Ommetje Heijkersbroek, Ell te Limburg

9 km Wandelroute Ommetje Heijkersbroek, te Ell

Wandeltocht door landgoed Lemmenhof, de Ellburg en het Heijkersbroek, de laatste twee gebieden liggen in het stroomgebied van de Tungelroyse Beek. Landgoed Lemmenhof is een privé landgoed met diverse verblijfsmogelijkheden, de wandeltocht gaat door een klein bosgebied op het landgoed. Het natuurgebied de Ellburg heeft als bijzonderheid een eeuwenoude vluchtschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de Tungelroyse Beek. De schans bestaat uit een stuk grond met een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. De schans werd gebruikt tijdens de 80 jarige oorlog als vluchtschans. Het aantrekkelijke Heijkersbroek dat voorheen een moeras was is in de jaren '50 van de 20e eeuw ontwaterd door het kanaliseren van de Tungelroyse Beek. Er werden populieren aangeplant en op de drogere delen ook grove den. Het populierenbos is door gewijzigd beheer een mooi gevarieerd bos geworden en het doet dienst als klimaatbuffer. Een klimaatbuffer is een gebied waar de natuurlijke sponswerking van het landschap meer ruimte krijgt. Regenwater wordt bij piekbuien langer vastgehouden, en verdwijnt langzaam in de ondergrond. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-11-2020, laatst bijgewerkt op: 2-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang onder de kerktoren LA vertrekken, “Niesstraat”, vervolgens voorbij gebouw “Niesgoet” RA, “Scheijvenstraat”.
Voorbij woning nr.15 LA, “Ribesstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Jasmijnstraat”, direct daarna LA, “Hazelaarstraat”.
Bij T-splitsing RA, weg aan rand van de bebouwing.
Bij 4-sprong RD, het verhard fietspad aan rechterzijde van het speelveldje inlopen, het fietspad aan de rand van het veldje volgen tot bocht naar rechts, iets voorbij deze bocht gaat het fietspad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens na ca. 30m RA, “Kampstraat NR.4-4a-6-8”, wn route, verderop t.h.v. boerderij “De-Hoof” gaat de weg over in een onverhard pad, direct na deze overgang buigt het pad naar links.
2.
Voorbij metalen poort RD, pad met bosrand aan rechterhand, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links het bosperceel in, het pad verder volgen tot 3-sprong met bankje, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, iets verder buigt het pad naar links en gaat door een smal bosperceel.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA de vlonder over, kn70 volg 71, onverhard pad met NM bordje “Ellburg”, iets verder buigt het pad naar links, vervolgens voor veelhoekig gebouwtje, bij 3-sprong RA, wn route, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. informatie paneeltje “Ellburg” RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing LA richting klaphek in de verte, voorbij het klaphek RD door het grasland richting klaphek aan overzijde lopen, wn route, na verlaten van het grasland smal pad met een landbouwperceel aan linkerhand.
3.
RD, pad met iets in het pad een knuppelbrugje aan rechterhand negeren, kn71 volg 32, na ca. 250m buigt het gras-pad voor een beek naar links en gaat door de linkerzijde van het grasland.
# De begroeide wal aan rechterhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen.
Voorbij de schans, bij T-splitsing met aan linkerhand een klaphek RA, de linkerzijde van het grasland verder volgen, wn route, verderop voorbij een poel buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links.
Bij kruising met verharde weg RA de fietsbrug aan overzijde van de weg over, “Ittervoorterweg”, kn32 volg “Swartbroek”, ww69 volg rd, vervolgens ca. 60m voorbij de brug LA, onverhard pad, “Hulsweg”, rd route.
4.
T.h.v. inrit woning nr.4, bij 3-sprong met aan rechterhand een verharde weg links aanhouden, “Hulsweg”, ww70 volg rd.
Na ca. 500m, voor bosperceel met bankje LA richting brugje, de rd route wordt verlaten, vervolgens voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, wn60, het pad met na ca. 90m een zijarm van de beek aan rechterhand volgen tot 2de betonnen brugje.
RD, het betonnen brugje aan rechterhand negeren, kn60 volg 44, direct daarna buigt het pad naar links, vervolgens voor verlaten van een kleine open plek LA, wn route, iets verder pad met afrastering aan linkerhand en weer iets verder pad over een lage graskade.
RD achtereenvolgens gras-pad aan rechter- en klaphek aan linkerhand negeren, wn route, het pad met iets verder een picknicktafel aan rechterhand volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising LA, kn44 volg 39.
5.
Voor metalen afsluitboom LA het parkeerterreintje oplopen, kn39 volg 38, vervolgens aan achterzijde van het parkeerterreintje het linker pad inlopen, het pad richting het ven (visvijver) aan rechterhand negeren, wn route, het pad volgt op enige afstand het ven aan rechterhand.
Aan smalle zijde van het ven, bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, men volgt nog steeds het ven aan rechterhand.
Na ca. 90m, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, voorbij bocht naar rechts is het ven aan rechterhand weer te zien.
Iets voorbij deze bocht met aan rechterhand het ven LA, kn37 volg 36.
Bij 3-sprong RA, kn36 volg 45, pad met waterloop aan linkerhand.
Bij kruising RD, wn route, het pad met de waterloop aan linkerhand verder volgen.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 34(0,4km), direct daarna RD, gras-pad langs waterloop aan rechterhand negeren.
6.
Na ca. 80m LA het knuppelbrugje oplopen, na verlaten van het knuppelbrugje, bij T-splitsing LA.
RD, pad richting verharde weg aan rechterhand negeren, kn34 volg 35.
Na ca. 130m RA, de wn route wordt verlaten, voorbij een klaphek de linkerzijde van het grasveld met speeltoestellen oplopen.
Na verlaten van het grasveld, bij T-splitsing LA, verhard voet-/fietspad, vervolgens t.h.v. woning nr.18 RA, “Breederkamp”.
RD, “Breederkamp”, weg aan linkerhand negeren, vervolgens bij kruising RD, fietspad.
RD, smalle weg aan rechterhand negeren, direct daarna rechts aanhouden, verhard voetpad, vervolgens aan einde van het voetpad eveneens rechts aanhouden, verharde weg richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Niesstraat 1, 6011 RB te Ell. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Scheijmansplein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Niesstraat, Ell.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
De Ellerschans Adrie: De Ellerschans
Uitzicht vanuit de Ellburg Adrie: Uitzicht vanuit de Ellburg
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Brugje over de Tungelroysebeek Adrie: Brugje over de Tungelroysebeek
Het Heijkersbroek Adrie: Het Heijkersbroek
Ezels in het Heijkersbroek Adrie: Ezels in het Heijkersbroek
Pad door het Heijkersbroek Adrie: Pad door het Heijkersbroek
Visvijver Adrie: Visvijver

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-heijkersbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats EllErvaringen van wandelaars (2)

  1. Rieky 17 mei 2023 om 16:45

    Wij willen deze route morgen lopen is alles nog in orde

    Reageren
    1. Adrie 17 mei 2023 om 17:02

      In november 2022 het gebied voor het laatst bezocht en de routebeschrijving op een paar puntjes wat bijgewerkt. In het gebied zelf waren geen verandering.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)