Ommetje Heilige Eik, Spoordonk te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Heilige Eik, te Spoordonk

De wandeltocht start in Spoordonk en gaat richting de Baest. In dit deel van de Baest zijn de Groote en de kleine Beerze al samengevoegd tot de Beerze. De beek heeft hier zijn oorspronkelijke aanzien teruggekregen en is weer een aantrekkelijke kronkelende beek. Als bezienswaardigheid komt men langs de mooi gelegen kapel van de Heilige Eik waarnaar deze route is vernoemd. Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van deze kapel, een ervan spreekt over een beeldje dat in een eik werd geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Nadat men het beeldje naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers gebracht had, stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. Bij deze korte rondwandeling moet men wel rekening houden met geluidshinder van de nabijgelegen A58. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-6-2014, laatst bijgewerkt op: 8-11-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, verhard voetpad, “Bernadettestraat 6 t/m 28”, wn route, vervolgens het voetpad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Aan einde van het voetpad, bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD,  “Beerseveld”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong RA, “Beerseveld 15 t/m 21”, wn route, vervolgens de weg ca. 1km volgen tot bocht naar links t.h.v talud viaduct.
In deze bocht RA, onverhard stijgend pad met traptreden inlopen, wn36, boven aangekomen bij T-splitsing RA het viaduct over, verharde weg, wn36.
Ca. 120m na passeren van het viaduct, t.h.v. wn routepaaltje RA de talud via onverhard pad met traptreden afdalen, beneden schuin naar links smal pad door bosschages inlopen, wn route, het pad buigt naar links.
2.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door rand bosgebied, kn36 volg 34.
Bij T-splitsing met aan linkerhand woonboerderij RA, direct daarna bij Y-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, direct daarna LA, smal bospad, het pad is onderdeel van de kruisweg, iets verder passeert kruiswegstatie XI “Jezus wordt aan het kruis genageld”.
Bij 3-sprong voor beek rechts aanhouden, vervolgens het pad volgen tot 3-sprong met picknicktafel en brugje aan linkerhand.
Bij deze 3-sprong LA het brugje over, voorbij 2de brugje passeert men kapelletje ter ere van “Anthonis van Padua”, iets voorbij 3de brugje buigt het pad t.h.v. “grot van de Moeder der Smarten” naar rechts, verderop iets voorbij 4de brugje buigt het pad naar links richting grote witte kapel “de Heilige Eik”, wn route.
3.
Voor de kapel schuin naar rechts richting houten brugje lopen, voorbij het brugje het bospad met BL bordje “Baest” volgen tot T-splitsing voor kanaal, verderop voor brede beek buigt het pad iets naar links met de beek aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met kanaal aan linkerhand, kn12 volg 29/35.
Na ca. 60m RA, onverhard pad met BL bordje “Baest” en hoputen afsluitboom, kn12 volg 35.
RD, brede brug aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising t.h.v. stuw RD, wn route.
Voor hangbrug links aanhouden door draaihekje, kn35 volg 18, gras-pad aan rechterzijde van grasland richting draaihekje aan overzijde volgen.
4.
Ca. 60m na passeren van het draaihekje RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, vervolgens het pad verder volgen tot kruising met breed zandpad in het bosgebied.
Bij deze kruising RA, breed pad, kn18 volg 6, vervolgens het pad volgen tot viaduct, zijpaden negeren, verderop gaat het zandpad over in een verharde weg.
Bij viaduct RD het viaduct over, weg “Bekersberg” aan linkerhand negeren, kn6 volg 7, de weg verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, voorbij woning nr.3B passeert men kn7 volg 52.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande volgen, wn route.
T.h.v. woonboerderij nr.133 RA, onverhard pad, kn52 volg 53.
5.
Na ca. 170m, bij houten hek met draaihekje LA door het draaihekje, direct daarna RD, gras-pad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna RA richting vogelkijkscherm, de wn route wordt verlaten, verderop voor de snelweg buigt het gras-pad naar links, voorbij 2de bocht naar links passeert men een brugje, voorbij het brugje buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links en gaat over graskade.
RD, brugje aan linkerhand negeren, graskade met beek de Beerze aan linkerhand verder volgen.
Voorbij metalen afsluitboom RA, “Beerseveld”, verharde weg, vervolgens de weg volgen tot verhard voetpad “Bernadettestraat” aan linkerhand, voorbij woning nr.14.
Bij dit voetpad LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bernadettekerk, Bernadettestraat 4, 5688 KN te Spoordonk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Bernadettestraat in Spoordonk. Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Bernadettestraat, Spoordonk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Op weg naar de Baest Adrie: Op weg naar de Baest
Kapel van de Heilige Eik Adrie: Kapel van de Heilige Eik
Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze Adrie: Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze
Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze Adrie: Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-heilige-eik.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Spoordonkse Watermolen

