pad door een klein broekbos bijzonder drassig is. Voor dit pad, dat is onderdeel van het Rulse laarzenpad is een alternatief gemaakt dat om het broekbos gaat. In de routebeschrijving was het alternatief al beschikbaar nu ook op de kaarten.

  Reageren
 4. Adrie 28 juli 2022 om 18:07

  Vandaag 28 juli 2022 de wandeltocht samen het Ommetje De Rul gecontroleerd. Een kleine wijziging in het wandelnetwerk verder geen veranderingen gezien. Een knooppuntpaaltje stond er niet meer dit is gemeld bij routebureau Brabant. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Ogg 23 mei 2021 om 11:13

  Mooie wandeling! Alleen het “rulse laarzenpad” op 2 kilometer voor het eind van de wandeling vereist (eind mei) inderdaad echt laarzen. Ondanks veel getijger over stronken en takken, toch nog natte voeten en enkels.

  Reageren
 6. Margriet 18 mei 2021 om 15:41

  Weer een mooie wandeling! De natuur is nu fris groen, zeker na een klein regenbuitje. Het Rulse laarzenpad was nogal nat, maar het lukte ons, d.m.v boomstammen en takjes die daar waren neergelegd.
  De zoveelste prachtige wandeling op deze site, dank je wel!!

  Reageren
 7. Piet en Ineke 7 maart 2021 om 14:58

  Beste Adrie, wat een ontzettend mooie, afwisselende route hebben we vandaag weer gelopen. We willen je laten weten dat we al ruim 2 jaar bijna wekelijks genieten van jouw wandelingen. Dank voor al het moois dat deze wandelingen ons al hebben gegeven.

  Reageren
 8. Helene 6 maart 2021 om 15:48

  erg mooie wandeling, in alle rust, met veel variatie. Zelfs op een zaterdag in Corona tijd weinig medewandelaars. Een aanrader: zeker.

  Reageren
 9. Jet 13 december 2020 om 17:01

  Een hele mooie route!

  Reageren
 10. Mark 1 december 2020 om 21:04

  Vanochtend deze mooie en afwisselende route gelopen. Ook tijdens regenachtig weer zijn de Herbertusbossen rondom het kasteel van Heeze prachtig. (en mede dankzij het weer :)) een heerlijk rustige wandeling.

  Reageren
 11. Bianca 6 november 2020 om 11:13

  Geweldige wandeling gemaakt. Zowel gpx als beschrijving zijn goed te volgen.

  Reageren
 12. Ton Geers 31 oktober 2020 om 17:35

  Op 31 oktober een prachtige herfstwandeling gemaakt. Het Herbertushof bos om vaker terug te keren. Kijk maar eens naar de foto’s op mijn website: landschapsfotografie/herbertusbossen-kasteel-heeze

  Reageren
 13. Stefanie 18 oktober 2020 om 19:08

  Hele mooie wandeling, erg gevarieerd landschap. Hele goede beschrijving.

  Reageren
 14. Adrie 26 oktober 2018 om 12:32

  Vandaag 26 oktober 2018 gaan kijken wat het nieuwe fietspad door de Herbertusbossen voor gevolgen heeft voor de routebeschrijving en tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Op twee plaatsen valt het fietspad samen met de wandelroute, het fietspad is breed genoeg zodat men weinig hinder zal ondervinden van e.v.t. fietsers. Wat ook leuk is in de omgeving van het Freulelaantje zijn voorbeelden van kleine insectenhotels te zien met materialen die insecten aantrekkelijk vinden maar ook die ze niet aantrekkelijk vinden. Op foto zes van de tien voorbeelden waarbij de rechtse twee gemaakt zijn van materialen die minder geschikt zijn. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 15. Margreet 21 oktober 2018 om 14:00

  Zondag 21 oktober deze wandeling gelopen, mooi herfstzonnetje erbij. Redelijk wat wandelaars tegengekomen onderweg: logisch op een zo mooie dag! Fijne wandeling, ik heb genoten.

  Reageren
 16. Rieky noud 10 juni 2018 om 19:35

  Hallo adrie
  Het is inderdaad een super mooie rustige wandeling en de beschrijving was ook weer goed je hebt inderdaad mooie wandelingen als jij dit niet gedaan had Dan hadden wij deze mooie omgeving niet gezien nogmaals bedankt

  Reageren
 17. John & Gerda 13 mei 2018 om 08:52

  Prachtige wandeling (goede routebeschrijving). Samen met onze beide honden genoten van de rust en de natuur.

  Reageren
 18. Erna Poulussen 7 januari 2018 om 00:38

  Dag Adrie.
  Ik heb met mijn man al meerdere van je wandelroutes gelopen.
  Ze zijn allemaal prachtig!
  Een genot om te lopen.
  Onze complimenten!
  Erna Poulussen

  Reageren
  1. Adrie 7 januari 2018 om 06:50

   Erna Poulussen leuk om te lezen. Bedankt voor de complimenten!

 19. Anjo & Norbert 19 november 2017 om 17:58

  Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gelopen. Mooie uitzichten over de Strabrechtse heide, gecombineerd met mooie lanen en kronkelige bospaadjes. De routebeschrijving was zeer duidelijk. De GPS die we als back-up meegenomen hadden, hebben we niet nodig gehad.

  Reageren
 20. Jan en Tonny van der Els 24 september 2017 om 19:21

  Hallo Adri,

  Vandaag wederom een schitterende route gelopen met Theo en Miep.
  Vanaf het begin tot het einde fascinerend.
  De bossen, de hei en de prachtige uitzichten. Ook een stop in Heeze zelf was de moeite waard.De beschrijving was prima in orde.
  Chapeau, chapeau, chapeau. Op naar de volgende.

  Reageren
 21. Arnold Schweren 21 mei 2017 om 10:04

  Wat een mooie route. We kennen Strabrechtse Heide vanuit Someren op ons duimpje.. maar dit was een mooie verrassing, majestueuze lanen, coulissenlandschap. Top beschrijving, we gaan meer wandelingen van Adri lopen. Blij mee.

  Reageren
 22. Lennard 22 oktober 2016

  Vandaag gelopen met overwegend grijs maar droog weer, heel af en toe liet de zon zich ook even zien.

  Vanwege een weigerende printer heb ik de route maar helemaal op de GPS gelopen, maar op beschrijving vind ik toch leuker.

  Mooie en afwisselende route die op een deel ervan best wel rustig gelegen is. Daarnaast vond ik het een prima alternatief voor de langere routes die in dit gebied lopen.

  Reageren
 23. Johanna 10 oktober 2016 om 06:34

  Gewoon een erg mooie afwisselende wandelroute. Met als toetje een stuk van het laarzenpad. Ik zeg DOEN! De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie en wat fijn dat er mensen zijn zoals jij die van die mooie tochten uitzetten.
  Wij hebben genoten. Ga zo door. Je doet ons er een groot plezier mee.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Akkerflora, Brug over de Groote Aa, Bankje de koekoek, Herbertusbos, Herbertusbos, Kunstwerk onderweg , Duiventoren, Ezels, gezien onderweg en brug over de Kleine dommel.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)