Ommetje de Krim, Elsendorp te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje de Krim, te Elsendorp

Wandeltocht door de landgoederen De Krim, De Sijp en Cleefswit. De drie gebieden zijn ontgonnen deelgebieden van een veel groter Peelgebied dat ooit in deze omgeving is geweest. Veel van het Peelgebied is ontgonnen tot landbouwgebied, enkele delen die minder geschikt waren voor de landbouw zijn omgevormd tot bosbouw of zelfs behouden gebleven. Voor deze ontginning was deze streek een uitgestrekte, kale vlakte, waarbij de Bebakende Dijk, een in 1778 aangelegde weg, een van de eerste wegen door dit gebied was. De weg bestond uit bakens die om de 800 à 1000 meter geplaatst zijn, veertien in totaal, waarop de reizigers zich konden oriënteren. In het Landgoed Cleefswit wordt een gedeelte van deze weg gevolgd herkenbaar aan lager gelegen pad met aan beide zijde heuvels dat in een rechte lijn door een bosperceel loopt. Het landgoed De Krim is een gebied dat gedeeltelijk uit die tijd bewaard is gebleven. Vooral op de met gras begroeide heidevelden krijgt men een goed beeld van hoe de uitgestrekte kale vlakte er ooit heeft uitgezien. De Landgoederen Cleefswit en De Sijp zijn gebieden met afwisseling van bos en landbouwgrond. Toch is het een bijzonder gebied, het bosgedeelte is aangeplant op lage sikkelduinen uit de laatste ijstijd. Bij de ontginning van het gebied heeft men ervoor gekozen de armste en de droogste zandgronden zoals de sikkelduinen niet in landbouwgrond te veranderen. Door de aanplant van bos op de sikkelduinen zijn beide gebieden als het ware veranderd in sikkelduinbossen. 76% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Voor wandelaars met een hond is er een alternatief beschikbaar dat niet langs het erf van een boerderij loopt waar honden niet toegestaan zijn.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-1-2017, laatst bijgewerkt op: 17-4-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot een kruising bij een doorgaande weg.
Bij deze kruising LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn43 volg 44.
Bij kruising RA, “Den Heikop”, kn44 volg 45.
Voor de bosrand, bij T-splitsing LA, wn route, het grindpad met een gescheiden verhard fietspad ca. 900m volgen tot een pad aan rechterhand met BL bordje “Krim” en een houten afsluitboom door de bosrand van een groot bosgebied.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, pad door de bosrand, het pad volgen tot een bocht naar rechts voor open gebied, zijpad negeren.
In deze bocht LA door een draaihekje met een houten poort, smal pad met een afrastering aan linkerhand, doorlopen tot een smal pad aan rechterhand voor een ouder bos.
Bij dit pad RA, smal pad met een wit routepaaltje, verderop het begrazingsgebied bij een draaihekje verlaten.
2.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, na ca. 50m buigt het pad naar links het bos in.
Iets voor de bosrand, bij Y-splitsing RA, het pad dat ruim na verlaten van het bos voor een omheining rond een woning naar links buigt volgen tot een T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, kn42 volg 41.
Na ca. 200m RA, onverhard pad met BL bordje “Sijp” en een elektriciteitsgebouwtje aan linkerhand, kn41 volg 68, het pad ca. 800m volgen tot een breed pad aan linkerhand met groen elektriciteitskastje 059-575, overige zijpaden negeren, ruim voor dit pad wordt de wn route verlaten.
3.
Bij dit pad LA, breed pad door het bos.
Bij kruising RA, breed pad met de bosrand aan rechterhand, het brede pad dat ruim voor een oprijlaan naar een witte boerderij met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot een pad aan rechterhand t.h.v. de gevel van de witte boerderij, de twee zijpaden aan rechterhand iets voor dit pad negeren.
Bij dit pad RA, breed pad door het bos met na ca. 120m een kleine vervallen woning aan rechterhand met daarnaast een perceeltje grasland.
Voorbij het perceeltje, bij kruising RD, vervolgens na ca. 70m RA, verderop voorbij een flauwe bocht naar links gaat het pad door de bosrand.
Bij kruising LA, het bospad volgen tot een T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met een ondiepe waterloop aan linkerhand.
Voor een landbouwperceel aan linkerhand LA, pad met wit houten afsluitboom “Cleefswit”.
Voorbij de bosrand aan linkerhand LA, wn route, licht slingerend pad dat iets verder door de bosrand gaat.
4.
Bij 5-sprong rechts aanhouden (het 2de pad aan rechterhand inlopen), het pad door de bosrand volgen, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een schuilhut RA, kn69 volg 43.
Bij 4-sprong RD, wn route, direct daarna kruist het pad een waterloop, verderop buigt het pad voorbij een grasrijke open plek aan linkerhand naar rechts.
Bij kruising met aan linkerhand doorkijk naar een woning RD, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 80m voorbij deze bocht LA, wn route, iets verder buigt het pad met een flauwe bocht naar links richting een hoek van een landbouwperceel, bij het landbouwperceel het pad met bosrand aan linkerhand volgen, verderop buigt het pad naar rechts.
# Het volgende deel van de tocht gaat langs het erf van een boerderij, bij het erf zijn honden niet toegestaan, als alternatief: voor de inrit van woning nr.35, bij T-splitsing LA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten. Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot een rotonde. Bij de rotonde RD, de doorgaande weg N277 oversteken, let op drukke weg!!!,  aan overzijde LA, de N272 oversteken, vervolgens RD de weg parallel aan doorgaande weg N277 inlopen, “Zeelandsedijk”. Ga verder bij punt 5. laatste regel.

