Ommetje Hageven, Bergeijk te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Hageven, te Bergeijk

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven. De wandeltocht start in het Nederlandse deel De Plateaux van het gebied. De Plateaux bestaat uit een gebied van gevarieerd bos, heide, vennen en vloeiweiden, het eerste deel van de tocht gaat door het gevarieerde bos. Na passeren van het riviertje de Dommel op Belgisch grondgebied gaat de wandeltocht door een klein stukje landbouwgebied en langs de rand van het Belgische plaatsje Neerpelt naar het bezoekerscentrum Hageven. In de direct omgeving van het bezoekerscentrum wordt het riviertje de Dommel door het natuurgebied Hageven gevolgd. Op twee plaatsen passeert men een vogelkijkhut, vooral de tweede is zeker een bezoekje waard. Vanuit deze hoge vogelkijkhut heeft men een weids uitzicht over het Hageven en het daar achtergelegen De Plateaux. Na het passeren van een hangbrugje over de Dommel keert men terug in het Nederlandse deel van het gebied. Dit deel van De Plateaux op de grens met België bestaat uit een uitgestrekt open gebied met heide en vennen waarna in laatste deel van de tocht de vloeiweiden in de Pelterheggen bezocht worden. De vloeiweiden zijn voormalige hooilanden die met behulp van watersysteem bevloeid werden. In de 19e eeuw was er veel vraag naar hooi voor paarden. Om de schrale grond op De Plateaux geschikt te maken voor hooilanden bedacht men een bewateringssysteem. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-6-2017, laatst bijgewerkt op: 7-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein het pad tussen NM bord “De Plateaux” en informatiepaneel “De Plateaux-Hageven” inlopen, gele NM (routepaaltjes met gele pijl) route, kn11 volg 61, verderop voor een houten poort buigt het pad naar links.
Voor houten poort, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, gele NM en wn route, direct daarna voorbij klaphek LA, gele NM en wn route, pad met smalle waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, pad door de rand van half open gebied, gele NM route, kn61 volg 64, verderop na een klein stukje de smalle waterloop weer gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en gaat door het open gebied.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad, gele NM en wn route.
2.
Ruim voorbij bankje, bij kruising met iets breder pad met aan beide zijde een pad met NM bordje “Rustgebied” RD, gele NM en wn route, ca. 200m voorbij deze kruising buigt het pad naar rechts met aan linkerhand een pad met NM bordje “Rustgebied”, gele NM en wn route, ruim voorbij deze bocht een knuppelbrugje over.
Voorbij knuppelbrugje, bij kruising met aan rechterhand een uitkijkpunt RD, gele NM route, kn64 volg 96.
Bij T-splitsing RA, breed pad, gele NM en wn96 route, iets verder t.h.v. brugje gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij kruising RA, onverhard pad, gele NM route, kn96 volg 93.
Bij T-splitsing RA, gele NM en wn93 route, verderop buigt het pad naar links.
3.
Iets voorbij deze bocht RD, oc (wit zeshoekig bordje met oranje cirkel) route, kn93 volg 92, de gele NM route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg voor bosrand.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, oc en wn92 route.
Na ca. 80m RA het brugje over, oc route, kn92 volg 91, direct daarna RD, wn91, smal bospad aan linkerhand negeren, smal pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel, bij 4-sprong RA, bospad, oc route, kn91 volg 90.
Bij 4-sprong RD, oc en wn90 route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc en wn90 route.
Voor woning nr.49, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Buizerdstraat”, oc en wn90 route, de weg volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing LA, kn90 volg 54, direct daarna RA, onverhard pad, oc en wn54 route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, oc en wn54 route.
Voor witte woning, bij T-splitsing RA, wn54, direct daarna voorbij de woning LA, oc route, kn54 volg 50, de smalle bochtige weg volgen tot brugje over het riviertje de Dommel, zijpaden negeren.
Iets voorbij het brugje, direct na een waterloop RA het rechter pad volgen, oc route, kn50 volg 53, verderop voorbij een brugje komen beide paden weer samen.
# Voor een bezoek aan het bezoekerscentrum Hageven een klein stukje RD, vervolgens bij 3-sprong LA, iets verder is aan linkerhand het bezoekerscentrum. Open op woensdag van 13u tot 17u en in de weekends van 14u tot 18u. Dan kan je hier ook een drankje verkrijgen.
5.
Voor vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, oc route, kn53 volg 95, voorbij een metalen brugje buigt het pad naar links en volgt het riviertje de Dommel aan linkerhand, verderop t.h.v. een betonnen brugje buigt het pad naar rechts weg van de Dommel, smalle verharde weg, oc en wn95 route.
Ca. 200m voorbij deze bocht, iets voorbij bosperceel aan rechterhand LA, onverhard pad, oc route, kn95 volg 94.
Na ca. 250m, voorbij flauwe bocht naar rechts LA door houten voetgangerssluis, kn94 volg 52, de oc route wordt verlaten, pad met iets verder een vlonder, voorbij een houten voetgangerssluis een hangbrugje over, ca. 100m voorbij een vlonder en een kleiner brugje buigt het pad op een lage heuvel naar links, ruim voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts met grenspaal No.185 aan rechterhand, het pad verder volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand.
6.
In deze bocht, voorbij bankje RA, bospad met NM bordje “Plateaux”, gele NM route, de wn route wordt verlaten, het licht slingerende pad ca. 270m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een routepaaltje rechts van het pad.
Bij dit pad LA, gele NM route, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door een perceel grasland met populieren, gele NM en wn69 route, voorbij het perceel met populieren het pad met ondiepe greppel aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
Voorbij het klaphek RA, kn69 volg 11, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, gele NM route, het pad met perceeltjes grasland aan rechterhand verder volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerken:
Groen/gele en wit/bruine markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk paaltje met/zonder nummer voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Plateaux, werkschuur Natuurmonumenten in Bergeijk, Barrier 15a, 5571 TV te Bergeijk. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats De Plateaux, de ingang is aan een zijweg van de N69 tussen Valkenswaard en Hasselt. De ingang ligt tegenover de benzinepomp, 200m voor de Belgische grens.

