Ommetje Groot Goor, Helmond te Noord-Brabant

6 km Wandelroute Ommetje Groot Goor, te Helmond

Een wandeling door het Goorlooppark, het Groot Goor en langs de Goorloop. Het Groot Goor is een natuurgebied aan de zuidkant van de gemeente Helmond. Het gebied wordt gevormd door rietlanden, weilanden, een uitgestrekte fruitboomgaard, een beukenbos en een oud en vochtig bosgebied langs het Eindhovens Kanaal. Het Groot Goor is een van oorsprong nat gebied in het beekdal van de Goorloop. In de periode rond 1840 is gestart met de ontginning van het gebied. Eind 19e eeuw vormt het gebied een landgoed dat onderdeel uitmaakte van de ‘Heerlijckheit Helmond’. Het landgoed bestond uit beemden, bossen, weilanden en singels en was bestemd voor de jacht en het weiden van vee. De singels zijn met name in het beukenbos nog goed herkenbaar in de vorm van brede beukenlanen. Veel bomen in dit gebied stammen nog uit deze tijd en zijn dan ook meer dan honderd jaar oud. Het gebied is rijk aan flora en fauna. Verschillende dier- en vogelsoorten zijn er te vinden. Wandel je op rustige momenten in de vroege ochtend of ’s avonds tegen de schemer, dan heb je grote kans om reeën te zien grazen in de weitjes.
Halverwege de wandeling kan een uitstapje gemaakt worden naar de plattelandswinkel van appelboer Jurrius. Hier zijn appels, peren en andere producten uit de eigen boomgaard op het Groot Goor verkrijgbaar. Voor openingstijden zie de website appelboer.nl. Bijna op het einde komt de wandeling langs de dahliatuin Helmond-West.
Let op! De route volgt voor een gedeelte een ruig struinpad. Met name in natte periodes kan het hier modderig zijn en in de zomerperiode dichtbegroeid. Het dragen van stevige wandelschoenen en een lange broek is daarom aan het bevelen.
Ca. 90% van de wandeling is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 27-8-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar het flatgebouw, het parkeerterrein op het Wethouder van Deutekomplein LA verlaten. Via houten brugje over de Goorloop het Goorlooppark inlopen. Direct na het brugje bij 4-sprong RD, het linker grindpad aanhouden.
2.
Verderop het grindpad naar links negeren, RD. Bij T-splitsing met verhard voetpad RA. Na ca. 10m voorbij vijver LA, grindpad. Men passeert de vijver aan de linkerhand, verderop brugje naar links negeren, RD. Op einde pad bij T-splitsing RA, pad met aan beide zijden knotwilgen. Voorbij metalen afsluitboom passeert men aan de rechterhand een parkeerplaatsje van het ‘schutsgilde St. Antonius Abt’. Eventueel kan de auto op dit parkeerplaatsje (Heeklaan)  geparkeerd worden en kan vanaf hier de wandeling gestart worden.
3.
Direct na passeren parkeerplaatsje bij T-splitsing met fietspad LA. Fietspad maakt een ruime bocht naar rechts. Direct na deze bocht LA, fietspad met een bocht naar rechts. Bij T-splitsing LA. Fietspad door rand van woonwijk volgen met aan linkerhand een basisschool, zijpaden negeren. Bij kruising RD, fietspad blijven volgen. Verderop na 2e S-bocht LA, onverhard pad, geel routepaaltje. Pad buigt verderop voor een weiland naar rechts. Pad verder uitlopen, men passeert een hoogspanningsleiding. Op het einde van het pad bij T-splitsing RA. Direct hierna pad naar links negeren, RD. Bij volgend pad LA, rode wandelroute. Bij 3-sprong LA, smal bospad met aan rechterhand een greppel, rode wandelroute. Op einde van bospad bij T-splitsing RA, rode wandelroute. Bij kruising RD, men passeert KN70. Direct na kruising picknicktafel aan de linkerhand. Ca. 5m na deze picknicktafel LA, smal kronkelend bospad. Let op! dit bospad kan aan het begin wat lastig zichtbaar zijn. Op einde van het bospad bij T-splitsing RA. Breder pad met aan linkerhand picknicktafel. Direct hierna bij kruising RD. Verderop bij 4-sprong RD, dijk richting Eindhovens Kanaal oplopen. Boven aan dijk bij T-splitsing LA, breed pad met Eindhovens Kanaal aan rechterhand. Bij witte markering nr. 11 LA, smal pad omlaag wat voor de Goorloop bocht naar links maakt en weer het bos ingaat. Bij ongelijke 4-sprong met links een bankje en rechts een boom met Mariabeeldje RA. Verderop maakt het pad een bocht naar links en gaat door de rand van het bos. Op einde van het pad bij T-splitsing RA.
