Ommetje Groot Overbrugge, Stiphout - Helmond te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Ommetje Groot Overbrugge, te Stiphout - Helmond

Een wandeling door een omgeving met een historisch verleden.
De wandeltocht gaat vanuit kerkdorp Stiphout, langs de Oude Toren, via veldwegen over landgoed Croy en langs kasteel Croy naar landgoed Groot Overbrugge. Om vervolgens langs de Schevelingse Loop, via stadspark De Warande en langs de Stiphoutse Loop weer terug te keren bij het start- en eindpunt de Sint Trudokerk.
NSW-landgoed Groot Overbrugge is een jong landgoed in particulier eigendom. Op het landgoed vindt natuurontwikkeling plaats. Het landgoed bevindt zich in de nabijheid van buurtschap ‘Overbrug’. Dit buurtschap is al sinds de middeleeuwen bewoond. In geschrifte uit 1427 wordt er al een hoeve op ‘De Overbrug’ genoemd.
De ‘Oude Toren’ is een overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk. De eerste schriftelijke melding van de kerk stamt uit 1342 toen de kerk door de bliksem werd getroffen en afbrandde. Het ‘Mirakel van Stiphout’ vond toen plaats. De legende beschrijft hoe de boer Jan Baloys, de brandende kerk in liep om de heilige hosties te redden. De vlammen deerden de boer niet, ze weken zelfs uiteen zodat hij het Sacrament in veiligheid kon brengen. Dit mirakel maakte dat Stiphout in de eeuwen daarna een veel bezocht bedevaartsoord werd.
De oudste delen van het kasteel Croy dateren uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 stond hier al een slotje met een hoeve. Door de eeuwen heen hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid. De laatste adellijke bewoonster van het kasteel was Freule Constance van der Brugghen. Zij liet in 1872 in haar testament vastleggen dat het kasteel na haar overlijden, ingericht diende te worden als tehuis voor arme oude mannen en vrouwen uit Stiphout en Aarle-Rixtel. Het kasteel is momenteel ingericht als kantoorruimten.
Stadspark De Warande was oorspronkelijk een jachtterrein dat toebehoorde aan de Heer van Helmond. De huidige vorm van De Warande dateert van 1757. De oudste aanplant die in De Warande te vinden is stamt uit 1834. In 1815 kreeg de familie Wesselman toestemming om op in De Warande een familiegraf in te richten. Zo is het grafeiland tot stand gekomen, waarop telgen van de families Wesselman en Carp begraven liggen. De Warande is rijk aan vele vogelsoorten. De meest voorkomende soorten zijn de boomklever en boomkruiper, grote bonte specht, gaai, roodborst, kauw, merel en diverse mezensoorten. Ook de bosuil en buizerd zijn er te vinden. Daarnaast herbergt De Warande een kolonie Blauwe Reigers, die ieder voorjaar hoog in de bomen hun nesten bouwen.
De bij het start- en eindpunt gelegen St Trudokerk stamt uit 1884 en heeft een rijk interieur. Het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. De ‘kruisweg van Christus’ is uitgebeeld op veertien grote schilderijen uit 1900, die zich aan beide zijden van de kerk bevinden. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld. De kerk is dagelijks geopend.
Ca. 60% van de wandeltocht is onverhard.

Let op! Landgoed Groot Overbrugge is niet toegankelijk voor honden.
Daarnaast kan het tijdens natte perioden op sommige gedeelten van de route drassig zijn. Ook langs de Schevelingse Loop kan het pad ruig zijn. Het advies is dan ook om een lange broek en stevige wandelschoenen te dragen.

Opgesteld door: Mark op: 9-11-2024

Routebeschrijving

Let op: landgoed ‘Groot Overbrugge’ is verboden voor honden, in de routebeschrijving is een alternatief opgenomen waarmee men langs het landgoed af loopt.

