Ommetje De Grote Hegge, Ittervoort te Limburg

12 km Wandelroute Ommetje De Grote Hegge, te Ittervoort

Wandeltocht door het Rivierpark Maasvallei in de omgeving van de grensplaatsjes Ittervoort, het historisch plaatsje Thorn, het Belgische Kessenich en Neeritter met tussen elk van de vier grensplaatsjes kleinere natuurgebieden zoals Koningssteen-Kollegreend, het Vijverbroek en langs een stukje meanderende Itterbeek. Koningssteen-Kollegreend is een nog jong natuurgebied dat na winning van zand en grind weer teruggegeven is aan de natuur. In het gebied lopen Konikpaarden en Galloway runderen die voor het dagelijkse beheer zorgen. Het Vijverbroek is een natuurgebied dat is ontstaan als een oude meander van de Maas, die verlandde toen de Maas naar het oosten opschoof. Een groot deel van het gebied bestaat uit elzenbroekbos en wilgenstruweel. Als bezienswaardigheid komt men door het plaatsje Thorn dat bekend staat als het Witte Stadje. Maar ook de andere plaatsjes hebben het een en ander te bieden aan bezienswaardigheden zoals kasteel Borgitter met hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen aan de Belgische zijde van de grens en twee watermolens de Armenmolen en de Schouwsmolen aan de Nederlandse zijde van de grens. De Armenmolen oorspronkelijk een korenmolen is nu woonhuis, de buitenkant is echter nog steeds redelijk authentiek. De Schouwsmolen is eveneens een korenmolen. De naam van het ommetje is ontleend aan een monumentale herenhoeve De Grote Hegge en de door grindwinning verkregen plas met eveneens de naam Grote Hegge beide bij het plaatsje Thorn. Het ommetje is een kleinere variant van de 17 kilometer lange tocht “Langs de Borgitter”. 54% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-3-2018, laatst bijgewerkt op: 16-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, kn21 volg 22.
Bij kruising met doorgaande weg RD, wn route, het verhard voetpad pal naast woning nr.18 inlopen, iets verder rechts aanhouden, smalle weg met aan rechterhand een begraafplaats, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, pad langs voetbalveld aan linkerhand negeren, kn22 volg 60.
Na ca. 70m, t.h.v. bankje RA, wn route, pad buigt naar links, het smalle lager gelegen pad met helling aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een brugje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, direct daarna voorbij bocht naar links RA, pad met landbouwperceel aan linkerhand, wn route, verderop voorbij een begraafplaats gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, “Beekstraat”, wn route.
RD, “Holstraat”, weg aan rechterhand negeren, kn60 volg 23.
2.
Bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij woning nr.29 RA, “Vinkenstraat”.
Bij T-splitsing LA richting de kerk, vervolgens iets voor de kerk, voorbij woning nr.3 RA, “Kloosterberg”, weg met iets verder een poort.
Bij T-splitsing LA, weg met smal beekje aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, “Waterstraat”, de weg met voorbij woning nr. 5 links van de weg een grindpad volgen tot smal grindpad aan linkerhand direct na een beekje t.h.v. woning nr.6.
Bij dit grindpad LA, smal grindpad met het beekje aan linkerhand, kn42 volg 43.
Bij kruising met aan linkerhand een brug RD, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD het betonnen trapje oplopen, kn43 volg 50, vervolgens voorbij het trapje doorlopen tot verharde weg, bij de verharde weg RA, de wn route wordt verlaten.
In bocht naar rechts van de weg LA, het brede verhard voetpad richting brugje inlopen.
Ruim voor het brugje scherp RA, grindpad over de dijk met waterplas aan linkerhand, verderop gaat het grindpad over in een smalle verharde weg en daalt iets verder, de weg verder volgen tot kademuur, zijpaden aan rechterhand negeren.
3.
Voor deze kademuur RA de trap oplopen, boven aangekomen eveneens RA, iets verder bij kleine rotonde LA, de verharde weg volgen tot splitsing bijna aan het einde van een omheind strand met in het linker pad een metalen poort.
# Iets voorbij de splitsing gaat de wandeltocht door een begrazingsgebied dat in natte jaargetijden drassig kan zijn. Als alternatief bij de splitsing rechts aanhouden, de dijk oplopen, men passeert twee klaphekken met veerooster, voorbij deze klaphekken het brede verharde pad over de dijk volgen tot 4-sprong. Bij deze 4-sprong het verharde pad met bocht naar rechts verder volgen. Ga verder bij punt 4. 1ste regel.

