Ommetje Elsbeemden, Sevenum te Limburg

12 km Wandelroute Ommetje Elsbeemden, te Sevenum

Wandeltocht door het Van Zwienen Bos, het natuurgebied de Elsbeemden, langs de Groote Molenbeek en door het Blakterbeekpark. Het Van Zwienen Bos is een klein mooi gevarieerd particulierbos. Het natuurgebied de Elsbeemden net ten zuiden van Sevenum, bestaat uit natte graslanden en broekbossen. Door het natuurgebied stromen twee beken. Vanuit het westen komt de Groote Molenbeek die een aantal jaren geleden weer meanderend en ondieper maar breder is gemaakt en vanuit het zuiden komt de Elsbeek die in de Grote Molenbeek uitmondt. Door de ingrepen in de beken is het hele gebied natter geworden. De begroeiing bestaat dan ook voor een groot deel uit natte graslanden en broekbossen. Na verlaten van de natuurgebied wordt de Groote Molenbeek gevolgd. De directe omgeving van de beek vormt een strook met veel groen met poelen. Het Blakterbeekpark is een klein natuurgebied met natte graslanden maar ook met speelveldjes voor de jeugd, door het park stroomt de Blakterbeek om uiteindelijk ook in de Groote Molenbeek uit te monden. Tijdens de wandeltocht komt men langs diverse kruizen en kapellen, sculpturen en een schaapskooi. Elk van de kapellen heeft een eigen verhaal waarvoor het is opgericht zoals de nagedachteniskapel uit 1676 aan de weg Den Eigen, deze kapel is uit dankbaarheid opgericht door Jan Slots nadat zijn dochter, Lucia Slots, op een winterwandeling werd lastiggevallen door een hongerige wolf. Ze bad daarop tot Onze-Lieve-Vrouw en plotseling klonk er een schot, waardoor het dier dood neerviel. In de volksmond wordt de kapel ook wel Kapel van het Wonderbare Schot wordt genoemd. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 13-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar hoofdingang van de kerk LA vertrekken, “Raadhuisstraat”, kn1 volg 85, vervolgens voor het parkeerterrein “Raadhuisplein” RD, kn85 volg 81, weg langs het plein aan linkerhand negeren.
RD, de weg “Mgr. Evertsstraat” aan rechterhand negeren, direct daarna rechts aanhouden richting “Toverland”, “Den Eigen”, wn route, weg met plantsoentje aan linkerhand.
Bij kruising RD richting kapel, wn route.
# In 1676 werd de kapel als gedachteniskapel opgericht door Jan Slots nadat zijn dochter, Lucia Slots, op een winterwandeling werd lastiggevallen door een hongerige wolf. Ze bad daarop tot Onze-Lieve-Vrouw en plotseling klonk er een schot, waardoor het dier dood neerviel. Uit dankbaarheid zou toen de kapel zijn opgericht, die in de volksmond ook wel Kapel van het Wonderbare Schot wordt genoemd.
Ruim voorbij de kapel, voorbij woning nr.33, bij kruising LA, “Schoutstraat”, wn route.
Voorbij bocht naar links van de weg RA, “Luttelseweg”, wn route, de weg volgen tot bocht naar links voorbij een brandweerkazerne, zijwegen negeren.
Bij deze bocht RD, “Luttelseweg”, iets verder in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, kn81 volg 71, breed onverhard pad, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
2.
Bij splitsing links aanhouden, “Broek”, wn route, vervolgens na ca. 35m LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn71 volg 72, verderop voor een landbouwperceel buigt het gras-pad naar links richting bosperceel, iets voorbij kleine stal aan rechterhand met informatiepaneeltje “Van Zwienen Bos” buigt het pad naar links en gaat een klein brugje over, iets verder het pad met bocht naar rechts verder volgen, brugje aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, wn72Laarzen, iets verder buigt het pad naar rechts.
Voorbij bankje met houten paneel “Jiles van Zwienen bos”, bij T-splitsing RA, wn route.
Voor bankje t.h.v. de bosrand, bij T-splitsing LA het brugje over, wn72.
Voorbij volgend brugje, bij 3-sprong rechts aanhouden door het klaphek iets verder, kn72 volg 73, voorbij het klaphek door de rechterzijde van het grasland richting klaphek aan overzijde lopen, voorbij het klaphek RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren.
Bij kruising RD, verharde weg, kn73 volg 74.
3.
In bocht naar links van de weg RA, kn74 volg 60, vervolgens bij overgang naar grindpad (inrit naar woning) RA, onverhard pad met landbouwperceel aan rechterhand, wn route.
Ca. 100m voorbij bocht naar rechts LA, pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Molenbeekdal”, wn route, vervolgens RD betonnen brugje over, gras-/onderhoudspaden langs beek de Groote Molenbeek negeren.
