Ommetje De Rul, Heeze te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje De Rul, te Heeze

De wandeltocht start bij de Natuurpoort De Plaetse en gaat door het beekdal van de Kleine Dommel of Rul om vervolgens via de Strabrechtse Heide weer terug te keren naar De Plaetse. In het beekdal van de Kleine Dommel gaat men door enkele weilanden, in de natte jaargetijden kan het er nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn in de nattere jaargetijden dan ook aan te raden. De Kleine Dommel of Rul is een laaglandbeek die door afwisselend kleinschalig landschap, met eikenwallen en broekbossen meandert. De Strabrechtse Heide vormt samen met de Lieropse heide het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant. De Strabrechtse Heide is een afwisselend gebied met stuifzand, struik- en dopheide, verspreid in het gebied liggen vennen. Het gebied wordt omzoomd door naaldbossen. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap. Met zijn 1500 hectare is de Strabrechtse Heide beslist een van de indrukwekkendste natuurgebieden van ons land. Als bezienswaardigheid is bij De Plaetse een schaapskooi en een heidetuin. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-10-2016, laatst bijgewerkt op: 28-7-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, vervolgens na ca. 30m RA, onverhard pad.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 200m, voor landbouwperceel RA, pad met SBB bordje “Kleine Dommeldal” en bosschages aan rechterhand, wn route, verderop voor beekje buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA het brugje over, wn route, voorbij het brugje het gras-pad met afrastering aan linkerhand volgen tot volgend brugje, voorbij dit brugje smal pad tussen afrastering en beekje met het beekje aan linkerhand.
Voorbij klein brugje met draaihekje RA, wn route, door de rechterzijde van het grasland, verderop buigt het gras-pad naar links een klein bos in, na verlaten van het kleine bos iets links aanhouden en door de rechterzijde van het grasland lopen tot 3-sprong t.h.v. houten hek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, onverhard pad.
2.
Bij T-splitsing RA, kn7 volg 4, het pad volgen tot 3-sprong voor kleine woning nr.26.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
RD, “Rul”, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 40m RA, “de Zegge”, kn4 volg 40.
Na ca. 140m, voorbij flauwe bocht naar links RA, grindpad, wn route.
Het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor flauwe bocht naar links RA, kn40 volg 49, na ca. 200m, voorbij een draaihekje buigt het pad naar links en gaat door een strook grasland richting een brugje aan overzijde van het smalle grasland, wn route, voorbij het brugje buigt het gras-pad naar rechts, wn route.
3.
Na het verlaten van het grasland links aanhouden richting picknicktafel, smal pad aan rechterhand negeren, voor de picknicktafel bij Y-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, kn49 volg 46, het pad volgen tot bosrand aan rechterhand, zijpad negeren.
Bij de bosrand RA het grindpad (1ste pad aan rechterhand) met afrastering aan rechterhand inlopen, wn route, het grindpad volgen tot kruising met aan linkerhand een verharde weg met metalen afsluitboom, ruiterpaden negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m rechts aanhouden, pad met aan beide zijden dennen in heidegebied.
4.
Bij kruising met fietspad, pad en ruiterpad RD, het grindpad met SBB bordje “Strabrechtse Heide” door open heidegebied volgen tot 3-sprong van grindpaden met iets voor de 3-sprong een picknicktafel.
Bij deze 3-sprong RA, pad met grindpad, kn54 volg 44.
Na 1,6km, t.h.v. picknicktafel en informatiepaneel “Strabrechtse Heide” RA, kn44 volg 48, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD.
Bij kruising met grind-/fietspad RD, direct daarna Y-splitsing rechts aanhouden, wn48.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeer
Wandelnetwerk:
Groen-gele route markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TX te Heeze. Plan Route

Met de auto

Aan rand van Heeze op rotonde aan de Geldropseweg de Rulselaan inrijden richting Strabrechtse Heide, deze weg helemaal uitrijden tot aan de parkeerplaats van Natuurpoort De Plaetse aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Heeze, starten kan bij punt 2. 5de regel dit is ca. 1,4 kilometer van het station. Ga in noordelijke riching op De Laarstukken naar de Dominee Kremerstraat. Sla linksaf naar de Dominee Kremerstraat. Sla rechtsaf om op de Dominee Kremerstraat te blijven. Sla linksaf naar de Burgemeester Serrarisstraat. Sla rechtsaf naar de Muggenberg. Neem op de rotonde de 3e afslag naar de Rulselaan. Weg vervolgen naar de Rul, vervolgens de weg volgen tot zijweg De Zegge, bij deze weg LA en de route starten bij punt 2. 5de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Strabrechtse Heide Adrie: Strabrechtse Heide
Het beekdal van de Kleine Dommel Adrie: Het beekdal van de Kleine Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-rul.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Heidecafé d'n Vrije Vogel

De Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Bezoek website

Eetcafé Manege Meulendijks

Strabrechtseheideweg 6
5591 TZ Heeze
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 28 juli 2022 om 18:36

  Vandaag 28 juli 2022 de wandeltocht samen met Ommetje Herbertusbossen gecontroleerd. Het wandelnetwerk was iets gewijzigd waarbij een knooppuntpaaltje ontbrak dit is gemeld bij routebureau Brabant, verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 26 april 2019 om 14:59

  Vandaag 26 april 2019 de wandelroute gecontroleerd, geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. leo 18 januari 2018 om 11:59

  deze route onlangs gelopen, 1 stuk vanaf de Zegge is erg onder water gelopen door de werkzaamheden in het gebied.

  Reageren
  1. Adrie 18 januari 2018 om 13:30

   Leo bedankt voor de reactie! Ook voor de werkzaamheden was het stukje tussen De Zegge en de Rulse Dijk tijdens de nattere jaargetijden al een nat gedeelte hierover had ik al een opmerking staan in de omschrijving. Nu het gebied ingericht is als waterbergingsgebied moet men zelfs rekening houden dat de wandelroute niet gelopen kan worden tijdens hoog water van de Kleine Dommel.

 4. Lennard 30 december 2016 om 09:43

  Gisteren met stralend weer gelopen. Na het optrekken van de mist bleef er dankzij de vorst een mooi met rijp bedekt landschap over die er door de zo’n heel mooi bij lag… totdat deze een uurtje later was weggesmolten.

  Ondanks de korte afstand, waarvan een relatief groot deel over de heide, is het toch een route met verrassend veel afwisseling: bos, heide, vennen, riviertje, agrarisch gebied. Mooie route voor als je eens wat minder tijd hebt, maar toch even naar buiten wilt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)