Openbaar vervoer

Vanaf station Neerpelt de belbus tot halte Klaverstraat. Aanlooproute vanaf de bushalte: In noordwestelijke vertrekken, direct daarna bij kruising voorbij woning nr.58 RD, "Weidenstraat". Links aanhouden, onverhard pad aan rechterhand negeren. Routebeschrijving starten bij punt 4. 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Plateaux, open plek in het bos Adrie: De Plateaux, open plek in het bos
Het is goed toeven in een schaduwrijke omgeving Adrie: Het is goed toeven in een schaduwrijke omgeving
De Plateaux, pad door het bos Adrie: De Plateaux, pad door het bos
Vennetje bij het uitkijkpunt Adrie: Vennetje bij het uitkijkpunt
Hetzelfde vennetje maar nu in de winter Adrie: Hetzelfde vennetje maar nu in de winter
Het uitkijkpunt Adrie: Het uitkijkpunt
Plaquette van kunstenaar Willy Ceysens Adrie: Plaquette van kunstenaar Willy Ceysens
Het Hageven Adrie: Het Hageven
Een van de vennen in het Hageven Adrie: Een van de vennen in het Hageven
Weids uitzicht vanuit een hoge vogelkijkhut Adrie: Weids uitzicht vanuit een hoge vogelkijkhut
Hangbrugje over de Dommel Adrie: Hangbrugje over de Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-hageven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bezoekerscentrum Hageven

Tussenstraat 10
3910 Neerpelt

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 3 januari 2022 om 19:14

  Gisteren 2 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens is het wandelnetwerk De Groote Heide verder uitgebreid en gekoppeld aan het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. Op delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de nummers van het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. René Klunder 16 mei 2021 om 21:30

  We hebben deze fantastische tocht vandaag gelopen. Wat zijn we gelukkig met de Kempen. En met Adrie, wat zet je toch mooie tochten uit kerel. Veel dank voor het plezier wat je ons daarmee bezorgt.

  Reageren
 3. Marjo en Lara 14 juni 2018 om 13:12

  Prachtige tocht Adrie! Je combineert het mooiste van de Plateaux.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)