Ommetje door De Warande, Stiphout - Helmond te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje door De Warande, te Stiphout - Helmond

Wandeltocht vanuit kerkdorp Stiphout naar en door stadspark ‘De Warande', om vervolgens via de beekdalen van de ‘Schevelingse Loop’, de ‘Goorloop’ en later de ‘Stiphoutse Loop’ weer terug te keren naar het startpunt bij de St Trudokerk. Een kort gedeelte van de tocht komt door een dierenpark – het voormalige Jan Visserpark.
Stadspark De Warande is tegenwoordig een openbaar wandel- en recreatiepark, maar was oorspronkelijk een gesloten jachtterrein dat toebehoorde aan de Heer van Helmond. De laatste heer van Helmond die De Warande eind 18e eeuw nog als jachtterrein gebruikte, was Carel Frederik Wesselman. De huidige vorm van De Warande dateert van 1757 en is aangelegd op initiatief van Maximiliaan van Arberg. Een eikendreef voerde van De Warande naar het kasteel van Helmond en een deel van deze laan is er nog steeds. De oudste aanplant die tegenwoordig nog in De Warande te vinden is stamt uit 1834, veel van de oudste bomen zijn van iets jongere datum, ongeveer 1850.
In 1815 kreeg de familie Wesselman toestemming om op in De Warande een familiegraf in te richten. Zo is het grafeiland tot stand gekomen, waarop telgen van de families Wesselman en Carp begraven liggen. Op het door een gracht omringd eilandje bevindt zich een grafkelder met daaromheen een aantal zerken. Het grafeiland is een gemeentelijk monument. De Rhododendron-partijen op en rondom het Grafeiland zijn ontworpen door de parkarchitect Leonard Springer. In 1980 werd de bostuin, de voormalige gemeentelijke kwekerij, aan De Warande toegevoegd. Hier zijn een aantal opmerkelijke bomen te vinden, zoals enkele Metasequoia's en een Vaantjesboom. In 1995 schonk carnavalsvereniging de Keiebijters een groot aantal bijzondere eikensoorten. Het bos wordt nu ook wel het Keiebijtersbos genoemd.
Tijdens de wandeltocht komt men langs het Carat-muziekpodium. Op dit podium worden in de zomer op zondagen gratis concerten gegeven, met name van harmonieorkesten, fanfares en koren. Vlakbij dit podium bevindt zich ook de ‘Deuvenvilla’, een grote houten duiventil in de vorm van de romp van een standerdmolen. Verder kom de tocht langs bomen waarin zich in de toppen een kolonie blauwe reigers bevindt. En langs de Beukenberg, een heuvel van enkele meters hoog met daarop een aantal beukenbomen. Hoewel de meeste beuken van omstreeks 1850 verloren zijn gegaan zijn er nog enkele imposante exemplaren te vinden.
De bij het start en eindpunt gelegen St Trudokerk stamt uit 1884 en heeft een rijk en kleurig interieur. Het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. De ‘kruisweg van Christus’ is uitgebeeld op veertien grote schilderijen uit 1900, die zich aan beide zijden van de kerk bevinden. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld. De kerk is dagelijks geopend.
Ongeveer 60% van de tocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 7-2-2024

Routebeschrijving

1. Met de rug naar ingang van de kerk RA vertrekken. Bij kruising LA ‘Kloosterstraat’, wn-route. Deze straat gaat verderop over in de ‘Van Heijnsbergenstraat’, wn-route. Straat vervolgen tot bocht naar links, zijwegen negeren. In deze bocht RD, smal graspad, de wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong vlak voor waterloop RA door houten voetgangerssluis, smal pad met waterloop aan linkerhand. Op einde van het smalle pad voor poel RA, graspad richting metalen voetgangerssluis. Voorbij metalen voetgangerssluis bij T-splitsing LA, verharde weg ‘Rode Beemden’. Na ca. 75m t.h.v. woning nr. 26 links aanhouden, smal grindpad. Aan het einde van het grindpand bij 3-sprong met verharde weg RD. Bij T-splitsing LA, ‘Elsdonk’. Verderop de weg met een bocht naar links vervolgen, ‘Eenselaar’, onverhard pad naar rechts negeren, wn-route. Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RA, wn-route wordt verlaten. Na brugje over de ‘Goorloop’ RD, weg naar rechts negeren, wn-route.

2. Na metalen afsluitboom bij ingang bos bij viersprong RA, onverhard pad, wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong rechts aanhouden. Bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje RD. Smal pad naar rechts over sloot negeren. Bij kruising met aan linkerhand een bankje RA, pad over sloot. Direct hierna bij T-splitsing LA. Onverhard pad met vijver aan rechterhand, dit pad gaat verderop over in een verhard parkeerterrein. Op einde parkeerterrein bij kruising RD, voetpad. Verderop passeert men aan de rechterhand het Carat-muziekpodium en aan de linkerhand dierenverblijven van het voormalige Jan Visserpark. Ter hoogte van de houten duiventil RD. Bij T-splitsing voor terras van Park Restaurant Warande LA. Verderop t.h.v. de midgetgolfbaan gaat het verharde pad over in een onverhard pad. Bij T-splitsing RA. Bij kruising met verhard pad met aan linkerhand een bankje RA.

