Ommetje Heilige Eik, Spoordonk te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Heilige Eik, te Spoordonk

Wandeltocht naar de Heilige Eik in de Baest. In dit deel van de Baest zijn de Groote en de kleine Beerze al samengevoegd tot de Beerze. De beek heeft hier zijn oorspronkelijke aanzien teruggekregen en is weer een aantrekkelijke kronkelende beek. Als bezienswaardigheid komt men langs de mooi gelegen kapel van de Heilige Eik waarnaar deze route is vernoemd. Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van deze kapel, een ervan spreekt over een beeldje dat in een eik werd geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Nadat men het beeldje naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers gebracht had, stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. Bij deze korte rondwandeling moet men wel rekening houden met geluidshinder van de nabijgelegen A58. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-6-2014, laatst bijgewerkt op: 4-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de voormalige kerk LA vertrekken, het verhard voetpad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Aan einde van het voetpad, bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD,  “Beerseveld”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong RA, “Beerseveld 15 t/m 21”, wn route, de weg die verderop parallel loopt aan de snelweg ca. 1km volgen tot bocht naar links met aan rechterhand talud van viaduct.
In deze bocht RA, de wn route wordt verlaten, het onverharde stijgend pad met iets verder traptreden inlopen, boven aangekomen bij T-splitsing RA het viaduct over, verharde weg.
Ca. 120m voorbij het viaduct, t.h.v. wn routepaaltje RA de talud via onverhard pad met traptreden afdalen, beneden schuin naar links smal pad door bosschages inlopen, wn route, het pad buigt naar links.
2.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door de bosrand, kn36 volg 34.
Aan einde van het pad met aan linkerhand een woonboerderij naar de verharde weg lopen, bij de weg LA, verharde weg, wn route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, direct daarna LA, smal bospad, het pad is onderdeel van de kruisweg met iets verder kruiswegstatie XI “Jezus wordt aan het kruis genageld”.
Voor beek, bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad volgen tot 3-sprong met picknicktafel en een brugje aan linkerhand.
Bij deze 3-sprong LA het brugje over met voorbij een 2de brugje kapelletje ter ere van “Anthonis van Padua”, iets voorbij het 3de brugje buigt het pad t.h.v. “grot van de Moeder der Smarten” naar rechts, verderop iets voorbij 4de brugje buigt het pad naar links richting grote witte kapel “de Heilige Eik”, wn route.
3.
Voor de kapel schuin naar rechts richting houten brugje lopen, voorbij het brugje het bospad met BL bordje “Baest” inlopen, verderop voor brede beek buigt het pad iets naar links met de beek aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing voor kanaal, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met kanaal aan linkerhand, kn12 volg 29/35.
Na ca. 60m RA, onverhard pad met BL bordje “Baest” en houten afsluitboom, kn12 volg 35.
RD, brede brug aan rechterhand negeren, wn route.
T.h.v. stuw, bij kruising RD, wn route.
Voor hangbrug links aanhouden door draaihekje, kn35 volg 18, door rechterzijde van het grasland richting draaihekje aan overzijde lopen, bij dit draaihekje het grasland verlaten.
4.
Ca. 60m voorbij het draaihekje RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met breed zandpad in het bos.
Bij deze kruising RA, breed pad, kn18 volg 6, verderop gaat het zandpad over in een verharde weg, de weg volgen tot viaduct, zijpaden negeren.
Bij viaduct RD het viaduct over, weg “Bekersberg” aan linkerhand negeren, kn6 volg 7, de weg met verderop kn7 volg 52 verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, wn route.
T.h.v. woonboerderij nr.133A RA, onverhard pad, kn52 volg 53.
5.
Na ca. 170m RD, draaihekje aan linkerhand negeren, wn route, verderop langs de houten poort en het pad over de graskade volgen, wn route, voor de snelweg buigt het pad naar links, voorbij 2de bocht naar links passeert men een brugje, kn53 volg 27, voorbij het brugje buigt het pad met flauwe bocht naar links en gaat over een graskade.
RD, brugje aan linkerhand negeren, het pad over graskade verder met beek de Beerze aan linkerhand volgen.
Voorbij metalen afsluitboom RA, “Beerseveld”, verharde weg, de weg volgen tot verhard voetpad “Bernadettestraat” aan linkerhand, voorbij woning nr.14.
Bij dit voetpad LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bernadettekerk (Dorpshuis Hart van Spoordonk), Bernadettestraat 2-4, 5688 KN te Spoordonk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Bernadettestraat in Spoordonk. Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Bernadettestraat, Spoordonk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Op weg naar de Baest Adrie: Op weg naar de Baest
Kapel van de Heilige Eik Adrie: Kapel van de Heilige Eik
Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze Adrie: Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze
Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze Adrie: Landgoed Baest, hangbrug over de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
Dal van de Beerze Adrie: Dal van de Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-heilige-eik.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SpoordonkErvaringen van wandelaars (20)

 1. Peter ogg 22 mei 2022 om 13:58

  Mooie route, maar de stukken langs en over de A58 en langs de provinciale weg zijn wat minder plezierig om te lopen. Ook circa 1km langs hoog berm gras, minder geschikt met we. Korte broek.