Bij deze splitsing rechts aanhouden, de dijk oplopen men passeert klaphek met veerooster, vervolgens iets voorbij 2de klaphek met veerooster RA door houten voetgangerssluis, de talud afdalen, iets verder buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand en verderop aan linkerhand een vogelkijkhut, ruim voorbij de vogelkijkhut een vlonderpad over, voorbij het vlonderpad buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot men het begrazingsgebied via een metalen klaphek verlaat.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg met iets verder een klaphek met veerooster.
4.
Voorbij het klaphek, voor een betonnen brugje met houten poort LA, het onverharde pad met beekje aan rechterhand volgen tot 3-sprong voorbij een klaphek, zijpad richting dijk aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong RA, men volgt nog steeds het beekje aan rechterhand.
Voorbij klaphek, bij kruising RA het brugje over, verhard fiets-/voetpad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, de weg met de kerk aan rechterhand volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, “Kerkstraat”.
Bij T-splitsing LA.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij kapelletje rechts van de weg RA, “Vijverbroekstraat”.
Voor een iets naar achtergelegen bos aan rechterhand RA, onverhard pad met iets verder de bosrand aan linkerhand.
RD, pad met stenen brugje aan linkerhand negeren, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot pad aan rechterhand ca. 160m voorbij de bocht naar links.
Bij dit pad RD, het rechte pad aan rechterhand negeren, pad met verderop een klaphek.
5.
Ca. 50m voorbij het klaphek LA, bv (wit zeshoekig bordje met blauwe vierhoek) route, pad met verderop aan linkerhand een vlonder naar een poel met bankje en informatiepaneeltje “Voor amfibieën”, iets voorbij de vlonder buigt het pad naar links, ca. 100m voorbij de bocht naar links passeert men in een bocht naar rechts een klaphek  en iets verder aan rechterhand een picknicktafel.
RD, pad aan linkerhand negeren, ww4 volg bv.
Bij T-splitsing RA, smalle verharde weg, bv route.
Bij kruising RD, bv route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Kleine Kasteelstraat”, bv route.
Bij T-splitsing RA, bv route.
RD, “Kasteelstraat”, weg “Lakerweg” aan linkerhand negeren, bv route.
Na ca. 110m LA, grindpad, “Kasteelstraat no 19 tem 24”, bv route, het bordje “Verboden toegang voor onbevoegden” negeren, gevolgd wordt het wandelnetwerk, het pad is opengesteld voor wandelaars.
Direct na woning nr. 21 RA door poortgebouw, bv route, voorbij het poortgebouw gaat de verharde weg over in een smal onverhard pad, iets verder buigt het pad voorbij een metalen poort aan rechterhand naar links.
6.
Bij verharde weg RA, bv route, vervolgens na ca. 60m voorbij met haag omheinde perceel grasland RA, onverhard pad richting woningen, de bv route wordt verlaten.
Voor houten schutting, bij T-splitsing LA, pad langs achterzijde van de woningen, verderop buigt het pad naar rechts en gaat tussen de woningen door.
Bij kruising met verharde weg RD, smalle onverhard voetpad aan overzijde van de weg inlopen.
Bij kruising met verhard fietspad RD, het pad verder volgen tot kruising met een verhard voetpad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, het smalle onverharde pad langs achterzijde van woningen verder volgen.
Aan einde van het pad, bij kruising met verharde weg RD, het voetpad met lantaarnpalen over het smalle grasveldje volgen.
7.
Na verlaten van het smalle grasveldje, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot weg aan linkerhand voorbij woning nr.30.
Voorbij deze woning LA, “Vijverbroekstraat”, de weg volgen tot beekje.
# Aan begin van de weg passeert men een oude waterput, verderop bij een beekje passeert men aan rechterhand watermolen de Armenmolen.
Iets voorbij het beekje, t.h.v. woning nr.16 LA, onverhard pad, wn route.
Voorbij haag LA door klaphek met NM bordje “Vallei van de Uffelse Beek”, kn53 volg 51, het begrazingsgebied inlopen met iets verder het beekje aan linkerhand, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, kn51 volg 17.
# Aan linkerhand passeert men watermolen de Schouwsmolen. In 1630 werd op deze plaats een watermolen gebouwd en in 1830 werd de molen vergroot. De huidige molenaarswoning is van 1822.
Bij T-splitsing RA, “Margarethastraat”, wn route, de verharde weg met iets verder kn17 volg 21 volgen tot 3-sprong bij doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Rivierpark Maasvallei wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek en bv = blauwe vierhoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk met rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Margarethastraat 2, 6014 AE te Ittervoort. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de Anemoonstraat naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Ittervoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Herenhoeve De Grote Hegge Adrie: Herenhoeve De Grote Hegge
Thorn het Witte Stadje Adrie: Thorn het Witte Stadje
Thorn het Witte Stadje Adrie: Thorn het Witte Stadje
Het beekje Thornerbeek Adrie: Het beekje Thornerbeek
Koningssteen-Kollegreend, vogelkijkhut Adrie: Koningssteen-Kollegreend, vogelkijkhut
Koningssteen-Kollegreend met in de verte de kerk van Kessenich Adrie: Koningssteen-Kollegreend met in de verte de kerk van Kessenich
Kerk van Kessenich Adrie: Kerk van Kessenich
Dorpsgezicht Kessenich Adrie: Dorpsgezicht Kessenich
Kasteel Borgitter Adrie: Kasteel Borgitter
Watermolen bij kasteel Borgitter Adrie: Watermolen bij kasteel Borgitter
Waterput in Neeritter Adrie: Waterput in Neeritter
Watermolen de Schouwsmolen Adrie: Watermolen de Schouwsmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-de-grote-hegge.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Ittervoort, Thorn, Kessenich en NeeritterErvaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 17 mei 2024 om 18:14

