Ommetje Grevenbroek, Leende te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Ommetje Grevenbroek, te Leende

Het Ommetje Grevenbroek is een korte versie van de 18 kilometer lange Grevenbroek-tocht. Wie de langere wandeltocht reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken. De wandeltocht start bij de Natuurpoort de Achelse Kluis op de grens van Nederland met België en gaat door de vallei van de Warmbeek. Men komt door de gebieden Rozendaal, Haarterheide en Grevenbroek. In Achel en wijde omgeving is de naam Grevenbroek een bekend begrip. Al in de veertiende eeuw duikt deze naam op en daarbij wordt de onafhankelijke heerlijkheid Grevenbroek bedoeld. De Heren van Grevenbroek bouwden het Slot Grevenbroek rond 1420. Het was een moderne burcht met bastions, omringd door drie diepe grachten en een hoge wal. De wal en enige fundamenten is wat er van het slot nog resteert. Ook al is het slot verdwenen, toch heeft deze tocht veel te bieden wat bezienswaardigheden betreft, zoals de Achelse Kluis, het Mulke, de Tomp en de laathoeve Beverbeek. Bij de Achelse Kluis is de dodendraad te zien, een replica van de onder hoogspanning staande grensversperring tijdens de Eerste Wereldoorlog. De abdij zelf is onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen. Het Mulke is de laatste watermolen van het land van Grevenbroek, het molenrad is helaas verdwenen. De Tomp is een mysterieus bouwwerk. In het recente verleden heeft men nog gedacht dat het een verdedigingstoren is geweest, na de restauratie in de vorige eeuw is men van mening dat De Tomp de gemetselde romp van een torenmolen was. Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve was een hoeve waar recht gesproken werd in geschillen tussen de laat en de heer, en de plek waar de laat een deel van zijn oogst moest afstaan. 93% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-11-2016, laatst bijgewerkt op: 7-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein van de Natuurpoort LA vertrekken, kn68 volg 71/73, vervolgens bij kruising RD richting het klooster, kn68 volg 105, verderop voor het klooster buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA, rd en wn105 route, vervolgens de weg volgen tot brug over beek de “Warmbeek”.
Voorbij de beek LA, het onverharde pad met overloopkanaal van de beek aan linkerhand volgen, rd route, kn105 volg 106.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brugje RA, rd route, kn106 volg 104, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, pad met bosrand aan linkerhand verder volgen, rd en wn104 route.
Na ca. 130m LA, smal bospad, rd route, kn104 volg 103.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn103, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, rd en wn103 route, vervolgens het pad verder volgen tot bocht naar rechts, zijpaden negeren.
2.
Voorbij deze bocht LA, eveneens wat breder bospad, rd en wn103 route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD, rd en wn103 route.
Bij kruising LA, rd en wn103 route, men loopt richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, rd en wn103 route.
T.h.v. van bosrand aan linkerhand, bij 5-sprong RD (3de pad aan rechterhand), bospad, rd route, kn103 volg 193. het pad volgen tot kruising iets voor verharde weg.
Bij deze kruising LA, rd en wn193 route, grindpad parallel aan verharde weg.
Aan einde van het pad links aanhouden, verharde weg, rd en wn193 route, direct daarna schuin naar rechts het grindpad rechts van verharde weg en bord “Domain De Bever” inlopen, rd route, kn193 volg 190, het grindpad loopt parallel aan de verharde weg.
3.
Voor langwerpig ven, bij 3-sprong RA, kn190 volg 192, de rd route wordt tijdelijk verlaten.
RD, brugje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, het grindpad met het langwerpig ven aan linkerhand volgen tot smalle zijde van het ven t.h.v. toren (sterrenwacht).
Voorbij de smalle zijde van het ven, t.h.v. trekpontje RA, grindpad met terras aan rechterhand, rd route, direct daarna bij Y-splitsing RA, verharde weg langs voorzijde van het restaurant, rd route.
# Voor een pauze restaurant men passeert restaurant “Domein de Bever”.
Voorbij beek de “Warmbeek” RA, onverhard pad, rd route, kn188 volg 192, iets verder passeert men een brugje, voorbij het brugje pad met de beek aan linkerhand.
Na ca. 350m, t.h.v. punt dat het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts weg buigt van beek LA, smal pad met de beek aan linkerhand, de rd en wn route worden tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten brugje RA, direct daarna LA, breed onverhard pad met bosschages aan linkerhand, rd route.
4.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, rd route, kn181 volg 178.
# Voor een pauze aan linkerhand is ’t Mulke voor een lekker hoeve-ijsje.
Voor bosperceel aan linkerhand LA richting “De Tomp”, “Tomperweg”, breed grindpad, rd route, kn178 volg 175, het pad volgen tot breed pad aan rechterhand ca. 70m voorbij een beek.
Bij dit pad RD, pad aan rechterhand negeren, rd route, kn175 volg 174.
# Aan rechterhand passeert men de Tomptoren.
Bij kruising RD, smal bospad, Rochefort route, kn174 de wn en de rd route worden verlaten, vervolgens bij kruising met verhard fietspad RD, Rochefort route, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, het pad verder met de waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren
Bij deze T-splitsing RA, smalle verharde weg, de Rochefort route wordt verlaten, voorbij de waterloop bij 5-sprong RD, rd en wn116 route, de weg verder volgen volgen tot bocht naar rechts, zijpad negeren.
5.
Bij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, rd route, kn116 volg 185, direct daarna gaat de smalle weg over in grindpad, het grindpad volgen tot kruising voor flauwe bocht naar links, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, bospad met Rochefort routepaaltje, de rd en wn route worden verlaten.
T.h.v. verkeersbord het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, het pad met verderop een betonnen brugje verder volgen tot verharde weg.
Bij deze verharde weg links aanhouden, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, doodlopende weg aan rechterhand negeren, rd en wn186 route.
Bij kruising RA, “Grensdijk”, het linker onverhard pad inlopen, rd route, kn186 volg 115, vervolgens na ca. 40m RD, pad aan linkerhand negeren, wn115.
Bij Y-splitsing LA, breed pad, rd route, kn115 volg 112, vervolgens het pad volgen tot kleine witte woning aan linkerhand, zijpaden negeren.
6.
Direct na deze woning LA, rd route, kn112 volg 110, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, rd en wn110 route, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Na ca. 250m LA, bospad, rd en wn110 route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij T-splitsing RA, de bosrand wordt gevolgd, rd route, kn110 volg 108, t.h.v. een vervallen stalletje buigt het pad naar links, het doorgaande pad met verderop kn108 volg 106 verder volgen tot Y-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing RA, rd route, kn106 volg 68.
Bij T-splitsing LA, smal pad langs verharde weg, rd en wn68 route.
RD, weg “Kluizerdijk” aan linkerhand negeren, wn68, de rd route wordt verlaten.
Bij kruising RA, “Petrus van Eijnattenlaan”, iets verder is aan rechterhand het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
rd, gz en bv = respectievelijk rode driehoek, gele zeshoek en blauwe vierhoek voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting met of zonder nummer.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende. Plan Route

