Ommetje Eendenmeer, Nieuw-Bergen te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje Eendenmeer, te Nieuw-Bergen

Nieuw Bergen is een relatief jonge woonkern ten oosten van Bergen. Aangezien Bergen in de uiterwaarden van de Maas ligt omzoomd door dijken had het dorpje vrijwel geen uitbreidingsmogelijkheden. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een nieuwe woongebied te stichten ten oosten. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam Nieuw Bergen. Tijdens deze tocht maakt men zowel kennis met de nieuwe woonkern als het natuurgebied aan de rand van de woonkern. De wandeltocht gaat in de woonkern door twee leuke parkjes en in het natuurgebied aan de rand van de woonkern rond het Eendenmeer en over de Bergerheide. De laatste twee zijn onderdeel van het Nationaal Park “De Maasduinen”. Het Eendenmeer is een prachtig waterrijk gebied omringd door heide, met op een aantal plaatsen mooie vergezichten. De Bergerheide is een heel gevarieerd gebied met onder anderen het grote Driessenven en een stuifzandgebied. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-2-2018, laatst bijgewerkt op: 10-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Startpunt is het grote parkeerterrein bij het gemeentehuis in de directe omgeving van de bushaltes aan de N271, aan de N271, met de rug naar dit parkeerterrein RA vertrekken, het fietspad langs de doorgaande weg N271 richting Afferden volgen tot grindpad aan rechterhand ca. 40m voorbij kombord “Einde bebouwde kom Nieuw Bergen”.
Bij dit grindpad RA, direct daarna bij kruising voor bankje LA, grindpad met vijver aan rechterhand en verderop een brugje.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot woning nr.50 aan linkerhand.
Voorbij deze woning LA, weg met bord doodlopende weg.
Bij T-splitsing LA.
Na ca. 150m RA richting parkeerterrein “Sportpark de Venhorst”, verderop voorbij het parkeerterrein gaat de verharde weg over in een grindpad.
In bocht naar links van het grindpad RA, onverhard pad met aan rechterhand omheining rond voetbalveld.
2.
Bij T-splitsing LA, Siebengewaldseweg, verharde weg, vervolgens na ca. 40m RD, weg “Boermansstraat” aan rechterhand negeren.
Na ca. 80m RA, “Burgemeester van Kempenstraat”.
Voorbij woning nr.4 LA, smal pad door bosperceel.
Bij kruising RD, men loopt nog steeds door het smalle bosperceel met op enige afstand aan rechterhand enkele woningen.
Voorbij de woningen het pad verder met bocht naar rechts richting de laatste woning volgen, t.h.v. van deze woning links aanhouden en het pad pal naast de omheining met de omheining aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Oude Baan 3”, breed grindpad, vervolgens na ca. 25m RA, bospad met houten afsluitboom en bordje “gemeentebossen Bergen”.
T.h.v. bosrand, bij breed zanderig pad LA, smal bospad met verderop omheind grasland aan linkerhand.
Voorbij het omheind grasland, bij 3-sprong RA, wn route, iets verder rechts aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, grindpad, kn91 volg 92, het grindpad volgen tot 3-sprong met vlonderpad aan rechterhand.
3.
# Het vlonderpad verderop is gesloten, tijdelijke omleiding: Bij de 3-sprong RD, iets verder het grindpad met bocht naar rechts verder volgen vervolgens doorlopen tot 4-sprong in bocht naar rechts van het grindpad. Ga verder bij punt 3 3de regel Bij 4-sprong……
Bij deze 3-sprong RA het vlonderpad over.
Voorbij het vlonderpad, bij 3-sprong rechts aanhouden, grindpad.
Bij 4-sprong het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, kn92 volg 93.
RD, grindpad aan linkerhand negeren, kn93 volg 89, het grindpad verder volgen tot een ruime bocht naar rechts met iets voorbij deze bocht een bankje, smalle zijpaadjes negeren.
Bij deze 4-sprong scherp LA, smal pad door heide, kn89 de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m bij kruising met verharde weg RD, zowel het ruiterpad als het parallel lopend grind-/fietspad aan linkerhand door de bosrand kan gevolgd worden, verderop komen beide paden samen en buigt met ruime bocht naar rechts, het pad verder volgen tot een houten poort met klaphek aan linkerhand, zijpaden negeren.
4.
LA door het klaphek, kn88 volg 72, verderop passeert men aan rechterhand een groot ven.
Voorbij het ven rechts aanhouden richting bankje met informatiepaneel tegen bosrand, bij bosrand gaat het pad links van het informatiepaneel door een smalle strook bos, het pad verder volgen tot kruising voorbij een klaphek.
Bij deze kruising RD, vervolgens na ca. 30m eveneens RD, ruiterpad aan rechterhand negeren.
Na ca. 60m RA, pad met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen”, het pad met verderop een een houten paneel “Gemeente Bergen Maasduinen Gemeentedennen” volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij 5-sprong met kn98 routepaaltje LA, smal bospad, verderop voor open stuifzandgebied buigt het pad naar links met bosrand aan linkerhand.
5.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, pad met verderop aan rechterhand een omheind perceel met woning.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, direct daarna het grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Valkstraat” aan rechterhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, weg met schrikhekken, “Steenuil”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Vogellaan”, de weg volgen tot verhard voet-/fietspad aan rechterhand voorbij woning nr.17.
Bij dit pad RA, iets verder bij kruising met “Meerkoetstraat” RD, het voet-/fietspad verder volgen tot kruising met aan linkerhand een brugje.
6.
Bij deze kruising LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, verharde weg, “Reigerstraat”, verderop buigt de weg naar links.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, het verhard voetpad met woningen nr. 43 t/m 25 aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor een beboste heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, het verhard voetpad met de langgerekte heuvel aan rechterhand volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het verhard voetpad parallel aan de weg volgen tot kruising met “Schilderslaan”.
Bij deze kruising RD, eenrichtingsweg, “Jeroen Boschstraat”.
Bij T-splitsing LA, direct daarna bij T-splitsing RA.
Bij kruising RD, “Raadhuistraat”, iets verder op het plein is aan linkerhand achter het gemeentehuis het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan N271 bij het gemeentehuis, Rijksweg, 5854 AT te Nieuw-Bergen. Plan Route