  Eergisteren 15 mei 2024 de wandeltocht samen met Ommetje Vijverbroek en Langs de Borgitter gecontroleerd. In Neeritter de wandeltocht iets aangepast, een langere weg vervangen door een smal pad dat langs de achterzijde van woningen loopt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 28 juli 2022 om 16:56

  Gisteren 27 juli 2022 de wandeltocht samen met ommetje Vijverbroek gecontroleerd. Op een plaats was de ingang naar een natuurgebiedje verplaatst en in de buurt van het Belgische Kessenich was een klein begrazingsgebiedje gecreëerd met klaphekken verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Jet 18 september 2021 om 19:21

  Weer een heel mooie route! Bedankt Adri.
  Ook leuk om door de dorpjes te wandelen.

  Reageren
 4. Rob P 13 augustus 2021 om 16:08

  Leuke afwisselende route, en mooie regio bij Thorn. De kaart op google maps viel wel een keer weg net over de grens door wat slechter bereik. Maar kwam wat later vanzelf weer terug.

  Reageren
 5. Marloes 6 mei 2021 om 20:12

  Kun je deze wandeling wel doen als je over de grens komt? ivm corona-beperkingen in het buitenland.
  groet, Marloes

  Reageren
  1. Adrie 7 mei 2021 om 06:20

   Marloes bedankt voor de reactie! Het reisverbod voor niet-essentiële reizen van en naar België is sinds 19 april vervallen. Wel is er in België een negatief reisadvies van toepassing voor alle niet-essentiële reizen voor landen in de rode zone hier valt ook Nederland onder. Verder is er de regel voor wie voor meer dan 48 uur in België verblijft, moet het Passenger Locator Form invullen.

 6. Anja 20 september 2020 om 14:16

  op 18 september deze wandeling gelopen.
  Leuke afwisselende wandeling door open gebied.
  Bij punt 3: de weg gaat niet over naar een grindpad, maar is geheel geasfalteerd.(een recreatiegebied)
  Bij punt 6 het bosperceel is gekapt.Dus nu: eerste smalle pad RA.

  Reageren
  1. Adrie 20 september 2020 om 14:43

   Anja bedankt voor het melden van de veranderingen! De routebeschrijving is aangepast.

 7. Anke 14 juli 2019 om 21:07

  Vandaag 14 juli deze wandeling gelopen, prachtig. Af en toe door erg overwoekerde paadjes maar vol bloemenpracht..en wederom genoten van wandeling van jullie site..

  Reageren
 8. p. van schaik 16 februari 2019 om 18:32

  geachte hoe kan ik de gewone routekaart downloaden om uit te printen.

  met vriendelijke groet

  p.van schaik

  Reageren
  1. Adrie 16 februari 2019 om 19:00

   Beste P. van Schaik,
   Als de Google Maps kaart bedoeld wordt kan dit niet, deze kaart heeft onvoldoende details. Bijgeleverd is een topografische kaart die men kan bekijken met een PDF viewer door op de link onder het kopje “Topografische routekaart” te klikken of eerst te downloaden en dan met een PDF viewer bekijken. Elke PDF viewer heeft ook print mogelijkheden.
   Met vriendelijke groet,

 9. annette 17 november 2018 om 21:40

  we hebben vandaag genoten van deze mooie afwisselende wandeling en vooral van de ontmoeting met de konikpaarden.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)