Met de auto

A2, neem de afrit N396. Ga verder op de N396. Neem de Maastrichterweg en Abdijweg naar de De Kluis. Parkeren kan op het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis of bij het klooster.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Voormalige watermolen het Mulke Adrie: Voormalige watermolen het Mulke
Het Mulke Adrie: Het Mulke
De Tomp Adrie: De Tomp
Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve Adrie: Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve
Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve Adrie: Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve
Ven in omgeving van restaurant Domein De Bever Adrie: Ven in omgeving van restaurant Domein De Bever
De Achelse Kluis, bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Adrie: De Achelse Kluis, bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-grevenbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel (België)
Bezoek website

Restaurant Domein De Bever

Beverbekerdijk 50
3930 Hamont-Achel (België)
Bezoek website

Hoeve-ijs 't Mulke

Molendijk 45
3930 Hamont-Achel (België)

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Belinda Romers 29 augustus 2023 om 08:42

  Wij hebben de korte route (13 km) gelopen op 24 augustus. Het is een mooie route, maar er zitten ontzettend veel muggen. Beschermingsmiddelen zijn echt nodig op dit moment. In de buurt van Domein de Bever liepen we even fout, maar we bleken verder te moeten lopen op de verharde weg. Ook hebben we ergens bij punt 5 het bospad met het Rochefort paaltje gemist, maar zijn op een gegeven moment terug gelopen en vonden het toen wel. Bij punt 6 was er ook nog een bospad waarvan we twijfelen of het wel juist was; zo vol begroeid was het; maar uiteindelijk bleek het wel te kloppen!

  Reageren
 2. Adrie 6 maart 2022 om 19:28

  Vandaag 6 maart 2022 de wandeltocht samen met de 18km lange Grevenbroek-tocht gecontroleerd. Inmiddels is in dit deel van België een wandelnetwerk dat gekoppeld is aan het Nederlandse wandelnetwerk. Op die delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn deze als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Margriet 18 oktober 2021 om 14:35

  Drie dagen op rij een wandeling van deze site gelopen, wat zijn het toch allemaal mooie routes!
  Het is mooi wandelen op de slingerende bospaadjes langs de Warmbeek.
  Ook de bezienswaardigheden zoals in de beschrijving omschreven zijn zeker de moeite waard.

  Reageren
 4. Monique 9 februari 2019 om 13:58

  Vandaag het ommetje gelopen..
  Een geweldig mooie en verrassende route.
  Een heerlijk nieuw bankje bij een watertje bij Domain de Bever.
  Heerlijk ff genieten van alle rust en alleen met verschillende vogels.
  Kortom een top route en zeker in een ander seizoen voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 5. Adrie 3 september 2018 om 13:43

  Gisteren 2 september 2018 samen met de langere Grevenbroek-tocht deze wandelroute gecontroleerd. Momenteel wordt er gewerkt in domein De Bever aan het ven in de directe omgeving van de gelijknamige horecagelegenheid. De werkzaamheden bestaan uit het kappen van bomen, herstel van de vijver, heideherstel en het aanleggen van een belevingspad. Er is een tijdelijke alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond. Ook is het startpunt verplaatst naar het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis. Op de foto het klooster de Achelse Kluis in ochtendlicht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Hans en Rianne Vogels 27 februari 2018 om 18:08

  Afgelopen zaterdag deze route gelopen. Route is nog helemaal goed. We zijn redelijk bekend met dit gebied maar het blijft een mooie omgeving zeker het gedeelte Domein de Bever.
  Bij Restaurant Domein de Bever is men een speelgelegenheid aan het creëren, een soort vlot waarmee de kinderen zich over het water kunnen trekken. Op de foto ziet het er erg leuk uit.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)