3. Direct na metalen afsluitboom LA. Men passeert wederom een metalen afsluitboom. Aan de rechterhand passeert men het gebouwtje ‘De Bijenhal’. Bij rotonde rechts aanhouden en direct hierna RA, men passeert de Bijenhal aan de achterzijde. Bij T-splitsing LA, verhard pad met vijver aan rechterhand. Bij 3-sprong rechts aanhouden. Bij T-splitsing RA, rotonde vervolgen. #Hier loopt men nu door het zogenaamde Keiebijtersbos. Ca. 20m na groepje Metasequoia’s bij 3-sprong RA. Vervolgens bij 3-sprong RA. Pad maakt bocht naar links, direct hierna bij Y-splitsing rechts aanhouden en bij T-splitsing RA. Op einde van het verharde pad bij kruising RD, richting grafeiland. Bij T-splitsing voor grafeiland RA. Pad langs gracht blijven vervolgen, pad naar rechts negeren.

4. Bij het volgende pad naar rechts, vlak voor eik met daarachter een bankje RA. Bij kruising RD. #Hier bevindt zich zowel links als rechts van het pad, hoog in de boomtoppen de reigerkolonie. Bij 4-sprong met aan linkerhand een bankje RD. Bij T-splitsing voor een bankje RA. Pad vervolgen tot aan T-splitsing voorbij een bankje. Bij deze T-splitsing LA. Direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren. Aan de rechterhand passeert men ‘de Beukenberg’ en aan de linkerhand een sportpark. Het pad verder vervolgen tot het pad overgaat in een verharde weg met aan linkerhand een poort richting sportpark, zijpaden aan rechterhand negeren. RD de weg volgen. Ter hoogte van volgende poort richting sportpark buigt de weg naar rechts. Voorbij bocht naar links, bij kruising RD richting fietspad met bordje ‘Waterpoort-fietsroute’.

5. Fietspad vervolgen tot aan T-splitsing, bij deze T-splitsing LA, KN9 volg 69. Na ca. 400m, na passeren van de ‘Schevelingse Loop’ LA, onverhard pad met ‘Schevelingse Loop’ aan linkerhand, KN69 volg 30. Verderop bij de overgang van de ‘Schevelingse Loop’ in de ‘Goorloop’ RD, wn-route. Pad vervolgen met ‘Goorloop’ aan linkerhand en hoge haag aan rechterhand. Voorbij de hoge haag kom je langs een bankje en een gedenksteen. Bij kruising met verharde weg RD, struinpad met ‘Goorloop’ aan linkerhand. Struinpad volgen tot aan overgang over de ‘Goorloop’. Bij deze overgang LA ‘Goorloop’ oversteken. Na metalen poort in de bocht van de verharde weg RD, wn-route. Weg volgen tot aan bocht naar links en zandpad aan rechterhand.

6. RA zandpad inlopen, KN61 volg 60. Direct hierna LA, graspad, de wn-route wordt verlaten. Na ca. 250m direct na heg aan linkerhand LA, smal pad tussen weiland en akker door. Bij T-splitsing LA. Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad blijven vervolgen, KN62 volg 64. Pad maakt een bocht naar rechts, doodlopend pad naar links negeren, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg LA, ‘Eenselaar’, KN64 volg 68. Na ca. 200m, na passeren van de ‘Stiphoutse Loop’ voor knotwilg RA, graspad met ‘Stiphoutse Loop’ aan rechterhand, wn-route wordt verlaten. Pad volgen tot aan houten voetgangerssluis en via de deze voetgangerssluis de ‘Stiphoutse Loop’ oversteken. Direct hierna LA en passeert men opnieuw een houten voetgangerssluis. Het pad met de ‘Stiphoutse Loop’ aan linkerhand verder volgen. Bij 3-sprong voor een houten voetgangerssluis RA, graspad met diepe sloot aan linkerhand. Op einde van het graspad in bocht van verharde weg RD, wn-route. Weg vervolgen tot aan kruising met Dorpsstraat, zijwegen negeren, wn-route. Bij kruising RA richting het startpunt van de route, wn-route.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32, 5708 GH te Stiphout - Helmond. Plan Route

Met de auto

Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Carat Muziekpaviljoen Carat Muziekpaviljoen
Poel Poel
Deuvenvilla Deuvenvilla
vijver in warande vijver in warande
grafeiland grafeiland
reigerkolonie reigerkolonie
schevelingse loop en goorloop schevelingse loop en goorloop
uitzicht over Goorloop uitzicht over Goorloop

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-door-de-warande.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Warande Park Restaurant

De Kluis 2 (het park is ook via het terras te bereiken)
5707GP Helmond
Bezoek website

Dolce & Gusto Ristorante

Dorpsstraat 17
5708GC Helmond
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Anke 3 maart 2024 om 18:08

    Vandaag deze fantastische mooie wandeling gelopen,, en wat bijzonder, de reigers hoog in de bomen op hun nest,, deze leuke route voor herhaling vatbaar.

    Reageren
  2. Jet 28 februari 2024 om 18:04

    Mooie route! Kees en Jet.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)