Ommetje De Vilt, Beugen te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje De Vilt, te Beugen

Het ommetje start in de plaats Beugen en gaat voor het grootste gedeelte door het natuurgebied De Vilt om vervolgens via het maasheggengebied de Oeffeltse Weiden weer terug te keren naar Beugen. In het natuurgebied De Vilt ligt de meest gave oude meander van de Maas in Nederland. Deze meander is zo'n vijftienduizend jaar geleden ontstaan. Ook gaat men in natuurgebied de Vilt over een wat hoger gelegen pad met mooie doorkijkjes, het pad is een spoordijk die in verleden onderdeel geweest is van het Duits lijntje, een spoorverbinding uit 1878 die het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel verbond. Als men in Beugen komt moet men ook het Maasheggenlandschap gezien hebben, het laatste deel van het ommetje gaat door dit gebied. De maasheggen vormen een uniek cultuurhistorisch landschap, al tijdens het Romeinse Rijk was er in dit gebied al een heggenlandschap. De heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Wil men meer zien van het Maasheggenlandschap dan kan men ook de wat langere tochten zoals de Bougheimroute van 20 km of de Vilttocht van 16 km lopen, beide tochten starten ook in het plaatsje Beugen. 65% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-5-2017, laatst bijgewerkt op: 28-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot weg “Brouwersstraat” aan linkerhand direct na woning nr.16.
Bij deze weg LA, “Brouwersstraat”, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Brouwersstraat”, de weg volgen tot 5-sprong bij “Heiveldsestraat” voorbij een kapelletje links van de weg.
Bij deze 5-sprong RA, het smalle pad diagonaal door grasland volgen.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong RA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor een woning.
Bij deze 4-sprong LA, smal grindpad, “Kerkepad”, kn86 volg 77, verderop passeert men een brugje.
2.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voorbij woning nr.11 RA, onverhard pad met BL bordje “De Vilt” en bosrand aan linkerhand, wn route.
Iets voorbij houten afsluitboom, t.h.v. bosschages aan rechterhand LA, bospad, kn77 volg 87.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Het pad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad richting pad langs de bosrand aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot bocht naar links voor inrit van kleine woning nr.1, zijweg negeren.
3.
In deze bocht RA, onverhard pad met houten afsluitboom en BL bordje “De Vilt”, men passeert een picknicktafel, na ca. 200m buigt het pad naar links, ruim voorbij weidemolentje buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij brugje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong LA, verharde weg, kn29 volg 28, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA, kn28 volg 27, verderop passeert men de “Oeffeltse Raam”.
Bij kruising RA door metalen voetgangerssluis, onverhard pad met BL bordje “de Vilt”, kn27 volg 59, het pad met verderop een brugje volgen tot 3-sprong bij verharde weg, voor het brugje wordt de wn route verlaten.
# Het pad dat men nu volgt is de spoordijk van het voormalige Duits Lijntje, een 101km lang tracé dat van Boxtel naar Wesel (D) liep. Bij het brugje lag een spoorbrug.
4.
Bij deze 3-sprong LA, verharde weg, iets verder een klein stukje grind-/fietspad, de weg met verderop kn59 volg 58 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn58 volg 57, weg met smal beekdal aan rechterhand.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing RA de fietsbrug over, doorlopen tot fietspad (oversteekplaats) richting “Gennep” aan linkerhand.
Bij dit fietspad LA de doorgaande weg oversteken, aan overzijde bij T-splitsing RA, fietspad richting “Gennep”, wn12.
Bij kruising RA, kn12 volg 11, de doorgaande weg oversteken richting “Portaal de Vilt”, let op drukke weg!!, “hoogeind”.
Voorbij 2de woning aan linkerhand LA, “Hoogeind 3”, kn11 volg 13, t.h.v. inrit nr.3 gaat de weg over in een grindpad.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een tunnel, het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m LA, breed grindpad.
5.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een draaihekje RA door het draaihekje, kn14 volg 16, door het perceel grasland richting doorgang aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang schuin naar links door het grasland richting doorgang in de linkerhoek aan overzijde lopen, voorbij deze doorgang rechts aanhouden, diagonaal door een groter perceel langs de hoek in de haag naar de overzijde lopen, bijna aan overzijde passeert men aan rechterhand een poel, voorbij de poel LA door een draaihekje nu de rechterzijde volgen tot volgend draaihekje, iets voorbij dit draaihekje diagonaal door perceel grasland richting draaihekje in hoek aan overzijde lopen, wn route, voorbij dit draaihekje de rechterzijde van het grasland volgen tot men via een draaihekje de percelen grasland weer verlaat.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing, onverhard pad, kn16 volg 15.
Iets voorbi bocht naar links, bij T-splitsing RA, kn15 volg 84.
Bij T-splitsing RA, smalle verharde weg, kn84 volg 85, vervolgens bij kruising op de dijk RD, iets verder eveneens RD, weg aan linkerhand negeren, kn85 volg 86.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Hagelkruisstraat”.
Bij kruising RA richting het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Kerkplein 5, 5835 AT te Beugen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Hagelkruisstraat, Beugen. Aanlooproute: Ga westelijke op Hagelkruisstraat richting Boxmeerseweg. Sla rechtsaf naar de Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Meidoorn volop in bloei Adrie: Meidoorn volop in bloei
De Vilt in 2005 Adrie: De Vilt in 2005
De Vilt na herstelwerkzaamheden Adrie: De Vilt na herstelwerkzaamheden
In verte een ooievaarsnest Adrie: In verte een ooievaarsnest
't Lèste Vèrke Adrie: 't Lèste Vèrke
Het Kerkepad Adrie: Het Kerkepad
De Vilt met in de verte een weidemolentje Adrie: De Vilt met in de verte een weidemolentje
Maasheggenlandschap Adrie: Maasheggenlandschap
Maasheggenlandschap Adrie: Maasheggenlandschap
De kerk van Beugen Adrie: De kerk van Beugen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-vilt.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats BeugenErvaringen van wandelaars (14)

 1. Harry en Marjan 23 maart 2024 om 10:39

  Routebeschrijving is perfect, helder en duidelijk. Heerlijke wandeling door dit natuurgebied. We hebben er van genoten!

