Ommetje de Voorn, Heerewaarden te Gelderland

9 km Wandelroute Ommetje de Voorn, te Heerewaarden

Wandeltocht langs de Waal en de Maas voor de liefhebber van rivierlandschappen. Het eerste deel van de wandeltocht gaat door de uiterwaarden van de Waal waarbij ook gestruind wordt langs de oever. Aan de Waal wordt Bato's Erf bezocht, een hooggelegen gebied in de uiterwaarden met een lange historie. Bato's Erf is in 2012 van oud industrieel gebied omgevormd naar een natuurgebied. De grote betonnen blokken die men in het gebied tegenkomt zijn geplaatst in het kader landschapskunstwerk 'Bakens aan het water'. De grote betonnen blokken die veel weg hebben van golfbrekers refereren aan het industrieel verleden. Na verlaten van de Waal gaat de wandeltocht richting het voormalige fort de Voorn aan de Maas, ook wel Fort Nassau genoemd. Het fort de Voorn werd in de 16e eeuw (1588) aangelegd. De contouren van de vijfpuntige verdedigingswal herinneren nog aan het fort, de wandeltocht gaat over deze verdedigingswallen. In het laatste deel van de wandeltocht wordt het plaatsje Heerewaarden zelf bezocht met zijn mooie dorpskern. 48% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-5-2017, laatst bijgewerkt op: 30-8-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het bezoekerscentrum “De Grote Rivieren” LA vertrekken, de weg volgen tot 4-sprong iets voorbij woning nr.4.
Bij deze 4-sprong LA, “Burgemeester Woltersstraat”, de weg volgen tot 3-sprong iets voor rotonde.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Bukestraat”, vervolgens na ca. 30m RA de doorgaande weg oversteken en aan overzijde de “Variksestraat” inlopen, de weg links van witte woning nr.3.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden via betonnen trap de dijk over, vervolgens aan overzijde RD, verharde weg, “Molendijk”, weg aan linkerhand negeren.
2.
# De wandeltocht gaat richting de Waal, men heeft de keuze uit A: Struinen langs de Waal en over de weg De Kop (rode lijn), B: Struinen langs de Waal (blauwe lijn) of C: Hoogwater alternatief (oranje lijn).
A: Struinen langs de Waal en over weg De Kop: In bocht naar rechts van de weg RD, grindpad, na ca. 50m RD, gras-pad met iets verder bord “Vissen alleen toegestaan met vergunning”, vervolgens voorbij geul met bosschages via overstap het grasland inlopen richting overstap aan overzijde. Iets voorbij deze overstap rechts aanhouden, struinend door de uiterwaarde met de Waal aan linkerhand lopen tot verhard fiets-/voetpad t.h.v. een kleine steiger. Bij dit verhard fiets-/voetpad RA het verhard fiets-/voetpad volgen. Bij 3-sprong met aan rechterhand enkele woningen LA, verharde weg, “De Kop”, de weg volgen tot kruising op de dijk. Bij deze kruising LA, fietspad over de dijk. Bij kruising LA door klaphek met SBB bordje “Maas en Waal”, onverhard pad over voormalig steenhoventerrein. RD, pad aan rechterhand negeren. Bij 3-sprong links aanhouden, verderop buigt het pad rechts, het pad verder volgen tot volgende bocht naar rechts voor een verhard terrein met grote betonnen blokken Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

B: Struinen langs de Waal: In bocht naar rechts van de weg RD, grindpad, na ca. 50m RD, gras-pad met iets verder bord “Vissen alleen toegestaan met vergunning”, vervolgens voorbij geul met bosschages via overstap het grasland inlopen richting overstap aan overzijde. Iets voorbij deze overstap rechts aanhouden, struinend door uiterwaarde met de Waal aan linkerhand lopen tot verhard fiets-/voetpad t.h.v. een kleine steiger. Bij het verhard fietspad RD, de Waal verder aan linkerhand volgen tot aan rechterhand een hoge witte woning te zien is met voorbij de woning bosschages, t.h.v. de woning doorlopen tot kribben in Waal, iets voorbij de kribben buigt het pad naar rechts weg van de Waal richting de bosschages. Na een klein klimmetje, bij 3-sprong met aan rechterhand een routepaaltje LA, breed gras-pad, het pad volgen bocht naar rechts voor een verhard terrein met grote betonnen blokken. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

