Ommetje Deurnsche Peel, Deurne te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Deurnsche Peel, te Deurne

Wandeltocht door het kleine peeldorp Griendtsveen en door de Deurnsche Peel. In Griendtsveen waan je je terug in tijd van de turfwinning. Het dorp is rond 1885 gesticht door familie Van der Griendt, verantwoordelijk voor de turfwinning rondom Griendtsveen. Al wandelend kom je langs ophaalbrugjes, kaarsrechte peelkanalen en karakteristieke panden zoals Heilige St. Barbare Kerk, de apostelwoningen, Villa Sphagnum of de Paardestal. De apostelwoningen zijn vrijstaande woningen die ter beschikking werden gesteld aan de stafleden van het turfwinningsbedrijf van de familie Van der Griendt. In de ogen van de veenarbeiders waren de stafleden ‘volgelingen’ van de familie Van der Griendt, daar komt ook de naam apostelwoning vandaan. Na bezoek aan Griendtsveen gaat de wandeltocht het peelgebied in. Tussen de Helenavaart en het Kanaal van Deurne wordt het Nonnenpad gevolgd een smal pad over een kade met op diverse plaatsen mooie doorkijkjes vervolgens wordt het nieuw aangelegde Mussenkeetpad door de Deurnsche Peel aan de westzijde van het Kanaal van Deurne gevolgd. De Deurnsche Peel maakt deel uit van het Natura 2000-gebied onder de naam Deurnsche Peel & Mariapeel. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-9-2018, laatst bijgewerkt op: 9-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de natuurpoort RD door het klaphek aan overzijde van de weg, voorbij het klaphek LA door de rand van het grasland lopen, na ca. 100m buigt het (gras)pad t.h.v. een metalen poort aan linkerhand naar rechts, wn route, na ca. 150m buigt het pad naar links en gaat over een lage kade, verderop buigt het pad voor een brede waterloop naar rechts, wn route, de waterloop aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor het Kanaal van Deurne.
Voor het Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, onverhard pad, kn11 volg 17, onverhard pad met iets verder een metalen poort met aan beide zijde een voetgangerssluis, voorbij de poort gaat het pad over in een breed grindpad.
RD, brugje aan rechterhand negeren, het grindpad verder volgen tot kruising met verharde weg.
# Iets voor verharde weg is aan linkerhand een pad naar het Kortoomsmuseum.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn17 volg 18, vervolgens RA, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden langs metalen afsluitboom, wn18, smal onverhard pad met kanaal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts.
2.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, het kanaal Helenavaart aan linkerhand verder volgen.
T.h.v. kerk LA de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising RD “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij het brugje het grindpad met bocht naar links volgen met een peelpanaal aan linkerhand.
Bij kruising LA het brugje over, aan overzijde bij kruising eveneens LA, “Ericaweg”, wn route, verderop buigt het grindpad langs het kanaal naar rechts.
Bij T-splitsing RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg verder volgen tot woning nr.54 aan rand van bebouwde kom, zijwegen negeren.
3.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, kn62 volg 21.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij kruising LA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing RA, “Kanaalweg”, kn21 volg 19, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Het grindpad met bocht naar rechts over het kanaal met stuw verder volgen, kn19 volg 18, aan overzijde bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts met de Helenavaart aan linkerhand, het grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot kruising met aan linkerhand een brug.
Bij deze kruising LA de brug over, kn18 volg 12/17, aan overzijde bij T-splitsing LA, “Helenaveenseweg”, wn12.
Ca. 50m voorbij kombord “Einde bebouwde kom Griendtsveen” RA, bospad met SBB routebordje “Nonnenpad”, wn12.
4.
Voorbij stuw aan rechterhand, bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij brugje, bij T-splitsing LA, pad met Kanaal van Deurne aan linkerhand, kn12 volg 5.
Na ca. 300m RD, smal pad met SBB bordje aan rechterhand negeren, het pad langs het kanaal verder volgen.
Na ca. 300m RA, kn5 volg 6, pad met SBB bordje over brede kade door het peelgebied, verderop buigt het pad met een ruime bocht naar rechts met een metalen poort aan linkerhand.
Voorbij een grotere open plek met varens RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, pad met iets verder een metalen poort aan rechterhand, na verlaten van het bos buigt het pad naar links met de bosrand aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn6 volg 11, iets verder is aan linkerhand de natuurpoort, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort De Peel, Leegveld 8A, 5753 SG te Deurne. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Griendtsveen, start routebeschrijving punt 2 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Sint-Barbarakerk Adrie: Sint-Barbarakerk
Peelkanaal in het dorp Adrie: Peelkanaal in het dorp
Twee van de apostelwoningen langs het peelkanaal Adrie: Twee van de apostelwoningen langs het peelkanaal
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Villa Sphagnum Adrie: Villa Sphagnum
Brugje over het Kanaal van Deurne Adrie: Brugje over het Kanaal van Deurne
Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Pad door Deurnese Peel Adrie: Pad door Deurnese Peel
Een van de peelvennen, staat bijna droog als gevolg van droge zomer Adrie: Een van de peelvennen, staat bijna droog als gevolg van droge zomer
Mussenkeetpad door Deurnese Peel Adrie: Mussenkeetpad door Deurnese Peel
Houten beeld in omgeving van de natuurpoort Adrie: Houten beeld in omgeving van de natuurpoort

