Ommetje Ellburg, Ell te Limburg

13 km Wandelroute Ommetje Ellburg, te Ell

Een wandeltocht door de natuurgebieden het Heijkersbroek, de Krang en de Ellburg. Het aantrekkelijke Heijkersbroek is een populierenbos die door gewijzigd beheer een mooi gevarieerd bos is geworden. De Krang is zowel historisch als natuurlijk een rijk gebied, rondom de boerderijen (nu deels buiten gebruik) liggen de bolle akkers die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Het natuurgebied de Ellburg heeft als bijzonderheid een eeuwenoude vluchtschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de Tungelroyse Beek. De schans bestaat uit een stuk grond met een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. De schans werd gebruikt tijdens de 80 jarige oorlog als vluchtschans. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-5-2016, laatst bijgewerkt op: 3-11-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van de kerk onder de kerktoren LA vertrekken, “Niesstraat”, de weg volgen tot woning nr.8, zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning, voor bushalte links aanhouden, het verhard voetpad met begraafplaats aan linkerhand inlopen.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden, verhard fietspad, het fietspad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, verharde weg.
RD, “Brederkamp”, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, “Molenveldweg”, vervolgens voorbij bosschages RA, de rechterzijde van grasveld met enkele speeltoestellen oplopen, aan rand van het grasveld passeert men een klaphek.
Voor waarschuwingsbord “Wilde zwijnen”, bij T-splitsing LA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn34 volg 45 (0,4km).
2.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, kn45 volg 44, het pad verder volgen tot 4-sprong voorbij metalen afsluitboom.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad, kn44 volg 39.
T.h.v. parkeerterreintje met informatiepaneel “Heijkersbroek” rechts aanhouden, het pad met metalen afsluitboom inlopen, kn39 volg 37.
T.h.v. picknicktafel met aan linkerhand waterplas (visvijver) RD, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn37 volg 38, het pad buigt naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, gras-pad, wn route, voor een beek buigt het pad naar links.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn38 volg 60, het pad met beek aan rechterhand verder volgen tot brugje.
Bij dit brugje RA het brugje over, wn(swartbroek), het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, het brede grindpad ca. 1,4km volgen tot 3-sprong bij verharde weg, #halverwege passeert men theetuin “De Tungelroyse Beek”, beperkt open of op afspraak.
Bij deze 3-sprong RA, vervolgens na ca. 40m LA, “Dupesweg”, verderop voorbij “Ingelshof” gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
3.
Bij T-splitsing RA, pad met ruiter routepaaltje 105 richting 108.
In flauwe bocht naar links, t.h.v. klein geel KB-GAS 1261B paaltje RA, smal pad door bosperceel, iets voor rand van het bosperceel buigt het pad naar links, smal pad door bosrand.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, iets verder voor landbouwperceel buigt het pad naar links.
Voor volgend bosperceel, bij 3-sprong links aanhouden, ruiterroute 108, het pad met de bosrand aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, gr route, het pad volgen tot flauwe bocht naar links.
Iets voor deze bocht RA, pad met NM bordje “Krang” en houten afsluitboom, ww76 volg gr.
Voorbij twee knuppelbrugjes en een brugje RD, pad richting vogelkijkscherm aan linkerhand negeren, gr route, iets verder passeert men een brugje over een beek, voorbij dit brugje het smalle pad met knuppelbrugjes door het bos verder volgen, gr route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, ww75 volg bv.
4.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, bv route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met NM bordje “De Krang”, bv route, direct daarna RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, ww77 volg bv.
Ca. 35m voorbij pad aan rechterhand met NM bordje rustgebied LA door klaphek, de bv route wordt verlaten, in een ruime bocht naar links met het ven aan linkerhand richting het klaphek aan overzijde lopen, vervolgens via het klaphek het grasland weer verlaten.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, pad met afrastering aan rechterhand, iets verder bij hoek in afrastering buigt het pad naar rechts, men passeert twee klaphekken bij doorgang voor vee, smal gras-pad met afrastering aan rechterhand volgen, verderop passeert men nogmaals twee klaphekken bij een doorgang voor vee, iets voorbij deze klaphekken het pad achtereenvolgens het bocht naar rechts en links verder volgen tot men het grasland via een klaphek weer verlaat.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing voor inrit woning nr.4, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing LA, “Hulsweg”, onverhard pad, ww70 volg oc.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs verharde weg, oc route.
Voorbij brug, bij kruising LA door klaphek met NM bordje “Ellburg”, kn32 volg 71, de rechterzijde van het grasland volgen, verderop buigt het gras-pad iets naar rechts met een poel aan rechterhand, voorbij de poel de rechterzijde van het grasland verder volgen, wn route.
# De begroeide wal aan linkerhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen.
Voorbij ingang van de schans, het gras-pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, wn route, ruim voorbij de schans buigt het gras-pad t.h.v. de beek naar rechts, voorbij deze bocht smal pad met landbouwperceel aan rechterhand.
RD, pad richting knuppelbrugje aan linkerhand negeren, kn71 volg 70.
Voorbij landbouwperceel RD door klaphek, grasland oversteken richting klaphek tegen bosrand.
Ca. 150m voorbij het klaphek RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
6.
T.h.v. informatiepaneeltje “Ellburg” RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij splitsing met aan rechterhand veelhoekig gebouwtje links aanhouden, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, direct daarna voorbij brugje bij T-splitsing LA, verharde weg, kn70 volg 11.
Bij smal jong bosperceel LA, smal bospad met metalen afsluitboom, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong met bankje rechts aanhouden, het pad volgen tot men het bosgebied verlaat, zijpaden aan linkerhand negeren, vervolgens de bosrand aan linkerhand volgen tot metalen hek met rechts daarvan een bankje met bord “Lemmenhof”.
RD langs het metalen hek, het gras-pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en gaat t.h.v. de boerderij over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RA, kn11 volg 31, de weg volgen tot de kerk het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, bv = blauwe vierhoek en oc = oranje cirkel geven de richting aan.
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Niesstraat 1, 6011 RB te Ell. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Scheijmansplein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Niesstraat, Ell.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Vervallen schuur Adrie: Vervallen schuur
Vervallen boerderij Adrie: Vervallen boerderij
Ellerschans Adrie: Ellerschans
Ellerschans in ander seizoen Adrie: Ellerschans in ander seizoen
Hoogwater in de Tungelroyse Beek Adrie: Hoogwater in de Tungelroyse Beek
Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Vervallen boerderij Adrie: Vervallen boerderij
Knuppelbrugje in de Krang Adrie: Knuppelbrugje in de Krang

