Ommetje De Malpie, Valkenswaard te Noord-Brabant

7 km Wandelroute Ommetje De Malpie, te Valkenswaard

Ommetje door het natuurgebied De Malpie dat deel uitmaakt van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De Malpie bestaat uit bos en een zeer aantrekkelijk heidegebied met diverse kleine maar ook grote vennen zoals het Groot Malpieven. Het ommetje doorkruist het heidegebied langs de mooiste plekjes. Als verdere bezienswaardigheid aan het startpunt de Venbergse watermolen Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in een document uit 1227 van Hertog Hendrik I van Brabant. 87% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-10-2018, laatst bijgewerkt op: 20-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de watermolen RA vertrekken, verharde weg.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, breed grindpad, kn84 volg 63, iets verder loopt het grindpad parallel aan het verhard fietspad.
In bocht naar links van het grindpad RD, kn63 volg 66, het pad met houten afsluitboom ca. 300m volgen tot zijpad aan rechterhand, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij dit pad rechts aanhouden, wn route, direct daarna kruist het pad het fietspad.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn66 volg 7.
2.
Na ca. 270m LA, wn route, door de bosrand met open gebied aan rechterhand.
Voor open gebied, bij Y-splitsing RA, kn7 volg 67, breed pad.
Na ca. 70m, voor bosrand LA, wn route, het pad volgen tot bankje met houten sculptuur.
Bij het bankje RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad volgen tot kruising voorbij picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad door het heidegebied, kn67 volg 5, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn5 volg 68, het doorgaande pad met verderop een knuppelbrugje en daarna een groot ven aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad, t.h.v. een klein informatiepaneeltje “Het Groot Malpieven” buigt het pad naar links weg van het ven.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn68 volg 8, direct daarna in bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, onverhard pad met picknicktafel aan rechterhand, wn route.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, wn route, het pad buigt naar rechts en loopt na ca. 900m parallel aan het verhard fietspad.
T.h.v. picknicktafels RD het zandpad verder volgen, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn8 volg 63.
Na ca. 170m, voor bankje RA, wn route.
Voor bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, het pad gaat door de bosrand met aan linkerhand een half open plek met ven, in de zomer is het ven niet goed herkenbaar door de oeverbegroeiing.
Bij 4-sprong links aanhouden, de open plek met het ven verder volgen, wn route.
4.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens t.h.v. heuvel voor het ven RA, wn route, verderop t.h.v. picknicktafel bij riviertje de Dommel buigt het pad naar links richting een parkeerterreintje, het parkeerterreintje aan rechter achterzijde verlaten, breed grindpad, wn route.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 84, het grindpad volgt aan linkerhand een verhard fietspad, verderop buigt het grindpad iets naar rechts weg van het fietspad.
Aan einde van het grindpad, bij 4-sprong RD, het gras-pad met afrastering aan linkerhand inlopen, kn84 volg 37, verderop voor de Dommel buigt het pad naar rechts richting de watermolen, de Dommel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met aan linkerhand de watermolen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Venbergse Watermolen, Molenstraat 211, 5556 TA te Valkenswaard. Plan Route

Met de auto

Per 1 november 2022 is de horeca bij de Natuurpoort Malpie gesloten en daarmee is ook de parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de Natuurpoortbezoekers.
Een mogelijkheid is het kleine parkeerterreintje Malpie in het bos, zie voor de locatie de Google Maps kaart volg vanaf de Venbergse Watermolen de weg Molenstraat verder tot bocht naar rechts. In deze bocht links aanhouden het brede grindpad inrijden, iets verder is aan linkerhand het parkeerterreintje. Naar de ingang lopen vervolgens de routebeschrijving starten bij punt 1 3de regel 2de deel.
Parkeren kan eventueel ook bij de Malpie Hoeve, gelegen aan de overzijde van de Luikerweg zij hebben ook parkeergelegenheid, adres: Luikerweg 134, 5551 VA Valkenswaard.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Venbergse watermolen Adrie: Venbergse watermolen
Venbergse watermolen Adrie: Venbergse watermolen
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Een van de vennen na droge zomer 2018 Adrie: Een van de vennen na droge zomer 2018
Pad door het heidegebied Adrie: Pad door het heidegebied
Het Groot Malpieven Adrie: Het Groot Malpieven
Het Groot Malpieven na droge zomer 2018 Adrie: Het Groot Malpieven na droge zomer 2018

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-malpie.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Malpie Hoeve op een kleine loopafstand

Luikerweg 134
5551 VA Valkenswaard
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 20 december 2022 om 17:41

  Per 1 november 2022 is de horeca bij de Natuurpoort Malpie gesloten en daarmee is ook de parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de Natuurpoortbezoekers. Men is met de gemeente in gesprek voor een (tijdelijke) oplossing. Zie bereikbaarheid met auto voor (tijdelijke) alternatieve parkeerplaatsen.

  Reageren
 2. Iv♥nne & Gerard 28 december 2020 om 18:16

  Vandaag in deze voor ons bekende omgeving gewandeld. Er waren meerdere mensen op het idee gekomen om dit in de kerstvakantie te doen. Dus minder stilte… Desalniettemin nog steeds een prachtige omgeving!

  Reageren
 3. Ton Geers 15 november 2020 om 14:24

  Het al zo’n dertig jaar geleden zijn dat ik er heb gewandeld, de Malpie. Met een herinnering aan een stil natuurgebied, ging ik voor de rust en ruimte, maar ik had beter kunnen weten. Het is zondag! Vandaag is het zo’n natuurplek waar iedereen tegelijk zijn kinderen en hond gaat uitlaten. File lopen op het rondje heet dat. Toch zijn er mooie plekjes stille te vinden. Een kort maar heel mooi rondje van 7km. Kijk ook maar eens naar de foto’s op mijn website landschapsfotografie

  Reageren
  1. Margot Schreur 3 februari 2021 om 11:59

   Waar kan ik deze route vinden van 7 km?

  2. Adrie 3 februari 2021 om 12:23

   Beste Margot Schreur bedankt voor de reactie! Alles wat U nodig heeft om deze wandeltocht van 7 kilometer te lopen staat op deze pagina. Bij de rubriek Routebeschrijving kan de routebeschrijving geprint worden door te klikken op het print symbooltje aan rechterzijde van de pagina t.h.v. de tekst Routebeschrijving. De kaart en GPX bestand zijn te downloaden in de rubriek Downloads.

 4. Margriet 6 september 2020 om 18:01

  Vandaag deze mooie route gelopen. De heide stond op veel plaatsen in bloei, schitterend! Weer genoten!!

  Reageren
 5. Marieke en Bart 30 december 2019 om 19:22

  Vandaag bij prachtig winterweer deze mooie wandeling gedaan.
  Geweldige zichten over de vennen.

  Reageren
 6. Nicole 30 mei 2019 om 12:13

  Vandaag deze route gelopen. Mooie afwisselende omgeving met bos, heide en vennen.

  Reageren
 7. Lennard 28 oktober 2018 om 11:50

  Gisteren met overwegend stralend, rustig herfstweer gelopen.
  Leuk ommetje voor als je een frisse neus wilt halen maar niet al te lang van huis wilt zijn. Mooie herfstkleuren…

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)