  Reageren
  1. Ans 14 maart 2023 om 12:19

   de brug is niet bereikbaar door het hoge water zie foto groetjes Ans

 2. nellie en cor wesel 21 oktober 2020 om 14:04

  Omdat het de hele ochtend heeft geregend vandaag een kleiner rondje. Het was weer zeker de moeite waard. Veel beekjes, een meertje, kanaal, bruggen en trapjes en voor de liefhebber ook nog de kruisweg. Kortom heel afwisselend
  Voor herhaling vatbaar, dank weer!

  Reageren
 3. Kim 24 september 2020 om 17:15

  Vandaag gelopen. Lekker rustig en gevarieerd ommetje. Wel wat lange rechte stukken van en naar de viaducten over de snelweg, maar die nemen we voor lief. 😉

  Bij punt 2 vonden we de route wat onduidelijk. “Bij t-splitsing met aan de linkerhand woonboerderij RA, direct daarna bij y-splitsing LA, verharde weg, wn route.” Het RA en LA gaf voor ons alleen maar verwarring. Gelukkig gaf onze gpx verheldering. Duidelijker is wellicht: “Doorlopen tot woonboerderij, LA/RD aanhouden = verharde weg / wn volgen”.

  Bij punt 5 staat RA richting vogelkijkscherm. Geen idee waar dat moet staan, maar we hebben het niet gezien.

  En wellicht een toevoeging om het laatste stukje route via de Spoordonkse Watermolen te laten lopen? Of vermelden in de route?

  Reageren
  1. Adrie 24 september 2020 om 17:53

   Kim bedankt voor het verbetervoorstel! Punt 2 is iets aangepast aan einde van het pad komt men uit op de inrit van de woonboerderij het RA uit de zin weggelaten. Het is mogelijk dat het vogelkijkscherm bij punt 5 afgebroken is voorlopig doorgestreept. Aan het einde van de routebeschrijving een verwijzing naar de horecagelegenheid bijgevoegd.

 4. Ans en Paul Arts 19 september 2020 om 09:23

  Routebeschrijving: Ommetje Heilige Eik
  Vooraf: we vonden het een erg mooie en heerlijk stille tocht. Complimenten!
  Ik heb wel een paar opmerkingen bij de routebeschrijving.
  In punt 3 en 4 stel ik voor de volgorde van de aanwijzingen wat te veranderen, omdat ze in de tekst niet voorkwamen op de volgorde waarin de tocht loopt.
  Voorbeeld: als je in punt 3 de aanwijzingen letterlijk volgt, dan zou je éérst moeten doorlopen tot het kanaal, en de daarop volgende aanwijzingen (verderop voor brede beek buigt het pad iets naar links met de beek aan rechterhand, zijpaden negeren) pas moeten opvolgen nadat je bij het kanaal bent aangekomen. Dit werkt erg verwarrend.
  Aanwijzingen moeten gegeven worden met de loop van de tijd mee!
  Punt 5 liep bij ons mis!

  3. oorspronkelijke versie
  Voor de kapel schuin naar rechts richting houten brugje lopen, voorbij het brugje het bospad met BL bordje “Baest” volgen tot T-splitsing voor kanaal, verderop voor brede beek buigt het pad iets naar links met de beek aan rechterhand, zijpaden negeren.
  Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met kanaal aan linkerhand, kn12 volg 29/35.
  Na ca. 60m RA, onverhard pad met BL bordje “Baest” en hoputen afsluitboom, kn12 volg 35.
  3. Voorstel tot verbetering
  Voor de kapel schuin naar rechts richting houten brugje lopen, voorbij het brugje het bospad met BL bordje “Baest”. Verderop voor brede beek buigt het pad iets naar links met de beek aan rechterhand, zijpaden negeren. Blijf dit pad volgen tot T-splitsing voor kanaal.
  Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met kanaal aan linkerhand, kn12 volg 29/35.
  Na ca. 60m RA, onverhard pad met BL bordje “Baest” en houten afsluitboom, kn12 volg 35.

  4. oorspronkelijke versie
  Bij deze kruising RA, breed pad, kn18 volg 6, vervolgens het pad volgen tot viaduct, zijpaden negeren, verderop gaat het zandpad over in een verharde weg.
  4. Voorstel tot verbetering
  Bij deze kruising RA, breed pad, verderop gaat het zandpad over in een verharde weg. Deze weg vervolgens volgen tot viaduct, zijpaden negeren.

  In punt 5. waren wij het even kwijt.