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-ellburg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eetcafé de Prairie

Sebastiaanstraat 51
6011 RD Ell
Bezoek website

B&B Linje

Antoniusstraat 30
6011 SE Ell

Theetuin de Tungelroyse Beek, alleen op afspraak

Hulsweg 2
6005 PL Tungelroy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 3 november 2020 om 13:25

  De machines zijn weer verdwenen uit het Heijkersbroek, de wandelroute kan weer gelopen worden. Op enkele plaatsen is aan paden te zien dat er gewerkt is verder zijn de paden ongewijzigd. Momenteel wordt het gewerkt aan een nieuw knuppelbrugje. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 18 september 2020 om 17:58

  De wandelroute is tijdelijk gesloten. Er zijn op 14 september werkzaamheden gestart die circa 5 weken in beslag nemen (afhankelijk van de van de weersomstandigheden). Voor meer informatie over werkzaamheden klimaatbuffer Heijkersbroek.

  Reageren
 3. Winfried 23 juni 2019 om 17:04

  Vandaag 23 juni 2019 met vijf personen als eerste training voor de Heuvellandvierdaagse deze wandeling gelopen. Aan het begin wat moeite met de routebeschrijving; later ook overgeschakeld naar de Google-Mapsversie, wat goed hielp.
  Regel 5 t/m 7 onder punt 4 routebeschrijving: het hoge grasland brengt gemene stekels in sokken en schoenen; lange broek en hoge sokken en schoenen aan te bevelen. Twee mensen hebben de tocht daardoor moeten vervolgen op blote voeten! De gebieden waar je door komt, zijn prachtig.

  Reageren
 4. Kenneth 14 januari 2019 om 18:27

  Afgelopen zaterdag (12/01) deze wandeling gedaan. Ik vond het een mooie en afwisselende route. De wegbeschrijving klopte volledig. Voor Lemmenhof lijkt nog een extra ommetje door het bos mogelijk, maar dat heb ik zelf niet getest.

  Reageren
 5. Adrie 15 november 2018 om 15:27

  Het is alweer een tijdje geleden dat er in De Krang aankondigingen stonden dat de vlonderpaden vervangen zouden worden, inmiddels is het zover ze zijn vernieuwd. Een hele verbetering! Het alternatief is uit de routebeschrijving verwijderd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 9 september 2017 om 15:55

  De wandelroute op 7 september 2017 gecontroleerd. Het Kempenbroek wandelnetwerk gebruikt wandelwisselnummers (vergelijkbaar met knooppuntnummer). In de routebeschrijving zijn deze nummers vermeld op plaatsen dat ze een bijdrage leveren als extra herkenningspunt. Het alternatief voor het pad met een aantal knuppelbrugjes blijft voorlopig gehandhaafd. Er staat nog steeds een bord dat de brugjes in verminderde staat zijn. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Lennard 29 juni 2016

  Een paar dagen geleden gelopen met grijs, overwegend droog weer.

  Ik vond het een leuk en afwisselend ommetje door een natuurrijk, vochtig gebied. Op één punt liet de overvloedige regen van de afgelopen tijd zich merken in de vorm van onder water gelopen pad. Hiervoor is aan het eind van de route inmiddels een alternatief toegevoegd.

  Waterdicht schoeisel is in dit gebied overigens altijd aan te bevelen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)