C: Hoogwater alternatief: De weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot kruising op de dijk. Bij deze kruising LA het fietspad over de dijk volgen. T.h.v. van een weg aan linkerhand aan voet van de dijk LA, de dijk via betonnen trap afdalen, beneden RD richting de woningen lopen. Voorbij deze woningen, bij 3-sprong rechts aanhouden, “De Kop”, de weg volgen tot kruising op de dijk. Bij deze kruising LA het fietspad over de dijk volgen. Bij kruising LA door klaphek met SBB bordje “Waas en Waal”, onverhard pad over voormalig steenhoventerrein. RD, pad aan rechterhand negeren. Bij 3-sprong links aanhouden, verderop buigt het pad rechts, het pad verder volgen tot volgende bocht naar rechts voor een verhard terrein met grote betonnen blokken. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

3.
In deze bocht RD het verhard terreintje met betonnen blokken oplopen, vervolgens aan overzijde het linker pad dat nog een klein stukje verhard is met aan beide zijde betonnen blokken inlopen, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij twee smalle brugjes, bij kruising op de dijk RD, smalle verharde weg.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij woning RD, “Overlaatweg”, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot weg “Veluwe” aan linkerhand direct na woning nr.40.
Bij deze weg LA, “Veluwe”, smalle weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, half verhard pad.
Voor metalen hek, bijna aan einde van het half verhard pad LA door klaphek, graskade met NM bordje ”Maasuiterwaarde” oplopen, de graskade volgen tot T-splitsing bij smalle klinkerweg iets voorbij hectometerpaal 018 direct na 3de klaphek.
# Voor mooi uitzicht over waterrijke nieuwe natuur in de Grote Wetering iets voorbij hectometerpaal 012 de graskade aan linkerhand afdalen door het dubbele klaphek aan de voet naar klaphek aan overzijde van het grasland lopen, een klein stukje het pad voorbij het klaphek inlopen, na bezoek teruglopen naar de graskade en de graskade verder volgen.
4.
Bij deze T-splitsing LA, smalle klinkerweg, de weg volgen tot bocht naar rechts.
Direct na deze bocht, t.h.v. woning nr.11 LA, smal pad met wit-rood routepaaltje door bosschages.
Na verlaten van bosschages naar de verharde weg lopen met aan overzijde van de weg inrit woning nr.7A, op de weg LA, verharde weg, verderop voorbij woning nr.1 RD door klaphek, voorbij 2de klaphek RD het grasveld oversteken, vervolgens bij grindpad RD langs het metalen hek en het gras-pad over de dijk volgen.
Aan einde van het gras-pad, bij 4-sprong LA, “Heerewaardsestraat”, weg over dijk, men kan ook het smalle pad aan voet van de dijk links van de weg volgen, verderop voorbij een bankje buigt het smalle pad naar de weg.
Voorbij woning nr.4 LA, smal klinkerpad, “Buitenpad”, verderop buigt het pad naar rechts.
5.
Bij T-splitsing RA.
Bij kruising LA, “Hogestraat”, vervolgens voor de kerk LA, “Maasstraat”, klinkerweg, verderop voor de Maas buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing RA, “Veerstraat”, men loopt weer richting de kerk.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij woning nr.35.
In deze bocht de 2de weg aan linkerhand inlopen, iets verder gaat de weg over in een verhard voetpad ”Art Baggermanspad”.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Fruithof” aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot het bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
SBB = Staatsbosbeer

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Langestraat 38, 6624 AB te Heerewaarden. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Langestraat in Heerewaarden. Parkeren kan bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte De Buke Heerewaarden. De route kan gestart worden bij alinea 1. 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Zicht op buurtschap Adrie: Zicht op buurtschap
Uitzicht over de Waal met in de verte de kerktoren bij Varik Adrie: Uitzicht over de Waal met in de verte de kerktoren bij Varik
Kribben in de Waal Adrie: Kribben in de Waal
Betonnen blok in het kader van Baken s aan de rivier Adrie: Betonnen blok in het kader van Baken s aan de rivier
Uitzicht over wat ooit onderdeel was van vesting De Voorn Adrie: Uitzicht over wat ooit onderdeel was van vesting De Voorn
Kanon op een van de wallen Adrie: Kanon op een van de wallen
Nu verscholen onder een boom Adrie: Nu verscholen onder een boom
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Bloemrijke uiterwaarden Adrie: Bloemrijke uiterwaarden
Straatje in Heerewaarden Adrie: Straatje in Heerewaarden

