Ommetje De IJzeren Man, Weert te Limburg

10 km Wandelroute Ommetje De IJzeren Man, te Weert

Met het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man als startpunt gaat deze wandeltocht door het vennenrijk recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, een bosgebied ten westen van Altweerterheide en door de rand van de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek. Via het zandwinningsgebied dat in de toekomst als natuurgebied ingericht wordt en het recreatiegebied De IJzeren Man gaat de wandeltocht terug naar Natuur- en Milieucentrum. In recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man gaat de wandeltocht langs de mooi gelegen vennen de Kleine IJzeren Man, het Zwanenven, het Geurtsven en het Eendenven. De Kruispeel is een restant van een uitgestrekt heide- en moerassenlandschap, De wandeltocht gaat in de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek met aan weerszijden van de beek elzen- en berkenbroekbossen. De zandwinning bestaat uit twee waterplassen waarvan een deel van de grootste waterplas inmiddels ingericht is als zwemplas Het Blauwe Meertje, vanuit een heuvel aan de rand van het zandwinningsgebied heeft men een mooi uitzicht over omgeving en de waterplassen. Bij deze wandeltocht moet men tijdens natte jaargetijden rekening houden dat delen van het pad door het nieuw ingericht gebied tussen de uitkijkheuvel en de Tungelroyse Beek nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-7-2020, laatst bijgewerkt op: 17-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van het “Natuur en Milieucentrum De IJzeren Man” LA vertrekken, het grindpad links van metalen zuil met bord “Kempen Broek –De IJzeren Man” inlopen.
Bij 4-sprong LA, grindpad met waterloop en omheind perceel van Natuur en Milieucentrum aan linkerhand, iets verder RD, brugje aan linkerhand negeren, bv route, verderop passeert men een brugje.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts van het grindpad, bij 4-sprong RA, smal onverhard pad met iets verder een smal brugje over stuw en met het ven (Kleine IJzeren Man) aan rechterhand.
Iets voorbij de stuw RD, grindpad, bv route, vervolgens in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, bv route, onverhard pad met het ven aan rechterhand, voorbij het ven passeert men trimtoestel 10.
Voor brugje, bij deze 3-sprong LA, pad met trimtoestel 9 en waterloop aan rechterhand, bv route.
2.
Bij kruising met grindpad RD, de bv route wordt verlaten, direct daarna t.h.v. trimtoestel 8 het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, het pad verder volgen tot T-splitsing voor omheind perceel van een kinderboerderij, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grindpad en het omheind perceel aan linkerhand, vervolgens bij 4-sprong links aanhouden, pad met aan beide zijde omheinde percelen van de kinderboerderij, het pad volgen tot kruising voorbij een waterloop direct na de kinderboerderij, smal pad pal naast de omheining aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising LA, onverhard pad met de waterloop aan linkerhand, oc route.
Bij T-splitsing RA, oc route, direct daarna bij kruising met verhard fietspad en onverhard pad RD, oc route.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad, ww245 volg oc en pv, verderop buigt het pad neer rechts.
3.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, doodlopend pad aan rechterhand negeren, oc en pv route, direct daarna buigt het pad naar rechts, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg, de weg met verderop ww65 volg pv volgen tot Y-splitsing.
# Bij de Y-splitsing gaat de wandeltocht richting een pad langs een waterloop vooral in het voorjaar en de zomer kan dit pad wat ruiger zijn, als alternatief: Bij de Y-splitsing LA, pv route. Na ca. 100m RA, breed grindpad “Dijkerstraat”, pv route, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RA, verharde weg, “Diesterbaan”, kn244 volg lw, de weg volgen tot onverhard pad door bosrand ca. 140m voorbij flauwe bocht naar rechts, ruim voor witte woning aan linkerhand. Bij dit pad links aanhouden, onverhard pad door bosrand met omheind grasland aan rechterhand, lw route, voorbij het omheind grasland buigt het pad met flauwe bocht naar links, lw route. Ga verder bij punt 4 4de regel Na ca. 160m………
4.