Spoordonkseweg 130
5688 KE Spoordonk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (13)

 1. Margriet 15 juni 2020 om 17:33

  Deze route vandaag gelopen, heerlijk rustig, wel inderdaad geluid van de A 58, maar we hebben genoten van de natuur en ons niet gefocust op die geluiden.

  Reageren
 2. Adrie 20 april 2019 om 16:13

  Vandaag op zeer zonnige paaszaterdag de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen na in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. rieky 19 oktober 2017 om 10:40

  hallo Adrie
  ik wil deze wandeling gaan lopen ik zie laatst bijgewerkt op: 11-12-2016
  is deze nog goed
  groeten Rieky

  Reageren
  1. Adrie 19 oktober 2017 om 12:30

   Hallo Rieky, de wandelroute is gecontroleerd nadat er werkzaamheden geweest zijn ik kan met redelijke zekerheid zeggen dat de routebeschrijving nog klopt. Wel rekening houden met wat geluidshinder van A58.

 4. Adrie 11 december 2016

  Vandaag 11 december 2016 de wandelroute gecontroleerd. Bij Spoordonk heeft het Waterschap de Dommel een dijkverbetering doorgevoerd, de dijk is o.a. iets opgehoogd. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 30 september 2015

  De route op 27 september 2015 gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Harry Spakman 10 april 2015 om 18:58

  Foto: Ommetje Heilige Eik

  Reageren
 7. meranda 9 december 2014

  Op 9-12 heb ik deze route gelopen. Ik vond de route tegenvallen omdat het erg druk was op de snelweg, waar je voortdurend bij in de buurt loopt. De kapel was wel bijzonder. Sorry, een van de mindere route’s tot nu toe.

  Reageren
  1. Betsie 13 juli 2017 om 21:19

   Op 11-7-2017 deze route ook gelopen en ook ons viel de route tegen vanwege de snelweg.

  2. Adrie 14 juli 2017 om 05:23

   Meranda en Betsie jammer dat de route tegenviel door de A58. Het geluid van de snelweg is inderdaad ver te horen. In de omschrijving had ik hier al voor gewaarschuwd.

 8. Hondenwandelvoetjes.nl 9 november 2014

  Vandaag bij fantastisch weer deze route gelopen. Hier en daar wat drassig maar zeer de moeite waard! De honden hadden het uitermate naar hun zin vanwege de vele waterpartijen en velden waar ze lekker in konden rennen! Na afloop nog wat gegeten en gedronken bij `t Draaiboompje in Moergestel! TOP!!

  Reageren
 9. David 17 augustus 2014

  11-08-2014 gelopen leuke route als je niet zo ver wilt lopen. Je zou ook kunnen parkeren bij het kapelletje

  Reageren
 10. Lennard 6 juli 2014

  30-6 gelopen. Ik vond het een leuk en gevarieerd ommetje en heel geschikt voor als je erop uit wil maar eens een keer geen zin hebt in een lange wandeling.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)