Ommetje De Rul, Heeze te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje De Rul, te Heeze

De wandeltocht start bij de Natuurpoort De Plaetse en gaat door het beekdal van de Kleine Dommel of Rul om vervolgens via de Strabrechtse Heide weer terug te keren naar De Plaetse. In het beekdal van de Kleine Dommel gaat men door enkele weilanden, in de natte jaargetijden kan het er nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn in de nattere jaargetijden dan ook aan te raden. De Kleine Dommel of Rul is een laaglandbeek die door afwisselend kleinschalig landschap, met eikenwallen en broekbossen meandert. De Strabrechtse Heide vormt samen met de Lieropse heide het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant. De Strabrechtse Heide is een afwisselend gebied met stuifzand, struik- en dopheide, verspreid in het gebied liggen vennen. Het gebied wordt omzoomd door naaldbossen. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap. Met zijn 1500 hectare is de Strabrechtse Heide beslist een van de indrukwekkendste natuurgebieden van ons land. Als bezienswaardigheid is bij De Plaetse een schaapskooi en een heidetuin. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-10-2016, laatst bijgewerkt op: 19-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
# Verderop gaat de wandeltocht door grasland en een broekbos. Enkele delen hiervan kunnen in nattere jaargetijden drassig zijn. Men heeft de keuze uit A: Het Rulse laarzenpad of B: Over drogere paden de laatste is net zo leuk om te lopen.
A: Het Rulse laarzenpad:
Parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, vervolgens na ca. 30m RA, het onverharde pad met verderop enkele kleine percelen grasland aan rechterhand ca. 300m volgen tot pad aan rechterhand met SBB bordje voor een landbouwperceel, overige zijpaden negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, pad met SBB bordje “Kleine Dommeldal” en bosschages aan rechterhand, wn route, voor een beekje buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA het brugje over, wn route, voorbij het brugje het (gras)pad met afrastering aan linkerhand.
Voorbij het perceel grasland, bij 3-sprong LA, de afrastering verder aan linkerhand volgen, bij een brugje het beekje oversteken met het beekje aan linkerhand.
Voorbij klein brugje met draaihekje RA, wn route, door de rechterzijde van het grasland lopen, verderop buigt het pad naar links een klein bos in, na verlaten van het kleine bos iets links aanhouden en door de rechterzijde van het grasland lopen tot 3-sprong met aan linkerhand een houten poort.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, onverhard pad, ga verder bij punt 2 1ste regel.
B: Over drogere paden:
Het parkeerterrein LA verlaten, de weg volgen tot onverhard (gras)pad met houten afsluitboom en SBB bordje iets voorbij de inrit naar de Rulse Hoeve rechts van de weg.
Bij dit pad LA, (gras)pad door de rand van het grasland, voorbij het grasland een betonnen brug over, voorbij doorgang met aan beide zijde bomen RD het grotere perceel grasland oversteken, aan overzijde buigt het pad naar links met een beekje aan rechterhand.
Iets voorbij bocht naar rechts met aan rechterhand een steiger RD, (gras)pad met afrastering aan linkerhand, voorbij bocht naar rechts een brugje over en de andere zijde van het beekje volgen.
Voorbij volgend brugje met draaihekje RD, het (gras)pad door het grasland buigt iets naar links, bij volgend perceel grasland rechts aanhouden, verderop voorbij een SBB bordje en een doorgang met twee palen het grasland verlaten en het onverharde pad volgen.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een houten poort links aanhouden, wn route, ga verder bij punt 2 1ste regel.
2.
Bij T-splitsing RA, kn7 volg 4, het pad volgen tot 3-sprong voor kleine woning nr.26.
Bij deze 3-sprong LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
RD, “Rul”, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgensvoorbij woning nr.10 RA, “de Zegge”, kn4 volg 40.
Na ca. 140m, voorbij flauwe bocht naar links RA, grindpad, wn route.
Het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor flauwe bocht naar links RA, kn40 volg 49, na ca. 200m buigt het pad voorbij een draaihekje naar links en gaat door een smalle strook grasland richting een brugje aan overzijde van het grasland, wn route, voorbij het brugje buigt het (gras)pad naar rechts, wn route.
3.
Na verlaten van het grasland links aanhouden richting picknicktafel, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens voor de picknicktafel bij Y-splitsing LA, kn49 volg 46, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot bosrand aan rechterhand, zijpad negeren.
Bij de bosrand RA het grindpad (1ste pad aan rechterhand) met afrastering aan rechterhand inlopen, wn route, het grindpad volgen tot kruising met aan linkerhand een verharde weg met metalen afsluitboom, ruiterpaden negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Ca. 50m voorbij de bosrand aan linkerhand RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m rechts aanhouden, pad met aan beide zijden dennen in heidegebied.
4.
Bij kruising met fietspad, pad en ruiterpad RD, het grindpad met SBB bordje “Strabrechtse Heide” door open heidegebied volgen tot 3-sprong van grindpaden met iets voor de 3-sprong een picknicktafel.
Bij deze 3-sprong RA, pad met grindpad, kn54 volg 44.
Na 1,6km, t.h.v. picknicktafel en informatiepaneel “Strabrechtse Heide” RA, kn44 volg 48, iets verder bij kruising met ruiterpad RD.
Bij kruising met grind-/fietspad RD, direct daarna Y-splitsing rechts aanhouden, wn48.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeer
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TX te Heeze. Plan Route