Ca. 70m voorbij het brugje RA, wn route.
Voorbij metalen afsluitboom, bij 3-sprong LA, breed pad, kn60 volg 65.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn65 volg 43, iets verder kruist het pad een smal beekje de Elsbeek.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, wn route, het brede pad langs de beemden volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
4.
Voor verharde weg LA, het smalle pad tussen waterloop en afrastering parallel aan de verharde weg inlopen, kn43 volg 75, verderop voorbij het perceel grasland aan linkerhand buigt het pad iets weg van de weg met aan linkerhand de Groote Molenbeek en iets verder aan rechterhand een poel.
Bij kruising met verharde weg RD, kn75 volg 76, het gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA de brug over, wn route, aan overzijde RA, smal pad met de beek aan rechterhand, kn76 volg 79.
RD, gras-pad langs waterloop Kattenstaartsebeek met stuw aan linkerhand negeren, wn79, vervolgens bij kruising met verharde weg RA de brug over, wn79, aan overzijde LA door klaphek, pad met de beek aan linkerhand, kn79 volg 82.
Iets voorbij volgend klaphek, bij kruising met verharde weg RD, kn82 volg 83, vervolgens bij kruising met doorgaande weg LA , direct daarna voorbij de beek RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, wn route.
5.
Bij kruising met aan rechterhand een smal brugje RD, kn83 volg 4, smal pad met de beek aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg LA, kn4 volg 2/3, iets verder RD, weg “Erdbrug” aan rechterhand negeren, wn2.
Bij rotonde “Derperschâns” de doorgaande weg “Venloseweg” aan rechterzijde van de rotonde oversteken, aan overzijde RA, direct daarna voorbij beekje Blakterbeek LA door klaphek, smal pad met het beekje aan linkerhand, verderop buigt het pad langs het beekje naar links richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij kruising RD door klaphek, kn2 volg 29/40, iets verder RA door klaphek, wn route, voorbij de heuvel aan rechterhand buigt het pad naar links met aan beide zijde een poel en iets verder een bijenstal aan rechterhand, voorbij bosschages en een Keltische zonnewijzer buigt het pad naar links en gaat door bosschages, na verlaten van de bosschages passeert men aan linkerhand een weidemolentje.
6.
Iets voorbij het weidemolentje LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, het gras-pad met het beekje aan linkerhand en iets verder een klaphek volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna voorbij het beekje Blakterbeek RA, breed pad, wn route, iets verder rechts aanhouden, het gras-pad met het beekje aan rechterhand met verderop een klaphek.
Voorbij volgend klaphek, bij kruising RA, kn40 volg 11/3, smal pad met iets verder een brugje.
Bij T-splitsing LA, grindpad met een carterkiller, wn11.
RD, pad langs waterloop aan rechterhand negeren, kn11 volg 12.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA, kn12 volg 13, pad met beekje Blakterbeek aan linkerhand.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, men volgt nu het beekje aan rechterhand, vervolgens bij T-splitsing LA.
# Bij deze T-splitsing is iets verder aan rechterhand rechts van de weg een schaapkooi.
7.
Voorbij “Onze Lieve Vrouwekapel” LA, onverhard pad, “Lindersstraatje”, vervolgens voor het beekje RA, kn12 volg 29, pad met het beekje aan linkerhand.
Voorbij klaphek met houten poort en aan rechterhand een vogelkijkscherm, bij T-splitsing LA, wn route, pad met het beekje aan linkerhand.
Na ca. m RA, kn29 volg 1/41, smal pad door bosschages.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, wn route.
RD, grindpad “’t Joepiepedje” aan linkerhand negeren, kn41 volg 1, grindpad met speelveldjes aan linkerhand.
Voorbij de speelveldjes RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, de weg “De Donckstraat” richting centrum volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Markt 1, 5975 AN te Sevenum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Raadhuisplein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Sevenum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De zes schutters van Schutterij St. Sebastianus kerk: De zes schutters van Schutterij St. Sebastianus
Natuurgebied de Elsbeemden Adrie: Natuurgebied de Elsbeemden
Natte graslanden Adrie: Natte graslanden
Doorkijk naar de graslanden Adrie: Doorkijk naar de graslanden
Natte graslanden Adrie: Natte graslanden
Brugje over de Groote Molenbeek Adrie: Brugje over de Groote Molenbeek
Pad door het buitengebied Adrie: Pad door het buitengebied
Pad door het Blakterbeekpark Adrie: Pad door het Blakterbeekpark
Vogeltoren Adrie: Vogeltoren
Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
Onze Lieve Vrouwekapel Adrie: Onze Lieve Vrouwekapel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-elsbeemden.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats SevenumSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)