Ommetje Gijzenrooi, Geldrop te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Gijzenrooi, te Geldrop

Wandeling door de Gijzenrooische Zeggen en de Stratumsche Heide Deze twee gebieden bevinden zich tussen de gemeenten Geldrop-Mierlo en Eindhoven in. Beide gebieden zijn in beheer van het Brabants Landschap.
Gijzenrooi was één van de zes gehuchten uit de voormalige gemeente Zesgehuchten. Het is nu de benaming voor een groepje boerderijen in het kleinschalige cultuurlandschap de Gijzenrooische Zeggen.
De Gijzenrooische Zeggen is een natuurgebied van ongeveer 115 ha. Van oudsher was het een moerasgebied wat later het karakter van een kleinschalig oud boerenlandschap heeft gekregen. Dit landschap bestaat uit een mix van kleinschalige landbouw op de hoger gelegen ‘bolle akkers’ met houtwallen en bosschages. Op de lagergelegen stukken liggen natte graslanden, een broekbos en poelen. Op de bolle akkers worden op biologische wijze, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, granen verbouwd. De akkerranden zijn ingezaaid met een bloemenmengsel wat tijdens de bloeiperiode een kleurrijk gezicht geeft en waar veel vlinders en insecten op af komen. Rondom de akkers zijn hagen geplant met meidoorn, gelderse roos, sleedoorn en hazelaar. Door deze biodiversiteit is het gebied rijk aan flora en fauna. Bijzonder is dat in dit gebied nooit geen ruilverkaveling heeft plaatsgevonden.
De Stratumsche Heide is een natuurgebied van ongeveer 110 ha dat vroeger deel uit maakte van de Groote Heide, maar door de autosnelweg A67 daar van is afgesneden. Het gebied bestaat uit een heidegebied en een voormalig stuifzandgebied dat in de jaren 30 is beplant met grove den. Het gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders.
Ca. 70% van deze route is onverhard.

Opgesteld door: Mark, op: 8-10-2023, laatst bijgewerkt op: 12-10-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken. RD ‘Hoog Geldrop’, weg naar links negeren, kn33 volg 66. Bij kruising RA, ‘Genoenhuizerweg’, wn-route. Iets voorbij parkeer-plaats aan rechterhand RD, weg ‘Oosteind’ naar links negeren, fietspad, wn-route. Na ca. 150m bij kruising met verkeerlichten RA, kruising oversteken, wn-route. Aan overkant kruising RD, ‘Laan van Tolkien’, iets verder RA, ‘Yavanna’, wn-route. Bij kruising met rechts een fietspad LA, ‘Genoenhuis’, wn-route. Weg vervolgen tot weg aan rechterhand t.h.v. huisnummer 33. Bij deze weg RA, kn66 volg 64. Bij Y-splitsing rechts aanhouden, ‘Gijzen-rooi’, kn64 volg 8. Bij 3-sprong RA, wn-route. Onverhard pad naar links negeren. Bij T-splitsing LA, wn-route. Na ca. 20m gaat de weg over in een smaller verhard fietspad. Ver-derop splitst het fietspad zich in een verhard pad en een onverhard pad aan rechterzijde, onverhard pad volgen. Verderop bij 4-sprong RD, kn8 volg 83, verhard fietspad.
2.
Direct na houten klaphek met veerooster en bordje ‘Stratumsche Heide’ LA, smal pad door rand van de heide met aan linkerhand een afrastering, de wn-route wordt verlaten. Bij 4-sprong met aan linkerhand een houten klaphek scherp RA. Pad gaat door een open bos met heide op enige afstand. Bij kruising RA, breed zandpad. Bij kruising met houten bank ‘Brabants Landschap’ LA. Na ca. 200m RA, wn route, het smalle pad over de heide volgen tot 5-sprong. Bij deze 5-sprong met aan linkerhand houten/stalen hek RA, kn83 volg 82. Verderop bij picknick-tafel aan linkerhand RD, pad door rand van het bos met heide aan rechterhand. Ca. 40 meter voorbij de picknick-tafel links aanhouden, wn-route. Bij T-splitsing LA, wn-route. Na houten klaphek RD, wn-route. Direct na houten sluisje met veerooster, bij kruising RA, wn-route. Na ca. 10m LA, wn-route. Bij kruising RA, wn-route. Het pad met iets verder een grasrijke open plek aan linkerhand volgen tot 3-sprong ca. 100m voorbij bocht naar links, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 3-sprong RA, kn82 volg 78, pad met bordje ‘Opengesteld’. De ‘Stratumsche Heide’ wordt verlaten. Na ca. 200m bij 3-sprong RA, pad met bordje ‘Gijzenrooische Zeggen’, wn-route wordt verlaten. Op einde van onverhard pad bij T-splitsing met verhard fietspad LA, fietspad volgen. RD, pad zowel voor als na weilandje aan rechterhand negeren, het fiets-pad verder volgen met bosperceel aan rechterhand. Direct na een blauw routepaaltje aan linkerhand RA, onverhard pad met bordje ‘Gijzenrooische Zeggen’ door het bosperceel. Bij 3-sprong ter hoogte van blauw/rood routepaaltje RA. Verderop bij T-splitsing met aan rechterhand blauw/rood routepaaltje RA. Bij T-splitsing LA. Voorbij landbouwperceel aan linkerhand LA, pad met blauw/rood routepaaltje. Op einde van pad bij T-splitsing RA. Bij picknicktafel maakt het pad een bocht naar links. Na houten afsluitboom RD, smal pad naar links negeren.
4.
Iets verder in flauwe bocht naar links RA, pad met blauw routepaaltje. Bij kruising RA, pad met blauw routepaaltje een houten afsluitboom en met bordje ‘Gijzenrooische Zeggen’. Bij 3-sprong links aanhouden, blauwe route wordt verlaten. Verderop na passeren houten afsluitboom RD, pad naar rechts negeren, wn-route. Pad maakt voor verharde weg en hoogspanningskabels scherpe bocht naar links. Bij einde onverhard pad bij T-splitsing RA, wn-route. Kruising met verkeerslichten oversteken. Na kruising RD ‘Rielsedijk’, pad naar links negeren. RD, weg ‘Zomerland’ naar links negeren, wn route. Weg blijven vervolgen tot aan de kerk, startpunt van deze route.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knoop-puntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H.Maria en Brigida kerk, Papenvoort 4, 5663 AH te Geldrop. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaatsen in de directe nabijheid van de kerk