Met de auto

Aan rand van Heeze op rotonde aan de Geldropseweg de Rulselaan inrijden richting Strabrechtse Heide, deze weg helemaal uitrijden tot aan de parkeerplaats van Natuurpoort De Plaetse aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Heeze, starten kan bij punt 2. 5de regel dit is ca. 1,4 kilometer van het station. Ga in noordelijke riching op De Laarstukken naar de Dominee Kremerstraat. Sla linksaf naar de Dominee Kremerstraat. Sla rechtsaf om op de Dominee Kremerstraat te blijven. Sla linksaf naar de Burgemeester Serrarisstraat. Sla rechtsaf naar de Muggenberg. Neem op de rotonde de 3e afslag naar de Rulselaan. Weg vervolgen naar de Rul, vervolgens de weg volgen tot zijweg De Zegge, bij deze weg LA en de route starten bij punt 2. 5de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Het beekdal van de Kleine Dommel Adrie: Het beekdal van de Kleine Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-rul.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Heidecafé de Straberchtse Heide

De Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Bezoek website

Eetcafé Manege Meulendijks

Strabrechtseheideweg 6
5591 TZ Heeze
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 1 juni 2024 om 17:49

  Eergisteren 30 mei 2024 bij de Kleine Dommel geweest. De paden door het beekdal van de Kleine Dommel zijn nog steeds niet begaanbaar. Voorlopig nog even wachten tot men deze wandeltocht weer kan lopen.

  Reageren
 2. Adrie 15 december 2023 om 15:18

  De waterstand van de kleine Dommel staat momenteel (15 december 2023) zo hoog dat deze wandeltocht de komende weken niet gelopen kan worden. Ook als het water in de Kleine Dommel voldoende gezakt is kan het nog dagen/weken duren voordat ook de omgeving weer droog is.

  Reageren
 3. Adrie 25 mei 2023 om 16:07

  19 mei 2023 deze wandeltocht in combinatie met Ommetje Herbertusbossen gecontroleerd. Evenals bij Ommetje Herbustusbossen een alternatief gemaakt voor het deel dat het Rulse Laarzenpad volgt. In het kleine broekbos was het nog zo nat dat dit alleen met laarzen aan te passeren was, zie ook de reactie van Anabel op 2 mei Het alternatief gaat ook door het gebied maar over drogere paden, de laatste is net zo leuk om te lopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Annabel 2 mei 2023 om 15:40

  Mooie route, weer genoten van de duidelijke routes van Adrie, die je op de mooiste plekken brengen. Zijn in het kleine bos na gras-pad bij kleine Dommel terug gemoeten vanwege ondergelopen pad. Stonden bijna tot over onze enkels in het water. We zijn toen na het 2de bruggetje bij T-splitsing RD gegaan langs de kleine Dommel en kwamen toen iets te vroeg op de weg de Rul. Route naderhand weer opgepakt.

  Reageren
 5. Adrie 28 juli 2022 om 18:36

  Vandaag 28 juli 2022 de wandeltocht samen met Ommetje Herbertusbossen gecontroleerd. Het wandelnetwerk was iets gewijzigd waarbij een knooppuntpaaltje ontbrak dit is gemeld bij routebureau Brabant, verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 26 april 2019 om 14:59

  Vandaag 26 april 2019 de wandelroute gecontroleerd, geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. leo 18 januari 2018 om 11:59

  deze route onlangs gelopen, 1 stuk vanaf de Zegge is erg onder water gelopen door de werkzaamheden in het gebied.

  Reageren
  1. Adrie 18 januari 2018 om 13:30

   Leo bedankt voor de reactie! Ook voor de werkzaamheden was het stukje tussen De Zegge en de Rulse Dijk tijdens de nattere jaargetijden al een nat gedeelte hierover had ik al een opmerking staan in de omschrijving. Nu het gebied ingericht is als waterbergingsgebied moet men zelfs rekening houden dat de wandelroute niet gelopen kan worden tijdens hoog water van de Kleine Dommel.

 8. Lennard 30 december 2016 om 09:43

  Gisteren met stralend weer gelopen. Na het optrekken van de mist bleef er dankzij de vorst een mooi met rijp bedekt landschap over die er door de zo’n heel mooi bij lag… totdat deze een uurtje later was weggesmolten.

  Ondanks de korte afstand, waarvan een relatief groot deel over de heide, is het toch een route met verrassend veel afwisseling: bos, heide, vennen, riviertje, agrarisch gebied. Mooie route voor als je eens wat minder tijd hebt, maar toch even naar buiten wilt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)