5.
Voor de inrit van woning nr.35, bij T-splitsing RA, breed grindpad, wn route.
T.h.v. een loods bij een boerderij RD, pad aan rechterhand negeren, onverhard pad, vervolgens na. ca. 70m LA, wn route, het smalle bospad gaat met een boog om het erf van de boerderij, verderop buigt het pad in een bocht naar rechts weg van het erf.
# Voordat men LA gaat een klein stukje RD staat links van het brede pad een picknicktafel met informatiepaneeltje over ‘De Bebakende Dijk’, een in 1778 aangelegd pad met om de 800 tot 1000m een baken waarop reizigers zich konden oriënteren.
Voor een landbouwperceel aan linkerhand RD, pad door het bos aan rechterhand negeren, wn route, na ca. 100m buigt het pad naar rechts het bos in.
Ca. 80m voorbij deze bocht, met links en rechts van het pad lage heuvels LA, de wn route wordt verlaten, pad met aan beide zijde lage heuvels.
# Het pad dat door het lager gelegen deel het bosperceel loopt, volgt het tracé van De Bebakende Dijk.
Na verlaten van het bosperceel bij een smalle opening in de afrastering, bij T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot een rotonde.
Voor deze rotonde RA de doorgaande weg N277 oversteken, let op drukke weg!!!, aan overzijde LA, de N272 oversteken, aan overzijde RD de weg parallel aan N277 inlopen, “Zeelandsedijk”.
Na ca. 50m RA, “Pater Rossaertstraat”, de weg volgen tot een T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Sint Christoffelplein 1, 5424 TH te Elsendorp. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het pleintje voor de kerk of op de parkeervakken aan het Sint Christoffelplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Elsendorpseweg aan de Elsendorpseweg (N272). Op het fietspad langs de N272 aan de zijde van het benzinestation, en met de rug naar het benzinestation RA vertrekken, iets verder bij kruising RD, het fietspad verder volgen, kn43 volg 44. Ga verder bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Krim Adrie: De Krim
De Krim Adrie: De Krim
De Krim, de zon begint op te komen Adrie: De Krim, de zon begint op te komen
De Sijp op een koude winterdag Adrie: De Sijp op een koude winterdag
De Krim, nu in een ander jaargetijde Adrie: De Krim, nu in een ander jaargetijde
De Krim Adrie: De Krim
De Krim, eikenlaan Adrie: De Krim, eikenlaan
Protestantse kerk uit 1927 in het buurtschap Vossenberg Adrie: Protestantse kerk uit 1927 in het buurtschap Vossenberg
Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van Wellington III bommenwerper Adrie: Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van Wellington III bommenwerper

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-krim.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (16)

  1. Adrie 17 april 2025 om 14:20

    Gisteren 16 april 2025 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Nieuw in de wandeltocht is een pad door een bosperceel dat ‘De Bebakende Dijk’ volgt, een weg aangelegd in 1778 en een van de eerste wegen in dit gebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 8 september 2023 om 17:36