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-deurnsche-peel.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Natuurpoort De Peel

Leegveld 8A
5753 SG Deurne
Bezoek website

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. Adrie 12 april 2023 om 07:55

  De werkzaamheden langs de waterloop tussen de natuurpoort en het Kanaal van Deurne zijn afgerond, de omleiding is uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart verwijderd. Aan het einde van het Nonnenpad is een stuw geplaatst de werkzaamheden rond de stuw waren nog niet helemaal afgerond ook dit zal binnenkort klaar zijn waarna de wandeltocht weer vanouds gelopen kan worden.

  Reageren
 2. Adrie 7 november 2022 om 16:20

  De wandeltocht kan weer gelopen worden, niet de oorspronkelijke tocht maar een tijdelijk alternatief. Voor het eerste deel dat langs waterlopen gaat waaraan nog volop gewerkt wordt is een tijdelijk alternatief in de routebeschrijving beschikbaar zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Zowel op de heenweg als de terugweg worden nu delen van het Mussenkeetpad door de Deurnsche Peel gevolgd wat zeker geen straf is.

  Reageren
 3. Adrie 7 oktober 2022 om 13:17

  Eind september is gestart met grondwerk ter hoogte van de Natuurpoort en verder richting de Vlier met als gevolg dat de wandeltocht de komende weken niet gelopen kan worden.

  Reageren
 4. Adrie 17 augustus 2022 om 16:57

  De laatste werkzaamheden van project hoogveenherstel in het projectgebied Leegveld gaan in het noordelijk deel in september van start de verwachting is dat deze eind oktober afgerond zijn. In dit deel worden o.a. kades aangelegd, het Mussenkeetpad dat door dit deel van de peel loopt is dan niet toegankelijk. Voorlopig het alternatief in de routebeschrijving zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 5. Adrie 18 april 2022 om 16:43

  Inmiddels zijn de machines verdwenen uit de Peel. Het Mussenkeet pad kan weer gelopen worden. Wel zijn er op enkele plaatsen het pad wat slechter door de machines die er gereden hebben. Het Kanaal van Deurne wordt opgeknapt het baggeren is bijna afgerond. In mei begint het opknappen van de kades als gevolg hiervan kan het pad langs het kanaal tijdelijk weer gesloten worden.

  Reageren
 6. Adrie 5 maart 2022 om 18:25

  Marjo zie reactie 5 maart 2022 en Jet en Kees zie hun reactie 2 maart 2022 bedankt voor melden van de werkzaamheden in een deel van de peel! Voorlopig tot de werkzaamheden beëindigd zijn het Mussenkeet pad niet meer volgen, in de routebeschrijving is het door Marjo gevolgde pad opgenomen als tijdelijke omleiding zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 7. Marjo 5 maart 2022 om 17:49

  Wij hebben vandaag deze prachtige route gelopen. Alleen het laatste stuk van de wandeling vanaf informatiepaneel29 RA, kn5 volg 6 is niet meer te doen omdat vanwege graafwerkzaamheden de bodem zo nat is dat het onbegaanbaar is. We hebben vanaf dat punt ook geen wn route meer gezien. Na eerst een stuk te hebben geploeterd toch maar besloten om om te keren. Toen vanaf het bruggetje RA gegaan. Voor de brede waterloop links gegaan. Dit is ook het pad waar we in het begin van de route waren.

