Ommetje Hageven, Bergeijk te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Hageven, te Bergeijk

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven. De wandeltocht start in het Nederlandse deel De Plateaux van het gebied. De Plateaux bestaat uit een gebied van gevarieerd bos, heide, vennen en vloeiweiden, het eerste deel van de tocht gaat door het gevarieerde bos. Na passeren van het riviertje de Dommel op Belgisch grondgebied gaat de tocht door een klein stukje landbouwgebied en langs de rand van het Belgische plaatsje Neerpelt naar het bezoekerscentrum Hageven. In de direct omgeving van het bezoekerscentrum wordt het riviertje de Dommel door het natuurgebied Hageven gevolgd. Op twee plaatsen passeert men een vogelkijkhut, vooral de tweede is zeker een bezoekje waard. Vanuit deze hoge vogelkijkhut heeft men een weids uitzicht over het Hageven en het daar achtergelegen De Plateaux. Na het passeren van een hangbrugje over de Dommel keert men terug in het Nederlandse deel van het gebied. Dit deel van De Plateaux op de grens met België bestaat uit een uitgestrekt open gebied met heide en vennen waarna in laatste deel van de tocht de vloeiweiden in de Pelterheggen bezocht worden. De vloeiweiden zijn voormalige hooilanden die met behulp van watersysteem bevloeid werden. In de 19e eeuw was er veel vraag naar hooi voor paarden. Om de schrale grond op De Plateaux geschikt te maken voor hooilanden bedacht men een bewateringssysteem. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-6-2017, laatst bijgewerkt op: 17-8-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein het pad links van informatiepaneel “De Plateaux-Hageven” inlopen, gele NM route, kn11 volg 61, verderop voor houten hek buigt het doorgaande pad naar links.
Voor houten hek, bij T-splitsing RA, gele NM en wn route, direct daarna voorbij klaphek LA, gele NM en wn route, pad met smalle waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
Bij splitsing LA, pad door half open gebied, gele NM route, kn61 volg 64, verderop na een klein stukje de smalle waterloop weer gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en gaat door open gebied.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad, gele NM en wn route.
2.
Bij kruising met iets breder pad RD, gele NM en wn route, verderop t.h.v. NM bordje “Rustgebied” buigt het pad naar rechts, gele NM en wn route.
Voorbij knuppelbrugje, bij kruising RD, gele NM route, de wn route wordt verlaten, bij deze kruising is aan rechterhand een uitkijkpunt.
Bij T-splitsing RA, breed pad, gele NM route, iets verder t.h.v. brugje gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij kruising RA, onverhard pad, gele NM route.
Bij T-splitsing RA, gele NM route, verderop buigt het pad naar links.
3.
Iets voorbij deze bocht RD, oc route, de gele NM route wordt verlaten, het pad verder volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg voor bosrand.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, oc route.
Na ca. 80m RA het brugje over, oc route, direct daarna RD, smal bospad aan linkerhand negeren, smal pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij akker/grasland, bij 4-sprong RA, bospad, oc route.
Bij 4-sprong RD, oc route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route.
Voor woning nr.49, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Buizerdstraat”, oc route, de weg volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RA, onverhard pad, oc route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, oc route.
Voor witte woning, bij T-splitsing RA, direct daarna voorbij de woning LA, oc route, smalle weg, de bochtige weg volgen tot brugje over de Dommel, zijpaden negeren.
Iets voorbij het brugje over de Dommel, direct na betonnen brugje RA, het rechter pad volgen, oc route, verderop komen beide paden weer samen.
# Voor een bezoek aan het bezoekerscentrum Hageven een klein stukje RD, vervolgens bij 3-sprong LA, iets verder is aan linkerhand het bezoekerscentrum. Open op woensdag van 13u tot 17u en in de weekends van 14u tot 18u. Dan kan je hier ook een drankje verkrijgen.
5.
Voor vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, oc route, voorbij een metalen brugje buigt het pad naar links en volgt het riviertje de Dommel aan linkerhand, verderop t.h.v. betonnen brugje buigt het pad naar rechts weg van de Dommel, smalle verharde weg, oc route.
Ca. 200m voorbij deze bocht, iets voorbij bosperceel aan rechterhand LA, onverhard pad, oc route.
Na ca. 250m, voorbij flauwe bocht naar rechts LA door houten voetgangerssluis, pv route, de oc route wordt verlaten, iets verder passeert men een vlonder, verderop een houten voetgangerssluis en hangbrugje, ca. 100m voorbij een kleiner brugje buigt het pad t.h.v. een lage heuvelrug naar links, t.h.v. grenspaal No.185 buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad verder volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand groot bosgebied.
6.
In deze bocht, voorbij bankje RA, bospad met NM bordje “Plateaux”, gele NM route, de pv route wordt verlaten.
Na ca. 270m LA, gele NM route, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door grasland, het gras-pad volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
Voorbij het klaphek RA, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gele NM route, het pad met grasland aan rechterhand verder volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Gele en witte NM route met pijl voor richting aanduiding.
Wandelnetwerken:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk paaltje met alleen richting aanduiding.
Gekleurde symbolen rd = rode driehoek, pv = paarse vierkant en oc = oranje cirkel voor richting aanduiding.
Oranje cirkel (oc) en rode driehoek (rd) als richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Plateaux, werkschuur Natuurmonumenten in Bergeijk, Barrier 15a, 5571 TV te Bergeijk. Plan Route

Met de auto

De hoofdingang van natuurgebied De Plateaux, een zijweg van de N69 tussen Valkenswaard en Hasselt. De ingang ligt tegenover de benzinepomp, 200 m voor de Belgische grens.

Openbaar vervoer

Vanaf station Neerpelt de belbus tot halte Klaverstraat. Aanlooproute vanaf de bushalte: In noordwestelijke vertrekken, direct daarna bij kruising voorbij woning nr.58 RD, "Weidenstraat". Links aanhouden, onverhard pad aan rechterhand negeren. Routebeschrijving starten bij punt 4. 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Plateaux, open plek in het bos Adrie: De Plateaux, open plek in het bos
Het is goed toeven in een schaduwrijke omgeving Adrie: Het is goed toeven in een schaduwrijke omgeving
De Plateaux, pad door het bos Adrie: De Plateaux, pad door het bos
Vennetje bij het uitkijkpunt Adrie: Vennetje bij het uitkijkpunt
Hetzelfde vennetje maar nu in de winter Adrie: Hetzelfde vennetje maar nu in de winter
Het uitkijkpunt Adrie: Het uitkijkpunt
Plaquette van kunstenaar Willy Ceysens Adrie: Plaquette van kunstenaar Willy Ceysens
Het Hageven Adrie: Het Hageven
Een van de vennen in het Hageven Adrie: Een van de vennen in het Hageven
Weids uitzicht vanuit een hoge vogelkijkhut Adrie: Weids uitzicht vanuit een hoge vogelkijkhut
Hangbrugje over de Dommel Adrie: Hangbrugje over de Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-hageven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bezoekerscentrum Hageven

Tussenstraat 10
3910 Neerpelt

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. René Klunder 16 mei 2021 om 21:30

    We hebben deze fantastische tocht vandaag gelopen. Wat zijn we gelukkig met de Kempen. En met Adrie, wat zet je toch mooie tochten uit kerel. Veel dank voor het plezier wat je ons daarmee bezorgt.

    Reageren
  2. Marjo en Lara 14 juni 2018 om 13:12

    Prachtige tocht Adrie! Je combineert het mooiste van de Plateaux.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)