    Vandaag 8 september 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De rand van het open gebied is aardig aan het begroeien met dennen waardoor het pad dat aan de rand gevolgd wordt op een andere manier beschreven moest worden verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Jo Kusters 26 juni 2022 om 09:17

    Als je op het einde van de route de doorgaande weg N277 oversteekt heb je aan de rechterzijde een tankstation en een restaurant “De Brabander”. Zijn geopend vanaf 11 uur. https://www.dn-brabander.nl/

    Reageren
    1. Adrie 26 juni 2022 om 18:02

      Jo Kusters bedankt voor het melden van de horecagelegenheid! D’n Brabander staat inmiddels vermeld bij de horecagelegenheden.

    2. Harriette 15 februari 2025 om 17:21

      D’n Brabander is per 1 januari 2025 definitief gesloten.

    3. Adrie 15 februari 2025 om 18:49

      Harriette bedankt voor het melden van de gesloten horecagelegenheid! De horecagelegenheid is weer verwijderd.

  4. Adrie 15 januari 2022 om 18:32

    Vandaag 15 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Geen veranderingen gezien. Op een paar punten de routebeschrijving iets aangescherpt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  5. Enneke 25 april 2021 om 19:40

    Vandaag deze route gelopen. Perfect beschreven.
    Wij vinden het niet echt spannend…..vaak lange rechte brede, zanderige paden…..Geen enkel bankje gezien om te picknicken….

    Reageren
  6. Marcel en Ria Loeffen 1 januari 2021 om 20:29

    Zeer mooie wandeling en perfect beschreven.
    Geen enkele twijfel bij het volgen van de routebeschrijving.
    Marcel en Ria Loeffen uit Schaijk

    Reageren
  7. Henk Peters 11 april 2020 om 14:55

    Dag Adrie,
    Ik loop vaak met m’n hond op Cleese Wit. Nu staat er bij een afwatering bij de akkers een kruis, altijd met wat (kunst)bloemen erbij. Onlangs is het kruis vernieuwd. Kun jij me wat meer over dit kruis en de persoon waaraan het moet herinneren vertellen?
    Dank je!

    Reageren
    1. Adrie 11 april 2020 om 16:48

      Hier heb ik geen antwoord op. Als het met een historische gebeurtenis te maken heeft had er wel een informatiepaneeltje bijgestaan of plaquette aan bevestigd geweest zoals op de maaskei die het herdenkingskruis heeft vervangen ter herinnering aan de bemanningsleden van de neergestorte Wellington in WOII.

  8. Erna Poulussen 27 december 2019 om 19:46

    Vandaag deze route gewandeld met GPS.
    Mooie route.
    Afwisselend mooi bosgebied maar ook mooie uitgestrekte weidevelden en lange lanen.
    Erg genoten

    Reageren
  9. Adrie 5 augustus 2019 om 17:34

    Afgelopen vrijdag 2 augustus 2019 de wandelroute gecontroleerd. Het bosgebied Cleefswit was op een aantal plaatsen flink uitgedund waardoor meer variatie en doorkijkjes zijn ontstaan. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  10. Johanna 19 februari 2017 om 23:12

    Aardige wandelroute maar niet echt bijzonder. Dit komt waarschijnlijk door het regenachtige koude weer vandaag.. Misschien moeten we de wandelroute nog eens overdoen als het weer wat beter is. De beschrijving is perfect. Bedankt Adrie.

    Reageren
  11. mart op de weegh 4 februari 2017 om 23:46

    Een zeer goed beschreven en afwisselende route. Mijn vrouw en ik ( en de hond) hebben zelfs in deze wintermaanden genoten van de wandeling en de omgeving. Dank voor het uitstippelen van de wandelroute,

    Groete,

    Mart op de Weegh , Valkenswaard

    ps Valkenswaard was in 2016 wandelgemeente van het jaar. Na mijn pensionering wil ik hier ook enkele routes voor de liefhebbers gaan uitstippelen.

    Reageren
    1. Adrie 5 februari 2017 om 07:47

      Leuk te horen dat U genoten heeft van de wandeltocht. Als toekomstig routemaker bent U welkom op de site. Voor e.v.t. vragen of tips kunt U contact met mij opnemen via de contactpagina.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)