  Reageren
 8. Jet en Kees 2 maart 2022 om 19:40

  Hele mooie route! Ze zijn wel met zware machines hele stukken bos an t omkappen…

  Reageren
 9. Myriam 16 januari 2022 om 19:41

  Super mooie tocht !!! Nog nooit van Griendtsveen gehoord maar wat een knus dorp!
  Blij het gezien te hebben ook leuk dat op route info bordjes staan met daarop geschiedenis van deze streek en woningen.
  Tevens een prachtig natuurgebied weinig wandelaars wat een rust !
  Heerlijk gelopen

  Reageren
 10. A&M&M 16 juni 2021 om 14:45

  Prachtige afwisselende tocht! Griendtsveen een plaatje.
  Absoluut een aanrader.

  Reageren
 11. Margriet 22 april 2021 om 16:02

  Een prachtige route door de Deurnese Peel! Wat is hier de natuur schitterend. Griendtsveen is een hele mooie plaats met veel bruggen en kanaaltjes. Bij restaurant De Morgenstond een lekkere cappuccino to go en toen verder over het nonnenpad .
  Een route om nogmaals te lopen .

  Reageren
 12. Tiny van Keulen 9 december 2020 om 19:52

  Vandaag deze prachtige wandeling gelopen. Afwisselend en vooral Griendtsveen is erg mooi. De natuurpoort is in kerstsfeer wat het geheel nog aantrekkelijk maakt. Veel eenden en ganzen.

  Reageren
 13. ton van kan 19 juli 2020 om 19:35

  mooie wandeling.
  Zekers de moeite waard om te doen. Nu in juli wel veel muggen!
  Tijdens de wandeling foto’s gemaakt en een slideshow van gemaakt hier te bekijken op youtube.

  Zoek op:
  Wandeling Deurnese Peel, Deurne in Noord-Brabant – 4K
  youtube Deurnese Peel

  Reageren
 14. Ria 26 april 2019 om 12:39

  Supermooie route, afwisselend en op een donderdag NIET druk: niemand tegen gekomen

  Reageren
 15. Antoon en Berry 9 maart 2019 om 19:05

  Woensdag 6 maart deze wandeling gelopen. Het was een fijne wandeling en heel afwisselend. De beschrijving was duidelijk.

  Reageren
 16. Peter. 24 oktober 2018 om 07:14

  Het lukt mij niet om het gpx bestand op mijn gps te zetten. Mijn inziens is het bestqnd niet goed??
  Jammer.

  Reageren
  1. Adrie 24 oktober 2018 om 07:44

   Een proefje gedaan met mijn Garmin GPSmap 62st geen problemen gezien. Voor de zekerheid het GPX bestand opnieuw gegeneerd en nogmaals geprobeerd ook toen werkte het. Wat voor foutmeldingen krijgt U te zien? Graag een mail naar info@klikprintenwandel.nl of via het contactformulier.

  2. Hans 4 februari 2019 om 14:24

   Ik had er ook geen enkel probleem mee. Wat voor GPS heb je?

  3. Adrie 4 februari 2019 om 14:38

   Hans bedankt voor de aangeboden hulp! Ik heb later nog mailcontact gehad met Peter met de melding dat het na een nieuwe poging wel is gelukt. Peter schrijft hierin: “Inmiddels is het mij nu wel gelukt om het te downloaden. Ik weet niet wat er fout is gegaan de vorige keer”.

 17. Anke. 21 oktober 2018 om 20:32

  Vandaag gelopen, prachtige wandeling, perfect beschreven. Wonen vlakbij, kennen de Peel goed, maar toch weer verrassend .

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)