1.       Met de rug naar de ingang van de ‘St Trudokerk’ LA vertrekken. Direct na de verkeerslichten RA, ‘Mr Strikstraat’, kn65 volg 63 (het knooppuntpaaltje staat wat verderop). ‘Mr Strikstraat’ tot aan T-splitsing uitlopen, zijstraten negeren. Bij T-splitsing LA, ‘van der Brugghenstraat’, wn-route. ‘Van der Brugghenstraat’ voor ca. 400m volgen totdat deze in een bocht naar rechts overgaat in de ‘Janssenstraat’, zijstraten naar links en naar rechts negeren, wn-route. In deze bocht naar rechts RD, zandweg, wn-route. Men passeert de ‘Oude Toren’ aan linkerhand. Bij kruising RA, kn63 volg 62. Bij kruising met aan rechterhand een smal pad door een akker LA, de wn-route wordt verlaten. Men passeert aan rechterhand een eikenbosje #het bosje wordt de Roemortel of ook wel Duvelsput genoemd. Er werd hier vroeger leem gewonnen waardoor het perceel zo’n twee meter dieper lag. In de 18e eeuw stond op deze plek een hagelkruis, een kruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren zodat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. Direct na het bosje RD, veldweg naar rechts negeren. Na een bocht naar rechts bij 3-sprong RA, wn-route. In een bocht naar rechts passeert men aan linkerhand een informatiebord over bolle akkers en landgoed Croy. #het gebied is al eeuwenlang in gebruik als landbouwgrond. Door al deze tijd op dezelfde manier te ploegen ontstonden hoogteverschillen, de zogenaamde bolle akkers. Na rij hoge populieren RD, veldweg naar rechts negeren.

2.       Direct hierna LA, verharde weg, kn61 volg 30. In bocht naar rechts RD, graspad, men passeert een ijzeren poort, de wn-route wordt verlaten. Na oversteken van de ‘Goorloop’ RA, onderhoud-pad met ‘Goorloop’ aan rechterhand. Bij kruising met verharde weg LA, kn30 volg 54. RD, pad met houten poort naar links negeren, kn54 volg 53. Men passeert kasteel ‘Croy’ aan linkerhand. Bij 3-sprong RA, ‘Kasteelweg’, kn53 volg 69. RD, weg naar links negeren. Na bocht naar rechts RD, zandweg naar links negeren, wn-route.

3.       Direct na het passeren van de ‘Antoniushoeve’ LA, zandpad met bordje BL ‘Croy’ aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. #wandelaars met een hond gaan RD en vervolgen de verharde weg tot aan kn69. Vandaar kan de wandelroute vervolgd worden. Na ca. 300m RD, graspad met haag naar links negeren. Ca. 40m na dit graspad RA, smal pad richting bordje ‘opengesteld’. Voor bordje ‘opengesteld’ bij 3-sprong RA. #men bevindt zich nu op landgoed ‘Groot Overbrugge’. Bij 3-sprong met breder zandpad LA. Verderop passeert men een ijzeren voetgangerssluis. Bij 3-sprong LA. Direct hierna bij 3-sprong LA en hierna weer LA. RD, pad naar rechts negeren, men passeert een vennetje aan rechterhand. Bij T-splitsing RA, graspad met vennetje aan rechterhand. Graspad gaat met een ruime bocht om het vennetje heen. Na het vennetje de 2 graspaden naar rechts negeren, direct hierna bij 3-sprong LA. Opnieuw bij 3-sprong LA en direct hierna bij 3-sprong LA, graspad met een vennetje aan rechterhand. Bij T-splitsing voor ‘Schevelingse Loop’ RA. Bij 3-sprong LA, de ‘Schevelingse Loop’ oversteken. Na ‘Schevelingse Loop’ rechts aanhouden, onderhoud-pad met ‘Schevelingse Loop’ aan rechterhand. Bij T-splitsing met verharde weg LA, kn69 volg 9 (het knooppuntpaaltje staat wat verderop naar rechts) #wandelaars met een hond pakken vanaf hier de route weer op.