  Reageren
 2. Adrie 28 augustus 2023 om 20:37

  Zoals ik in mijn eerdere reactie al geschreven had vandaag de wandeltocht herzien. Het betreffende pad is definitief gesloten. De wandeltocht volgt nu een klein stukje de N254, vervolgens wordt een pad langs het talud van het Duits lijntje gevolgd en gaat daarna over een pad door een afgegraven gedeelte van de Oeffeltsche Weiden met nieuwe natuur met mooie doorkijkjes. Verder voor wat extra variatie gaat de wandeltocht nu ook door enkele perceeltjes grasland omzoomd met Maasheggen. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Enny 22 augustus 2023 om 19:45

  We hebben deze mooie route vandaag gelopen. Op een gegeven moment liep de weg dood; dat was erg jammer! De weg was afgesloten met een hekwerk met dubbele prikkeldraad erboven… op de bijgaande afbeelding heb ik op de betreffende plek een rode cirkel gezet.

  Reageren
  1. Adrie 22 augustus 2023 om 20:27

   Beste Enny, bedankt voor het melden van het versperde pad! Na wat zoekwerk blijkt dat een bewoner langs het pad een verzoek ingediend heeft om het pad Hoogeind te onttrekking aan de openbaarheid. Dit verzoek is afgewezen, de bewoner kan hier nog tegen in beroep. Omdat dit nog een tijdje kan voortslepen voorlopig een omleiding gemaakt zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart. Binnenkort ga ik de wandeltocht herzien.

  2. Enny 26 augustus 2023 om 11:17

   Beste Arie,
   Dank voor je snelle reactie en de aanpassing van de route!
   Ik ben benieuwd of de bewoner het hek nog zal gaan verwijderen! Voor nu heb je een prima alternatief gemaakt; zo hadden wij ook gelopen men dan kom je ook nog een leuk informatiebord (Portaal De Vilt) tegen!

 4. Anke. 7 november 2021 om 18:51

  Vandaag 7 november 2021 deze wandeling gelopen, prachtig en heel goed beschreven, maar zoals al deze routes,

  Reageren
 5. A. Peters 17 september 2021 om 21:23

  Vandaag, 17 september, deze wandeling gelopen. Vooral het eerste gedeelte is zeer zeker de moeite waard. Prachtig gebied met vanwege veel regenval veel water links en rechts van de paden. Heel mooi.

  Reageren
 6. Annette 'En Route' 5 augustus 2021 om 11:50

  Gisteren deze wandeling met plezier ‘op proef’ gelopen, over een poosje loop ik hem met mijn wandelgroep ‘En Route’. Het is een erg mooie, afwisselende wandeling, de natuur is fantastisch. Het was gisteren vrij warm, dichte begroeiing, daarom denk ik dat qua temperatuur en uitzicht voorjaar en begin van de herfst heel geschikt zijn. Goede beschrijving, dank!
  wandelenenroute.blogspot.com

  Reageren
 7. C. van de Wijdeven 22 oktober 2020 om 20:07

  Op 19-10-2020 deze route gelopen. Uitstekende route beschrijving en prachtig afwisselend gewandeld. Topografische kaart erbij is fijn!

  Reageren
 8. Piet en Ineke 3 mei 2020 om 19:15

  Wat hebben we genoten van deze prachtige, afwisselende route. Een oase van witte fluitekruidpaden, gele boterbloemvelden de heerlijk geurende meidoorn in de Maasheggen, prachtive waterpartijen . Zelfs 2 gezellig spelende lepelaars gespot onder toeziend oog van een reiger in de Vilt. Daarbij nog eens mooie blauwe luchten met wolkenpartijen…… we waren op het juiste moment op de juiste plaats.

  Reageren
 9. Corry en Jan de Kruijf 7 april 2019 om 13:03

  Heerlijk gewandeld .
  Mooie afwisselende route over goed begaanbare paden.
  Een opmerking vervolg nummer 5 staat 2xkn 16 volg 15,
  Dat moet zijn in 15 volg 84.

  Reageren
  1. Adrie 7 april 2019 om 13:44

   Corry en Jan de Kruijf bedankt! Inderdaad een foutje, de routebeschrijving is aangepast.

 10. Emmy 19 mei 2018 om 21:23

  Heerlijk gewandeld. Mooie route. Prima beschrijving. Heel duidelijk. Dus niet een keer verkeerd gelopen. Aanrader!!!

  Reageren
 11. Riet Jacobs 3 mei 2018 om 11:58

  Op 29 april 2018 deze route gelopen. Heerlijke wandeling met overal bloeiende planten, zoals meidoorns en pinksterbloemen. Zeer gevarieerd gebied, met Maasheggen, Vilt en bos. In deze streek geboren en getogen, maar toch nog stukjes gelopen, waar ik nog niet eerder geweest was. Aanrader in de lente!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)