Bij de Y-splitsing RA, de pv route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.9 LA, smal pad met waterloop aan linkerhand, en iets verder een kas aan linkerhand, verderop een stuw over.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder links aanhouden, onverhard pad door bosrand met omheind grasland aan rechterhand, lw route, voorbij het omheind grasland buigt het pad met flauwe bocht naar links, lw route.
Na ca. 160m, bij 3-sprong RA, lw route, het pad volgen tot kruising met verharde weg “Meijbaan” iets voor een woning.
Bij deze kruising LA, verharde weg, “Meijbaan” lw route, iets verder t.h.v. inrit gaat de weg weer over in een onverhard pad.
Voorbij omheind perceel aan rechterhand RA, lw route, pad met omheining aan rechterhand, de lw route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, rd route, aan linkerhand is op ca. 200m langs de weg een horecagelegenheid.
5.
Bij kruising RA, breed pad, de rd wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising RD, ww252 volg rd, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad met verderop ww247 volg rd verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, rd route.
Voor beek RA, gras-pad met beek aan linkerhand, de rd route wordt verlaten, iets verder langs metalen poort.
Voorbij hoogzit, bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan rechterhand richting heuvel, bij de heuvel via het smalle pad de heuvel oplopen.
Boven aangekomen, bij 3-sprong RA, grindpad met iets verder een bankje, vervolgens bij T-splitsing RA de heuvel weer afdalen.
Aan voet van de heuvel, bij T-splitsing RA, breed grindpad, verderop buigt het grindpad naar links, ca. 350m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts en gaat over in een verharde weg.
6.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA, vervolgens na. ca. 50m LA, “Voorhoeveweg”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad met verhard fietspad, “Voorhoeveweg 5”, vervolgens na ca. 40m LA, smal bospad.
Voor brugje, bij kruising RA, ww50 volg oc en lw, het pad met waterloop aan linkerhand volgen tot brugje aan linkerhand.
LA het brugje over, oc en lw route, het pad volgen tot 4-sprong met in het pad aan linkerhand een bankje bij oever van ven (Eendenven).
Bij deze 4-sprong RA, oc en lw route pad met half open plek aan linkerhand.
Na ca. 180m, iets voor ven (Geurtsven) aan linkerhand links aanhouden richting het ven lopen, voor het ven bij T-splitsing LA, voorbij waterloop bij 3-sprong rechts aanhouden, pad door het bos met het ven aan rechterhand
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route, iets verder voor brugje, bij 4-sprong RA richting brugje in de verte, oc route.
7.
Op het brugje, bij 4-sprong LA, grindpad, ww52 volg oc, het grindpad met waterloop aan linkerhand buigt iets verder naar rechts, het grindpad met verderop ww53 volg oc en aan rechterhand het ven (Zwanenven) volgen tot brugje aan linkerhand, zijpaden negeren.
LA het brugje over, ww61 volg oc, aan overzijde bij splitsing rechts aanhouden, de oc route wordt verlaten, direct daarna RD, smal pad over de heuvel aan rechterhand negeren, pad met iets verder aan linkerhand een zanderige open plek met bankje.
Voorbij de open plek, bij 4-sprong RD, oc route, iets verder bij de volgende 4-sprong links aanhouden, oc route, het pad met iets verder het ven (Kleine IJzeren Man) aan rechterhand volgen tot 4-sprong voor het omheind terrein met een gebouwtje van het Natuur en Milieucentrum aan rechterhand.
Bij deze 4-sprong RD, oc route, het grindpad volgen tot parkeerterrein met aan rechterhand de ingang van het Natuur en Milieucentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr= groene rechthoek, oc = oranje cirkel, bv = blauwe vierhoek en lw = lange afstandspad met gekleurde libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN te Weert. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.