4.
Bij 3-sprong met kleine parkeerplaats en een bankje aan rechterhand LA, voorbij metalen afsluitboom. Indien men bij deze driesprong RA gaat, komt men na ca. 750m bij appelboer Jurrius. Om weer op de route te komen dient men dezelfde weg terug te volgen. Voorbij metalen afsluitboom na ca. 75m direct na weilanden RA, smal bospad, rode wandelroute. Voorbij greppel bij Y-splitsing links aanhouden. Op einde van pad bij T-splitsing met breed pad RA, wn-route. In bocht naar links pad naar rechts negeren. Men loopt opnieuw onder de hoogspanningsleiding door. Direct na ingang bos bij 3-sprong RA, rode wandelroute, wn-route wordt verlaten. Pad gaat door rand van het bos. Verderop maakt pad bocht links, rode wandelroute. Men gaat door een brede beukenlaan. Op einde beukenlaan maakt pad bocht naar links en gaat over in een smal struinpad. Vanaf dit punt volgt de wandeling voor ca. 500m een ruig struinpad. Indien het struinpad slecht begaanbaar is, omkeren en teruglopen tot aan T-splitsing. Bij T-splitsing RA, wn-route. Bij 3-sprong LA, wn-route. Kruising RD, wn-route. Pad maakt bocht naar rechts. Bij 3-sprong LA, wn-route. Wandeling vanaf punt 5 verder vervolgen. Tijdens het struinpad passeert men enkele primitieve knuppelbrugjes. Struinpad maakt na ca. 300m bocht naar links en wordt wat bredere, rode wandelroute.
5.
Op einde van het struinpad bij 3-sprong RA, wn-route, rode wandelroute wordt verlaten. Bij T-splitsing RA, wn-route wordt verlaten. Na klaphekje pad door rand van weiland volgen tot aan ijzeren poort en klaphekje aan overkant weiland. Via het klaphekje weiland verlaten en via houten brugje de Goorloop oversteken. Direct na brugje LA en bij 3-sprong RA, smal grindpad richting Dahliatuin. Op einde van pad bij parkeerterrein Dahliatuin LA. Voetpad naar rechts negeren. Bij T-splitsing met verharde weg LA, ‘Houtsdonk’. Verderop bij ‘Burgemeester Moonsstraat’ bij 3-sprong links het grindpad aanhouden, Bij omgekeerde Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad met de Goorloop aan linkerhand. Bij kruising met verhard voetpad LA, via brugje de Goorloop oversteken. Verderop passeert men opnieuw een houten brug. Direct na deze brug RA, smal grindpaadje tussen 2 bomen door. Pad volgen tot aan 3-sprong. Bij deze 3-sprong RA. Wie bij punt 3 is gestart gaat hier LA en gaat bij punt 2 verder. Bij 4-sprong RD, via brugje de Goorloop oversteken richting parkeerterrein Wethouder van Deutekomplein, startpunt van de wandeling.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein Wethouder van Deutekomplein, Wethouder van Deutekomplein, 5706 TH te Helmond. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein van het Wethouder van Deutekomplein

Openbaar vervoer

Bravo-buslijn 24 stopt aan het Wethouder van Deutekomplein

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Doorkijkje Groot Goor Doorkijkje Groot Goor
Weilanden Groot Goor Weilanden Groot Goor
Bos Groot Goor Bos Groot Goor
Pad lang Eindhovens Kanaal Pad lang Eindhovens Kanaal
Mariabeeld in bos Groot Goor Mariabeeld in bos Groot Goor
Rietlanden Groot Goor Rietlanden Groot Goor
Struinpad Struinpad
Vijver Goorlooppark Vijver Goorlooppark

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-groot-goor.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Freek 7 november 2023 om 17:22

    Klein maar fijn. Korte wandeling door een mooi stukje Helmond

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)