  5. oorspronkelijke versie

  Na ca. 170m, bij houten hek met draaihekje LA door het draaihekje,
  (vraag: is dit het houten hek aan de linkerkant van het pad, of het houten hek even verderop waar je recht op loopt?. Wij hebben het eerste houten hek links van de pad genomen, en hebben vervolgens het volgende stuk van de route gemist, inclusief het vogelkijkscherm, snelweg enz.
  direct daarna RD, gras-pad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna RA richting vogelkijkscherm, de wn route wordt verlaten, verderop voor de snelweg buigt het gras-pad naar links, voorbij 2de bocht naar links passeert men een brugje, voorbij het brugje buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links en gaat over graskade.
  RD, brugje aan linkerhand negeren, graskade met beek de Beerze aan linkerhand verder volgen.
  Voorbij metalen afsluitboom RA, “Beerseveld”, verharde weg, vervolgens de weg

  Wij hebben bij onze variant over dit brugje gelopen, en zijn daarna linksaf geslagen. Vanaf dit brugje hebben we het pad netjes vervolgd.
  Blijkbaar hebben we een stuk van de route gemist.

  Met vriendelijke groet,
  Ans en Paul Arts

  Reageren
  1. Adrie 19 september 2020 om 10:24

   Ans en Paul Arts bedankt voor het verbetervoorstel! Punt 3 en 4 de schrijfwijze overgenomen ik had hierover al eerder opmerkingen over ontvangen dat het verwarrend werkt. Inmiddels al een jaar van deze schrijfwijze afgestapt bij nieuwe en gecontroleerde wandelroutes is de manier van schrijven zoals jullie die voorstellen al toegepast. Bij punt 5, is het houten hek aan linkerhand bedoelt staat nu ook in de routebeschrijving. De oorspronkelijke route liep zoals jullie die gelopen hebben. Omdat het broekbos voorbij het vogelkijkscherm best mooi geworden is met wel het nadeel dat je dan een klein stukje dicht langs de A58 loopt heb ik de wandelroute iets aangepast hierbij is een foutje in de tekst geslopen het stukje tekst “direct daarna RD, gras-pad aan rechterhand negeren” is blijven staan.

 5. Margriet 15 juni 2020 om 17:33

  Deze route vandaag gelopen, heerlijk rustig, wel inderdaad geluid van de A 58, maar we hebben genoten van de natuur en ons niet gefocust op die geluiden.

  Reageren
 6. Adrie 20 april 2019 om 16:13

  Vandaag op zeer zonnige paaszaterdag de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen na in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. rieky 19 oktober 2017 om 10:40

  hallo Adrie
  ik wil deze wandeling gaan lopen ik zie laatst bijgewerkt op: 11-12-2016
  is deze nog goed
  groeten Rieky

  Reageren
  1. Adrie 19 oktober 2017 om 12:30

   Hallo Rieky, de wandelroute is gecontroleerd nadat er werkzaamheden geweest zijn ik kan met redelijke zekerheid zeggen dat de routebeschrijving nog klopt. Wel rekening houden met wat geluidshinder van A58.

 8. Adrie 11 december 2016

  Vandaag 11 december 2016 de wandelroute gecontroleerd. Bij Spoordonk heeft het Waterschap de Dommel een dijkverbetering doorgevoerd, de dijk is o.a. iets opgehoogd. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 30 september 2015

  De route op 27 september 2015 gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Harry Spakman 10 april 2015 om 18:58

  Foto: Ommetje Heilige Eik

  Reageren
 11. meranda 9 december 2014

  Op 9-12 heb ik deze route gelopen. Ik vond de route tegenvallen omdat het erg druk was op de snelweg, waar je voortdurend bij in de buurt loopt. De kapel was wel bijzonder. Sorry, een van de mindere route’s tot nu toe.

  Reageren
  1. Betsie 13 juli 2017 om 21:19

   Op 11-7-2017 deze route ook gelopen en ook ons viel de route tegen vanwege de snelweg.

  2. Adrie 14 juli 2017 om 05:23

   Meranda en Betsie jammer dat de route tegenviel door de A58. Het geluid van de snelweg is inderdaad ver te horen. In de omschrijving had ik hier al voor gewaarschuwd.

 12. Hondenwandelvoetjes.nl 9 november 2014

  Vandaag bij fantastisch weer deze route gelopen. Hier en daar wat drassig maar zeer de moeite waard! De honden hadden het uitermate naar hun zin vanwege de vele waterpartijen en velden waar ze lekker in konden rennen! Na afloop nog wat gegeten en gedronken bij `t Draaiboompje in Moergestel! TOP!!

  Reageren
 13. David 17 augustus 2014

  11-08-2014 gelopen leuke route als je niet zo ver wilt lopen. Je zou ook kunnen parkeren bij het kapelletje

  Reageren
 14. Lennard 6 juli 2014

  30-6 gelopen. Ik vond het een leuk en gevarieerd ommetje en heel geschikt voor als je erop uit wil maar eens een keer geen zin hebt in een lange wandeling.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)