Openbaar vervoer

Bushalte Geurtsvenweg.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Het Eendenven Adrie: Het Eendenven
Pad langs de Tungelroyse Beek Adrie: Pad langs de Tungelroyse Beek
Hutje met enkele turfklotten Adrie: Hutje met enkele turfklotten
De Kruispeel Adrie: De Kruispeel
Hoogzit aan de rand van de Kruispeel Adrie: Hoogzit aan de rand van de Kruispeel
Heuvel als uitkijkpunt Adrie: Heuvel als uitkijkpunt
Bijzonder brugje in het recreatiegebied Adrie: Bijzonder brugje in het recreatiegebied
Moerasbos Adrie: Moerasbos
Het Eendenven Adrie: Het Eendenven
Onderdeel van zintuigenpark Adrie: Onderdeel van zintuigenpark "Eiland voelen"
Kleine zandverstuiving Adrie: Kleine zandverstuiving

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-ijzeren-man.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Partycentrum / Restaurant De Sluis

Industriekade 58
6006 SJ Weert
Bezoek website

Restaurant Schuttershoeve op ca. 200m

Grotesteeg 10
6006 TE Weert
Bezoek website

Het Blauwe Meertje

Herenvennenweg 61
6006 SW Weert
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 17 december 2023 om 17:18

  Vandaag 17 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op een klein stukje na dat wat drassig was waren de overige paden prima te belopen. Bij het drassige stukje even de rand van het pad opzoeken dan is dat ook te doen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Cathrien 21 maart 2023 om 22:16

  Heel mooie route. Duidelijk beschreven

  Reageren
 3. Angelique vd H 19 maart 2023 om 15:05

  Vandaag de route gelopen was weer een mooie route en de beschrijving klopt weer zoals altijd

  Reageren
 4. Adrie 18 juli 2022 om 16:42

  Gisteren 17 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Rieky noud 11 september 2021 om 14:11

  Deze mooie afwisseling wandeling gewandeld stond goed beschreven
  En we hebben ook de gps gebruikt in een wordt geweldig

  Reageren
 6. Sigrid 15 november 2020 om 11:59

  Gisteren deze route gelopen . Prachtig ! Enige nadeel na de uitzichttoren moesten we rechtsaf . Je kon er vanwege water met geen mogelijkheid doorheen ! Uiteindelijk dus maar alternatief gezocht om weer bij startpunt te eindigen .

  Reageren
  1. Adrie 15 november 2020 om 13:58

   Sigrid bedankt voor de reactie! Was dit in het deel langs de Tungelroyse Beek of voorbij de hoogzit richting de heuvel?

  2. Sigrid 22 november 2020 om 15:47

   Adrie , dat was na direct na de hoogzit richting de heuvel. Sorry voor de late reactie

  3. Adrie 22 november 2020 om 16:24

   Sigrid bedankt voor het doorgeven, binnenkort ga ik kijken. Het deel tussen de hoogzit en de heuvel is onderdeel van een 11 ha groot gebied dat opnieuw als natuurgebied ingericht wordt. In het verleden was het een bedrijfsterrein van Straalbedrijf Cuijpers.

  4. Adrie 23 november 2020 om 17:39

   Vanochtend gaan kijken naar het betreffende deel op terrein nieuwe natuur van het voormalige bedrijfsterrein van Straalbedrijf Cuijpers. Een gedeelte van het pad was inderdaad nat en alleen met hoge wandelschoenen te passeren. Het enige alternatief dat men heeft is met een boog om het nattere deel door het best wel ruig grasland te lopen.

 7. leo 23 augustus 2020 om 16:13

  mooie , gevarieerde wandelroute. Wij hebben hem gelopen met de track, dus over de routebeschrijving kan ik niets zeggen. Wij zijn geëindigd met de kinderboerderij : leuk einde van de wandeling

  Reageren
 8. Margriet 1 augustus 2020 om 17:58

  Mooie wandelroute. Het 1e gedeelte, met name de kinderboerderij, is leuk om met kinderen te lopen.
  Het 1e gedeelte was door bossen, dus heerlijk schaduwrijk. Daarna een groot stuk door open gebied, waar de zon erg goed haar best deed. Mooie vergezichten. We hebben genoten!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)