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-voorn.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Veerhuis Heerewaarden

Veerstraat 14
6624 BG Heerewaarden
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 30 augustus 2021 om 16:44

  Het overstapje, zie de reactie van Anke op 25 augustus 2021, was nauwelijks van de weg uit te zien. Omdat ook het stukje pad voorbij het overstapje aan het dichtgroeien is de wandelroute iets gewijzigd zodanig dat de wandeltocht nog steeds over het voormalige terrein van een steenfabriek gaat. Nieuw is een extra stukje struin langs de oever van de Waal met op diverse plaats bosschages waar men iets meer zal moeten zoeken naar het best te belopen pad. De rest van de wandelroute is eveneens gecontroleerd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Anke 25 augustus 2021 om 14:38

  Voor de tweede keer deze mooie route gewandeld. Het bij punt 2 genoemde SBB bordje staat er niet meer. De overstap en het smalle pad richting Waal, ook bij punt 2, voorbij witte woning nr. 10 zijn totaal overwoekerd door brandnetels en daardoor onbegaanbaar. Het overstapje is bijna onvindbaar. Wij hebben de b-weg gevolgd, om verderop weer op de route uit te komen.

  Reageren
  1. Adrie 25 augustus 2021 om 17:23

   Anke bedankt voor het melden van het overwoekerde pad bij het overstapje! Binnenkort ga ik kijken of er een goed alternatief is voor het overstapje.

 3. Erwin 20 juni 2021 om 18:02

  Vanmiddag in de warme zon deze rondwandeling met onze meiden gestart. De route is goed te volgen, maar bij diverse stukken kwamen we niet door het hoge gras/brandnetels/++. Met name naar de uiterwaarden, maar ook bij het fort zelf, en verder richting Heerenwaarde hebben we diverse omwegen moeten maken. Gelukkig had ik mijn GPS meegenomen en de route geladen, anders was het toch veel op de weg lopen.
  Zeker diverse mooie straatjes tegen gekomen en genoten van het uitzicht over de Waal, maar niet naar het water gekund. Op zondag verder weinig open, dus zelf eten/drinken meenemen.

  Reageren
 4. H.Rook 3 april 2021 om 20:28

  Een echt mooie wandeling. Vooral in de lente met al die bloeiende bomen.Ook de zeer gedetailleerde routebeschrijving was echt duidelijk en heel fijn! Complimenten voor de maker!

  Reageren
 5. Isabelle van den Berk-Schakenraad 4 januari 2021 om 14:58

  Prachtige wandeling, zeker voor herhaling vatbaar!

  Reageren
 6. jet 6 november 2020 om 21:26

  Prachtige wandeling maar wel een paar glibberige, modderige stukjes erbij in november.
  En m’n jas gescheurd aan een overstap-paaltje met prikkeldraad.

  Reageren
 7. Angelique 29 oktober 2019 om 13:32

  28-10-2019 deze route gelopen: erg mooie uitzichten en een heel goede routebeschrijving.
  Het was maandag dus de 2 genoemde horecapunten waren gesloten. Wij zijn uitgeweken naar De Gouden Molen in Rossum, een prima alternatief.

  Reageren
 8. Adrie 24 juni 2019 om 17:38

  Gisteren 23 juni 2019 de wandelroute gecontroleerd, op wat kleine veranderingen aan de oever van de Waal na verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Denise 13 mei 2019 om 15:54

  Heerlijke, mooie, rustgevende route

  Reageren
 10. Wilma 2 september 2018 om 19:14

  Prachtige route met duidelijke omschrijving. Lekker rustig.

  Reageren
 11. Arco Boer 5 juni 2018 om 14:50

  Leuke route, prima beschrijving. Wel verstandig om een lange broek te dragen ivm vele brandnetels en bramenstruiken op sommige stukjes

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)