Ommetje Geleenbeekdal, Spaubeek te Limburg

11 km Wandelroute Ommetje Geleenbeekdal, te Spaubeek

Wandeltocht door het beekdal van de Geleenbeek. De Geleenbeek een zijrivier van de Maas, ontspringt op de noordflank van het Plateau van Ubachsberg ten zuidwesten van Heerlen en stroomt in noordwestelijke richting Geleen en mondt vervolgens uit in de Maas. Het dal Geleenbeekdal bestaat uit een diversiteit aan landschappen zoals steile hellingbossen, kleinschalige graslanden en hoogstamboomgaarden. In het Geleenbeekdal gaat de wandeltocht langs en over de Danikerberg en door het Stammenderbos beide hellingbossen. Als bezienswaardigheden komt men langs kasteel Terborgh, een zeventiende-eeuwse gesloten hoeve. Voor het kasteel ligt aan een aftakking van de Geleenbeek watermolen Terborgh of Borgermolen. Het huidige molenhuis stamt uit de achttiende, de geschiedenis van de molen is veel ouder. De Borgermolen was de banmolen voor de inwoners van de heerlijkheid Schinnen. Verder gaat de wandeltocht langs de Sint-Annakapel, deze kapel werd in 1865 gebouwd op de plaats van een gesloopte kerk uit 1148. Deze kerk stond niet in de dorpskern van Spaubeek maar langs een oude Romeinse heerbaan ver buiten het dorp. In 1837 werd er in het dorp Spaubeek een aan Sint-Laurentius gewijde kerk gebouwd en werd de kerk in het buurtschap Oude Kerk waar nu de kapel staat gesloopt. Voor wandelaars die de Geleenbeekdal-tocht gelopen hebben valt er niets nieuws te ontdekken. Deze wandeltocht volgt een deel van de langere Geleenbeekdal-tocht met een ander startpunt. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 3-1-2024