Openbaar vervoer

NS-station Geldrop ligt op 12 minuten loopafstand. Aanlooproute: Na verlaten van het station met uitzicht over het plein het tweerichtingsfietspad door spoortunnel aan linkerhand inlopen, iets na verlaten van de tunnel kruist het fietspad een weg en gaat door een park, het tweerichtingsfietspad door het park geheel uitlopen tot 4-sprong, zijpaden negeren. Bij deze 4-sprong RD, “Pastoor van Hooffstraat” met verderop de kerk aan rechterhand het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Stratumsche Heide Stratumsche Heide
Stratumsche Heide Stratumsche Heide
Gijzenrooische Zeggen Gijzenrooische Zeggen
Gijzenrooische Zeggen Gijzenrooische Zeggen
Gijzenrooische Zeggen Gijzenrooische Zeggen
Gijzenrooische Zeggen Gijzenrooische Zeggen
H. Maria en Brigida kerk H. Maria en Brigida kerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-gijzenrooi.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden in GeldropErvaringen van wandelaars (2)

  1. Gertjan 22 april 2024 om 13:25

    Prachtige gevarieerde wandeling. Vlakbij stedelijk gebied, zonder dat te merken. Gestart in Eindhoven op P aan het eind van Rendierveld. Via blauwe paaltjesroute naar de wandeling, via noordelijke lus naar Geldrop en in de buurt van de snelweg weer via blauwe route naar P plaats. Sommige delen heel nat, maar op een enkel stuk na te doen.

    Reageren
  2. Adrie 12 oktober 2023 om 12:37

    Gisteren 11 oktober 2023 de wandeltocht gelopen. Een mooie gevarieerde wandeltocht door een kleinschalig boerenlandschap met hagen omzoomde landbouwpercelen afgewisseld door kleine bospercelen en verder op de lagere delen natte graslanden met broekbossen maar ook over heide al is de heide op een aantal plaatsen aardig vergrast.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)