Ommetje de Voorn, Heerewaarden te Gelderland

8 km Wandelroute Ommetje de Voorn, te Heerewaarden

Een tocht voor de liefhebber van rivierlandschappen. De tocht gaat door de uiterwaarden van de Waal ook wordt er een stukje gestruind langs de oevers van de Waal. Verder loopt men over de voormalige verdedigingswal van het fort de Voorn, ook wel Fort Nassau genoemd. Het fort de Voorn werd in de 16e eeuw (1588) aangelegd, alleen de contouren van de vijfpuntige verdedigingswal herinneren nog aan het fort. In het laatste deel van de tocht wordt het plaatsje Heerebeek zelf bezocht met zijn mooie dorpskern. 43% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-5-2017, laatst bijgewerkt op: 24-6-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het bezoekerscentrum “De Grote Rivieren” LA vertrekken, vervolgens de weg volgen tot 4-sprong iets voorbij woning nr.4.
Bij deze 4-sprong LA, “Burgemeester Woltersstraat”, vervolgens de weg volgen tot 3-sprong iets voor rotonde.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Bukestraat”, vervolgens na ca. 30m RA doorgaande weg oversteken, aan overzijde de “Variksestraat” inlopen, de weg links van woning nr.3.
In bocht naar links van de weg RA via betonnen trap de dijk oversteken, vervolgens aan overzijde RD, “Molendijk”, weg aan linkerhand negeren.
# Bij volgende regel gaat de tocht struinend langs de oever van de Waal, als alternatief kan men de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, vervolgens de weg volgen tot kruising op de dijk. Bij deze kruising LA, fietspad over de dijk volgen. T.h.v. van een weg aan linkerhand LA, de dijk via betonnen trap afdalen, beneden RD richting woningen. Bij 3-sprong voorbij deze woningen rechts aanhouden, “De Kop”. Vervolgens de routebeschrijving verder volgen bij punt 2. laatste regel.

2.
In bocht naar rechts van de weg RD, grindpad, na ca. 50m RD, gras-pad met iets verder bord “Vissen alleen toegestaan met vergunning”, vervolgens voorbij geul met bosschages het grasland oversteken richting overstap met SBB bordje “Land van Maas en Waal Sint Andries” aan overzijde van het grasland.
Voor de Waal rechts aanhouden, vervolgens de Waal aan linkerhand volgen tot verhard fiets-/voetpad t.h.v. een kleine steiger.
Bij dit verhard fiets-/voetpad RA het verhard fiets-/voetpad volgen.
Bij 3-sprong t.h.v. woning LA, “De Kop”.
Voorbij woning nr.10, voor bocht naar rechts LA, via overstap smal pad richting de Waal inlopen, direct daarna voor de Waal rechts aanhouden.
3.
Na passeren van overstap en smalle doorgang het strandje oplopen, verderop voor pier rechts aanhouden richting iets hoger gelegen bosschages, men passeert twee betonnen golfbrekers.
Iets voorbij de betonnen golfbrekers, bij T-splitsing LA, vervolgens het pad volgen tot splitsing voorbij verhard terreintje met meerdere betonnen golfbrekers.
Bij deze splitsing het linker nog enkele meters verharde pad inlopen, verderop buigt het pad naar rechts.
Na passeren van twee smalle brugjes, bij kruising op de dijk RD richting woning, smalle verharde weg.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij de woning RD, “Overlaatweg”, weg aan rechterhand negeren, vervolgens de weg volgen tot weg “Veluwe” aan linkerhand direct na woning nr.40.
4.
Bij deze weg LA, “Veluwe”, smalle weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, half verhard pad.
Voor metalen hek LA door klaphek, graskade met NM bordje ”Maasuiterwaarde” volgen, vervolgens de graskade volgen tot T-splitsing bij smalle klinkerweg direct na 3de klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, smalle klinkerweg.
Direct na bocht naar rechts, t.h.v. woning nr.11 LA, smal pad door bosschages, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, verderop voorbij woning nr.1 gaat de verharde weg over in een gras-pad en passeert men een klaphek, gras-pad aan rechterzijde van grasland volgen, iets verder voorbij metalen hek met klaphek gras-pad over de dijk volgen.
Aan einde van het gras-pad, bij  4-sprong LA, “Heerewaardsestraat”.
5.
Bij T-splitsing LA, “Hogestraat”.
Bij kruising RD, “Hogestraat”, vervolgens voor de kerk LA, “Maasstraat”, klinkerweg,  verderop voor de Maas buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing RA, “Veerstraat”, men loopt weer richting de kerk.
Bij T-splitsing LA, vervolgens de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij woning nr.35.
In deze bocht de 2de weg aan linkerhand inlopen, iets verder gaat de weg over in een verhard voetpad ”Art Baggermanspad”.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Fruithof”aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, vervolgens de weg volgen tot het bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
SBB = Staatsbosbeer

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Langestraat 38, 6624 AB te Heerewaarden. Plan Route

Met de auto

A2/E25, neem afrit 17-Zaltbommel vanaf de A2/E25. Volg de N322 naar de Langestraat in Heerewaarden. Parkeren kan bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Station Zaltbommel. Buurtbus 267 richting Ammerzoden, Bushalte De Vaste Burcht, Rossum, Bus 165 richting Druten. Bushalte De Buke Heerewaarden. De route kan gestart worden bij alinea 1. 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Zicht op buurtschap Adrie: Zicht op buurtschap
Uitzicht over de Waal met in de verte de kerktoren bij Varik Adrie: Uitzicht over de Waal met in de verte de kerktoren bij Varik
Uitzicht over wat ooit onderdeel was van vesting De Voorn Adrie: Uitzicht over wat ooit onderdeel was van vesting De Voorn
Kanon op een van de wallen Adrie: Kanon op een van de wallen
Nu verscholen onder een boom Adrie: Nu verscholen onder een boom
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Bloemrijke uiterwaarden Adrie: Bloemrijke uiterwaarden
Straatje in Heerewaarden Adrie: Straatje in Heerewaarden

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-voorn.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Veerhuis Heerewaarden

Veerstraat 14
6624 BG Heerewaarden
Bezoek website

Brasserie de Buke

Van Heemstraweg 1
6624 KJ Heerewaarden
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 24 juni 2019 om 17:38

  Gisteren 23 juni 2019 de wandelroute gecontroleerd, op wat kleine veranderingen aan de oever van de Waal na verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Denise 13 mei 2019 om 15:54

  Heerlijke, mooie, rustgevende route

  Reageren
 3. Wilma 2 september 2018 om 19:14

  Prachtige route met duidelijke omschrijving. Lekker rustig.

  Reageren
 4. Arco Boer 5 juni 2018 om 14:50

  Leuke route, prima beschrijving. Wel verstandig om een lange broek te dragen ivm vele brandnetels en bramenstruiken op sommige stukjes

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)