Ommetje de Lethe, Bellingwolde te Groningen

7 km

Tijdelijk gesloten

Wandelroute Ommetje de Lethe, te Bellingwolde

Deze vesting-, stilte- en grenswandeling start ten oosten van Bellingwolde bij de Wymeersterbrug over het B.L.Tijdenskanaal. De route gaat eerst over vestingwerken: de Soldatendijk. de Flèche en de Redoute. Daarna maken we een rondje door het natuurgebied van Staatsbosbeheer: de Lethe, De naam verwijst naar de vroegere grensrivier tussen Westerwolde en Oost-Friesland. In de Griekse mythologie is de Lethe de rivier der vergetelheid uit de onderwereld waaruit de doden dronken om hun aardse leven te vergeten. Een toepasselijke naam voor dit stiltegebied met slechts hier en daar een huis, voor meer informatie: de Lethe.
In de 18de eeuw vond men het nodig om hier vestingwerken te bouwen. Deze plek werd namelijk niet beschermd door het Bourtanger moeras. Nu is het hier vredig. Maar voor de opening van de grenzen werd hier druk gesmokkeld, wat soms gepaard ging met geweld. Het B.L. Tijdenskanaal is vernoemd naar boer Tijdens, die van 1891 tot 1901 lid van de Tweede Kamer was. 90% van deze wandeling is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).
Deze wandeling is te combineren met een bezoek aan Museum de Oude Wolden, Hoofdweg 161, Bellingwolde. Er is ook een museumcafé en een terras.
Ook een bezoek aan het vestingdorp Oudeschans dichtbij Bellingwolde aan de weg naar Nieuweschans is de moeite waard. Het Vestingmuseum geeft veel informatie over de vestingen in de provincie. Op onze site is ook een wandeling over de wallen beschreven: Over de wallen van Oudeschans, 4 km.
Met dank aan Irene de Winter en Wim Andréa en aan Herman Posthumus, Op zoek naar grenspalen

Opgesteld door: Margriet en Gijs Smeets, op: 4-11-2018, laatst bijgewerkt op: 5-12-2020

RoutebeschrijvingDeze route is tijdelijk gesloten!

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bij de Wymeerster brug over het B.L.Tijdenskanaal, Wymeersterweg 17, 9695 XA te Bellingwolde. Plan Route

Met de auto

Bij de Wymeerster brug over het B.L.Tijdenskanaal, vlakbij Wymeersterweg 17, 9695 XA, Bellingwolde. Er is daar niet echt een parkeerplaats, maar de bermen langs het kanaal zijn breed genoeg om te parkeren.

Openbaar vervoer

Bushalte Reiderlandstraat, Bellingwolde.
Loop over de Hoofdweg in noordoostelijke richting. 2de straat RA, de Boslaan. Vanaf nu kunt u de wit-rode merktekens van het Noaberpad volgen : na het laatste huis RD, een smal paadje door het bos. Aan het einde RA langs een sloot. Na 50 meter LA over een dam en gelijk weer LA aan de andere kant van de sloot. Na 100 meter RA, een gras - pad door het bos. U komt uit bij een kazemat langs een kanaal. Ga hier LA en ga even verder de brug over. U bent bij punt 1 van de routebeschrijving.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Een pad langs de Redoute Irene de Winter: Een pad langs de Redoute
Uitzicht vanaf de Flèche Margriet Smeets: Uitzicht vanaf de Flèche
Zicht op de Flèche Irene de Winter: Zicht op de Flèche
De twee grenspalen 187 Margriet Smeets: De twee grenspalen 187
Bij de Redoute Irene de Winter: Bij de Redoute
De vestinggracht in wintertooi Irene de Winter: De vestinggracht in wintertooi
Infopaneel bij de ingang van het bos Margriet Smeets: Infopaneel bij de ingang van het bos
Voorjaar op het Molenpad Margriet Smeets: Voorjaar op het Molenpad
Een paardenweitje Margriet Smeets: Een paardenweitje
De brug over het B.L. Tijdenskanaal Margriet Smeets: De brug over het B.L. Tijdenskanaal
De Grenswachter bij de brug Margriet Smeets: De Grenswachter bij de brug

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Tijdelijk niet beschikbaar

Download(s)

Tijdelijk niet beschikbaar

Horecagelegenheden

In Bellingwolde en in Oudeschans.Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Gijs en Margriet Smeets. 1 februari 2021 om 09:44

  Er zijn werkzaamheden in de Lethe. Het doel is om een ecologische verbinding te maken met het gebied in Duitsland. Wij hebben geconstateerd dat het pad vanaf de schans op dit moment volledig onbegaanbaar is. En er zijn ook geen mogelijkheden om om te lopen. Het Noaberpad verwijst naar het eindpunt van dit ommetje. Het zal nog wel een paar maanden duren.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 1 december 2019 om 10:12

  Beste Ina,
  Bedankt voor jouw reactie. Het is fijn als wandelaars kritisch reageren, dat komt de kwaliteit ten goede. De rode lijn op de kaart is nog eens zorgvuldig nagemeten met Google Maps en Base Camp van Garmin. De rekensommetjes komen uit op 6,7 km. Zonder het paadje bij punt 3 naar het uitzichtpunt bij de Flèche (2 x) en het rondje om de Redoute (punt 7) is de afstand 6,2 km. Een mogelijke verklaring voor het verschil: misschien heb je deze lusjes niet gelopen of heb je de Wymeersterbrug niet meegenomen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de kaart niet helemaal klopt, maar dat hebben we niet kunnen vinden.

  Reageren
 3. Ina 30 november 2019 om 17:11

  Vandaag deze route gelopen. Wederom prachtig en goed omschreven. De route is echter 6km en geen 7 zoals hier vermeld wordt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)