Met de auto

In Nieuw Bergen is langs de Rijksweg/N271 een groot parkeerterrein voor het gemeentehuis. Wel rekening houden met beperkte parkeertijd op een deel van het parkeerterrein.

Openbaar vervoer

Bushalte Bergen L, Gemeentehuis

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (6)

Het Eendenmeer Adrie: Het Eendenmeer
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Omgeving Driessenven Adrie: Omgeving Driessenven
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Pad langs het Driessenven Adrie: Pad langs het Driessenven
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-eendenmeer.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Nieuw BergenErvaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 21 september 2023 om 08:26

  Het vlonderpad in het Eendenmeer is tijdelijk gesloten. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Adrie 23 juni 2023 om 15:06

  Na drie maanden extra verlenging is de noodopvang voor vluchtelingen beëindigd en het sportpark weer vrijgegeven. Men kan weer over het pad door het sportpark, de omleiding is verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

  Reageren
 3. Anke 15 januari 2023 om 14:52

  Hallo Adrie, bij punt 1 is een afsluiting. Je kunt niet meer de weg bij sportpark de Venhorst inlopen. Deze is na de parkeerplaats van het sportpark afgesloten. Aan de Flammert is een noodovang voor vluchtelingen en deze is volledig afgezet met hekken.

  Reageren
  1. Adrie 15 januari 2023 om 18:17

   Hallo Anke, bedankt voor het melden van het afgesloten pad! Volgens de website van gemeente Bergen is dit voor een periode van 3 maanden, met een maximale verlenging van 3 maanden. In december vorig jaar heeft men het terrein opgeleverd. Voorlopig een omleiding in de routebeschrijving opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

 4. Elly 25 maart 2021 om 10:34

  We zijn niet zo van de beschreven wandelroutes maar de klikprintenwandel routes zijn super
  duidelijk omschreven!!!
  inmiddels 4 prachtige wandelingen gemaakt.

  Reageren
 5. angelique 16 maart 2021 om 19:31

  7 maart deze mooie route gelopen
  routebeschrijving was weer duidelijk
  we hebben er al verschillende gelopen via deze site en iedere route heeft wel iets

  Reageren
 6. Henny Laarakker-Weber 15 maart 2021 om 20:56

  Zondag 14 Maart 2021 deze route gelopen. We hebben genoten van het mooie landschap en de mooie meertjes. Duidelijke omschrijving. Dus een echte aanrader voor natuur liefhebbers.

  Reageren
 7. Ina 30 augustus 2020 om 12:53

  Vanochtend deze mooie en afwisselende route gewandeld. De heide was mooi paars. Een aanrader!

  Reageren
 8. Johan Rensen 28 maart 2020 om 18:28

  Vandaag heb ik genoten van een hele mooie route. Heb het gps spoor gelopen en het klopt precies.

  Reageren
 9. Adrie 11 februari 2019 om 16:14

  Vandaag 11 februari 2019 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, op enkele punten de routebeschrijving iets verbeterd. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)