4.       Na ca. 400m RA, kn9 volg 7. Op einde van het pad bij kruising LA, wn-route. Bij 3-sprong RA, wn-route. Verderop na lantaarnpaal nr. 11 RA, smal onverhard pad, wn-route. #men bevindt zich nu in stadspark De Warande. Bij 3-sprong LA, wn-route. Bij kruising RA, de wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong LA. Men passeert aan rechterhand de zogenaamde ‘Beukenberg’. #In de 2e helft van de 16e eeuw stonden er steenovens in de Warande, hierin werden bakstenen gebakken voor de het kasteel, de stadspoorten en andere gebouwen in de stad. Gebroken bakstenen of te hard gebakken misbaksels werden op een berg verzameld. Later werden op deze berg beuken geplant en staat het bekend als de ‘Beukenberg’. Bij 3-prong LA. Bij 3-sprong RA, pad met sportvelden op enige afstand aan rechterhand. Bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, graspad met poel aan rechterhand. Bij 4-sprong (schuin) RD. #op dit pad bevindt zich zowel links als rechts van het pad, hoog in de boomtoppen de reigerkolonie. Bij kruising RD. Bij T-splitsing voor het grafeiland LA. Pad rondom het grafeiland linksom tot aan overzijde volgen. Aan overzijde LA, wn-route.

5.       Bij kruising met verharde weg RD, kn7, de wn-route wordt verlaten. Bij 5-sprong voor een bankje LA (1e pad naar links). Aan linkerhand passeert men een informatiebord over de ‘vogeltoptien’ in de Warande. Bij 5-sprong met metalen afsluitboom voor bankje RA. Bij kruising met aan rechterhand een bankje LA, sloot oversteken. Direct hierna bij kruising RA, struinpad met bosrand aan rechterhand. Op einde van het struinpad bij T-splitsing met verharde weg LA. RD, via brugje de ‘Goorloop’ oversteken, weg naar links negeren. Bij T-splitsing LA. Weg maakt een bocht naar rechts, ‘Eenselaar’ gaat hier over in ‘Elsdonk’, zandpad naar links negeren, wn-route. Bij rand van de bebouwde kom RA ‘Rode Beemden’, de wn-route wordt verlaten. Bij bocht naar links RD, grindpad. Aan het einde van het grindpad rechts aanhouden. Iets verderop na bordje ‘honden uitlaatstrook’ bij bocht naar links RA door metalen voetgangerssluis. Graspad schuin naar links volgen. Na poel aan rechterhand en voor waterloopje LA, smal pad. Na houten voetgangerssluis RD, pad met ‘Stiphouste Loop’ aan rechterhand blijven volgen, pad naar links negeren. Direct na houten voetgangerssluis RA, via houten voetgangerssluis de ‘Stiphoutse Loop’ oversteken. Hierna rechts aanhouden en pad langs akker volgen. Bij T-splitsing met verharde weg LA. Bij 3-sprong LA, kn64 volg 65. Bij 3-sprong LA, ‘van Heijnsbergenstraat’, wn-route. Hierna RA, ‘Ribbiusstraat’, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing RA. Straat uitlopen tot aan kruising met de ‘Dorpsstraat’, zijstraten naar links en rechts negeren, wn-route. Bij kruising RA, wn-route, richting de ‘St Trudokerk’ start- en eindpunt van deze wandelroute.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.
BL staat voor Brabants Landschap.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Stiphout - Helmond. Plan Route

Met de auto

Parkeergelegenheid in de directe omgeving van de St Trudokerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Landgoed Groot Overbrugge Landgoed Groot Overbrugge
zicht op de Oude Toren zicht op de Oude Toren
Kasteel Croy Kasteel Croy
Poortgebouw kasteel Croy Poortgebouw kasteel Croy
Ven op Groot Overbrugge Ven op Groot Overbrugge
Langs de Schevelingse Loop Langs de Schevelingse Loop
Grafeiland in De Warande Grafeiland in De Warande
Herfst in De Warande Herfst in De Warande

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-groot-overbrugge.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse in Stiphout



Dolce & Gusto Ristorante

Dorpsstraat 17
5708 GC
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)