Routebeschrijving

1.
Aan de noordzijde van het station, op de weg “Oude Kerk” en met de rug naar het station RA vertrekken, weg met parkeerplaatsen aan rechterhand.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, fietspad aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot klaphek aan linkerhand ca. 170m voorbij bocht naar links, doodlopende wegen aan rechterhand negeren.
LA door het klaphek het grasland inlopen, verderop een brugje over richting klaphek.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA, onverhard pad, vervolgens na ca. 60m, in ruime bocht naar rechts scherp LA het 1ste pad (uitgespoeld pad) aan linkerhand volgen.
Bij 4-sprong links aanhouden, dalend pad met restant van een metalen poortje, het pad volgen tot 3-sprong met in het pad aan rechterhand het restant van een metalen poortje ruim voorbij het kloostergebouw aan linkerhand.
2.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het pad met het poortje inlopen, het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, licht stijgend pad door de bosrand, vervolgens na ca. 40m, bij 4-sprong LA, men verlaat het bos.
Bij 3-sprong links aanhouden, verderop bij draaihekje RD de rand van het grasland volgen tot volgend draaihekje.
Voor het draaihekje LA, dalend pad met traptreden, iets voorbij bocht naar rechts passeert men een draaihekje.
Bij splitsing met aan rechterhand een omheind perceel links aanhouden.
Bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, het pad parallel aan de beek met de beek aan linkerhand.
Voorbij draaipoortje, bij T-splitsing LA, verharde weg, de brug over, aan overzijde RA, onverhard pad met metalen afsluitboom en beek aan rechterhand.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en brugje aan rechterhand negeren.
3.
Bij volgend brugje RA het brugje over, aan overzijde bij kruising LA, pad met nu de beek aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg,
In bocht naar links van de weg RA, doodlopende weg, vervolgens voorbij woning nr.5 LA, half verhard pad met NM bordje “Geleenbeekdal”, iets verder gaat het half verhard pad over in een onverhard pad.
Iets voorbij houten poort aan linkerhand RA, hol pad, voorbij bocht naar links volgt het pad een landbouwperceel aan linkerhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts weg van het landbouwperceel met een dalletje aan linkerhand, doorlopen tot kruising met aan linkerhand een pad door het dalletje.
Bij deze kruising RD, het stijgend pad met nog een klein stukje het dalletje aan linkerhand volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden richting de top van de heuvel.
4.
Bijna op de top van de heuvel, bij Y-splitsing links aanhouden, vervolgens op de top het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met iets verder aan rechterhand een bankje en bankje door de bosrand volgen tot pad schuin naar links voorbij flauwe bocht naar rechts.
Bij dit pad links aanhouden, pad door de bosrand met aan linkerhand zicht op het plaatsje Sweikhuizen aan overzijde van het dal.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing LA, het pad met bosrand aan rechterhand en iets verder een bankje volgen tot dalend pad aan rechterhand bijna aan het einde van een smal perceeltje grasland aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, dalend pad met verderop aan linkerhand mooi uitzicht over Geleen.
Bij T-splitsing LA, men volgt nog steeds het perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij het 2de perceel grasland aan linkerhand, bij 6-sprong scherp LA, pad met iets verder aan beide zijde perceeltjes grasland.
Bij kruising RD, pad met omheining rond dorpsboerderij Daniker aan rechterhand.
5.
Pad met bocht naar rechts langs de omheining verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij het omheinde perceel RD, beide zijpaden aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot 4-sprong met een brugje aan rechterhand.
Bij deze 4-sprong LA, pad met de heuvel aan linkerhand, verderop wordt het bos verlaten, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand met bankje bij overgang naar verhard pad, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, voor haag met daarachter een woning buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van het landbouwperceel, voorbij het landbouwperceel gaat het onverharde pad over in een verharde weg met begraafplaats aan rechterhand.
Aan einde van de weg scherp RA, de dalende weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand direct na de weg “Sleijerweg” aan linkerhand met aan begin van deze weg inrit woning nr.2.
Bij dit pad LA, onverhard pad, na ca. 60m buigt het pad naar links.
T.h.v. bankje RD, smal pad aan rechterhand negeren.
6.
Voor bosrand aan linkerhand LA, smal pad tussen afrastering en bosrand met de afrastering aan linkerhand, iets verder buigt het pad langs de afrastering aan links.
Voorbij perceel met fruitbomen, bij 3-sprong LA door draaihekje, door de rand van het perceel richting draaihekje aan de overkant.
Voorbij het draaihekje, bij 4-sprong RD, het pad met verderop een landbouwperceel aan linkerhand volgen tot 4-sprong met bankje voorbij een klein landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad door het bos met NM bordje “Stammerderbos”, iets verder bij 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen, het pad dat parallel loopt aan de bosrand ca. 400m volgen tot vier dicht na elkaar opvolgende smalle dalletjes.
In het 3de dalletje voor steile helling links aanhouden richting bosrand, na klein klimmetje bij 3-sprong rechts aanhouden, het smalle pad door de bosrand en iets verder met de bosrand aan rechterhand volgen tot Y-splitsing bij verharde weg.
7.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, de verharde weg volgen tot T-splitsing voor boerderij “Stammerhof”, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA.
Na ca. 200m RA, onverhard pad met bankje.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA verharde weg, vervolgens bij kruising RD, direct daarna voor oprijlaan naar het kasteel met houten afsluitboom, bij kruising RA, het onverharde pad met de weg aan rechterhand volgen.
# Kasteel Terborgh is een zeventiende-eeuwse gesloten hoeve, het gebouw links van het kasteel is watermolen Terborgh of Borgermolen.
Bij 4-sprong met aan rechterhand verharde weg links aanhouden.
Voor bosrand aan linkerhand LA door klaphek, “Oliemolender voetpad”, na ca. 100m buigt het pad naar rechts het bos in, verderop een brugje over.
Ca 140m voorbij het brugje, bij 3-sprong LA door klaphek, iets verder klinkerpad dat naar rechts buigt met kapel aan linkerhand, voorbij de kapel gaat het klinkerpad over in een verharde weg met aan beide zijde woningen.
# Sint-Annakapel, deze kapel werd in 1865 gebouwd op de plaats van een gesloopte kerk uit 1148.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot station aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Spaubeek, Op 't Veldje 1, 6176 BL te Spaubeek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op P+R bij het station.

Openbaar vervoer

Station Spaubeek.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Geleenbeek Adrie: De Geleenbeek
Pad door het Stammenderbos Adrie: Pad door het Stammenderbos
Uitzicht vanuit het Stammenderbos Adrie: Uitzicht vanuit het Stammenderbos
De Geleenbeek Adrie: De Geleenbeek
Nogmaals de Geleenbeek Adrie: Nogmaals de Geleenbeek
Kerkje in Sweikhuizen Adrie: Kerkje in Sweikhuizen
Uitzicht over Sweikhuizen Adrie: Uitzicht over Sweikhuizen
Kasteel Ter Borgh Adrie: Kasteel Ter Borgh
Watermolen Terborgh of Borgermolen Watermolen Terborgh of Borgermolen
St. Annakapel (De oude kerk) Adrie: St. Annakapel (De oude kerk)

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-geleenbeekdal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Biesenhof Restaurant

Biesenweg 1
6164 RB Geleen
Bezoek website

Gasterij Kasteel Terborgh

Heisterbrug 119
6365 CC Schinnen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

 1. Margreet 20 januari 2024 om 19:24

  Vandaag deze route gelopen. Veel sneeuw, veel zon, veel blauwe lucht en vooral veel genieten! De (trein)reis vanuit de Randstad zeker waard.
  Soms wat klimmetjes, met als beloning fraaie vergezichten, afwisselend door bos en langs velden/bebouwing/beek. Fijn!
  Wel regelmatig geruis van autoverkeer, maar dat mocht de pret niet drukken.
  Weer hartelijke dank, Adrie!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)